0%

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Yeni bilgisayar satın almak isteyen insanların, yanıt aradığı sorular arasında “ekran kartı ne işe yarar?” yer alıyor. Bilgisayarın daha verimli ve hızlı kullanılması için ekran kartının önemi büyük. Ekran kartı, bilgisayarda yer alan grafik verilerini işleyerek görüntü olarak ekranda daha kaliteli gösterilmesini sağlıyor. Yazılım ve donanım bakımından ise yüksek çözünürlükteki görüntüleri ekrana vermeye imkan tanıyor. Bilgisayarda bulunan grafik işlerini ekran kartı üstleniyor. Kullanılan grafik işlemcisi (GPU), chip seti, çekirdek hızı, bellek tipi ve kapasitesinin dışında fan tipi, soğutma mekanizması, hız aşırtma, slot gibi özellikleri içeren farklı ekran kartı seçenekleri bulunuyor. Piyasada çeşitli markalar tarafından üretilen ekran kartı seçenekleri bulunuyor. 


Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartı, bilgisayarda bulunan grafik işlemlerini üstlenen bir kart olarak biliniyor. Bilgisayardaki grafik işlemlerini işleyip, arzulanan biçimde ekrana yansımasını sağlayan kartlar, grafik performansını doğrudan etkiliyor. Piyasada çok farklı markalar tarafından tasarlanan ekran kartı modelleri bulunuyor. Söz konusu kartlar arasında ise çip kapasitesi, bellek tipi, soğutma sistemleri, çekirdek hızı, fan tipi, soğutma sistemleri ve tipleri gibi birçok farklı özellik ayırt edici oluyor. Ekran kartının bilgisayarda yüksek performans sağlayacak kapasiteyi içermesi, grafiklerin üzerinde doğrudan etkili oluyor. Hatta yüksek kalitede görüntülerin oluşturulmasına yardımcı oluyor. Bu işlemlere sahip olan bir ekran kartı, bilgisayarda bulunan grafik yükünü alıyor. Bu sayede performans kaybı yaşatmıyor ve yüksek çözünürlükte ve kalitede grafikler sunmayı başarıyor. 


Ekran kartının performansta yarattığı büyük bir etki bulunuyor. Bununla beraber video düzenleme programları, grafik tasarım, üstün grafiklerle donatılan 3 boyutlu çalışmalar da ekran kartlarının aracılığıyla aktarılabiliyor. Bu yüzden ekran kartının olmaması veya düşük kalitede ekran kartının kullanılması durumunda ideal bir performans alınması mümkün olmuyor. O sebeple, kaliteli ve donanımlı markaların ekran kartları öneriliyor. 


En İyi Ekran Kartı Markaları 

Ekran kartı modelleri dünya genellikle farklı markalar tarafından satışa sunuluyor. Ancak neredeyse herkes tarafından bilinen iki marka bulunuyor. AMD ve Nvidia, piyasada en fazla tercih edilen ekran kartı üreticileri arasında yer alıyor. Bunların dışında Intel gibi işlemci dünyasının devasa markaları da ekran kartı modellerinde giderek daha fazla seçenek sunmayı yeğliyor. “En iyi ekran kartı nedir?” hakkındaki sorular sürekli tartışılsa da bu soruya net bir yanıt verilemiyor. Bu durumun sebebi ise, bilgisayarda bulunan işlemlerin özelliklerine göre farklı özellikte bir ekran kartına ihtiyaç duyulması oluyor. Örneğin, Nvidia ekran kartı modellerinin RTX, Volta, GeForce, Quadro gibi farklı segmentlere ayrılan setleri bulunuyor. AMD ekran kartı modellerinde de aynı şekilde Radeon 9000, Radeon 7000, Radeon X, Radeon HD Radeon RX serilerinin dışında FrePro, FireMV ve FireGL gibi farklı kullanıcıların ihtiyaçlarına karşılık veren seriler bulunuyor. Asus ve MSI, dünya üzerinde tanınan diğer ekran kartı markaları arasında yer alıyor. 3 boyutlu çizim ve modelleme, oyun, video işleme gibi yüksek performans isteyen işlerde Asus ekran kartı modelleri üstün rol oynuyor.

MSI marka ekran kartı modelleri ise, üstün performanslarının dışında kendine özgü tasarımları ve soğutma sistemleri ile beğeni topluyor. Animasyon, grafik tasarım, video işleme, 3 boyutlu modelleme gibi çeşitli işlemlerde üst düzey bir performans gösteriyor. Söz konusu modeller yeni nesil çok gelişen oyunların kaliteli ve hızlı oynanmasına da katkı sağlıyor. MSI ve Asus markalarının yanı sıra HP, Evga, Palit, Gigabyte gibi üst düzey kalitede ekran kartı üreten markaya rastlamak mümkün oluyor.

