0%

Günümüz dünyası her geçen gün yeni bir teknoloji ile tanışıyor. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde hayatlarımız çok daha kolaylaşıyor. Günlük hayatı kolaylaştıranlar, iletişimi kolaylaştıranlar, ulaşımı kolaylaştıranlar ve çok daha fazlası. İletişimi kolaylaştırma konusunda önce telefonla başladı her şey. Sonrasında cep telefonları, internet derken artık elimizdeki telefonla dünyanın öbür ucundaki işlemleri kolaylıkla halledebiliyor ve iletişim kurabiliyoruz. Bunu sağlayan temel şey internet. İnternetin varlığı işleri, eğitimi, iletişimi sağlayan temel şey olmaya başlıyor. Anlık olarak internetin olmadığı ortamlarda bulunacak olunca nefes alamayacak durumda olanlar bulunuyor. Aslında bir bağımlılık gibi görülebilir ama bu işlemleri kolaylaştıran en temel şey olduğu için neredeyse nefes kadar kıymetli bir hal almaya başlıyor. İnternetin varlığı kadar hızı da çok önemli bir diğer olgu. Yavaş internet bazen kıl payı yapılacak işlemleri aksatması, iletişim anında kesilen konuşmalar gibi sıkıntılara yol açabiliyor. Önemli bir işinizi yaparken yavaşlayan internet ya da keyifli keyifli film izlemek istediğinizde duraklayan görüntü çok can sıkıcı oluyor.

Teknolojinin günlük hayatta kullanım alanı gün geçtikçe artıyor. Her gün bir yeni teknolojiyle tanıştığımız günümüzde belki de en büyük gelişim internetteki hızın iyileşmesinde görülüyor. Gelişen teknolojiler günlük hayatta birçok kolaylık sağlarken hayatımıza yeni kavramlar da kazandırıyor. LTE de bu kavramlardan biri. Yoldan geçen herhangi birine sorsanız ‘LTE nedir?’ diye bilme ihtimali çok düşük olur. Yoldan geçen biri olmasına gerek yok ‘ben teknolojiyle yakından ilgileniyorum’ diyenlerin bile bilmediği yeni bir kavram LTE. Aslında yeni demek ne kadar doğru bilemeyiz. Ancak gerçek şu ki ne olduğu bilinmeyen, cep telefonlarında her gün karşılaşılan bir kavram kendisi.

LTE Açılımı

LTE, temelde ‘Long Term Evolution’ açılımı olarak biliniyor. LTE’nin anlamı aslında uzun vadeli evrim. Ağ teknolojilerinde LTE, yüksek bir hıza sahip veri aktarımını ifade ediyor. İlk olarak 2004 yılında ortaya bir öneri olarak Japonya’da ortaya çıkan bu kavram için ilk çalışmalar 2005 yılında başlıyor. 2007 yılının mayıs ayında ilk önizleme sürümü olan LTE/SAE tanıtılıyor. 2010 yılında ise LTE’yi destekleyen ilk telefon markası Samsung, SCH-r900 model ile bu işe başlıyor. 2011 yılına kadar devam eden çalışmalar neticesinde mayıs ayında LTE standartları belirleniyor. Buna bağlı olarak CDMA operatörleri 2012 yılında LTE’ye geçme planları yapıyor. 2013 yılına gelindiğinde ise p-operatörler bu hizmeti vermeye başlıyor.

Ülkelere göre 4G LTE geçme oranlarına bal-kıldığında en son 2020 de yapılan bir araştırma sonucuna göre Türkiye, 86,9% ile ülkeler arasında 40. sırada yer alıyor. Bu araştırma sonucuna göre, LTE geçme planını en iyi uygulayıp hayata geçiren ülke 99,3% ile Japonya oluyor. Japonya’yı 98,3% ile Güney Kore ve 96,1 ile ABD takip ediyor. Saydığımız ülkeler teknoloji kullanımı konusunda kendilerini kanıtladıklarını bir de böyle gösteriyorlar.

LTE, kavram olarak ilk ortaya çıktığında 4G LTE adıyla pazarlanıyordu. Daha sonraları geliştirilen sistem, LTE Advanced ve LTE Advanced Pro olarak türevleri üretiliyor. 3GPP kapsamında geliştirilmesine başlanılan LTE arayüzü 2G ve 3G iletişimi ile destekleniyor. LTE’nin cep telefonlarındaki bağlantı hızının 300 Mbit/s olduğu biliniyor. Tamamen IP tabanlı teknolojiyle kablolu ya da kablosuz bilgisayarlarda iç ve dış ortamlarda her çeşit ağ hizmetini tek bir noktada birleştirebilen, 100 Mbit/s – 1Gbit/s arası iletim kapasitesine sahip tek sistem olarak kullanıcılara sunuluyor.

Neden Telefonlarda LTE Yazıyor?

