0%

Telefon Arabaya Nasıl Bağlanır?

Özellikle kısa mesafeler üzerinde kesintisiz bağlantı imkanı sunan BT teknolojisi, gün geçtikçe farklı birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Yaygın olarak kulaklık, mouse, klavye ve benzeri teknolojik cihazların bağlantılarında kullanılan BT, son yıllarda akıllı telefonları arabalara bağlamak için de kullanılıyor. Bu sayede siz de akıllı telefonunuzu kullandığınız araca herhangi bir kablo olmadan bağlayabilir, telefonunuzda açacağınız şarkıların direkt olarak araçta çalmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu bağlantı sayesinde cep telefonunuza gelen çağrıları direkt olarak kullandığınız araba üzerinden de yöneterek trafikte telefon kullanmaya gerek kalmadan da telefonda konuşabilirsiniz. 

Akıllı Telefonlar BT ile Arabaya Nasıl Bağlanır?

Günümüzde artık neredeyse üretilen tüm araçlarda BT bağlantısı bulunuyor. BT bağlantısı ise kullanıcılara aynı bağlantıya sahip diğer cihazları, arabaya bağlama ve bu sayede arabanın kontrol paneli üzerinden yönetme imkanı sunuyor. Özellikle gün içerisinde birkaç saat arabada geçirmek zorunda olan kişilerin telefonu ile yapması gereken birçok işlemi, araba üzerinden gerçekleştirmesini sağlayan bu teknoloji için hem kullanılan aracın hem de akıllı telefonun BT bağlantısı üzerinden birbirine bağlanması gerekiyor. 

Akıllı telefon ile arabanın BT bağlantısı ile birbirine bağlanması için bu iki cihazın öncelikle birbirine eşlenmesi gereklidir. Bunun için hem aracın hem de akıllı telefonun BT servislerini açık hale getirmeniz gerekiyor. Akıllı telefonlarda BT kontrolü direkt olarak cihazın bildirimler menüsü üzerinden gerçekleştirilmektedir. Araçlarda ise BT kontrol paneli genellikle aracın direkt olarak kontrol paneli üzerinde, çeşitli bağlantı seçeneklerinin bulunduğu alanda yer almaktadır. Aracın ve akıllı telefonun BT bağlantısını açtıktan sonra, iki cihazın birbiriyle eşleşmesi yeterlidir.

Cihazların birbiri ile eşleşmesi için, aracın kullandığı kontrol paneli ve bu panelin işletim sistemine göre çeşitli yöntemler bulunuyor. Aracın türüne bağlı olarak BT eşleştirme butonu fiziksel olarak direksiyon üzerinde yer alabileceği gibi daha gelişmiş araçlarda bu seçenek aracın dokunmatik ekranlı kontrol panelinde yer almaktadır. Kontrol panelinde aracın kullandığı sistemin karmaşıklığına göre BT bağlantısı direkt olarak ana sayfada olabileceği gibi ‘’Eğlence’’ ve benzeri klasörlerin içerisinde de bulunabiliyor. Aracın eşleştirme sistemi açıldıktan sonra akıllı telefonun BT ayarlarına giriş yaparak yakındaki ağlar için bir tarama başlatılması gerekiyor. Bunun ardından çevredeki en yakın BT ağlarında, kullandığınız araç da görünecektir. Araç ile eşleşme işlemi başladıktan sonra, aracın kontrol paneli üzerinde eşleşme şifresi belirmektedir. Çıkan şifre, akıllı telefonun BT bağlantısında istenilen bölgeye yazılarak işlem onaylanmalıdır. Bunun ardından araç ile telefon birbiri ile eşleşecek ve aracın desteklediği tüm akıllı telefon arayüzü bu araçta kullanılabilir hale gelecektir. 

BT ile Arabada Neler Yapılabilir?

Geçtiğimiz her yeni gün boyunca gelişmeye devam eden teknoloji, kullanıcıların araba sürerken bile akıllı telefonlar ile gerçekleştirebileceği birçok işlemin gerçekleştirebilmesine imkan sunuyor. BT bağlantısı üzerinden akıllı telefon ile araç arasında kurulan eşleşme de bunlardan bir tanesi. Aracınız ile akıllı telefonunuzu BT bağlantısı üzerinden birbiri ile eşleştirmeniz halinde, akıllı telefonunuz üzerinden direkt olarak aracınızın çeşitli fonksiyonlarını kontrol edebilir, akıllı telefonlarda gerçekleştirebileceğiniz işlemleri aracınıza da yansıtabilirsiniz. 

Özellikle son yıllarda üretilen birçok yeni araba modelinde, BT sistemi destekleniyor. Bu sayede kullandığınız araç ile akıllı telefonunuzu bağlayarak birçok işlemi telefonunuzu elinize almaya gerek olmadan gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde kullanıcıların en yaygın kullandığı araç özelliklerinden birisi, araç içerisinde çağrı almak ya da çağrı yapmaktır. Bunun için aracınız ile cep telefonunuzu BT ile birbirine bağladıktan sonra cep telefonunuzdan bir çağrı almak ya da çağrı yapmaktır. Cep telefonunuza gelen çağrıları, cep telefonunu kullanmanıza gerek kalmadan direkt olarak aracın kontrol paneli üzerinden ya da direksiyon kenarlarında bulunan tuşlar sayesinde kabul edebilirsiniz. Bu sayede cep telefonunuzu arayan kişi ile telefonunuzu kullanmanıza gerek kalmadan kullandığınız aracın ses sistemi aracılığı ile görüşme sağlayabilirsiniz. 

