0%

Yapay Zeka Tabanlı Sohbet Robotu ChatGPT 

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok alanda değişimler meydana gelmektedir. Özellikle sanal gerçeklik gibi platformların büyüyüp genişletilmesi yapay zeka konusunda da gelişmelerin meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır. Bu hususta meydan gelen gelişmeler sonrasında isterseniz ev aletlerinde isterseniz de diğer platformlarda bulunan durumlar neticesinde pek çok farklı türler karşımıza çıkabilmektedir. İnsan hayatını kimi noktada kolaylaştırmakta olan bu ürünler, belirli çerçevelerde belki de bazı insanların yerini alabileceklerdir. 

Özellikle son yılların oldukça merak uyandırıcı özelliklerine sahip olan yapay zeka (artificial intelligence), kullanılan yazılımların oldukça ilerlemesinden teknolojinin gelişmesi konusunda gözle görülür bir biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bu hususta yapay zeka tabanlı sohbet robotu olan ChatGPT, kişilerle birebir bir şekilde meydana gelebilmekte olan karşılıklı etkileşime girebilmesi özelliğine sahip olması neticesinde geleceğe şekil verebilecek bir yönü olduğundan da bahsetmek gereklidir. 

Sohbet robotu olarak bilinmekte olan ChatGPT, özellikle çok karmaşık biçimlerde karşımıza çıkmakta olan görevler konusunda kullanımının oldukça kolay olması ve bu karmaşık konuları çok hızlı bir biçimde çözüme kavuşturması hususunda teknoloji dünyasında adından söz ettirmektedir. Kimi kişilerin Google ile kıyasladığı bu ürün, kimilerine göre ise Google yerine kullanılması daha rahat ve kolay olduğundan ve de çözüm odaklı yapısından dolayı kullanımı oldukça tercih edilmekte olduğu bilinmektedir. Çözüm odaklı yapısı, tekrarlayan durumlar konusunda hafıza kapasitesi ve hatırlama oranı gibi pek çok türde iyileştirilmiş olması dolayısıyla oldukça rağbet görmektedir.

ChatGPT Nedir?

OpenAl şirketi tarafından gerçekleştirilmekte olan bu proje, görünüş açısından insani özellikler taşıyan ve bazı yapay zeka teknolojileri tarafından örnekler taşımakta olan bir dil işleme aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk etapta bakıldığında gayet normal ve basit olarak düşünülen bu ürün, biraz daha deyata inildiğinde bir insan ile konuşma esnasında gelişigüzel olarak değil oldukça insan gibi düşünerek ve algılama sonrasında cevaplar verebilmekte olduğu gözlemlenebilir. Özellikle bu platformda bulunan ve kişilerin yaşamakta olduğu problemler hususunda sanki gerçek bir insan ile konuşuyormuş gibi kişilerin sorunlarına çözüm aramakta olduğu gözlemlenir. 

ChatGPT, yazılımı konusunda bir dil programına sahip olduğu bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde özellikle herhangi yazılı bir metni anlamaya çalışarak anladığı hususta cevap vermeye çalışan bir yazılıma sahip olduğu bilinmektedir. Bu model, sohbet robotu olarak bilindiği için özellikle insanların ne konuştuğunu algılamaya çalıştıktan sonra onu anlamlandırarak cevap vermekte olan bir yeteneğe sahip olmasının yanı sıra insanlarla birebir şeklinde de sohbet etme konusunda bir özelliğinin olduğu söylenebilir. 

ChatGPT, bir uygulamada ya da sitede gezinirken çeşitli soru ya da sorunlarla karşılaştığınızda sizlere yardımcı olabilecek olan bir yapay zeka ürünüdür. Sizlerin özellikle online platformlarda destek almak istediğiniz konular üzerinde sizlere yardımcı olmaya çalışan bu ürün, herhangi bir hata ya da destek sağlama konusunda çıkabilecek sorunlar ile karşılaştığında cevap verme konusunda durabilir. Böyle bir durumla karşılaşınca çeşitli formatlama türleri sonrasında eski haline dönebilmektedir.

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

Google şirketine alternatif bir bakış açısı ile yaklaşmakta olan ChatGPT’nin bir sürü özelliğini sıralayabiliriz. Bu hususta en çok karşılaşılan ve yapılabilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

●        Hızlı bir şekilde matematik denklemleri çözebilme,

●        Soru-Cevap yöntemini kullanabilme,

●        Sınıflandırma yapma,

●        Kişi ya da kişilere online platform üzerinden tavsiyelerde bulunma,

●        Karşılaşılmakta olan herhangi bir sorun konusunda bunun ne olduğunu, ne işe yaradığını açıklayabilme

●        Herhangi bir hata ile karşılaşıldığında bu hataları ayıklama ve düzeltme (herhangi bir hata ile karşılaştığında, örneğin bir kod hatası gibi, bunları öncelikle tespit ederek sonrasında düzeltme sağlama,

●        Metinleri özetleyebilme,

●        Metinlerin içerisindeki anahtar kelimeleri hızlı bir şekilde bulabilme,

●        Herhangi bir dil konusunda çeviri sağlama

●        Akademik makaleler, film senaryoları ya da edebi metinler gibi durumlarda metin yazabilmektedir.

