0%

TikTok’ta Alışveriş Dönemi Yeniden Başlıyor

TikTok son dönemde benzeri platformlar arasında en çok kullanıcıya ulaşan bir sosyal medya platformudur. İnsanlar belirli kurallar çerçevesinde diledikleri gibi videolar hazırlayabilir ve bu videoları diğer kullanıcılar ile paylaşabilirler. Belirli kuralların dışında (cinsellik, şiddet ve suçu övücü paylaşımlar, kişiye veya kişinin kendisine zarar verme) her alanda video çekilip uygulamaya yüklenebilir. Belirtilen kuralların dışında sınırsız bir video içeriği sunan TikTok, kullanmak için yalnızca bir telefona ihtiyaç duyması sebebiyle herkesin erişebileceği bir platform halini aldı. Son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler olan bu uygulama 7’den 70’e gencinden yaşlısına bir çok kullanıcıyı bünyesinde barındırıyor. Kimi kullanıcılar dans figürleri, kurmaca hikayeler, korku hikayeleri, tarihi anlatılar gibi videolar çekerken kimi kullanıcılar otlattığı koyunları, ders çalışma videoları, çalıştıkları şirket içinde uyguladığı rutini gibi birçok çeşit konuda video kaydedip bunu diğer insanlarla paylaşabiliyorlar. Burada paylaşılan videoların kısıtlı olmaması da paylaşan kişinin daha fazla insan tarafından görülebilir olmasına sebep oluyor. Böylelikle çektiği videolar sonucu belirli bir izleyici kitlesi edinen kişi, arzu ederse çektiği formatta içerikler üretmeye devam ediyor. Burada yakalanan popülerlik ise TikTok fenomeni gibi bir kavram doğurmuş durumda.

TikTok, 2017 yılının Kasım ayında o zamanlar dünyada popüler değilken ve Çin harici diğer ülkeler tarafından bilinmezken (bu dönemde uygulamayı bilenler TikTok diye değil Doujin diye biliyorlardı) büyük bir atılım yaparak radikal bir karar verir. TikTok’un geliştirici ekibi olan ByteDance TikTok’un uluslararası platforma açılması gerektiğine karar verdi. Bu doğrultuda o tarihlerde Musical.ly isimli bir başka popüler sosyal medya platformu olan bu uygulamanın haklarını 1 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bunu yapmaktaki esas amacı Musical.ly adlı uygulamanın bu tarihlerde başta Amerika olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde popüler olmasıydı. Burada uygulanan politika bu kullanıcıları yeni ortaya koydukları TikTok adlı uygulamaya yönlendirmekti. Firma Musical.ly’deki kullanıcıların hesaplarını TikTok uygulamasına aktararak sosyal medyaya TikTok adıyla giriş yapmış oldu.

Tarihler 2018 yılını gösterdiğinde elde edilen verilere göre TikTok 150’den fazla ülkede yaygınlaşmış ve 75 farklı ülkenin dil seçeneğini kullanıcılara sunuyordu. Uygulama yalnızca 2018’in ilk 6 ayında Appstore’da 104 milyondan fazla indirildi.

Küresel çapta yakaladığı bu başarı neticesinde TikTok kazancını alışveriş sektörüne de yöneltmek istedi. Pandeminin sebep olduğu eve kapanma, sosyal mesafe gibi sorunlar neticesinde yükselişe geçen online alışveriş imkanlarının farkına varan TikTok sahipleri TikTok Shop adı altında kullanıcılarına yönelik online bir alışveriş sistemi kurmaya karar verdiler.

TikTok Shop ve E-Ticaret Dönemi

TikTok ilk olarak 2021 yılında e-ticaret için çeşitli çalışmalara başladı. Öncelik olarak Endonezya’da TikTok Shop Seller University kuruldu. Bu kuruluşun amacı satıcıların TikTok Shop üzerinden satış yapmak hakkında deneyim ve bilgi sahibi olmasını sağlamaktı. TikTok Shop Seller University kullanıcılar için özenle hazırlanmış kurslar, eğitim setleri, bilgilendirme metinleri, çeşitli grafikler hazırlayarak insanların satış yapma konusunda bilgi sahibi olmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda nasıl TikTok Shop üzerinden ürün satılacağını bilmeyen bir kullanıcı TikTok Shop Seller University adresini ziyaret ederek site tarafından sunulan eğitim ve bilgi metinleriyle beraber bilgi sahibi olabilirler.

