0%

Qualcomm’un Teknolojisi İSIM

Qualcomm tarafından yeni işlemciye dahil edilen iSIM, fiziksel sim ve e-SIM kartlarını geçmişte bırakıyor. Gündelik yaşamda telefonların olmazsa olmaz ihtiyacı olan SIM kartlarının kullanımına son verecek i-SIM telefonların içerisinde satışa sunulacak. Cihazların içerisinde gömülü bir biçimde gelecek dijital iSIM seçeneği, birey tarafından değiştirilme veya çıkarılma gibi müdahaleler istemiyor. iSIM kartları sayesinde birden fazla operatör kullanmak adına fazladan SIM kartı satın alınmasına gerek kalmıyor. 


Telefondan operatörler arasında bir geçiş yapılarak arzulanan operatör kullanılabiliyor. Snapdragon 8 Gen 2 uygulamasına da katılan iSIM ya da Integrated SIM özelliği ise, hatların değiştirilme işlemini son derece pratik kılıyor. eSIM’in aksine telefonun ana işlemcisine yerleştirilen İSIM, E-SIM’e nazaran çok daha az bir yer kaplıyor. Qualcomm’a göre iSIM teknolojisi sayesinde akıllı telefon üreticilerinin maliyetleri doğrudan düşecek ve verimlilikleri de artacak! Bununla beraber üreticiler, küçük boyutlara sahip olan kompakt telefonlar üretebilecek. Ayrıca iSIM’ler, diğer sim kartlarına göre daha az güç kullanacak. Qualcomm, iSIM destekli olan cihazların satışının 2027 senesine kadar 300 milyonu aşacağını söylüyor. Yeni teknoloji, ilk başta üst segment telefonlara gelse de ardından düşük ve orta seviye modellere gelecek. 


iSIM Nedir?

Fiziksel sim kartına ve eSIM teknolojisine alternatif olarak sürülen iSIM, dijital sim olarak da biliniyor. Söz konusu teknoloji, telefonda fiziksel bir kart yer almadan baz istasyonları sayesinde bağlantı kurulmasını mümkün kılıyor. Bu kartın amacı, gerekli olan operatör bilgilerini tutarak ideal bağlantıyı sağlamak oluyor. e-SIM ile iSIM’e bakıldığında aralarında bir fark olmadığı görülse de birtakım değişik detayları bulunuyor. e-SIM, ayrı bir çip olarak akıllı cihazların içerisine yerleştiriliyor. iSIM ise, işlemcilerin içine entegre edilen ve daha minimal yapıda olan bir bileşen. Yani iSIM, çipin içine dahil edilen bir sistem olarak biliniyor. Bu simin Türkçe karşılığı ise, Entegre SIM olarak geçiyor. iSIM, sağladığı avantaj sayesinde telefon içerisinde yer tasarrufuna olanak tanıyor. Bu durum ise, daha kompakt ve daha küçük bilgisayarların üretilmesine olanak tanıyor. 

Geliştirilen teknoloji ile birlikte fiziksel sim kartının kullanımı, yalnızca elektronik sim kartına dönüşüyor. iSIM, değiştirilebilir fiziksel kartların yerini aldığı için adeta gömülü olan e-SIM’e benziyor. Ancak iSIM ve e-SIM arasında birçok fark bulunuyor. Bugün bakıldığında Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerde iSIM görülebiliyor. Mesela, Amerika’da satışa sunulan İphone 14 ailesinde fiziksel olan SIM kartlarının yerine eSIM tercih ediliyor. Zamanla iSIM olarak tüm telefonların içerisinde yer alabileceği de söyleniyor. 


iSIM, e-SIM Alternatifi Olabilecek Mi?

e-SIM, orta sınıf ve amiral gemisi akıllı cihazlarda sıklıkla kullanılan bir kart olarak biliniyor. Tıpkı mikro SIM gibi fiziksel bir sime ihtiyaç duyulmasa da eSIM seçeneklerinin desteğini etkinleştirmek için telefonların içerisinde özel bir modülün bulunması gerekiyor. Buna karşılık olarak, Snapdragon 8 Gen 2’den başlayarak yonga setine iSIM’i yerleştiriyor. Bu sayede kartları toplu bir biçimde benimsemek mümkün oluyor. Fakat, donanım ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda iSIM’in fiziksel sim kartlarının yerini almasının uzun bir zamanı alabileceği söyleniyor. iSIM teknolojisi, hiç şüphesiz olarak 10 yıl içerisinde daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanacak. Bununla beraber, fiziksel sim kartı değiştirme uygulamasını da ortadan kaldırabilecek. Qualcomm yeni teknolojinin ilk donanım seti hakkında şimdiye kadar bir bilgi sunmadı. İlginç bir biçimde iSIM’in ilk gösterimi popüler bir markanın telefonunda kullanılarak gerçekleştirildi. 