Ekran Kartının Önemi

Ekran kartı, bilgisayarlar için olmazsa olmaz bileşenler. Monitörde yüksek kalitede görüntünün oluşturulabilmesi, verilerin hızlı bir biçimde işlenebilmesi ve bilgisayarın performansının düşmemesi hususunda büyük bir önem taşıyor. Video düzenleme programları, grafik tasarım, gelişen bilgisayar oyunları, 3 boyutlu uygulamalar vb. şeyler güçlü ekran kartına sahip olunmadığı sürece verimli çalışmıyor. Ekran kartının önemi, söz konusu uygulamalarda daha çok değer taşıyor. Özellikle yeni nesil oyunlarda, ekran kartının kalitesi oyun performansını doğrudan etkiliyor. Bilgisayarda bulunan ekran kartı modelini öğrenmek için ise, kartın gelişen kullanımlara uygun olup olmadığının anlaşılması gerekiyor. Uygun özellikleri göstermeyen ekran kartı için yükseltme yoluna başvurulabildiği gibi yeni bir bilgisayarda alınabiliyor.


Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ekran kartı bilgisayarın daha net, kaliteli ve yüksek çözünürlüklü olması hususunda rol oynuyor. Bu sebeple, ekran kartı satın alırken birtakım hususlara dikkat edilmesi mühim oluyor. Göz önünde bulundurulması gereken ilk nokta, ekran kartının parçaya ne amaçla alınabileceği oluyor. Yüksek kalitede grafiklere ihtiyaç duyuluyorsa, daha gelişmiş özellikleri içeren ekran kartının alınması gerekiyor. Ekran kartı seçimi konusunda bir diğer nokta ise, ürünün boyutu. Kullanılan cihazla uyumlu bir ekran kartı, işlevini ve kapasitesini sorunsuz bir biçimde yerine getirir. Yani uyumlu ekran kartı bir sorun çıkarmıyor. Slot uyumu ise, ekran kartı alırken dikkat edilmesi gereken değerli bir husus oluyor. Ekran kartı ile anakart arasında uyum olduğu zaman bilgisayar tam kapasite ile çalışmaya başlayabilir. Bu sayede bilgisayarın performansının düşmesi de engellenmiş oluyor. 


Ekran kartı seçiminde bellek miktarı yüksek ürünlerin seçilmesine de özen gösterilmesi gerekiyor. Ancak bu sayede bellek hızı daha yüksek tutulabiliyor. Keza, bellek miktarının artması da bilgisayarın performansını büyük ölçüde etkiliyor. Ekran kartı çekirdek hızı, ilgili bilgisayarın performansı üstünde direkt etki sağlıyor. Çok çekirdekli ekran kartlarının sayesinde işlem yükü de paylaştırılıyor. Bu sayede ise, işlemler çok daha kısa zaman içerisinde tamamlanabiliyor. Bu durum ise, bilgisayarın performansının her daim yüksek seviyede kalmasına yardımcı oluyor.


Ekran Kartı Fiyatları Neye Göre Değişir?

Bilgisayar kullanımı için büyük önem taşıyan ekran kartı, birbirinden farklı markalar tarafından satışa sunuluyor. Her birini farklı kaliteyi, donanımı ve özelliği içerdiği için ekran kartı fiyatı da değişiklik gösteriyor. Görüntü kalitesini ve hızını belirleme konusunda etkili olan hem güç hem de hafıza özellikleri, fiyat üstünde doğrudan etkili oluyor. Bunun dışında RAM belleği, çekirdek hızı, marka, fan sayısı, model gibi pek çok kritere bağlı olarak farklılık gösteren fiyatlar bulunuyor. 

Ekran kartı fiyatları birçok etkene bağlı değişiklik gösterdiği için net bir rakamdan söz edilemiyor. Uygun fiyatlı ekran kartı alınabilmesi için göz önünde bulundurulması gereken ilk unsur, gereksinimleri belirlemek oluyor. Bilgisayardan yalnızca internete girecek veya maillerini kontrol edebilecek insanlara, ucuz ekran kartı modelleri tavsiye ediliyor. Bu kartlar, söz konusu kullanıcıların beklentisini karşılıyor. Oyunlarda yeterli oranda performans sağlamak ve bütçeyi de sarsmamak için orta seviyede üretilen ekran kartları tavsiye ediliyor. Masaüstü ve laptop ekran kartı alma amacı, eğer yüksek kaliteli grafiklerin eşliğinde oyunlar oynamak ise, üst seviyede modellerden satın alınması öneriliyor. Fiyat performans ekran kartı için iki önemli kriter bulunuyor. Performans arttıkça fiyatta artıyor. Bu nedenle, gereksinim duyulan performansta bir modelin tercih edilerek ekran kartı deneyimi yaşanması tavsiye ediliyor. Böylece arzulanan performans sağlanıyor ve bilgisayarın tadı olması gerektiği gibi çıkarılabiliyor.