0%

Oyun Performansında Etkili Olan FPS Nedir?

Teknolojinin her geçen gün yenilenmesi ve gösterdiği hızlı gelişimi pek çok sektörde tabiri caizse çığır açan yeniliklerin meydana gelmesini sağlar. Bu yenilik ve gelişmelerin etki ettiği sektörlerden biri de oyun sektörüdür. Oldukça geniş bir alana sahip olan bu sektörde birbirinden farklı oyunlar yer alır. Bazı oyun türleri geliştirilmiş teknoloji ile tasarlanır. Bu oyunlarda istenilen performansın elde edilebilmesi için bazı sistemlere ihtiyaç duyulur. Her yaş grubuna hitap eden ve pek çok kişi tarafından sevilerek oynanan oyunlarda en önemli olan kavramlardan biri hızdır. Başarı sağlayabilmek için oyun türü fark etmeksizin hızlı olabilmek son derece gereklidir. Bu noktada oyun severlere kolaylık sağlamak adına geliştirilen bilgisayar ve tablet çeşitleri mevcuttur. farklı özellik ve donanımlar ile kullanıcıların beğenisine sunulan bilgisayar ya da tabletlerin kullanım amacı oyun ise göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriter; bu cihazların oyundaki hızına uyum gösteren bir tasarıma sahip olmasıdır. Dolayısı ile cihazların üretiminde kullanılan teknoloji dikkate alınmalıdır. İnsanların izlemiş olduğu bütün içeriklerin oluşumu ilgili görelin saniyelik sıralamasına dayanır. Bu nedenle de görsellerin belli bir hıza sahip olması önem arz eder. Bu konuda birbirinden farklı terimler mevcut olsa da en sık karşılaşılan terimlerden bir tanesi FPS’dir. Oynadığınız oyun çevrimiçi ise FPS son derece büyük bir öneme sahip olur. Oyunlardaki FPS’nin yüksek olması, sizin oyun sırasında sadece hız konusunda değil akıcılık anlamında da rakiplerinizin bir adım önünde olmanızı mümkün kılar. Özellikle nişancı tarzı oyun türlerinin yanı sıra belli bir rekabet gerektiren oyunlarda da avantajlı bir konumda olabilirsiniz. 

FPS Nedir, Ne İşe Yarar?

“Frames Per Second” teriminin kısaltılmış hali olan FPS’nin dilimizdeki karşılığı; saniyedeki kare sayısıdır. Oyun tutkunları için önem arz faktörler arasında ses ve görüntünün yanı sıra hız da yer alır. Oynadığınız oyun rekabet içeriyor ise avantaj elde edebilmek için bu kriterleri sağlamış olmanız gerekir. Ekrana aktarılan 1 saniyedeki kare sayısını ifade eden FPS ölçümü; özellikle oyun sektörünün olmazsa olmazlarından biridir. Ekrandaki görüntü ile doğrudan bağlantılı olan FPS değerinin hem akıcılık hem de hız anlamında avantaj sağlayabilmesi için yüksek olması önemlidir. Yüksek değer; ekrana yansıyan görüntüleri oldukça net ve pürüzsüz bir biçimde görebilmenize olanak tanır. FPS değerinin yüksek olması yalnızca görüntülerin çok daha kusursuz olmasında değil aynı zamanda oyun sırasındaki performansınız üzerinde de etkilidir. Kısacası FPS değeri performansınız ile doğru orantılı olduğundan ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz performans da o kadar iyi olur. İlk 3D oyun türlerindeki FPS değeri 6 iken teknolojinin gelişmesine bağlı olarak bu değer günümüzde 300’ün üzerine kadar çıkar. 

FPS Nasıl Ölçülür?

FPS değerini ölçebilmek için farklı programlardan yardım alabilirsiniz. Bu konuda en çok kullanılan programlar arasında yer alan FRAPS ile FPS değerinizi basit bir şekilde ölçebilmeniz mümkündür. İlgili programı kullanabilmek için; programın resmi sitesine giriş yaparak indirme ve sonrasında da kurulum işlemlerini yapmanız yeterlidir. Kurulum işleminin tamamlanmasının ardından FRAPS programını açarak ihtiyaç duyduğunuz oyuna giriş yapabilirsiniz. FPS değerini oyun ekranının sağ üst köşesinde anlık olarak görebilirsiniz. FPS ölçme işlemi için ideal değerin ne olduğu oyun severler tarafından merak edilen bir konudur. Bu değer kişilerin tercihlerinin yanı sıra kullanmakta oldukları bilgisayar ya da tabletin sunmuş olduğu performansa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak herhangi bir oyundan istediğiniz verimi alabilmeniz için FPS değerinin en az 25 olması gerektiğini de söylemek gerekir. 25 ve üzerindeki bütün değerler oyun deneyiminizin akıcı ve çok daha keyifli olmasına imkân verir. FPS değerini gereksinim duyulan bazı anlarda alamamanız söz konusu olabilir. Bunun en önemli nedeni; yeni nesil oyun çeşitlerinde yer alan grafiklerin yüksek kalite içermesinden kaynaklanır. Bu ve benzeri bir durumla karşı karşıya kalınması halinde bilgisayar ya da tabletinizin sahip olduğu ekran kartının kapasitesinde zorlanma meydana gelebilir. FPS değerini yükseltebilmeniz için ekran kartının haricinde işlemci ve RAM de değişiklik yapmanız tavsiye edilir. FPS değerinin düşmesine sebep olan durumlardan bir tanesi bilgisayarınızın fazla ısınmasıdır. Bu durumda bilgisayarınızı kullanmaya belli bir süre ara vermeniz gerekir. 

