0%

ChatGPT’nin Yaratıcısı OpenAI Yeni Araç ile Gündemde

OpenAI şirketi, merkezi ABD’de olan bir yapay zeka şirketi olarak tüm dünyaya hizmet sağlıyor. ABD’li şirket, insanlığa faydalı olabilecek yapay zeka hakkında araştırma yapmak amacıyla kuruluyor. 2015 yılının aralık ayında San Francisco’da kurulan şirket kar amacı gütmeyen bir topluluk olarak kuruluyor. Bir bağış kampanyası ile işlerine başlayan şirkete Elon Musk, Sam Altman ve Peter Thiel gibi isimler destek sağlıyor. Elon Musk ve Sam Altman, yapay zekanın oluşturabileceği varoluşsal riske karşılık olarak bu şirketi kurduklarını açıklıyorlar. Şirket, araştırmalarını ve sahip oldukları patentleri halka açık hale getirerek diğer araştırmacı kuruluşlarla ‘serbest işbirliği yapmayı’ amaçlıyor. Temelde bir bağış kampanyası ile başlayan şirket aslında kar amacı gütmüyor. Şirketin bu hedefi 2019 yılında Microsoft’tan aldıkları yatırım ile son buluyor. Böylece OpenAI, 2019 yılından itibaren kar amacı güden bir şirkete dönüşüyor. Pek çok yapay zeka botu üreten şirket Chat GPT isimli yazılı cevap verebilen botun da sahibi.

Chat GPT, bir yapay zeka robotu olarak görev yapıyor. Sohbet tabanlı içeriklerde kullanılan Chat GPT, önceden eğitilen modeli sayesinde kendisine yöneltilen sorulara, insanlar gibi ayrıntılı cevap verebilmesiyle öne çıkıyor. Bir sanal asistan görevi üstlenen Chat GPT, 3. nesil GPT ve 3.5’in ilkeleriyle çalışıyor. Chat GPT, kendisine yöneltilen akla gelmeyecek sorulara bile yanıt verebiliyor. Yapay zeka robotu, sorulan sorulardaki ifadeleri anlayabiliyor ve en doğalından ve akıcı bir cevap veriyor. Yapay zeka robotu Chat GPT, sorulara verdiği yanıtları; web sitelerindeki makalelerden ve kitaplardan gerekli bilgileri toplayarak en doğru şekilde aktarmayı hedefliyor.

OpenAI, Chat GPT için bir makalenin insan tarafından mı yoksa bir yapay zeka tarafından mı yazıldığını analiz edebilen bir araç geliştiriyor. 2023 yılının ocak ayının sonunda duyurulan yapay zeka aracının başarı yüzdesi şimdilik oldukça düşük görünüyor. Şirket de zaten bunu beyan ediyor. Özellikle yapay zeka ve insan ortak yapımı olan makalelerin testlerinin ve sonuçlarının güvenilir olmadığını belirtiyorlar.

OpenAI Yapay Zeka Tabanlı Verileri Belirleyebilecek Bir Araç Geliştirdi

2023 yılı şubat ayı itibari ile makale ve oyun yazdırmada önemli bir yere sahip olan yapay zeka Chat GPT için bir gelişme yaşanıyor. Yapay zeka araştırmalarında önemli bir yeri olan OpenAI, bir makalenin yapay zeka tarafından mı yoksa insan tarafından mı yazıldığını bulmaya yarayan ücretsiz bir yapay zeka aracını teknoloji meraklılarına tanıtıyor. Chat GPT hesabı olan herkes, ücretsiz bir şekilde bu yeni yapay zeka aracından faydalanabilecek.

‘Metin Sınıflandırıcı’ olarak adlandırılan yapay zeka aracının kullanımı da oldukça basit görünüyor. Taratmak istediğiniz makaleyi uygulama üzerindeki bölüme yapıştırdıktan sonra tarat butonuna bastığınızda size sonucu hızlıca veriyor. Ancak bu yeni geliştirilen yapay zeka robotunun sahibi olan şirket Open AI, bu testin sonucunun kesinlik belirtmediğini vurguluyor. Test aşamaları ve geliştirilmesine devam edilen yapay zeka robotunun etkili sonuçlar verebilmesi için; taratılacak makalenin en az 150 – 200 kelime ile minimum 1000 karaktere sahip olması gerekiyor. Tüm bunlara rağmen bu yeni tanıtılan yapay zeka robotu yine de kesin sonuç veremiyor. Open AI şirketi yapay zeka robotunun daha kesin sonuçlar verebilmesi için çalışmalarına devam edeceğini söylüyor. Ancak şimdiki haliyle metin sınıflandırmadaki başarısının sadece 25% olduğu da belirtiliyor. Yapay zeka tarafından üretilen bir makale üzerinde yapılacak ufak bir iki değişiklikle, metnin özgün bir hal alabildiği ve çocuklar tarafından yazılan metinler ile İngilizce olmayan metinlerde yanlış sonuçların alınabileceği de ifade ediliyor.

