0%

Snapchat Nasıl Kullanılır?

Popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan Snapchat, yediden yetmişe herkes tarafından kullanılıyor. Fotoğraf ve video çekebilme, mesajlaşabilme ve tüm bunları bir süreliğine paylaşabilme imkanı sunuyor. Snapchat’in en spesifik özelliği ise gönderilen mesajın belirli bir süre karşı tarafta görünmesi oluyor. Ayrıca karşı taraftaki insanın kaç saniye görebileceğini de kullanıcı ayarlıyor. Gönderilen iletiyi alan insan, ekrana dokunarak açıyor ve belirlenen süre boyunca içeriği görüntüleyebiliyor. Daha sonra hiçbir şekilde görülmeyerek ileti siliniyor. Kısa süreliğine ve bir kez görülebilme olanağı sunsa da karşı taraftaki insan, gönderinin ekran fotoğrafını alarak bu özelliği geçersiz kılabiliyor. İşte bu duruma dikkat edilmesi gerekiyor. Şayet ki, ekran görüntüsünün alındığına dair olan bilgilendirmeyi Snapchat uygulaması kullanıcıya söylüyor. Uygulama yapı olarak diğer sosyal medya hesaplarına benziyor. İOS ve Android üzerinde de çalışma gösteren Snapchat, ücretsiz biçimde kullanıcıya sunuluyor. 


Snapchat Nedir?

Eğlenceli ve keyifli kullanım sunan Snapchat’in diğer uygulamalardan pek farkı bulunmuyor. Fotoğraf yükleme, mesajlaşma, sosyalleşme gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği bu uygulama oldukça dinamik. Snapchat’te de diğer mesajlaşma uygulamalarına benzeyen bir arkadaşlık listesi bulunuyor. Hesapten aratılarak eklenen bireylere, bir ekleme talebi gidiyor. Karşı tarafından kabul etmesi durumunda onlarla resim, video, metin, ses paylaşımı yapılabiliyor. Silmeleri ve engellemeleri ile bu etkileşim son bulabiliyor. Snapchat’te içeriği gönderme aşamasında sağ üstten önü ya da arka kamerayı kullanmak mümkün oluyor. Fotoğraf çekildikten sonra, panel bölümünden fotoğraf ayarlanabiliyor ve üzerine tıklandığında bir metin yazılabiliyor. Kaç saniye görüntülenebileceği ise, sol alttaki simgeye tıklanarak belirlenebiliyor. Aynı şekilde fotoğraf ve videoların kimlere gönderileceği de sağ alttaki simgeden kolaylıkla seçilebiliyor. Fotoğraf çekilen butona uzun basıldığında ise video göndermek mümkün oluyor. 


Snapchat’te Neler Yapılabilir?

Snapchat kullanıcılarına hem güvenli hem de eğlenceli bir kullanım sunuyor. Uygulamada yapılabilecek birçok seçenek bulunuyor. Kameradan sağa kaydırıldığında sohbet ekranına gidilebiliyor. Burada ise ekli olan arkadaşların Snap’lerini, hikayelerini ve sohbetlerini bulmak mümkün oluyor. 

·       Arkadaşlar listesi, arkadaşlarınızın en fazla kimle iletişim halinde olduğuna ve yakın zamanda kimlerin size ulaştığına göre değişiyor. 

·       Hikaye izlenebiliyor. Bir arkadaş hikaye attığında, o kişinin adının yanında daire içerisinde önizleme oluyor. bu hikayeyi izlemek için dokunuluyor. Hiçbir önizleme yoksa her şeyin güncel olduğu anlaşılıyor. Arkadaş hikayelerini hikayeler ekranında da izlemek mümkün.

·       Bir hikayeyi tekrar izlemek de mümkün. Sohbet ekranında bir Bitmojiye dokunulduğunda o kişinin Arkadaşlık profilini görüntüleyebiliyorsunuz. Sonrasında daire içerisinde bulunan hikayeye dokunarak izleyebiliyorsunuz. 

·       Snapchat üzerinden bir sonraki hikayeye de bakılabiliyor. Bir arkadaşın hikayesi izledikten sonra bir sonraki arkadaşın hikayesinin de önizlemesi görünüyor.  O hikayeyi izlemek üzere ekrana veya ekranı kaydırıp “atla ya da aşağı kaydırarak” çıkmak gerekiyor.

·       Snapchat uygulamasında oyun oynamak da mümkün oluyor. Arkadaşlarla oynanabilecek bir oyuna geçiliyor ve oynarken sohbet edilebiliyor. 

·       Ekranın alt bölümünde yer alan “sağ işaret” öğesine dokunularak sahne ışığını açabilirsiniz. Burada Snapchat dünyasını tek bir noktada keşfedebilir veya toplulukta yer alan bakış açılarını da görebilirsiniz. Yukarı ve aşağıya kaydırarak içeriklerin arasında keyifli bir biçimde gezi yapabilirsiniz. Daha fazlasını görmek istediğiniz zaman kalp simgesine dokunarak bu durumu sevilenlere ekleyebilirsiniz. Bu sayede yayınları kişiselleştirmek de mümkün olur. Profile girip, “en sevilenlerim” öğesine dokunularak daha önce kaydedilenleri görebilirsiniz. 

Snapchat uygulamasında yukarıdaki aktiviteleri gerçekleştirmeniz mümkün oluyor. Arkadaşlarla, akrabalarla, sanal insanlarla keyifli bir vakit geçirilebilir. 


