0%

Sizi Rahatsız Eden Numarayı Nasıl Engellersiniz?

Günümüzde telefon kullanıcılarının en büyük sorunlarından birisi olan istenmeyen çağrılar, özellikle yoğun arama alınan günlerde can sıkıcı bir hale gelebiliyor. İstemediğiniz kaynaklardan gelen aramaların, cihazınızda görünmemesi için ise bu numaraları engellemeniz gerekiyor. Kullandığınız akıllı telefonun marka ve modeline göre tercih edebileceğiniz farklı numara engelleme yöntemleri bulunduğu gibi aynı zamanda kullandığınız operatörlere göre de farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. 

Cep Telefonu Operatörlerinden Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Kişisel cep telefonu numarasının farklı platformlarda paylaşılması ya da güvenilir olmayan sitelere kayıt olurken kullanılması, numaranızın istenmeyen kişilerin eline geçmesine ve sürekli olarak rahatsız edici çağrılar almanıza neden olabiliyor. Gün içerisinde sürekli olarak rahatsız edilmenize neden olacak bu çağrıları engellemek için tercih edebileceğiniz farklı birçok adım bulunuyor. Tüm marka ve model akıllı telefonlarda geçerli olan ilk numara engelleme yöntemi, cihazda kullandığınız cep telefonu operatörü tarafından sunulan numara engelleme hizmetleridir. Peki, cep telefonu operatörlerinden numara engelleme nasıl yapılır?

Vodafone Numara Engelleme

Vodafone kullanıcılarının istenmeyen çağrıları engellemek için farklı birkaç seçeneği bulunuyor. Vodafone tarafından sunulan ve kullanıcıların hat üzerindeki tüm kontrolleri gerçekleştirebileceği ‘’Vodafone Self Servis’’ uygulaması, istenmeyen numaraların engellenmesinde de kullanılmaktadır. Vodafone tarafından sunulan Self Servis uygulaması, Google Play ve AppStore uygulamaları üzerinden ücretsiz şekilde yüklenebiliyor. 

Vodafone Self Servis uygulamasına kendi telefon numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, karşınıza kullandığınız cep telefonu hattı üzerinde tüm işlemleri gerçekleştirebileceğiniz kullanıcı paneli gelmektedir. Bu panel üzerinden numara engelleme sekmesine giriş yaptıktan sonra, engellemek istediğiniz numarayı listeye eklemeniz, numara engellemek için yeterlidir. 

Vodafone’de numaraları engellemek için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem ise ‘’7056’’ numarasına ‘’GIZLI AC’’ şeklinde kısa mesaj göndermektir. Bu sayede cihazınızda direkt olarak bir telefon numarasını engelleme şansınız olmasa da hattınızı bilinmeyen numaralar tarafından gelen aramalara tamamen kapatabilirsiniz. Böylece cihazınızı kaynağı belirsiz aramalara karşı koruyabilirsiniz. 

Turkcell Numara Engelleme

Turkcell tarafından sunulan Turkcell Dijital Operatör adlı uygulama, operatör kullanıcılarının hat üzerindeki tüm işlemleri gerçekleştirebilmesine imkan sunuyor. Turkcell Dijital Operatör uygulaması üzerinden siz de aramaları ile sizi rahatsız eden tüm numaraları geçici ya da kalıcı olarak engelleyebilirsiniz. Böylece gün içerisinde rahatsız edici telefon çağrıları almak zorunda kalmadan, cep telefonu kullanım deneyiminizi arttırabilirsiniz. 

Turkcell kullanıcılarının hattını bilinmeyen kaynaklardan gelen aramalara karşı kapatmak için ise cep telefonunun arama kısmına giriş yaptıktan sonra ‘’*253#’’yi tuşlaması ve bu numarayı araması yeterlidir. Birkaç saniyelik işlem süresinin ardından işlem onaylanacak ve cihaz bilinmeyen aramalara tamamen kapanacaktır. Bu yöntem, cihazda bir numarayı engellemek yerine, tüm bilinmeyen numaraları engellemek için kullanılmaktadır. 

Türk Telekom Numara Engelleme

İstenmeyen çağrıları engelleme özelliği diğer tüm operatörlerde olduğu gibi Türk Telekom’da da bulunuyor. Türk Telekom tarafından kullanıcılara sunulan mobil uygulama sayesinde, istenmeyen numaralardan gelen çağrıları tamamen engelleyebilir, çok daha rahat bir kullanıma sahip olabilirsiniz. Gizli numara engelleme özelliği için Türk Telekom mobil uygulamasına telefon numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ayarlar bölümünden numara engelleme sekmesine giriş yapmanız gerekiyor. Karşınıza çıkan listeye engellemek istediğiniz numarayı ekledikten sonra bu numaradan gelen tüm çağrıları engelleyebilirsiniz. 

Turkcell’de olduğu gibi Türk Telekom’da da cihazınızın arama bölümüne ‘’*253#’’yi tuşladıktan sonra arama tuşuna dokunmanız yeterlidir. Böylece cihazınıza gelebilecek olan tüm bilinmeyen kaynaklı aramaları engelleyebilirsiniz. 

