0%

Sosyal medya kronolojik sıralama çoğu kullanıcı için önemlidir. Gönderileri kronolojik sıralamaya göre görmek, her zaman mümkün olmayabilir. Bunun nedeni, sosyal medya platformlarında gönderilerin etkileşime ve diğer kriterlere göre sıralanmasıdır. Sosyal medya platformu algoritmalarına göre bu sıralama belirlenmektedir. Birçok kişi için bu eşsiz bir kullanım deneyimi sağlasa da bazı kişiler bunu istemeyebilir. Yapacağınız birkaç değişiklikle beraber kronolojik sıralamaya göre gönderileri görebilirsiniz. Peki, sosyal medya uygulamalarında kronolojik akış nasıl sağlanır? Gelin detayları hep beraber görelim.

Instagram Gönderilerinde Kronolojik Sıralama

Instagram, ilk yayınlandığı dönemde sadece fotoğraf paylaşımını amaçlıyordu. Uygulama içerisinde artık kısa videolar da yoğun bir şekilde kullanılıyor. Algoritma akışından etkilenmeden kronolojik sıralama ile gönderilerin akışını sağlayabilmek mümkündür. Instagram platformunda bunu gerçekleştirmek için bir yol bulunuyor. Ana gönderi ekranını kronolojik hâle getirmek için ekranın sol üst köşesinde yer alan Instagram logosuna tıklayarak başlayabilirsiniz. Sonrasında açılan menüden “Takip Et” seçeneği üzerinden ayarlamaları yapabilirsiniz. Ancak değişikliğin kalıcı olmadığını belirtelim. Uygulamayı tekrar açtığınızda aynı ayarları yeniden yapmanız gerekebilir.

Facebook Gönderilerinde Kronolojik Sıralama

Sosyal medya kronolojik sıralama için en önemli platformlardan birisi de Facebook’tur. Facebook, ana gönderi ekranını karışık hâlde sunan ilk sosyal medya platformundan birisidir. Ancak korkmayın! Facebook, kullanıcı ayarlarının değiştirilmesi noktasında zaman çizelgesinin kronolojik bir şekilde sıralanmasına izin veriyor. Facebook’u PC’de kullanıyorsanız ana ekrandan işe başlayabilirsiniz. Ekranın sol kısmındaki sekmeleri bulunuz. Daha fazlasını gör seçeneğine tıklayın. Biraz aşağı kaydırarak zaman çizelgesini ayarlamak için “En Son” seçeneğine tıklayın. Burada kronolojik sıralama ayarlamalarını yapabilirsiniz.

Facebook mobil uygulamasında ise sağ alt köşede yer alan Menü seçeneğine dokunun. Ardından “Akışlar” seçeneğine gidin. Bu seçenek içerisinde her gönderiyi sırayla görmek için ilgili ayar bulunur. Sıralı içerik görmek için gerekli ayarlamaları burada yapabilirsiniz. Kronolojik sıralama ve algoritma konusu ilk olarak Facebook platformunda ortaya çıkmıştır.

Twitter Gönderilerinde Kronolojik Sıralama

Twitter, çok sayıda kullanıcısı olan bir başka sosyal medya platformu. Bu nedenle sosyal medya kronolojik sıralama için önemli görülüyor. Twitter, başlangıç dönemlerinde mikroblog şeklinde ortaya çıkmıştır. Twitter’da şahsi kullanımdan kurumsal kullanıma kadar birçok veri yer alabilir. Tweetleri sırayla görmek istiyorsunuz bunun için bir yol mevcuttur. Ekranın sağ üst köşe kısmında yer alan ışıltı simgesine tıklayınız. Burada algoritmik besleme kaynaklarını en son tweet şeklinde düzenleyebilirsiniz. Aynı seçeneği kapatma imkânınız da bulunur.

TikTok Gönderilerinde Kronolojik Sıralama

TikTok platformunda yer alan “Sizin İçin” sayfası, uygulama içerisinde dinamik yanıt sağlayan algoritma tarafından yönetilir. TikTok içerisinde yer alan gönderilerin kronolojik sıralamada olmaması ilk etapta mantıklı görünebilir. Ancak çeşitli zamanlarda kronolojik sıralama ile gönderileri görmek gerekli olabilir. TikTok platformunda bir kullanıcının videolarını kronolojik sıralamayla görmek istiyorsanız, o kişinin profiline girmeniz yeterli olacaktır. Profil içerisinde yer alan videolar kronolojik sıralamayla gözükmektedir. Dolayısıyla sosyal medya kronolojik sıralama için ek olarak bir işlem yapmaya gerek bulunmaz. Profilde videolar en yenilerden en eskilere doğru sıralı bir şekilde görünür.

Youtube Gönderilerinde Kronolojik Sıralama

YouTube, sıralı gönderiler için akla ilk gelen platformlardan biri olmayabilir. Ancak sosyal medya kronolojik sıralama ayarları için en uygun özellikler sunan platform YouTube’dur. Tek yapmanız gereken uygulama içerisinde ya da web sitede yer alan “Abonelikler” bölümünü ziyaret etmek olacaktır. Abonelikler sekmesinde videolar sıralı bir şekilde olacağı için yeni videoları takip etmenin en kısa yolu bu sekme olacaktır. YouTube platformu içerisinde sıralı gönderiler için başkaca bir ayar bulunmaz.