Markanın yeni katlanabilir telefonlarının kaputun altında Snapdragon 8 Gen 2 çipi kullanılacak. Ancak iSIM teknolojisini başka bir markanın etkinleştirip etkinleştirmeyeceği hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Bu MWC duyurusu ise, telefon üretici markalarının yakında çıkacak olan cihazlarında iSIM kullanımını benimsemelerinin önünü açıyor. iSIM’in kullanılması düşünülen bir başka alan ise, Nesnelerin İnterneti (IoT) ürünleri oluyor. 

iSIM bir milimetre kareden daha az bir alanı işgal ettiği için boyutları her ne olursa olsun, IoT cihazlarına da rahatlıkla entegre edilebiliyor. Qualcomm, iSIM destekli olan cihazların satışının 2027 senesine kadar 300 milyonu aşacağını söylüyor. Yeni teknoloji, ilk başta üst segment telefonlara gelse de ardından düşük ve orta seviye modellerine sevk edileceği söyleniyor. 


iSIM ile e-SIM Arasındaki Fark Nedir? 

iSIM, dijital sim olarak da biliniyor. Söz konusu teknoloji, telefonda fiziksel bir kart yer almadan baz istasyonları sayesinde bağlantı kurulmasını mümkün kılıyor. Bu kartın amacı, gerekli olan operatör bilgilerini tutarak ideal bağlantıyı sağlamak oluyor. eSIM ile iSIM’e bakıldığında aralarında bir fark olmadığı görülse de birtakım değişik detayları bulunuyor. e-SIM’in kullanılabilmesi için nano sim karttan daha minik bir fiziksel SIM kartına ihtiyaç duyuluyor. Fakat mobil operatörlerini kullanabilmek için Qualcomm’ın Snapdragon 8 Gen 2 işlemcisi ile beraber artık fiziksel kartın cihazda kalması tarihe gömülüyor. 

iSIM, akıllı cihazlarda daha az yer kaplayan ve tasarruf sağlayan verimli bir teknoloji oluyor. Söz konusu teknoloji, işlemci içinde bulunduğundan oldukça küçük bir yapı. Minimal yapıda olduğu için telefonda alandan tasarruf edilmesine olanak tanıyor. iSIM özelliklerinden biri de maliyetin düşmesi oluyor. 

Thales şirketi iSIM ile alakalı, fiziksel sim kartlarının cihazdan çıkarılmadığı ile beraber tasarruf sağlanabileceğine olanak tanıyor. Bu durum ise, üretilebilecek telefonların iç tasarımlarında bir kolaylığın daha yaşanabileceğini vurguluyor. Bu durum ise, daha kompakt ve daha küçük bilgisayarların üretilmesine olanak tanıyor. eSIM, ayrı bir çip olarak akıllı cihazların içerisine yerleştiriliyor. iSIM ise, işlemcilerin içine entegre edilen ve daha minimal yapıda olan bir bileşen. Yani iSIM, çipin içine dahil edilen bir sistem olarak biliniyor. 


iSIM Özellikleri Nelerdir?

eSIM alternatifi olarak geçen iSIM, bünyesine birçok özellik barındırıyor. Bu bileşen, öncelikle telefonda hiçbir yer kaplamıyor. Minimal yapıda olduğu için telefonda alandan tasarruf edilmesine olanak tanıyor. iSIM özelliklerinden biri de maliyetin düşmesi oluyor. Çünkü maliyet, iSIM ile birlikte düşük gösteriyor. Aynı zamanda güç tüketimi de büyük ölçüde azalıyor. Çünkü iSIM kartları, diğer sim teknolojilerine nazaran daha az güç tüketiyor. Bu da tasarruf edilmesine olanak tanıyor. Aynı zamanda cihaz bataryasının ömrüne de pozitif bir katkı sağlıyor. iSIM, akıllı cihazlarda daha az yer kaplayan ve tasarruf sağlayan verimli bir teknoloji oluyor. Söz konusu teknoloji, işlemci içinde bulunduğundan oldukça küçük yapıya sahip. Aynı zamanda iSIM, güç tüketimine de önemli katkılar da bulunuyor. Günümüzde yaygın şekilde kullanılmasa da Qualcomm tarafından geliştirilme aşamasında. 


iSIM teknolojisinin telefonlarda ne zaman yer alacağı hakkında net bir bilgi bulunuyor. Ancak Qualcomm, 2027 senesine kadarı 300 milyondan daha çok iSIM destekleyen işlemcinin üretileceğini söylüyor. Bunun dışında yeni nesil işlemcilerin de bu altyapıyı destekleyeceğini ifade ediyor. Söz konusu yeniliğin ise, ilk başlar da üst düzey akıllı cihazlarda yer alacağını vurguluyor. Daha sonra ise orta ve alt düzey cihazlarda iSIM bileşeninin bulunacağını açıklıyor. Ayrıca ürünün, giyilebilir cihazların içerisinde de müşteri ile buluşmasını hedefliyor.