TikTok’un sahibi olan BytaDance’in yaptığı açıklamada uygulanan bu alışveriş ve e-ticaret atılımı sonrası TikTok, Shopify ve Amazon gibi dünya devi bir alışveriş platformu olacak. TikTok uyguladığı bu politika için ilk iş Shopify ile anlaşma sağladı. Sağlanan bu anlaşma ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanıcılara yönelik olarak başladı. TikTok Shop hazırladığı büyük bir lansmanda daha fazla kullanıcının TikTok Shop aracılığıyla alışveriş yapmasını sağlamak için birtakım çalışmalar yaptıklarını belirtti. Özellikle ürün satan kişiler için önemli bir gelişme paylaşan yetkililer TikTok Shop üzerinden bir satıcının daha kolay ürün satması için diğer uygulamalarla bağlantı kurabilecekleri bir yazılım geliştirdiler. Bu yazılımın çalışma prensibi ise şöyle belirtildi: Satıcı satacağı ürünü eğer başka alışveriş uygulamalarında da hesap varsa oradaki hesabından TikTok Shop hesabı ile kıyaslayabilir, hatta bu uygulamalar arasında bağlantı sağlayabilir. Bu sayede satıcı için markalaşma fırsatı yaratılmış oluyor. Eğer e-ticaret sektörüne yeni giriş yapacak bir kullanıcı varsa onun da satış yapabilmesini kolaylaştırmak adına TikTok Shop Seller University üzerinde çeşitli kurslar yayınladılar. Bu çalışmalar öncelikle Endonezya’da denendi. Buradan alınan olumlu sonuç neticesinde de şirket diğer büyük adımını Amerika olarak attı. TikTok Shop kullanan kullanıcılara özel bilgilendirme metni paylaşıldı.

TikTok Shop’tan Kullanıcılarına Özel Bilgilendirme Metni

TikTok Shop Seller University’nin paylaştığı bilgi metnine göre kullanıcılar;

Ürünleri hakkında gerekli bilgileri yükleyebilir,

Gelen siparişleri anında onaylayabilir,

Mevcut siparişleri hakkında detaylı bir dağıtım bilgisine erişebilir,

Ödeme problemlerinden kaçınmak adına ödeme kısmı, kullanıcı bu işlerle uğraşırken arka planda yürüyebilir. Yayınlanan bu bilgilendirici metinde satıcılardan istenen birtakım kurallar da paylaşıldı. Bunlar; satıcı kişinin konumu, cep telefon numarası, e-posta adresi ve kişisel bilgileri, satış yapan kişinin sahip olduğu mağazanın adı, eğer ürün depoluyorsa deposunun adı ve konumu ve işletme kayıt bilgileri. Satıcı bu şartları sağladıktan sonra artık satış yapmaya hazırdır. Satıcı yapılması istenen tüm aşamaları yaptıktan sonra mevcut TikTok hesabı artık kurumsal bir TikTok Shop hesabına dönüşür. TikTok Shop satıcı ve müşterilere belirli kategoriler dışında tüm kategorilerden satış yapma imkanı sağlamaktadır. Devletlerin kanunlarında yazan illegal maddeler (uyuşturucu, silah, tıbbi malzemeler, gıda, alkol ya da tütün gibi) dışında her türlü ürün çeşidi satılıp alınabilmektedir. Yalnızca değerli malzemeler (mücevher, saat, aksesuar, değerli taş gibi) satılırken TikTok tarafından incelenir.

TikTok Shop satış yapacak kullanıcıların satışlarını yapmasını iki farklı yolla sağlamaktadır. Bunlardan birincisi satıcının kişisel hesabı üzerinden ürünlerini satması ve ikincisi TikTok iştirakiyle ürünlerini satması. TikTok kullanıcıları videoları izlerken kimi zaman mevcut satıcıların videoları ile karşılaşırlar, kullanıcı burada dilerse videoyu geçebilir ya da videonun paylaşıldığı ürün linkine tıklayarak satıcının profiline ulaşabilir. TikTok bu hamlesiyle kullanıcılar video izlerken bir yandan da buradan satış yaparak internet üzerinden sağlanan alışverişe farklı bir boyut kazandırmış oluyor.

TikTok Shop Muadili Platformlara Karşı En Güçlü Rakip

TikTok Shop yaygınlaştıktan sonra satıcılar için büyük bir fırsat yaratılmış olacak. İnternet üzerinden satış yapan birçok satıcı yeterli rekabet ortamının olmadığı ortamlarda mecburen belirli platformların himayesine girmek zorunda kalıyorlar. Her satıcı için durum bu şekilde olmasa da rekabet ortamının azaldığı bir pazarda tekeller istediği dayatmaları satıcı ve kullanıcılarına uygulayabiliyorlar. Böylesi bir ortamın bulunduğu pazarda TikTok Shop satıcı ve kullanıcı dostu olma stratejisiyle, kullanımı oldukça basit olan bir arayüzü ile bu pazarda hali hazırda bulunan kişiler için ya da yeni kullanıcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Pazara daha girmeden hazırlanan bilgi verici çalışmalar ve sunumlar TikTok’un bu bahsi geçen kullanıcıları kendi platformuna çekmeyi çok ciddiye aldığını gösteriyor. Hali hazırda inanılmaz bir kullanıcı kitlesi bulunan uygulamanın popüler olması için büyük bütçeli reklamlar hazırlamasına da gerek kalmayacak. Buna yapılacak yatırımı TikTok Shop için yenilik ve gelişim çalışmalarına harcamayı düşünen TikTok kısa süre içerisinde e-ticarette de büyük ses getirecek gibi gözüküyor.