0%

Netflix Kendi Oyun Stüdyosunu Kuruyor

Netflix, 1997 yılının Ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş bir video yayın ve pazarlama platformudur. Netflix’in kuruluş merkezi Kaliforniya olup günümüzde dünyanın birçok ülkesinde merkezi bulunmaktadır. Şirket ilk kuruluş döneminde medya sektörüne video kiralayarak başlamıştır. Daha sonra üyelerine posta yolu ile videolarını gönderen firma, işleri 2007 yılında büyüterek bir platform halini aldı. Platform kurulduktan sonra da DVD kiralama politikasını sürdüren Netflix, platform üzerinden yakaladığı başarılar neticesinde 2010 yılında Amerika dışındaki ülkelere de hizmet vermeyi başardı. Başta Kanada olmak üzere komşu ülkelere de hizmet sağlayarak uluslararası pazara girmiş oldu. Elde ettiği kazanımlar sonucunda 2013 yılında ilk defa kendisinin yapımcılığını üstlendiği House of Cards adlı diziyi yayınladılar. Politik dram türündeki bu dizi ilk olarak 1 Şubat 2013 tarihinde Netflix’in orijinal sitesinde yayınlandı. 6 sezon ve 73 bölüm süren dizi ilk sezonda 9 Emmy ödülü birden kazanarak rekor kırmıştır.

House of Cards başarısının ardından artık platformunda yayınlanacak içerikler üzerinde daha yapıcı bir rol benimsedi. Yapımcılığına mini diziler, belgeseller, tek kişilik gösteriler, animasyonlar, animeler de ekleyen Netflix kendi yapımcılığı üstlendiği işerin başına “Netflix Orijinal Yapımı” yazısını eklemeye başladı. 2016 yılına gelindiği zaman Netflix 180 ülkeden fazla ülkede faaliyet göstermeye başlamıştır. Yalnızca bu yıl yayınlanan içeriklerin sayısı; 120 orijinal dizi, 80’den fazla orijinal filmdir. Bu sayede televizyonlarda üretilebilecek içeriklerin kat be kat önüne geçen Netflix devamında büyümeye devam etti. Öyle ki 2020’de yayınlanan bir araştırmaya göre dünya üzerinde en büyük piyasa değerine sahip platform Netflix oldu.

Netflix’ten Oyun Severleri Heyecanlandıran Oyun Yatırımı

Netflix Oyun yaptığı bu yatırımlar ve elde ettiği olumlu geri dönüşler sonucunda oyun sektöründe yeni bir atılıma imza atmaya karar verdi. Netflix bu sebeple Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de kendi oyun firmasını kurduğunu duyurdu. Netflix bu atılımıyla birlikte 3 farklı oyun yapımcı firmasıyla anlaşarak oyun sektörü için önemli bir gelişme kaydetmiş oldu. Kurulan bu oyun şirketinin başındaki isim oyun severlerin yakından tanıdığı Zynga ve EA Games (Electronic Arts) bünyesinde proje müdürü gibi pozisyonlarda çalışmış olan isim Marko Lastikka. Firmanın oyun bölümü başkanı olan Hint asıllı direktörü Amir Rahimi bu gelişimle ilgili “ilerleyen dönemde çok çalışarak başarılı oyunlarla siz oyun severlere üretilen oyunları sunmaktan dolayı çok gururluyum. Bu oluşumdaki amacımız sıkı çalışarak birçok kaliteli işe imza atmak.” Diye açıklamalarda bulundu.

Netflix’in Netflix Oyun platformunda yayınladıkları oyunlar dışında yapılan bu hamleyle hedef yükseltmiş ve yeni bir arayış içerisine girmiş gözüküyor. İlerleyen dönemde oyun severlerin heyecanla beklemesine sebep olan bu gelişme sonucu bakalım nasıl oyunlar piyasaya sürülecek.

Netflix yakaladığı bu büyümenin ardından kendi türünde birçok ülkede yeni platformlar oluştu. Disney+, Mubi, BFI Player, Prime video gibi platformlar bunlara örnek verilebilir. Öncülüğünü yaptığı platformda yayınlanan video içerikleri ile yetinmeyen Netflix, Netflix Oyun (Netflix Games) adı altında kendi platformunda oyunlar da paylaşmaya başladı. Platform ve mobil oyun olarak çıkartılan bu oyunların bir kısmı mevcut yayınlanan ve popüler olan içeriklerden oluşuyor olsa da tamamen bağımsız oyunlar da bulunuyor. Gelin Netflix Oyun adıyla öne çıkan oyunlara yakından bakalım.

Netflix Oyun İçerisinde Yer Alan Oyunlar Nelerdir?

Aksiyon Türünde

Hextech Mayhem: A League of Legends Story

League of Legends adlı dünyanın en popüler moba oyunundaki bir karakteri canlandırdığımız bu oyun, League of Legends’in popüler karakterlerinden Heimerdinger ve Ziggs’in baş rolde olduğu bir aksiyon oyunudur.

