0%

İnsansı robotlar, üretilen robotun vücut şekli olarak insan vücuduna benzemesini ifade eder. İlgili tasarımların insan vücuduna benzemesinin nedeni olarak insanların kullanmış olduğu aletler ya da çevreyle iletişim, deneysel amaçlar, fonksiyonel amaçlar vb. sayılabilir. Bazı insansı robot cihazlarının ise insan vücudunun belli bir kısmı içerdiği gözlenebilir. Son dönemde insansı robot alanında devrim niteliğinde bir gelişme gerçekleşti. Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla’nın üretmiş olduğu insansı robot olan Optimus’un tanıtılması, teknoloji çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.

01 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen Al Day etkinliğinde Tesla şirketinin insansı robot alanındaki hedefleri ve beraberinde yapay zekâ alanında hedefleri belirtildi. Aynı zamanda şirketin CEO’su olan Elon Musk, insansı robot prototipi olan Tesla Optimus’u tanıttı. Optimus, salona dans ederek girdi ve izleyen herkesi kendine hayran bıraktı. İlgili robot, insanların biyolojik özellikleri baz alınarak tasarlandı. Böylece insansı robot alanında devrim niteliğinde bir gelişme gerçekleşti.

İnsansı robotlar birçok bilim dalı açısından araştırma cihazları olarak kullanılabiliyor. Bununla beraber insan vücudunun davranış ve yapısını anlamak isteyen birtakım araştırmacılar, araştırmalarını bu robotlar yardımıyla gerçekleştirebiliyor. İlgili cihazların üretim amacı insan vücudunu ve yapısını taklit ederek onu daha iyi anlamaya çalışmak şeklinde açıklanabilir.

İnsansı Robot Nedir?

Robotların kullanım alanları çok çeşitlidir. Tarım, tıp, endüstri, eğlence, eğitim, bilimsel araştırmalar gibi birçok alanda kullanım sağlayabilmek mümkün. İnsansı robotlar ise günümüzde insanlar açısından yardımcı olması ve insanlar adına tehlikeli sayılabilecek işleri kolayca yapabilmeleri için başarılı bir şekilde tasarlanıyor. Bu cihazlar, insana benzer bir şekilde baş, gövde ve kol – bacak yapısından ibarettir. İnsansı robot cihazlarının tıpkı diğer robotlarda olduğu gibi bilgisayar ile kontrolü mümkündür.

Çeşitli amaçlar doğrultusunda geçmişten günümüze kadar üretilen pek çok insansı robot vardır. Bu robotları şu şekilde sıralayabiliriz;

· ASIMO: ASIMO, 1986 yılında üretilmiştir. Japonya’da yaşlı ya da engelli bireylere günlük işlerinde yardımcı olması amacını taşıyan robotun çeşitli sürümleri bulunmaktadır. 130 cm boyunda ve 54 kg ağırlığındadır. İnsanın yapabildiği pek çok hareketi, ASIMO da yapabilmektedir.

· NAO: 2004 yılında Fransa’da üretilmiştir. İlgili robotun boyu 57 cm ve kilosu 4.3 kg’dır. Robot, eğitim alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Nesneleri ve insan seslerini ayırt edebilen robot aynı zamanda şarkı söyleyebiliyor ve dans edebiliyor. Farklı dillerde yazılan yazıları da başarılı bir şekilde okuyabiliyor.

· TOPIO: 2005 yılında Vietnam’da geliştirilmeye başlanmıştır. Bu robotun da farklı sürümleri bulunmaktadır. İnsanlara karşı masa tenisi oynamak amacıyla üretilmiştir.

· KIROBO: KIROBO 2013 yılında Japonya’da tasarlanmıştır. Yüzleri tanıyabildiği gibi aynı zamanda sesleri de ayırt edebilir. Video kaydı yapabilir ve ayrıca Japonca konuşabilir. KIROBO, yer çekiminin olmadığı ortamlara özel olarak üretilmiştir. Uzaya çıkan ilk insansı robot ünvanını elinde bulunduruyor. 2016 yılında ilgili robotun mini versiyonu da üretilmiştir. Bu robot, avuç içine sığabilecek boyutlardadır. İnsan duygularını anlayabilir ve beraberinde insanlarla konuşabilir.

· ATLAS: 2013 yılında ABD’de üretilmiştir. Arama – kurtarma çalışmaları kapsamında değerlendirilmek için programlanmıştır. Kapılara açarak binalara girme özelliği bulunan robotun aynı zamanda arama – kurtarma faaliyetinde ihtiyaç duyulan pek çok işlevi yerine getirebiliyor.

· RASHMI: İlgili insansı robot 2016 yılında Hindistan’da üretilmiştir. Dört dil konuşabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca mimik de yapabilmektedir. Dudakları ise konuşurken tıpkı insanlarda olduğu gibi söylenen sözcüğe göre şekil alabiliyor.