Android Telefonlarda Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Android cihaz kullanıcılarının en büyük sorunlarından bir tanesi, istenmeyen numaraları engellemektir. Android cihazlarda numara engelleme kısa yolu, cihazın kullandığı Android işletim sisteminin sürümüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak bakıldığında Android telefonlarda numara engelleme adımları şu şekilde gerçekleşmektedir:

Android cihazlarda istenmeyen numaraları engellemek için öncelikle cihazın son aramalar sekmesine giriş yapmanız gereklidir. Bu sekme cihazın Android sürümüne göre çağrı geçmişi bölümü olarak da adlandırılmaktadır. 
Arama geçmişi bölümüne giriş yaptıktan sonra engellemek istediğiniz telefon numarasının üzerine dokunmanız ve çağrı detaylarına giriş yapmanız gerekiyor. Karşınıza çıkan bölümde, bu telefon numarasına dair tüm detayları ve numaraya yapabileceğiniz tüm ek faaliyetleri görüntüleyebilirsiniz. 
Karşınıza çıkan numara detaylarının yer aldığı liste üzerinde ‘’Numarayı Engelle’’ seçeneğine dokunarak bu numarayı engelleyebilir ve size bir daha arama yapmamasını sağlayabilirsiniz. 
Yukarıda verilen adımları izleyerek, sizi daha önceden arayan ve bundan sonra aramasını istemediğiniz tüm numaraları engelleyebilirsiniz. Böylece gün içerisinde almak istemediğiniz aramaların da önüne geçebilirsiniz. Ancak yukarıda verilen Android telefonlarda numara engelleme yöntemi, daha önceden sizi arayan numaraları engellemek için geçerlidir. Sizi daha önce hiç aramamış bir numarayı engellemek için ise cihazın ayarlar sekmesinden engelleme sekmesine yeni bir numara eklemeniz gerekiyor.

Numaraya Özel Engelleme Nasıl Yapılır?

Numaraya özel engelleme, sizi daha önceden hiç aramamış telefon numaralarını Android cihazlarda engellemek için kullanılmaktadır. Yukarıda verilen yöntemler, genel olarak daha önceden sizi arayan numaraları engellemek için tercih edilebilirken, bu sayede numara daha önce sizi aramamış olsa dahi engelleyebilirsiniz. Numaraya özel engellemenin ardından engellediğiniz numara ilerleyen zamanlarda sizi aramış olsa da arama otomatik olarak kapanacaktır. Telefonunuz, gelen bu arama üzerine çağrı almak yerine engellenmiş numaranın sizi aradığına dair bildirim gösterecektir. Peki, numaraya özel engelleme nasıl yapılır?

Numaraları engellemek için öncelikle kullandığınız akıllı telefonun ‘’Rehber’’ bölümüne giriş yapmanız gerekiyor. Rehber, farklı Android sürümlerinde ‘’Kişiler’’ olarak da adlandırılmaktadır. Rehber’e giriş yaptıktan sonra, sağ üst kısımda yer alan Ayarlar bölümüne giriş yapmanız gereklidir. Burada bulunan üç nokta ya da üç çizgi simgesinde dokunduktan sonra karşınıza cihaz rehberinin ayarlar sekmesi gelecektir. Karşınıza gelen pencere üzerinden, sizi daha önceden aramayan numaraları özel olarak engellemek için ‘’Numaraları Engelle’’ butonuna dokunmanız gereklidir. Butona dokunduktan sonra karşınıza numaraları engelleyebileceğiniz panel gelecektir. Açılan bu bölüme, engellemek istediğiniz telefon numaralarını yazdıktan sonra ‘’Kaydet’’ butonuna tıklayarak tüm bu numaraları engelleyebilirsiniz. 

Engellenen Numara Aradığında Ne Olur?

Akıllı telefonlarda numara engelleme kadar merak edilen bir diğer konu ise ‘’Engellenen numara aradığında ne olur?’’ ve ‘’Engellenen numara aradığında karşı tarafa bildirim gider mi?’’ sorusudur. Bir numarayı akıllı telefonunuzda engelledikten sonra, o kişiden gelen tüm çağrıları cihazınız otomatik olarak reddetmektedir. Engellediğiniz kişilerden size arama geldiğinde, cihazınızda hiçbir şekilde arama gelmeyecektir. Böylece gün boyunca farklı numaralar tarafından rahatsız edildiğiniz durumlarda, bu numaraları engelleyerek rahat bir kullanım deneyimi de elde edebilirsiniz. 

Numaraları engelledikten sonra, engellenen bu numaralardan gelen tüm çağrılar otomatik olarak engellenmektedir. Kullandığınız telefon operatörünün sunduğu imkanlar ile engellediğiniz numaralar için operatörler tarafından bildirim verilmediği takdirde, bu numaraların sizi arayıp aramadığına dair bildirimler de size gelmeyecektir. Ancak telefonunuzun ayarlar bölümünden yapacağınız numara engelleme işlemi sonrasında, bu numaraların sizi araması halinde akıllı telefonunuzun ayarlar bölümüne bu kişilerin sizi aradığına dair bildirimler gelecektir. Böylece engellediğiniz numaraların, siz engelledikten sonra sizi arayıp aramadığını da öğrenebilirsiniz. Her ne kadar bu bildirimler size geliyor olsa da engellediğiniz numaralar, sizin onları engellediğinizi fark etmeyecektir.