Chatbot ChatGPT Nasıl Kullanılır?

Chatbot ChatGPT bir sohbet robotu yani yapay zeka ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir sohbet esnasında tıpkı karşınızda bir insan varmışçasına gerçekleşen bu durum özellikle sanal mecralarda karşımıza çıkabilmektedir. Lisanslı bir ürün olduğu bilinen bu uygulama, satın alınması gerekebilir. Kullanımı konusunda çeşitli adımların olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar konusunda öncelikli olarak chatopenai.com internet adresine girmeniz gerekmektedir. OpenAl şirketinin bir ürünü olduğu için kişilerin OpenAl üzerinden hesap oluşturmaları gerekmektedir. Eğer ki hesabınız var ise devam edebilirsiniz. Ancak bir hesabınız yoksa hesap açmanız gerekmektedir. 

Kullanıcılar gerekli şartları tamamladıktan sonra uyarı ve açıklama kodları alabilmektedirler. Sonrasında chatbot kullanım konusunda kullanılabilecek bir duruma gelmektedir. Ancak bilinmesi gereken bir durum vardır. Hangi dil seçeneğinin işaretledi iseniz cevaplar da o yönde gelecektir. Örneğin Türkçe dil seçeneğini işaretlerseniz kullanım konusunda Türkçe devam edersiniz. Ancak farklı bir dil seçeneğini işaretlerseniz kullanıma o dil seçeneği üzerinden devam etmeniz gerekmektedir. 

ChatGPT Özellikleri Nelerdir?

ChatGPT pek çok farklı özelliği bünyesinde bulundurmaktadır. Örnek verecek olursak bu uygulama ile kod yazabilirsiniz. Tıpkı karşılarında bir insan varmışçasına cevaplar vermekte olan bu ürün, birebir olarak insan benzeri metinler üretebilmektedir. Kullanım konusunda gerçekleştirilen insan benzeri cevaplar ve metinler sayesinde kişilerin günlük yaşamlarında meydana gelen sorunlar hakkında oldukça hızlı ve çözüm odaklı bir yapısının olduğundan da bahsetmek gerekmektedir. 

ChatGPT’nin en önemli özelliklerinden bir diğeri ise içerisinde bir bellek bulundurması konusunun olduğu söylenebilir. Chatbot olarak adlandırılan bu bellek, daha öncesinde gerçekleştirilen yazışmaları ya da konuşmaları hatırlama kabiliyetine sahiptir. Aynı zamanda kimlerin kullandığı konusunda da hatırlama özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Gerekirse Türkçe paragrafı bile okuyup anlayıp bunu yorumlama gibi bir özelliğe de sahip olduğu bilinen bu uygulama oldukça talep görmektedir. 

Herhangi bir şekilde tartışmaya neden olan ya da olacak olan konular hususunda herhangi bir geri bildirim sağlamayarak öyle bir konu meydana geldiğinde cevap vermekten kaçındığı gözlemlenmektedir. Yani herhangi bir konu meydana geldiğinde algılama, yorumlama ve buna göre cevap verme gibi özelliğinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Olay, kişi ya da kurumlar neticesinde düşünüldüğünde bağımsız bir düşünme olanağına sahip olan bu ürün kullanıcılarına sunulmaktadır.

ChatGPT ve Google

ChatGPT uygulanmaya başladığı tarihten itibaren kullanıcılar arasında oldukça rağbet gördüğü bilinmektedir. Özellikle yapay zeka teknolojisinin vermiş olduğu bir bağımsız düşünme, algılama, yorumlama ve bunlara istinaden cevap verme gibi özellikleri bulunan bu ürün özellikle Google gibi bir firmanın hizmet sağlamakta olduğu otomatik mesajlaşma ya da cevap verme gibi tanımladığımız bir durum hususunda karşılaştırmaları sağlanmaktadır. Kimilerine göre artık Google gibi yıllara meydan okumakta olan teknolojiye kafa tuttuğu hatta onun yerini alacağı söylemler içerisinde olmaktadır. 

Kod yazma ve optimizasyon konusunda herhangi bir sorun meydana geldiğinde otomatik olarak çözüm odaklı düşünmekte olan ChatGPT, bazı kişilere göre Google’a alternatif olarak meydana geldiği söylenmektedir. Bu hususta herhangi bir çalışma gerçekleştirmeyeceğini bildiren Google, kendi yapay zeka modellerinin en az bu ürün kadar yetenekli olduğunu ve çok çeşitli yapılarda destek sağlama koşulu ile oldukça iyileştirilmiş özelliklerinin olduğunu belirtmektedir.