0%

Google, 2019 yılında tanıttığı bulut oyun hizmeti olan Stadia platformunu kapatma kararı aldı. Kapatma sebebi olarak kullanıcılar tarafında yeterince ilgi görmemesi olarak açıklandı. Mevcut hâlde satın alım yapanlara ise iade işlemlerinin yapılacağı duyuruldu. 2019 yılında oyun dünyasında devrim yaratacağı düşünülen Stadia bulut oyun hizmetinin kapanması, teknoloji çevrelerinde geniş yankı buldu.

Google Stadia platformunu kapatma kararını yapmış olduğu bir gönderi paylaşımında duyurdu. Oyun hizmeti farklı kıtalar dâhil olmak üzere 23 ülkede sağlanıyordu. Türkiye’ye henüz gelmeyen platform, böylelikle Türkiye’de hizmet göstermeden kapanmış oldu. Stadia platformunun yöneticileri tarafından yapılan açıklamada ise Stadia Store üzerinden gerçekleştirilen satın alımlar, Google Store ile bağlantılı satın alımlar da dâhil olmak üzere iade edilecek. Ancak Stadia Pro üyeliğine sahip kullanıcılara herhangi bir iade işleminin yapılmayacağı ifade edildi. Şu anda Stadia’da bulunan oyunlar ise 18 Ocak 2023 tarihine kadar aktif bir şekilde oynanabilecek. Stadia platformuna yapılacak tüm oyun ön siparişleri ise açıklama itibariyle kapatılmış durumda.

Kapatma kararının ilgili hizmete yeni özellikler eklenmesinden hemen sonra gelmesi ise şaşkınlığa neden oldu. Yakın zamanda Stadia Pro üyelerine 1440p kalite sunulacağının müjdesi verilmişti. Ayrıca Ağustos ayında ise kullanıcıların, arkadaşlarıyla ekran paylaşma özelliği de duyurulmuştu. Kapatılma sebebi olarak platformun yeteri kadar ilgi görmemesi gösterildi. 2021 yılında oluşturulan rapor içerisinde kullanıcı sayısının hedef sayıdan yüzbinlerce az olması, kapatma kararının ana nedeni olarak görülüyor.

Stadia Nedir?

Teknolojinin etkilediği alanlardan birisi hiç şüphesiz ki oyun sektörüdür. İlk zamanlar oyundaki pikseller sayılabiliyorken şimdilerde ise gerçekçi grafiklere sahip oyunların varlığı söz konusudur. İlgili görsel kalitesi, ilerleyen zamanda daha da ileri seviye olacaktır. Peki, oyun sektöründe yerini almış Google Stadia nedir?

Google Stadia basit niteliklere sahip stream oyun servisi denebilir. Yani oyunlar, istenilen cihazda bulut sistemi üzerinden oynanabiliyor. Google’ın sunmuş olduğu bu platform sayesinde çok güçlü bir cihazınız olmasa bile kaliteli grafik içeren oyunları oynayabilmeniz mümkündür. Stadia platformuyla birlikte güçlü konsol ihtiyacı tamamen ortadan kalkacaktı. Ancak kapatma kararı, beklenen ilgi görmediğini ve sistemin devam edemeyeceğini açığa kavuşturdu.

Stadia her ne kadar bir platform da olsa bu platformun sahip olduğu donanım özellikleri bulunur. Bulut oyun hizmetinde 2.7 GHz hızında olan ve 32 bit tabanlı bir işlemci mevcut. Sistem aynı zamanda 16 GB RAM’e sahip. 10.7 teraflopsluk GPU bulunması, en ayrıcalıklı yönlerinden birisi. Rakipleri olan diğer oyun konsollarına göre çok daha güçlü denebilir. Tek bir internet bağlantısıyla Google Stadia stabil bir şekilde kullanılabilir. Ancak internet bağlantı hızının sağlam olması gerekir. Çünkü yüksek miktardaki veriyi çekebilmek için bu bağlantı hızı gerekir. Google, Stadia platformunu kapatmadan önce yeni tanıttığı zamanlarda hangi ülkelerde bu hizmetin verileceğini açıklamıştı. Türkiye bu ülkeler arasında değil. Zaten Türkiye’de ki mevcut internet hızı değerlerinin sistem gereksinimlerini karşılayabilecek nitelikte olmadığı da ortadadır. Bu nedenle Stadia platformu, Türkiye’de hizmet vermeden kapatıldı denebilir.

Google Stadia Neden Tutunamadı?

Google Stadia platformunun tutunamama sebebi olarak kullanıcılar tarafından yeterince ilgi görmemesi açıklanıyor. Stadia’nın gerek sistem özellikleri gerekse de yapısı gereği rakipleri olan oyun konsollarını aratmayacak nitelikte hizmeti vardı. Ayrıca geçtiğimiz dönemlerde Pro üyelerine 1440p kalitede görüntü sağlanacağı da açıklanmıştı. Ancak ilgili sistemin ticari amaçla yapıldığı gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Sisteminiz her ne kadar iyi olursa olsun satılmıyorsa, devam etmenin bir mantığı olmaz. Bu nedenle Google’da ilgili platformun satış oranlarının düşüklüğü nedeniyle Stadia platformunu kapatma kararı aldı. Yapılan açıklamalara göre 2021 raporlarında Stadia hizmetinin hedeflenen kullanıcı sayısından yüzbinlerce az sayıda üyesinin olduğu yer almış. Hedef rakamdan yüzbinlerce az sayıda üyeliğin gerçekleşmesi, aslında kapatma sinyallerini vermiş görünüyor.

