0%

2023 Bafta Oyun Ödülleri Kazananları Belli Oldu

Bu yılda verilen Bafta oyun ödüllerinin geçmişi 19 yıl öncesine dayanıyor. Önceki yıllarda kazanan oyunlar ile ses getiren ödüllerin sahipleri; 

-2019 yılında en iyi oyun ödülü / God of War
-2020 yılında en iyi oyun ödülü / Outer Wilds
-2021 yılında en iyi oyun ödülü / Hades
-2022 yılında en iyi oyun ödülü / Returnal iken,
-2023 yılında en iyi oyun ödülü / Vampire Survivors oldu. 

2023 yılı Bafta oyun ödüllerinin diğer kazananları aşağıdaki gibidir:

-En iyi oyun / Vampire Survivors
-En iyi animasyon / God of War: Ragnarok
-En iyi sanatsal başarı / Tunic
-En iyi ses sanatı / God of War: Ragnarök
-En iyi İngiliz oyunu / Rollerdrome
-En iyi ilk defa çıkış yapan oyun / Tunic
-En iyi gelişen oyun / Final Fantasy XIV Online
-En iyi aile oyunu / Kirby and The Forgotten Land
-En iyi eğlencenin ötesinde oyun / Endling – Extinction is Forever
-En iyi tasarıma sahip oyun / Vampire Survivors
-En iyi çok oyunculu oyun / Elden Ring
-En iyi müziklere sahip oyun / God of War: Ragnarök
-En iyi hikâye / Narrative
-En iyi orijinal oyun / Elden Ring
-En iyi oyun başrolü / Christopher Judge (God of War: Rangarök – Kratos)
-En iyi oyun yardımcı oyuncusu / Laya Deleon Hayes (God of War: Ragnarök – Angrboda)
-En iyi teknik başarı / Horizon Forbidden West
-Oyuncular tarafından verilen oylara göre yılın oyunu / God of War: Ragnarök 

2023 Bafta Oyun Ödülleri

19 yıldır verilen Bafta oyun ödüllerinin 2023 yılındaki kazananları belli oldu. Bu ödüller; ilk önce İngiltere tarafından düzenlenen ve sinema ödülleri ile öne çıkan Oscar Töreni ile başlamıştır. 2004 yılı itibari ile ödül törenleri oyun camiası için de düzenlenmeye başlamış ve ilgi ile karşılanmıştır. Günümüzde Bafta oyun ödüllerinin prestiji The Game Awards’ı daha geride bırakacak niteliktedir. Londra’da sahiplerini bulan oyun ödülleri 17 kategoriden meydana gelir. Yılın oyunu kategorisindeki ödülün God of War: Ragnarök ya da Elden Ring olması pek çok kişi tarafından beklenirken kazanan isim bağımsız bir oyun olarak bilinen Vampire Survivors olarak herkesi şaşırtmıştır. 

En İyi Oyun: Vampire Survivors

2023 yılındaki Bafta oyun ödüllerinde; en iyi oyun (best game) ve en iyi tasarıma sahip oyun (game design) ödüllerini kazanan Vampire Survivors, God of Ragnarök ve Elden Ring gibi milyon dolarlık bütçelere sahip olan oyunları geride bırakarak büyük bir başarı elde etmiştir. Oyunun geliştiricisi olan Luca Galante, verdiği bir röportaj sırasında “sadece hafta sonları oynayıp rahatlayabileceğim küçük bir şey istemiştim” sözlerine yer vermiştir.  Ancak oyunun gördüğü ilgi bu beklentinin çok ötesine geçerek milyonlar tarafından sevilen bir oyun haline gelmiştir. Yüksek bütçeli oyunlara karşı üstün gelerek bu yılki ödül töreninde iki farklı ödüle birden layık görülen Vampire Survivors; başarısını oyun dünyasında en iyi şekilde kanıtlamıştır. Oyunun temeli hayatta kalmaya dayanırken bu süreçte gittikçe daha da güçlü yetenekler ile kuşatılan düşmanlar ile savaşılması gerekiyor. Oyunun estetiği; Konami’nin aynı adlı Japon video oyun serisi olan Castlevania’yı anımsatırken, temelinde; prosedür olarak meydana getirilen bölümler, sıra-tabanlı savaşlar, kalıcı ölüm ve rol yapma özelliklerini içeren roguelite, manik nişancı olarak da bilinen mermi cehennemi bullet hell ve çift çubuklu nişancı oyunu gibi oynanan zorlu bir hayatta kalma oyunu olan horde shooter gibi türlerin harmanlanmış bir hali olarak karşımıza çıkar. Oyun aslında son derece basit bir şekilde tasarlanmış. Oyun içerisindeki karakterinizi haritada yönlendirebilmek için kullanmanız gereken yön tuşları haricinde oyunun başka bir kontrolü bulunmuyor. Bu kadar basit ama bu kadar başarılı olabilmesi ise oyun tasarımının yanı sıra kusursuz bir biçimde uygulanmış olan oyun oynama döngünden kaynaklanıyor. Oyunu tasarımcısı olan Luca Galante; bu oyun için uzun yıllardır büyücü savaşlarını ve bu savaşlar sırasında istismar edilen ölüm büyülerini konu edinen Magic Survival oyunundan ilham aldığını belirtmiştir. 