Araçlarda bulunan BT kitini kullanarak gerçekleştirebileceğiniz bir başka işlem ise cep telefonunuzu kullanarak aracın radyosuna erişmek ya da Spotify ve YouTube gibi platformlar aracılığı ile aracınızda çalan şarkıları kontrol etmektir. Cep telefonunuzu kullanarak aracınızda istediğiniz şarkıyı çalmak için, BT bağlantısı ile araç ve cep telefonunu birbirine bağladıktan sonra cep telefonunuzdan istediğiniz şarkıyı açmanız yeterlidir. Bu sayede çalan şarkı cep telefonunuzun ekranında açık olarak görünecek, ancak BT bağlantısı sayesinde ses aracın hoparlörlerinden dışarıya verilecektir. 

BT bağlantısı ile Netflix ve benzeri dizi ve film izleme platformları üzerinden istediğiniz içerikleri, aracın kontrol paneline yansıtmanız da mümkündür. Ancak bu özellik için aracınızın kontrol panelinde görüntü oynatıcı özelliğinin destekleniyor olması gereklidir. BT bağlantısı ile arabada neler yapabileceğinize dair detaylı bilgilerin tamamına araç yetkili servislerinden ya da müşteri hizmetlerinden de ulaşabilirsiniz.

Arabayı BT ile Eşleştirmek için Gerekli Ön Kontroller Nelerdir?

Aracınız ile akıllı telefonunuzu BT bağlantısı ile birbirine eşleştirmek için, öncelikle birkaç şartın sağlandığını kontrol etmeniz gerekiyor. BT bağlantısı kurulabilmesi için aracınızın kontrol panelinde BT erişimi olması gereklidir. Her ne kadar aracınızda dijital bir kontrol merkezi olsa da BT bağlantısının bulunmaması, araç ile telefonun birbirine bağlanamamasına neden olacaktır. 

Aracınızda BT bağlantısı var ise, eşleştirme öncesinde BT servislerinin her iki cihazda da açık hale getirilmesi gereklidir. Daha önce aracınızda hiç BT bağlantısını kullanmadıysanız, bağlantının nereden açıldığını kontrol paneli üzerinden ya da direksiyon kenarında bulunan tuşlardan kontrol edebilirsiniz. Aracın BT bağlantısını açtıktan sonra akıllı telefonunuz ile aracı birbirine eşleyebilirsiniz. Eşleştirmenin tamamlanması için aracınızın kontrol paneline gönderilecek olan BT şifresinin, akıllı telefon ekranında yer alan şifre girişi bölümüne yazılıp, işlemin onaylanması yeterlidir. 

Telefon ile Araç BT Eşleştirmesi Nasıl Sonlandırılır?

BT üzerinden kurulan bağlantılar aracın kontrol paneli üzerinden anlık olarak gerçekleştirilebildiği gibi bağlantı kesme işlemleri için de bu panel kullanılabiliyor. Aynı zamanda araç ile telefon arasında bağlantının kesilmesi için tercih edebileceğiniz farklı alternatif yollar da bulunuyor. Akıllı telefon ile aracın BT bağlantısı kurulduktan bağlantıyı sonlandırmak isteyen kişilerin, aşağıda verilen adımları izlemesi yeterlidir:

Telefonun Bağlantısını Kesin: Aracınıza bağladığınız akıllı telefonun araç ile olan bağlantısını kesmek için telefonunuzda aktif olarak kullandığınız BT servisini kapatabilirsiniz. Akıllı telefonun BT bağlantısı kapatıldıktan sonra araç ile kurulan bağlantı da otomatik olarak kesilecektir. Ancak telefonun ve aracın BT servislerinin tekrar açılması, bu bağlantının tekrar kurulmasına neden olabilir. 
Telefon Üzerinden Bağlantıyı İptal Edin: Tercih edebileceğiniz ikinci yöntem ise akıllı telefonun BT ayarlarına giriş yaptıktan sonra araç ile olan bağlantıyı sonlandırmaktır. Bunun için akıllı telefonun bildirimler çubuğunda yer alan BT simgesine basılı tutarak ya da direkt olarak ‘’Ayarlar’’ sekmesinden BT ayarlarına giriş yapmanız gerekiyor. Ayarlara giriş yaptıktan sonra, BT servisinin hali hazırda bağlı olduğu tüm ağları görüntüleyebilirsiniz. Bu ağ listesi üzerinden aracınız ile olan eşleşme yazısının üzerine basılı tutarak, ağ üzerinde yapılabilecek tüm seçenekleri görüntüleyebilirsiniz. Bu seçenekler arasından telefonun işletim sistemine göre ‘’Bağlantıyı Kes’’ ya da ‘’Eşleşmeyi Kaldır’’ yazılarına dokunarak cihaz ile araç arasındaki BT bağlantısını sonlandırabilirsiniz.