Into the Dead 2: Unleashed

Üstten bakış nişancı olarak oynadığımız bu oyun, shooter temalı ve zombi istilasından sağ kurtulmamızı hedef alıyor. Bir yandan ailemizi korurken bir yandan içinde bulunduğumuz istiladan sağ çıkmayı hedefliyoruz. Oyunda amacımız durmadan gelen zombiler istilasından kurtulmayı başarmak ve bu sayede ailemizi ve kendimizi güvenli bir bölgeye taşımaktır.

Poinpy

 Oyunda amacımız Pluppy adlı eski bir mobil oyunda olduğu gibi üzerimize gelen düşman ve yeteneklerinden kaçınmak bunu yaparken de peşimizden gelen mavi canavarı beslemek. Oyun birçok dalda ödül almış mobil oyun olan Downwell oyununun yapımcısı tarafından yaratıldı.

Relic Hunters: Rebels

Oyundaki amacımız Ducan İmparatorluğu’nu yok etmek ve parçalanmış medeniyete barış getirmektir. Bunu yaparken de kaos dolu bu evrende önce silahlarımızı hazırlayıp geliştirmeli, elde edeceğimiz tecrübelerle ve yaşadığımız deneyimlerle karakterimizi geliştirmeliyiz. Hack and slash tarzı oyunları sevenlerin ilgilerini çekebilecek bir yapım.

Rival Pirates

Oyundaki amacımız mevcut düşmanlar arasında kalan son kişi olmamız. Bunu yaparken gerek düşmanlara saldıracağız gerek düşmanların yaptığı hamlelere karşı yeni stratejiler geliştireceğiz. Oyun çevrimiçi oyun olarak oynanyabiliyor ve en fazla 16 kişilik grupla mücadele edilebiliyor. Netflix oyun bu oyunu yalnızca Netflix üyelerine özel piyasaya sürmüştür.

Macera Türünde

Before Your Eyes

Kullanıcılar tarafından büyük bir beğeni kazanan bu oyunda amacımız ölümden sonra yaşamını arayan ruhun bu arayışını bulmasını sağlamak. Yaptığımız seçimlerin gidişatı etkilediği bu oyun birinci şahıs bir oynanışa sahip. Oyuna ruhların öte dünyaya geçmesini sağlayan yabancı bir adamın gemisinde başlıyoruz. Buradan sonra bu gizemli adam bizim ölmeden önceki hikayemizi duymak istiyor. Oyun da burada başlıyor. Hikâyeyi hatırlayamayan karakterimiz bu gizemli adamdan yardım alıyor ve bizi tekrar hayata döndürmesini istiyoruz. Tekrar geri döndüğümüzde o ana nasıl geldiğimizi bulmak için birtakım maceralar yaşıyoruz. Oyunu oynarken oyunun istediği kamera kullanma iznine onay vermemiz gerekecektir. Oyun oyunu oynayan kişiyle etkileşim halinde ilerlediği için oyuncunun kafa ve göz hareketleri oyunu yönlendirecektir.

Dragon Up

Point and click diye nitelendirilen oynanışa sahip bu oyunda amacımız oyunun içindeki ejderha yumurtalarını toplamak olacaktır.

Lucky Luna

Oyundaki amacımız kahramanımız Luna’ya içinde bulunduğu mitolojik ve esrarengiz dünyada yardımcı olmaktır. Oyunda seviye atladıkça hikâye çözümü için ortaya çıkan farklı seçenekleri keşfedebileceğiz.

OXENFREE

Son derece zeki ve biraz da aksi bir karakter olan Alex, eski bir harabe binanın içinde yapılan partiye kardeşini getirir. İçinde bulunduğumuz parti bir anda ürkütücü bir yere döner ve macera başlar.

Stranger Things: 1984

Retro stilli ile yaratılmış bu oyunda amacımız Hopper, Eleven ve grubun diğer çocuklarına yardımcı olmak. Çok sevilen dizinin oyun versiyonu olan bu yapım da Netflix Oyun Stranger Things severlere yeni bir macera imkanı sunuyor.

Stranger Things 3: The Game

Oyuna Stranger Things’teki karakterlerden istediğimiz birini seçerek başlayabiliyoruz. Oyunun 3. Sezonunda yer alan bu karakterlerden biri ile Baş Aşağı Dünya’yı keşfe çıkıyoruz. Serinin 3. Sezonuna özel olarak yapılan bu oyun dizinin hayranları tarafından büyük ilgiye maruz kaldı.

This is a True Story

Gerçek olaylardan esinlenilen bu hikâyede amacımız bulmacaları çözerek içinde olduğumuz gizemin aydınlatılmasını sağlamak.

Bu oyunların dışında Netflix Oyun bünyesinde yayınlanan diğer oyunların isimleri şu şekilde; Bowling Ballers, Shooting Hoops, Teeter, Arcanium: Rise of Akhan, Card Blast, Exploding Kittens, Heads Up!, Nailed it! Baking Bash, Knittens, Krispee Street, Shattered Remastered, Yabani Şeyler: Hayvan Macerası, Asphalt Extreme, Dungeon Dwarves, Moonligter, Spiritfarer, Süngerbob: Mutfakta, Townsmen A Kingdom Rebuilt, Wonderputt Forever, Desta: The Memories Between, Into the Breach, Dominoes Cafe, Mahjong Solitaire.