0%

Piyasadaki En İyi Şehir Kurma Oyunları

Dijitalleşen dünyada oyunlarda artık bilgisayar, tablet ya da telefonlardan oynanıyor. Hal böyle olunca oyun çeşitliliği de artıyor. Pek çok kategoride farklı yaş grupları için uygun olan oyunlar üretiliyor. Bu kategoriler arasında oyun zevki yüksek olanlar içinde en bilinen şehir kurma oyunları oluyor. Şehir kurarken stratejik planlar yapmak için büyük çabalar gerekebiliyor. Hatta bazen arkadaşlarınızdan da yardım almanızı gerektiren durumlar olabilir. Bu nedenle çok oyunculu oyunlar daha çok tercih edilebiliyor. Ancak tek başına ben her şeyin altından kalkabilirim diyenler için çok oyunculu modların olduğu oyunların yanı sıra tek oyunculu modlara sahip oyunlar da bulunuyor. Oyunların arayüzleri ve görüntü kaliteleri ile oyunun içeriği her geçen gün daha da iyileştirilerek oyuncular için seyir zevki sağlanıyor. İyi bir arayüze sahip olan oyunların oyuncu için avantajları oldukça fazla oluyor.

Şehir kurma oyunlarında oyuncunun yapması gereken şey; iyi bir stratejik plan belirleyip, bu plana göre şehri büyütmek ve halkın bu durumdan memnun olmasını sağlamak oluyor. Tüm bu işlemleri yapabilmeniz için; bazı oyunlarda seviyelere göre malzemeler ve arsalar açılırken bazılarında ise oyunun başında tüm arsalar ve malzemeler açık oluyor ve oyuncu istediği şekilde şehrini şekillendirebiliyor.

En İyi 5 Şehir Kurma Oyunu

Dijital dünyada şehir kurma oyunları sevilen bir oyun kategorisi oluyor. Şehir kurma oyunlarının farklı özellik ve zamanlarda geçen pek çok çeşidi bulunuyor. Bunlardan en bilinen ve sevilen beş tanesini sizin için şöyle sıralayabiliriz;

·       Frostpunk

·       Anno 1800

·       Megapolis

·       Rising Cities

·       Banished

Frostpunk

Frostpunk, bir şehir kurma oyunu değil aslında. Buz çağının yaklaştığının fark edilmesi sonucu şehirdeki halkı hayatta tutma çabası sergilemek gerekiyor. Buz çağına hazırlık yapılırken erken gelen soğuk hava sebebiyle yapılan çalışmalar yarım kalıyor ve halk donma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bundan sonrasında iş oyuncuya düşüyor. Kurulmaya başlayan sistemler ivedilikle tamamlanıp donmak üzere olan halk kurtarılmaya çalışılıyor. Örneğin; oyunun başlangıcında şehir merkezindeki dev jeneratörler çok dikkat çekici görünüyor. İlk olarak soğuk havadan şehri korumak için bu jeneratörler çalıştırılmalı.

Oyun algoritması aslında diğer oyunlara temelde çok benziyor. Ancak çok daha zor şartlarla oyuncuyu sınıyor. Bu da oyuna olan bağlılığı artırıyor. Çeşitli sebeplerle oyuncuyu devre dışı bırakacak öğeler barındırıyor. Bu sebeple oyuncu bu duruma düşmemek için çok daha titiz bir çalışma yürüterek stratejilerine ona göre belirlemeye çalışıyor. Oyundaki bir detay oyuncunun oyun içindeki hedeflerini uygulamada kolaylık sağlıyor. Bu detay da oyundaki halk ile oyunun lideri olan oyuncu arasında duygusal bir bağ kurulmamış olması oyuncuyu karar alırken seçimlerinin ağırlığından etkilemiyor.

Oyunda alınan kararlar oldukça önem arz ediyor. Oyun ilerledikçe çok daha fazla hissedilen bu durum, oyuncunun psikolojisi ve bu psikolojinin oyuna yansıması şeklinde ortaya çıkıyor. Ayrıca oyunda belirli kanunlar bulunuyor. Oyuncu bu kanunlara uygun davranmadığında millet ayaklanabilir ve oyuncunun şehirden sürülmesine kadar gidebiliyor. Oyunun en heyecanlı ve kritik noktaları olan bu safhalara gelindiğinde, kendinizi hiç olmak istemediğiniz bir yöneticiye dönüşmüş olarak görebilirsiniz. Bu sebeple her alınan karar çok önemli oluyor.

Anno 1800 (2019 –PC)

Anno 1800, tam anlamıyla bir strateji oyunu. Ubisoft Blue Byte tarafından geliştirilmiş olan serinin yedinci oyununun oldukça geliştirilmiş yönleri bulunuyor. Ada üzerinde elinizdeki kaynakları kullanarak, üretim yapma ve diplomasi yapma yollarıyla insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışarak oyunda ilerleme sağlanıyor. Oyunda temelde 5 aşama bulunuyor. Bu beş temel aşamada oyunun tanıtımını yapmada oldukça başarılı şekilde tasarlanmış görünüyor.