Operatörlerin neredeyse hepsi 4G ve 4.5G teknolojisini destekliyor. Ancak telefonlarımızdan internet bağlantısı kullanırken ekranda ne 4G ne de 4.5G yazısı görüyoruz. Onların yerine çoğu kullanıcı için bir şey ifade etmeyen LTE kavramı yer alıyor cep telefonları ekranlarında. Birçok kullanıcı bu LTE’nin ne anlama geldiğini bile bilmiyor. Bu sebeple sağlanan yüksek bağlantı hızına sahip hizmetten yararlanıp yararlanmadığını da bilmiyor. Kullanıcılar ekranda yazan LTE kavramının anlamını araştırırken bir yandan da neden ekranda 4.5G yerine LTE yazdığını merak ediyor. Bu soruların cevapları yazımızda mevcut. İşte bu sorulardan biri olan ‘Neden telefon ekranında LTE yazıyor?’ sorusunun cevabı; telefonunuz ya da sim kartınızın yüksek hızlı internet bağlantısını desteklemiyor oluşundan kaynaklanıyor. Bu durumu düzeltmek için ilk önce operatörünüz ile iletişime geçerek sim kartınızın 4.5G bağlantı hızını destekleyip desteklemediğini öğrenebilirsiniz. Desteklemiyorsa yeni bir sim kart edinmeniz gerekiyor. Bunu da kullanıcısı olduğunuz GSM operatörünüzün bayisine giderek çözebilirsiniz. Sim kartınızı değiştirdiniz ve artık 4.5G yüksek hızlı internet bağlantısını destekleyen bir karta sahipsiniz ancak hala cep telefonu ekranında LTE yazısı görüyorsanız bu durumda ya telefonunun 4.5G yüksek hızlı internet bağlantısını desteklemiyor ya da ayarlarınızın güncel olmadığı anlamına geliyor. Bunu da telefonunuz yeni sürümlerden olup 4.5G yüksek bağlantı hızını destekleyen telefonlardan ise ayarlardan bu LTE ayarını değiştirebilirsiniz. Ancak telefonunuz eski bir sürüm olan 4.5G yüksek hızlı internet bağlantısını desteklemeyen modellerden ise bunu değiştirmek için yapabileceğiniz tek şey cep telefonunuzu 4.5G yüksek hızlı internet bağlantısını destekleyen yeni bir cep telefonu modeliyle değiştirmek oluyor. 

LTE ile 4G Aynı Mı?

LTE ile 4G aslında aynı şeyler gibi görünse de aralarında farklar bulunuyor. Teknoloji dünyasında dolaşan bir kirli bilgi olan 4G ile LTE’nin aynı şeyler olduğu bilgisi yanlış bir bilgi. Hiçbir zaman aynı olmayan bu kavramları basit bir şekilde anlatacak olursak; LTE orta segment bir teknoloji 4G ise yüksek segmentte bir teknoloji olarak söylenebilir. İki kavram arasında internet hızı olarak da farklılık bulunuyor. LTE teknolojisinin gerçek hızının 3G’nin sağladığı 20 Mbps ile 4G’nin sağladığı 100 Mbps aralığında olduğu biliniyor. Yani 4G teknolojisi LTE’ye göre daha hızlı bağlantı hızı ve kullanıcı deneyimi sunuyor.  

LTE-A Nedir?

LTE-A nedir sorusuna verilebilecek en net cevap LTE’nin bir üst sürümü olduğu gerçeğidir. LTE’ye göre daha hızlı olan bu sürüm LTE Advanced, LTE-A ve LTE+ olarak farklı isimlerle de anılıyor. LTE-A teknolojisinin hızı, 4G teknolojisinin bağlantı hızına en yakın olan LTE teknolojisi olarak kabul ediliyor.

4.5G ile LTE Arasındaki Farklar Nelerdir?

·       LTE (Long Term Evolution yani Yüksek Hızlı Evrim), kablosuz veri aktarımını yüksek hızlı ağ teknolojisine bağlı olarak yapmasını tanımlayan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

·        LTE’yi 4.5G hızının bir başka ismi olarak yüksek hızlı mobil internete verilen isim olarak tanımlamak da mümkün.

·       LTE tamamen IP veri tabanlı bir sistem.

·       Ev ya da iş yerinizde kullandığınız kablosuz internet yani IP tabanlı olan bağlantının yapabildiği her şeyi LTE ile yapabilirsiniz.

·       LTE ile bağlantınız 3G’ye göre yaklaşık olarak 10 kat daha hızlı oluyor.

·       Telefonunuz ekranında LTE ya da 4.5G yazısı görüyorsanız internet bağlantı hızınız oldukça yüksek anlamına geliyor.

·       Sim kartlar ve telefonların bazıları 4.5G desteklemiyor. Bu sebeple telefonunuz ekranında LTE yazısını görürsünüz.

·       Bu durumda yapmanız gereken şey ise operatörünüz ile bir görüşme sağlayıp sim kartınızın 4.5G desteğinin sağlanıyor olmasını istemelisiniz.

·       Sim kartınız 4.5G’yi desteklediği halde hala telefon ekranınızda LTE görüyorsanız telefonunuz 4.5G desteklemiyor anlamına geliyor.

·       Bu durumda da akıllı telefonunuzun 4.5G hızlı interneti destekleyip desteklemediğini kontrol etmek gerekiyor.