Google Stadia Türkiye'ye geldi mi?

Google Stadia, Google’ın yapmış olduğu açıklamayla hizmetini durdurdu. Yapılan açıklamaya göre mevcut satın alımların geri iadesi yapılacak. Yeni çıktığı dönemde farklı kıtalardan toplam 23 ülkeye hizmet sunacağı açıklanmıştı. Açıklanan bu 23 ülkenin içerisinde Türkiye yok. Yani Stadia platformu, Türkiye’de hizmet vermiyordu. Kapatma kararıyla birlikte Türkiye’ye hizmet gelmeden sonlandığı kesinleşmiş oldu.

İlgili platformun milyonlarca kişiye ulaşması ancak yeteri kadar üyeliğin sağlanamamış olması kapatma kararının ana nedeni olarak görülüyor. Ancak ilgi görmemesinin nedeni olarak piyasada yeteri kadar alternatif sistemin varlığını söyleyebiliriz. Kullanıcılar, hâli hazırda bu platformlardan vazgeçip Stadia’ya yönelmediği için yeterince ilgi görmedi.

Google Stadia, tanıtıldığı dönemde devrim niteliğinde bir gelişme olarak tanımlanmıştı. Ancak yeterince ilgi görmeyip kapatılması sonucunda bu gelişe tarihe karışmış oldu. Mevcut hâlde kullanıcılara para iadesi yapılacak fakat Stadia Pro üyeliğine sahip kişilere para iadesinin gerçekleşmeyeceği ifade edildi. Platforma sağlanan son yeni özelliklerden hemen sonra kapatma kararının alınması ise şaşkınlığa neden oldu.

Google Stadia Bulut Oyun Hizmeti Ne Zaman Sonlanıyor?

Google tarafından yapılan açıklamaya göre sistem 18 Ocak 2023 tarihine kadar açık kalacak. Yani kullanıcılar, mevcut oyunları bu tarihe kadar oynayabilirler. Ancak Google Stadia platformuna yeni oyunların ön siparişleri alınmayacak. Böylece ilgili tarihe kadar mevcut hâliyle kullanılabilecek diyebiliriz. Bulut oyun hizmetinin sonlanması, hem Google için hem de oyun piyasası için önemli bir gelişme olarak görüldü.

Stadia platformu, NVIDIA, Nintendo, Sony, Microsoft gibi rakipleriyle mücadele içerisindeydi. Kapatma kararıyla birlikte Google, bu mücadeleden yenik ayrıldı diyebiliriz. Kullanıcılar nezdinde ilgi görmemesi ana neden konumundayken son dönemde çıkarılan oyunlara bağlı olarak şirketler de Stadia platformunu tercih etmiyordu. Örneğin geçtiğimiz günlerde düzenlenen Ubisoft Forward etkinliğinde, Ubisoft tarafından yeni Assassin’s Creed oyunları tanıtılmıştı. Çıkacağı platformlar arasında Stadia yoktu. Rakiplerinden olan NVIDIA GeForce Now platformunun yükselişe geçmesi ise Stadia platformuna yıkıcı darbeyi vurmuş oldu. Kullanıcılar açısından GeForce Now platformunun, Steam’a bağlı olarak kullanılabilmesi, ilgi çekici bulunmuştu.

Google Stadia Oyuncularına Ödeme Yapılacak mı?

Stadia yetkilileri tarafından yapılan açıklamayla oyunculara para iadesi yapılacağı kesinleşti. Ancak Stadia Pro üyeliğine sahip olan kişilere herhangi bir iade işleminin gerçekleşmeyeceği de belirtildi. Böylece oyuncular arasında iade işlemi, normal kullanıcı ya da pro kullanıcı türüne göre değişiklik gösterecek. Pro sürüm kullanıcılarının iade alamamasının sebebi olarak zaten gelişmiş sistem özelliklerini kullanmaları olduğunu tahmin ediyoruz. Stadia Store üzerinden yapılan satın alma işlemleri iade edilecekken, Google Store ile bağlantılı bir şekilde oyun alışverişi yapanlara da iade gerçekleştirilecek. Geri ödemelerin birçoğunun ise Ocak 2023 ortalarına kadar tamamlanacağı ifade edildi.

Kapatılma kararının ardından Stadia platformu, piyasa içerisinde sadece 3 yıl kadar ayakta kalabildi. Çıkarıldığı dönemde güçlü bir oyun konsoluna ihtiyaç duyulmaması mottosuyla öne atılan platform, geniş yankı uyandırmıştı. Özellikle oyun grafikleri açısından güçlü bir sisteme ihtiyaç duyulmuyordu. Hâli hazırda Stadia sisteminin mevcut donanım özellikleri, oldukça yerindeydi. Son dönemde ise platform tarafından Pro üyelerine özel olarak görsel kalitesinin 1440p olacağı duyurulmuştu. Kapatılma kararının bunun hemen sonrasında açıklanması ise şok etkisi yarattı.