Biraz oyunun içeriğine odaklanacak olursak; 19. yüzyılın sanayileşme döneminde götüren atmosferi sayesinde oyunda dönemin gerçekliği çok iyi yansıtılıyor. Oyunun birkaç modu bulunuyor. Bu modlarda tek oyuncuyla oynanabildiği gibi dört oyuncuya kadar da oynanabiliyor. Çok oyunculu modda ister birbirine karşı isterseniz de bilgisayara karşı mücadele seçenekleri bulunuyor. Pek çok dil desteği mevcut olan oyunun ne yazık ki Türkçe dil desteği bulunmuyor. Ancak dil desteğinin bulunmaması, Türk oyun meraklılarının Anno 1800 oynamasına bir engel teşkil etmiyor.

Megapolis

Şehir kurma temelinde oynanan oyunlardan biri olan Megapolis de diğer oyunlar gibi halkınız için en güzel ve işlevsel şehirleri kurmanıza olanak sağlıyor. Oyun seviyelere bölünmüş bir şekilde tasarlanıyor. İlk etapta 9x9 büyüklüğünde bir alanla başlayan oyun ilerledikçe ve seviye atladıkça çok daha fazla alanın kilidinin açılmasıyla büyütülebiliyor. Sosyal medya platformları üzerinden oynan oyunlardan olan Megapolis, Facebook üzerinden profilinizle oyuna başlayıp, sosyal medyanızdaki diğer arkadaşlarınızıda davet ederek eğlenceli bir oyun arkadaşlığı da sürdürebilirsiniz. Megapolis oyununda, oyun içi arkadaşların yardımları çok önemli olduğundan sosyal medyadaki arkadaşlarınızla birbirinize yardım ederek işlerinizi daha kolay halledebilirsiniz. Ayrıca oyun içi arkadaşlara hediyeler göndererek sürprizler yapabiliyorsunuz.

Rising Cities

Şehir kurma oyunları içinde karar mercinin sadece size olduğu oyunlar içerisinde yer alan Rising Cities, sevilen inşaat oyunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Belediye başkanı olabilecek kapasiteye sahip olduğunuzu gösterebileceğiniz bu oyunla, şehirdeki ormanlık ve çayırlık alanları bir metropole dönüştürmek sizin elinizde. Yapacağınız bayındırlık işleriyle şehri büyütüp bir metropole çevirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ileriye dönük projelerinizi belirlemek ve buna uygun olarak şehir planlaması yapmak oluyor.

Şehrinizdeki insanların yaşam şartlarını iyileştirmek için evler yapıp bu evlerden kiralar toplayarak ve de sunduğunuz hizmetlere karşılık olarak halktan vergiler toplayarak hizmetlerinizde devamlılık sağlayabilirsiniz. Oyundaki önemli detaylardan biri halkı memnun etmiş olmanız. Halkın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli ortamı kurmalısınız. Gıdalar, giyecekler, barınma ve ısınma hizmetleri ile boş vakit geçirecekleri, aktiviteler yapabilecekleri alanlar oluşturmak sizin göreviniz. Rising Cities’i arkadaşlarınla beraber oynaman da mümkün. Birkaç arkadaşını davet et ve hemen birlikte şehri kurmaya başlayın. Şehriniz için birbirinize yardım ederek en işlevsel şehirleri kurmak sizin elinizde.

Banished (2014 – PC)

Banished, 2014 yılında piyasaya çıkan ve en ilkel temaya sahip olan bir şehir kurma oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunu diğerlerinden ayıran bir özelliği bulunuyor. Bu özellik de diğer şehir kurma oyunlardaki gibi sıradan insanlar için değil sürgün edilen bir grup gezgin insan için şehir kurmanız gerekliliği oluyor. Bu gezginler; kendini doğaya salmış, üzerlerinde basit kıyafetlerden başka hiçbir şeyleri olmayan insan grubundan oluşuyor. Kendini doğaya bırakan bu insanlar için yapılması gereken ilk şey nüfusu artırabilmek. Oyunun gerçeklik payı çok iyi takip ediliyor. Doğumlar ve ölümler döngüsü diğer oyunlara göre çok daha ön planda tutuluyor. Bu yüzden, kurulan şehirdeki insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Böylelikle sağlıklı ve tok insanlar şehrin gelişmesi için çalışabiliyorlar. Banished oyununu diğer oyunlardan ayıran bir diğer özelliği de oyunda kullanılabilen ve inşa edilebilen tüm malzemelerin oyunun başından beri kullanıma açık olması oluyor. Bu sayede oyuncu istediği zaman istediği ürünü kullanabiliyor. Belirli şeyleri kullanmak için belirli seviyelere gelmek gerekmiyor. Oyuncu, kaynakları el verdiği sürece istediği ürünü istediği zaman rahatça kullanabilme özgürlüğüne sahip oluyor.