0%

Robot Süpürge Nasıl Kullanılır?

Ev temizliğinin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan elektrikli süpürge modelleri hafifliği ve emiş gücü bakımından farklılık gösteren pek çok model ile sunulur. Temizlik sırasında fazla efor gerektirmesinin yanı sıra zaman bakımından da en uzun süren süpürme işleminin her iki bakımdan da en aza indirgenebilmesi için kullanıcılar tarafından en iyi performansı sağlayan elektrikli süpürgeler tercih edilse dahi bu konuda çok daha fazla avantaj ve kolaylık sağlayan bir ürün olan robot süpürge çeşitlerinin kullanım oranı son yıllarda büyük bir artış gösterir. Şarj edilebilen pillerin yardımı ile çalışan robot süpürge modelleri, tam şarj doluluk oranı ile evin tamamını temizleyebilecek şekilde tasarlanır. Yüzeylerin otomatik bir şekilde temizlenmesine olanak tanıyan cihazlarda yer alan kamera sistemi; çalıştığı esnada ev içerisindeki eşyalara çarpmasının da önlenebilmesini sağlar. Bu önlemin alınabilmesi için bazı robot süpürgelerde hem ön hem de alt kısımlarda lazer bulunur. Cihazın merdiven ya da tümsek gibi alanlarda düşmesini engelleyebilmek için tasarımlarında tarayıcı sensör de yer alır. Son dönemlerin favori ürünleri arasında yer alması sebebi ile gelişmiş modeller de kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Bu modellerin öne çıkan özelliklerinden biri süpürme işleminin haricinde paspas da yapabilmesidir. Bu nedenle ürün donanımında su haznesi mevcuttur. 

Robot Süpürge Nasıl Çalışır?

Standart elektrikli süpürge çeşitleri ile aynı mantık ile çalışan robot süpürgeler yüzeylerdeki ya da halılardaki kirin ve tozun etkin bir şekilde çekilmesini sağlar. İki ürün arasındaki en önemli fark; birinde bireysel kullanım ve güce gereksinim duyulurken diğerinde her şey otomatik bir şekilde halledilir. Robot süpürgelerde bulunan fırçalar istenen işlemin yapılabilmesini sağlar. Cihazda bulunan bir diğer parça olan fırça çubuğu ise erişilmesi zor olan alanların temizlemesine katkıda bulunur. Ürünler tarafından çekilen kir ve tozlar öncelikle bir filtreden geçer ve sonrasında toz haznesine ulaşır. Robot süpürge çeşitleri arasında bulunan farklılıklar arasında toz haznesi de yer alır. Bazı modellerde haznenin manuel bir şekilde boşaltılması gerekirken bazı modeller toz istasyonu mevcuttur. Cihaz süpürme ve silme işlemini tamamladıktan sonra içerisine hapsettiği tozları kendisi çöp kovası işlevi gören toz istasyonuna boşaltır. Belli bir kapasiteye sahip olan toz hazneleri sayesinde her işlem sonrasında hazneyi boşaltma zorunluluğundan kurtulmuş olursunuz. Robot süpürge modellerinin rahat bir biçimde hareket edebilmesi için tasarımları genellikle disk şeklinde gerçekleştirilir. Bu şekil aynı zamanda üründe yer alan sensörlerin daha geniş bir görüş alanına sahip olmasını sağladığından avantajlıdır. Dezavantajı ise disk şeklinin köşe kısımlara erişim sağlayamamasıdır. Bu sorunun önüne geçebilmek için robot süpürgelerde ürünün çevresini aşabilen küçük fırçalar vardır. Kullanım sağlayacağınız odanın ya da alanın hem boyut hem de şekil bakımından değerlendirilebilmesi için kızılötesi lazerler mevcuttur. Odanın haricinde alan içerisinde yer alan mobilya ve eşyaların da boyutsal olarak tespit edilebilmesine imkân veren kızılötesi lazerler modelden modele farklılık gösteren özelliklere sahiptir. Bazıları gelişmiş özellikler ile tasarlandığı için gereken tespitlerin uzunluk, genişlik ve yükseklik olarak yapılabilmesini mümkün kılarken bazı modellerde bu tespitler sınırlı bir şekilde yapılabilir. Bu ürünlerin uyguladığı temizlik her yüzey için ayrı yapılır. Bu nedenle de halı veya sert yüzeylerin doğru olarak tespit edilebilmesine olanak tanıyan sensörler ile donatılır. Ürün çeşitlerinin kullanıcılarına sağladığı bir diğer avantaj ise program ayarının yapılabilmesidir. Bu sayede gerekli ayarlamaları yaparak temizliğin istediğiniz zaman ya da gün ve saatte yapılabilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca akıllı telefonunuzun yardımı ile de cihazınızı evde olmadığınız zamanlarda çalıştırabilir ve siz eve gidene kadar temizlik işleminin bitmesini mümkün bir hale getirebilirsiniz. Gün ve saat ayarının haricinde alan kısıtlaması da yapabilir bu sayede süpürgenin istemediğiniz alanlara girmesini engelleyebilirsiniz. Dilerseniz süpürgenizi Apple Siri, Google Asistan ya da Amazon Alexa gibi akıllı ev entegrasyonları ile de çalıştırabilirsiniz. Entegre işlemi sayesinde ev içerisinde süpürgenizi çalıştırmak için sesinizi kullanmanız yeterli olur. 