Sosyal Medya Platformlarında Kronolojik Sıralama Neden Önemlidir?

Sosyal medyanın ilk dönemlerini yaşamış kişiler, günümüzde sosyal medya ile ilk zaman sosyal medyası arasındaki farkları çok iyi biliyor. İlk zamanlarda sosyal medyada daha iyi olarak kullanıcı deneyimi sağlanırdı. Facebook nezdinde başlangıç bu şekilde olmuştu. Bunun sebeplerinden birisi ters kronolojik sıralamadır. Yani anasayfada gönderiler yeniden eskiye doğru sıralanıyor. İkinci neden olarak beğen tuşu ile beraber gelen ödül mekanizmasının olmamasını sayabiliriz. Sosyal medya kronolojik sıralama bu açıdan çok önemlidir.

2009 yılından itibaren Facebook’un akış algoritmaların hâkimiyeti altına girdiğiniz söyleyebiliriz. O dönem için bu algoritma oldukça kafa karıştırıcı nitelikteydi ve birçok kişinin gönderileri görünmüyordu.  Akış algoritması konusunda tartışmalar yeni değildir. Instagram özelinde bunun ABD’de tartışıldığını söyleyebiliriz. Yakın zamanda da Instagram, akış konusunda ek seçenek sundu. Ancak bu direkt olarak kullanıcılara sağlanmaz. Ek ayarlamalar yapmak gerekir. Bu ayarlamalar sonrasında gönderi akışını yeniden eskiye olacak şekilde kronolojik formatta ayarlayabilirsiniz.

Algoritmalar, takip listesinin dışında gönderiler görmenize neden olabilir. Ayrıca bazı gönderilerin görünmeme durumu da kullanıcılar açısından olumsuz karşılanan noktalardan birisi. Dolayısıyla sosyal medya kronolojik sıralama konusuna kullanıcılardan bazıları oldukça önem verir. Kronolojik sıralama, bu olumsuzluklar noktasında daha sağlıklı bir tercih olabilir. Sosyal medya platformları da buna bağlı olarak kronolojik sıralama özelliğini sunuyor.

Algoritmik akış, sosyal medya ve bağımlılık konusuyla oldukça ilgilidir. Çünkü verilerinizin işlenmesi ve ilgi duyacağınız içeriklere yönlendirilmeniz algoritma sayesinde gerçekleşiyor. Bağımlılık noktasında telefonunuzu elinizden bırakmamanızın en büyük sebebi budur. Amaç da zaten budur. Örnek vermek gerekirse TikTok’un başarısının en büyük sebebi algoritma üzerine kurulmuş olmasıdır. TikTok’ta kimi takip ettiğinizin bir önemi bulunmaz. Platform içerisinde her şey algoritma üzerine kurulmuştur desek yanlış olmaz. Algoritma sayesinde beğendiğiniz ve yoğun olarak vakit geçirdiğiniz içeriklerle en alakalı sonuçlar karşınıza çıkar. Bu da sosyal medya bağımlılığının en büyük sebebidir diyebiliriz.

Uygulamaların Telefonunuzda Yapabileceklerini Yönetin

Sosyal medya kronolojik sıralama açıklamalarından sonra uygulamaların telefon içerisinde neleri yapabileceğine de değinmek gerekir. Akıllı telefonlarımızda hepimiz birçok uygulama kullanıyoruz. Uygulamayı indirirken istenen izinler, çoğu zaman göz ardı edilir. Uygulamalar ise bu izinlere sahip olarak telefonunuzda birçok işlemi gerçekleştirebilir. Dolayısıyla “İzinler” bölümünün kontrol altında tutulması önemlidir. İlgili uygulamayı indirmeyi kabul ettiğiniz ve uygulamayı kullandığınız anda bu izinleri otomatik olarak vermiş sayılırsınız.

Telefonun konumunu izleme, kişileri görüntüleme vb. özellikler, izinler sayesinde sağlanabilir. Cihazınızın belirli bölümlerine erişmek için bu izin isteme unsurları, uygulamaların sorunsuz çalışabilmesini sağlar. Ancak birçok noktada uygulama ile alakalı olmayan izinlerin de istendiğini görüyoruz. Bu bakımdan izinler bölümünde düzenleme yapmanız gerekebilir. İzinleri görüntülemek, düzenlemek ya da sınırlamak için yapabileceğiniz işlemler mevcut. Öncelikle Android telefonunuzun Ayarlar bölümünde “Uygulamalar” sekmesine gidiniz. Burada “Tüm Uygulamaları Gör” seçeneğine yönelebilirsiniz. Burada belirli bir uygulamayı seçmeniz hâlinde “İzinler” sekmesini görüntüleyebilirsiniz. İzin ayarlarını görüntülemek ve gerektiğinde değişiklik yapmak için bu yöntemi izleyebilirsiniz. Burada ayrıca uygulamaların en son ne zaman hangi izni kullandığını da görüntüleyebilirsiniz.

Telefonunuzda kullandığınız uygulamaların istediği izinleri sıklıkla kontrol etmeniz gerekir. Akıllı telefonunuzun verilerine ulaşma açısından en kısa yol budur. Uygulamaların istediği izinleri ve buna bağlı olarak gerçekleştirdikleri eylemleri mutlaka takip ediniz. Kullandığınız uygulama ile alakalı olmayan bir izin söz konusuysa uygulamayı silmenizi öneriyoruz.