Open AI tarafından Chat GPT için geliştirilen yapay zeka robotunun makale yazarı editörleri işinden edebileceği tartışılıyor. Bazı sitelerin yapay zeka tarafından üretilen metinleri yayınlamaya başlaması bu tartışmaları daha da alevlendiriyor. Bu sebeple makalenin bir insan tarafından mı yoksa bir yapay zeka tarafından mı yazıldığını test edebilecek sağlam bir robotun olması, birçok tartışmayı sonlandıracak gibi görünüyor.

OpenAI’nın Geliştirdiği AI Text Classifier Nasıl Kullanılır?

Open AI geliştirdiği ‘metin sınıflandırıcı’ aracı tanıtırken kullanıcıları özellikle bir konuda uyarıyor. Kesinlik arayanlar için bu yapay zeka aracının sonuçlarının yetersiz olduğu ve metin sınıflandırma sonucunun güvensiz olduğunu söylüyor.

Chat GPT için geliştirilen ‘metin sınıflandırıcı araç’, herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek basit bir yapıda tasarlanıyor. Kullanıcı teste tabi tutmak istediği metni kopyalayarak, araç içerisindeki kutuya yapıştırır. Sonrasında tarama başlatılır. Yapay zeka aracı, metnin bir AI sistemi tarafından yazılmış olma ihtimalini derecelendirerek size sunuyor. Sonuç beş puana ayrılıyor. Bunlar:

  • Yapay zeka tarafından oluşturulmuş olma ihtimali çok düşük,
  • Yapay zeka tarafından oluşturulmuş olma ihtimali olası değil,
  • Yapay zeka tarafından oluşturulmuş olma ihtimali belirsiz,
  • Yapay zeka tarafından oluşturulmuş olma ihtimali mümkün,
  • Yapay zeka tarafından oluşturulmuş olma ihtimali muhtemel seçenekleri olarak karşımıza çıkıyor.

Metin sınıflandırmaya yarayan yapay zeka aracı en iyi sonuçları; dili İngilizce olan ve içeriği 1000 kelimeden fazla olan metinler üzerinde veriyor. Metin sınıflandırma aracının diğer dillerdeki performansı oldukça kötü. Open AI ürettiği aracın yine de eski sürümlerine nazaran oldukça başarılı sonuçlar verdiğini de söylüyor ve ekliyor; metin sınıflandırma aracını daha da iyi hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Open AI Ürettiği Yapay Zeka Araçları ile Gelecekteki 5 Yılda Neleri Değiştirebilir?

Teknolojik gelişmelerin hızı ve türünün nasıl etki edeceğini tahmin etmek oldukça güç oluyor. Teknolojik gelişmelerden belki de en iyisi yapay zekayla geliştirilen araçlar.Open AI şirketi, çalışmalarıyla bugüne kadar pek çok yapay zeka aracını kullanıcılara tanıtarak neler yapabileceğini kanıtlayan şirketler arasında yer alıyor. Open AI şirketinin gelecekte hayatımızı etkileyebileceğini düşündüğümüz birkaç olası yolu şöyle sıralayabiliriz:

Otomasyon: AI, en basit veri girişleri, karmaşık tedarik zinciri süreçleri ve müşteri hizmetleri gibi oldukça yoğun veri girişi olan görevleri otomatikleştirebiliyor. Open AI’nın bu özelliği verimlilik ve üretkenliği artırırken işsizliğe yola açabilir. Yapay zekanın gelişmesi her zaman insan gücüne olan ihtiyacı azaltacağından işsizlik kaçınılmaz bir son olacak gibi görünüyor.

Kişisel asistanlar: Yapay zeka ile desteklenen sanal asistan uygulamaları yayılmaya başladığında kişiler bilgisayar ve mobil cihazlardan işlerini çok daha kolay halletmesi ve daha hızlı iletişim kurmasına yardımcı olması bekleniyor.

Ulaşım: Open AI yapay zeka teknolojisi ile seyahat şekillerinde devrim yaratabilecek, insan hatalarından kaynaklanabilen potansiyel kazaları en aza indirebilecek otonom araçlar geliştirilebilir. Bu sayede ulaşımdaki aksamalar ve can kayıpları azalabilir.

Sağlık hizmeti: AI yapay teknoloji araçları ile tıbbi verilerin analizi hızlanır böylelikle teşhis ve tedavi süreci hızlanabilir. Böylelikle sağlık hizmetlerinin verimliliği artabilir.

Eğitim: Open AI yapay zeka teknolojisi ile eğitimler kişiselleştirilerek kişiye özel eğitim deneyimleri sunulabilir.

Eğlence: AI; kullanıcı deneyimini genişletebilecek türlü müzik, oyun ya da video içeriklerinin oluşturulmasında kullanılabilir. Kişinin eğlence tercihlerine uygun içerikler ve eğlence alternatifleri sunulabilir.

Open AI yapay zeka teknolojisi üretimiyle önümüzdeki yıllarda kişilerin hayatında önemli değişikliklere yol açacağı aşikar. Olumlu pek çok yönü bulunan yapay zeka araçlarının potansiyel riskleri ve toplumsal zararları da göz önünde tutulmalı.