Akıllı Robot Süpürge Nedir?

Temizlik; hem yaşam alanlarının daha konforlu olabilmesi hem de sağlıklı bir yaşam için en önemli gerekliliklerden biridir. Temizliğin etkili bir şekilde yapabilmenin ilk koşulu ise süpürme işlemidir. Halı ve yüzeyler üzerinde biriken toz ve kirin süpürülmesi bulunulan alanın daha ferah olmasının ilk adımıdır. Bu işlem için kullanılan elektrikli süpürgeler son yıllarda yerini akıllı robot süpürgelere bırakır. Kullanıcıların işini büyük ölçüde kolaylaştıran ve pek çok açıdan avantaj sağlayan robot süpürgeler; insan etkileşimine gerek duymadan otomatik bir şekilde çalışan süpürge çeşididir. Birbirinden farklı özellikler ile donatılan ürün çeşitlerinin sunduğu performans birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterse de sağladığı avantaj kullanıcıları memnun eder. Farklı zeminlerde çalışabilen ve hem katı hem de sıvı maddeleri çekerek istenen sonuçların elde edilmesine olanak tanıyan robot süpürgeler şarjlı olarak çalışırlar. Modeller arasında şarjının azalması durumunda otomatik olarak şarj istasyonuna dönerek kendini şarj edilebilen robot süpürgeler de mevcuttur. 