Snapchat Özellikleri

Snapchat’te işlevsel ve estetik kullanım sunan birçok özellik yer alıyor. Bu özellikler uygulamanın kullanımına seviye atlamayı başarıyor. Bunlar:

Konum Etiketleri

Konum etiketleme, konumu arkadaşlarla farklı bir biçimde paylaşmak mümkün. Konum etiketlerini kullanmak üzere fotoğraf çekildikten sonra sağa veya sola kaydırmak yeterli oluyor. 

Şarj Etiketleri

Sevimli şarj çıkartması sayesinde şarj durumu arkadaşlarla paylaşılabiliyor. Bu etiket yalnızca yüzde 10 altında ya da %95 üzerinde fazla şarj için kullanılabiliyor. Bu sayede işe yarayan fonksiyonu açmak üzere etiket sayfasını ya sola ya da sağa kaydırmak yeterli. 

Videoları İleri Sarma

Videoları daha keyifli hale getiren bir özellik ise, çekilen videoları arzulanan hıza ayarlamak oluyor. Yavaş veya hızlı çekim, geri satma gibi çeşitli özellikleri kullanmak mümkün. Bu özelliği için videoyu tamamladıktan sonra klasik ekran hareketlerini kullanmak yeterli oluyor. 

Gece Kamerası Modu

Ekranın sol üst bölümünde yer alan ay ikonuna dokunulduğunda kamera kendini daha düşük ışık moduna ayarlıyor. Karanlıkta daha iyi snap çekebilme şansı veriyor. 

Doğum Günü Partisi

Kullanıcının doğum gününde Snapchat onu unutmuyor. Uygulamada ekli olan insanlar, özel günde ismin yanında doğum günü pastası görüyor. 

Kelime Türetebilirsiniz 

Snapchat’te kullanılabilen harf sayısı az oluyor. geçmişte 32 karakterle sınırlı olan uygulamada limiti 80’e yükseltmiş. Bu durum yine yeterli kalmıyor. Ancak not defteri uygulaması açılarak, birkaç satır aşağı inene dek enter tuşuna basın, hepsini seçerek kopyalayın. Daha sonra Snapchat’e dönün ve yapıştırın. Bu sayede 81 karakterden daha uzun yazılar yazmayı başarabilirsiniz.

Seyahat Modu

Faturayı kontrol altına alabilmek adına, Snapchat’i seyahat moduna çevirebilirsiniz. Bu sayede başka uygulamaları kullanırken, söz konusu uygulama arka planda çalışmaz ve verinizi kullanmaz. 

Hikayeyi Ekran Görüntüsü Alan Bireyleri Görebilirsiniz

Atılan hikayenin veya fotoğrafın kimler tarafından ekrana alındığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. “Hikayem” butonu yanında yazan üç küçük noktaya dokunulduğunda kimlerin hikayeyi görüntülediği kolaylıkla görülebiliyor. 

Arka Plan

Snap çektikten sonra makas simgesine tıklamanız gerekiyor. Bundan sonra kare simgesine dokunulması ve arka planlar butonuna basılması gerek. Daha sonra parmakla Snap’in desenle gizlenmesini istediğiniz bölümlerini seçebilirsiniz. 


Snapchat Arkadaş Bulma 

Snapchat’te kullanıcı adı bilinmeyen insanları, bulmak güç bir davranış. “hızlı ekle” gibi işlevler sayesinde uygulamada tanınan insanları kolaylıkla bulabilirsiniz. Söz konusu özellik, kullanıcıların ortak arkadaşlara dayalı olarak tasarladığı ekleme önerisi. Mesela, Snapchat’te ekleyen biri, başka bir arkadaş ise arkadaşsa, o insan, “hızlı ekle” listesinde yer alıyor. Ancak bu özellikte sınırlı imkan tanıyor. Yani eklemek istenilen herkesi göstermiyor. Snapchat’te yakınlardaki insanı bulmak isteyenlerin, o bireyi mevcut konuma göre bulması tavsiye ediliyor. Bunun için de Snap haritasının kullanılması tavsiye ediliyor. Snap haritası, Snapchat’teki insanları konumlarına göre bulma olanağı sağlıyor. Snapchat’te pek çok mavi etkin nokta görülebiliyor. Söz konusu mavi noktalar, bir insanın yakın zamanda o bölgede Snapchat hikayesini yüklediğini gösteriyor. 

Yakınlarda mavi etkin bir noktanın görülmesi durumunda, bu bireyin yakında yer aldığı anlaşılabiliyor. Ancak hikayenin ne zaman yayınlandığını da not almak önemli. Bu durumun sebebi, hikayenin bir günden daha öncesinde yayına alınabilmiş olması ya da kişinin artık o konumda bulunmaması oluyor. O sebeple, birini eklemeden önce hikayesini ne zaman yayınladığını kontrol etmek gerekiyor.


Anlık Snap Nasıl Atılır?

Snapchat’te fotoğraf ve video yüklemeye anlık snap ismi veriliyor. Bunun için fotoğraf çekme yerine tıklanarak ister fotoğraf ister video çekilmesi gerekiyor. Daha sonra dileyenler listede ekli kimselere dileyenler ise, ana paylaşım noktasına anlık snapi yükleyebiliyor. Belirli bir sürenin dolmasının ardından bu snap yayından kalkıyor.