En İyi Çok Oyunculu Oyun: Elden Ring

FromSoftware’in tasarımı olan AAA oyunu Elden Ring; 2022 yılında bütün başarılı oyunları geride bırakması ile bilinir. FromSoftware tarafından geliştirilen oyunların diğer oyunlara nazaran daha zor olduğu belirtilse de pek çok oyuncu oyunu başarı ile tamamlamıştır. Öyle ki toplanan veriler doğrultusunda, Elden Ring parladığı yıl olan 2022’nin en çok tamamlanan oyunu unvanını da almayı başarmıştır. Ancak farklı bir kaynağa göre ise oyuncular tarafından en çok yarıda bırakılan oyunun da Elden Ring olduğu ifade edilmiştir. Tasarım şirketinin diğer oyunları olan Bloodborne ve Dark Souls da olduğu gibi Elden Ring de gizem, aksiyon, boss savaşları ve dünya inşası içerirken bu oyunu diğerlerinden ayıran önemli bir özellik bulunuyor. Yüksek zorluk seviyelerine, çevre aracılığı ile hikâye anlatımına ve genellikle karanlık fantezi atmosferine sahip olması ile bilinen aksiyon rol yapma oyunlarının bir alt türü olan Soulslike türüne eklemlenmiş gerçek bir açık dünya oluşu Elden Ring’in hem çok fazla övülmesinde hem de 2022 yılında en çok satan oyun olmasında son derece etkili olmuştur. Açık bir dünya olmasının oyunculara sağladığı en büyük avantaj ise zor kısımların ertelenerek daha sonra istenildiğinde tekrar geri dönmelerine yardımcı olmasıdır. Bu avantaj aynı zamanda oyuncuların tasarım şirketinin diğer oyunlarına kıyasla daha kolay bitirilebilmesindeki faktör olarak öne çıkar. 

En İyi Animasyon: God of War

Playstation 4 ve PC platformlarına uygun olan God of War; fantastik dövüşler ile dolu olan ana karakter Kratos ile oldukça sevildi. Ustaca bir dövüş oyunu olarak öne çıkan God of War saldırı ve savunmanın akıcı bir dansını sunuyor. Takip ettiği komutlar sayesinde düşman saldırılarının akışını bozan Atreus da oyunun sevilen karakterlerinden bir tanesidir. Oyun içerisinde oyuncuların en sevdiği saldırılar; 

-Mjolnir tanrılarının güçlü bir şekilde vurulmasını sağlayan Axe Throw; düşmanlarınızı alaşağı edebilmenize yarayacak sert bir atış ile balta gönderebilmenizi ve sonrasında metalin elinize geri dönmesinin yarattığı heyecanı yaşamanızı sağlar. 
-Savaşın önemli yönlerinden biri olan ve düşmanlarınıza kalıcı hasarlar verebilmenizi sağlayan Fire of Ares; don ve yanık hasarı için biçilmiş kaftan niteliğindedir. 
-Blades of Chaos için en eşsiz saldırılardan bir tanesi Hyperion Slam’dir. Bu saldırı; erimiş haldeki lav gravyeri sayesinde düşmanlarınızı yakabilmenize yardımcı olur. 
-Oyunun sonuna kadar ihtiyacınız olacak savuşturma yöntemlerinden biri olan Countering Strike; yakın dövüş saldırıları için oldukça uygundur.
-Kratos’un yardım alabileceği don saldırıları arasındaki en güçlü olanı Breath of Thamur’dur. 
-Yaklaşmakta olan kalabalık düşman saldırısından kurtulmak ve yeniden konumlanabilmek için en iyi saldırı yöntemi; Charge of The White Bear’dır. 

En İyi Gelişen Ödül: Final Fantasy XIV Online

Oyunun ilk çıkış tarihi 30 Eylül 2010’dur. Ancak oyunun fazlası ile kötü olması sebebi ile Square Enix 2012 yılının Ekim ayında oyunun tüm serverlarını kapatma kararı alarak oyuncularına reboot sözü vermiştir. Serverların tekrar açılması 27 Ağustos 2013 yılında gerçekleşti. Bu tarih itibari ile sunulan oyunun sadece grafiği ve fizik motorları değil aynı zamanda hikâyesi ve UI sistemi de değişti. Oyunun yapay zekâsında da düzeltmeler gözlemlendi. Sonrasında başarısını üst seviyelere taşıyan Final Fantasy XIV Online makale olarak Forbes’da yer aldı.