Robot Süpürge Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Öncelikle cihazın rahat bir şekilde çalışabilmesi ve kullanıcının istediği performansı gösterebilmesi için kullanım sağlanacak alana uygun bir hale getirilmesi gerekir. Robot süpürgenin çalışmasına engel olabilecek materyallerin (kablo, küçük oyuncak, toka vb.) ortada bırakılmaması önemlidir. Özellikle cihazınızı evde olmadığınız zamanlarda çalıştıracaksanız istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalmamak için bu durumu göz ardı etmemelisiniz. 
-Kullanacağınız robot süpürgenin evinizin yapısına ve büyüklüğüne uygun olması da kullanım sırasında önemli bir detay olarak karşımıza çıkar. 
-Ürün çeşitlerinde bulunan haritalama tekniği de modelden modele farklılık gösteren özelliklerden bir tanesidir. Eğer cihazınızın bu özelliği fazla gelişmemiş ise çalışma sırasında mobilyalarınıza çarpma sıklığının daha fazla olması muhtemeldir. Bu da devrilme ihtimali yüksek olan (sehpa, tabure vb.) eşyalarınız için risk teşkil eder. Böyle bir durum ile karşılaşmanız halinde bu gibi eşyalarınızı robot süpürgenizi çalıştırırken ortalıkta bırakmamaya özen göstermelisiniz. Ürünlerin ön kısmında bulunan darbe azaltıcı bariyerler eşyalarınızın zarar görmesini engellese de devrilme olasılığı bulunan eşyalarınızı koruyabilmek için bu durumu dikkate alabilirsiniz. 
-Ürünün etkin bir şekilde çalışabilmesini istiyorsanız fırça ve mop gibi aparatlarının bakımını ve değişimini düzenli olarak yapmalısınız. Değişim yapılması gereken durumlarda orijinal parçaları kullanmalısınız. Bu sayede daha uzun süreli bir kullanım elde edebilirsiniz. 
-Mop özelliği ile tasarlanan bir cihaz kullanıyorsanız hazneye duru su koymalı ve robot süpürgenize zarar verme ihtimali bulundurduğu için içerisinde herhangi bir temizlik maddesi koymamalısınız. Cihazınızda zemin tanıma özelliği bulunmuyor ise katlanabilecek olan kilim ve benzeri eşyalarınızı kaldırmanız gerekir. Aksi takdirde kilimini ıslanabilir ve cihaz bu eşyalara takılabileceği için hasar alabilir. 
-Robot süpürgenizin duracağı alan içerisinde bulunması gereken şarj istasyonunun da doğru bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. İstasyon etrafında cihazın çarpabileceği eşyaların bulunmaması gerekir. 

Robot Süpürge Nasıl Temizlenir?

-Yaşam alanlarında zemin üzerine dökülen insan veya hayvan tüyleri; cihazların fırça, rulo veya tekerlerine en çok takılan şeylerdir. Bunların olumsuz bir duruma sebebiyet vermemesi için cihazlarda tarak veya bıçaklar mevcut olsa da bazı durumlarda bu parçalar yetersiz kalabilir. Emiş gücünün azalmasına ya da hava akışının engellenmesine neden olabilecek bu durum ile karşı karşıya kalmanız halinde cihazı düz bir yüzeyde ters çevirerek topak haline gelen yumağı makas / bıçak yardımı ile kesebilirsiniz. 
-Alanların ve eşyaların görülebilmesini sağlayan sensörlerin temizliği için kullanma kılavuzundan yardım alabilir ya da sabun ve su kullanmadan kuru bir bez yardımı ile silebilirsiniz. 
-Cihazınız doğru bir şekilde hareket etmiyor ise tekerlerin boşluğuna sıkışan bir şey olabilir. Eğer tekerler çıkarılabilir özellikte ise çıkararak gereken temizliği yapabilir, tekerleri çıkaramıyorsanız sivri uçlu bir materyal ile cihaza zarar vermeden nazik hareketler ile temizlemeye çalışabilirsiniz. 
-Robot süpürgelerin filtre bakımları da önemsenmelidir. Temizliğin ortalama iki haftada bir yapılması önerilir. Filtreyi çıkararak hafifçe vurarak tozlardan kurtulmasını sağlayabilir, yumuşak bir fırça kullanabilir ya da el süpürgesinin yardımı ile tozları çekerek gerekli temizliği yapabilirsiniz. 

Robot Süpürge Evi Kaç Saatte Süpürür?

Bu durum modelden modele farklılık gösterebilir. Etki eden bir diğer faktör ise kullanıcının seçtiği temizlik programıdır. Ancak ortalama olarak 1 ile 3 saat arasında bir çalışma süreleri bulunur. 20 m²’lik bir alanı yarım saatlik bir sürede süpürebilirler. Evin tamamını süpürme süresi ise evin büyüklüğü, süpürgenin çalışma ve şarj olma süreleri gibi etkenler doğrultusunda değişebilir. 

Robot Süpürge Wi – Fi Olmadan Çalışır Mı?

Wi – Fi bağlantısı cihazın farklı özellikler ile çalışabilmesini sağlasa da Wi- Fi bağlantısı olmadan da çalışabilen ve temizlik yapabilen robot süpürgeler vardır.