FPS Nasıl Arttırılır?

FPS’nin ölçülmesi sırasında elde edilen değerler sürekli düşük olursa farklı yollar deneyerek artmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer donanımınızda değişiklik yapmadan FPS değerinin yükselmesini istiyorsanız aşağıda belirtilen yöntemleri değerlendirebilirsiniz. 

-Çözünürlük ile ilgili ayarları düşürmeyi deneyebilirsiniz. 
-Oynadığınız oyunun video ayarlarında değişiklik yapabilirsiniz. 
-Grafik kart sürücülerinde güncellemeye gidebilirsiniz. 
-Oyun oynadığınız sırada tam ekran modunu tercih edebilirsiniz. 
-Optimizasyon yazılarımdan yardım alabilirsiniz. 
-Kullanmakta olduğunuz bilgisayar ya da tabletinizin güç ayarlarında düzeltilme yapabilirsiniz.  
-Oyuncu donanımlarını yenilerken “overclock” yöntemini kullanabilirsiniz. 
-Arka planda açık durumda olan diğer uygulamaları kapatmayı deneyebilirsiniz. 
-Windows’a ait olan görsel efektleri kapatarak daha yüksek FPS değeri elde edebilirsiniz. 

Gerek duyduğunuz artırma işlemi için belirtilen yöntemlerden bir sonuç alamamanız halinde bilgisayarınızda yer alan görüntü ayarlarında değişiklik yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer performansınızda herhangi bir değişiklik olmuyor ise çok iyi verim elde edebileceğiniz donanımlara geçiş yaparak gereken artışı sağlayabilirsiniz. 

İdeal FPS Kaç Olmalıdır?

FPS değeri ne kadar yüksek olursa oyun sırasındaki görüntüler o kadar akıcı olacağı gibi elde edilen deneyim de aynı oranda daha keyifli ve başarılı olur. Bu durumun sağlanabilmesi için gerekli olan unsurlardan bir tanesi bilgisayarınızın bağlı bulunduğu monitörün yenileme hızıdır. Günümüzde en çok oynanan oyun çeşitleri değerlendirildiğinde FPS değerinin 30 ve üstünde olması kullanıcıların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yeterli olur. Bu değerlerin sağlanması durumunda oyun sırasında herhangi bir takılma sorunu ile karşı karşıya kalmazsınız. Ancak elde edeceğiniz görüntüler üst FPS değerlerine oranla biraz daha pürüzlü olabilir. Eğer FPS değeri 30’un altına düşerse oyunu belli bir noktadan sonra oynayabilmeniz mümkün olmaz. Sürekli takılma sorunu meydana geleceği için ve istenen hıza ulaşılması mümkün olmayacağı için oyun herhangi bir keyif vermek yerine daha çok çileye dönüşebilir. Oyun sırasında görüntülerin çok daha akıcı olabilmesini istemeniz halinde FPS değerinizin en az 60 olması gerekir. 60 ve üstündeki değerler hem üstün bir akıcılık hem de son derece pürüzsüz bir deneyim elde edebilmenize olanak tanır. Bilgisayarınızın monitöründeki yenileme hızı da bu esnada etkili olur. Eğer monitörünüz 60 Hz yenileme hızında ise FPS değeriniz 300 olsa dahi herhangi bir avantaj sağlamanız mümkün olmaz. Çünkü bu durumda yansıyan değer 60 olacaktır. Bu nedenle en iyi akıcılığın oluşabilmesi için monitörünüzün sahip olduğu hızın 75 Hz / 120 Hz / 144 Hz ya da 240Hz gibi yüksek değerlere sahip olmasına dikkat etmeniz gerekir. 

FPS Neden Düşer?

FPS değerinin düşük olmasının pek çok sebebi vardır ancak en çok karşılaşılan sahip olduğunuz donanımın kaldırabileceğinden daha fazla iş yükü meydana gelmesinde etkili olan grafik ayarlarıdır. FPS değerinin daha yüksek olabilmesi için;

-Daha hızlı bir CPU,
-Daha fazla RAM alanı,
-Daha yeni bir grafik kartı edinmeyi deneyebilirsiniz. 

Eğer sisteminizde değişiklik yapamıyorsanız daha iyi bir FPS değeri elde edip edemeyeceğinizi görebilmek için öncelikli olarak yazılımı güncelleyebilir ve ilgili ayarlarda düzeltme yapabilirsiniz.