İnsansı robotlar söz konusu olduğunda bunlara son dönemde bir yenisi daha eklendi. Tesla tarafından tanıtılan Optimus insansı robot, birçok özellik içeriyor. İlerleyen zamanda ise Optimus’ta kullanılmak üzere Tesla’nın kendi işlemcisini üreteceği açıklandı. İlgili robotun Wi-Fi ve LTE gibi kablosuz bağlantılara sahip olacağı açıklandı. İnsanların hareket özelliklerinden ilham alınarak tasarlandı.

Tesla Optimus Hakkında Merak Edilenler

Tesla insansı robot olan Optimus tanıtıldıktan sonra insanlar arasında pek çok unsur merak edildi. Örneğin Optimus’un özellikleri noktasında büyük bir merak söz konusudur. Bu nedenle cihaz insansı robotlar kategorisinde incelendiğinde aşağıdaki özelliklerin ön plana çıktığı görülebilmektedir;

· Wi-Fi ve LTE bağlantı,

· 2.3 kWh – 52 V pil,

· Oturma ve yürüyüş için sırasıyla 100 W ve 500 W değerindeki güç gereksinimleri,

· 4 – 23 saat aralığında pil ömrü,

· 6 tip 28 yapısal aktüatör motorlar,

· El başına 9 kg taşıma kapasitesi,

· 8.5 km/s hız,

· Biyometrik eklemlerin olduğu tasarım özellikleri,

· Sekiz otomatik özelliğe sahip pilot kamera görüş özelliği,

· Bir ya da daha fazla mikrofon ile işitme özelliği,

· Bir ya da daha fazla hoparlör ile ses sağlama özelliği,

· 75 kg ağırlık,

· Tesla’nın tam kendi kendine sürüş teknolojisinin yer aldığı yazılım sistemi.

Peki, otomobil şirketi olan Tesla’nın nasıl insansı robot ürettiği de merak edilebilir. Bu konuda Musk’ın söylemlerine yönelebiliriz. Musk’a göre otonom sürüş teknolojileri ve robot teknolojileri arasında bir fark bulunmaz. Çünkü otonom sürüş teknolojilerinin de yapay zekâ ile bağlantısı bulunmaktadır. Aynı şekilde otonom robotların da yapımı söz konusu olabilmektedir. Robotlar söz konusu olduğunda üretilebilecek birçok model ya da çeşit varken Tesla, neden insansı robotlar anlamında bir geliştirme gerçekleştirdi? Bunun yanıtı çok basit. Musk’a göre ofisler, evler ya da fabrikalar insanlar tarafından insanlar için tasarlandığı için ilgili robot da insan şeklinde tasarlandı.

İnsansı Robot Optimus Neler Yapabiliyor?

İnsansı robot Tesla Optimus, insan biyolojisi baz alınarak tasarlandı. Buna bağlı olarak da birçok hareketi gerçekleştirebiliyor. İlgili tanıtımda ilk olarak sahneye iki robot çıkarıldı. Bu robotlar arasında yürüyebilen model kullanıma hazır olan mekanik aktüatörlerle yapılmış. Bacak ve parmak bölümlerinin kontrolleri Tesla’nın kendi aktüatörleri tarafından sağlanıyor. Yürüme yeteneğine sahip olmayan diğer model ise elleriyle kavrayabilme yeteneğine sahip. Tanıtımla beraber robotların neler yapabildiğini gösteren video da izletildi.

İkinci robotun şu an için yürümesi mümkün değil ancak önümüzdeki süreçte geliştirmelerle bu özelliğin ekleneceği ifade ediliyor. İnsansı robotlar kategorisinde şimdiden kendine özel bir yer edinen Optimus’un ağırlığı 75 kg. İlgili robotta Tesla’ya ait FSD ismi verilen otonom araç teknolojilerine güç veren bilgi işlem donanım özelliğinin bir varyasyonu kullanılıyor. Pil kapasitesinde yer alan 23 saat özelliğiyle uzun süreler çalıştırılabilir.

Musk’ın tanıtmış olduğu ilk robot hızlı tempoda, yavaş tempoda ve bir hızlı bir de yavaş karışık tempoda yürüdü. Özellikle dizlerinin bükülebilir olması ve beraberinde esneyebilme özellikleri oldukça dikkat çekici diyebiliriz.

İnsansı Robotların Çağımıza Etkileri

İnsansı robotlar, insanların gerçekleştirdiği hareketleri yapabilme özelliğine şu an için sahip. Ancak mevcut geliştirmelerle birlikte bu kategorideki cihazların giderek geliştiğini görüyoruz. Yani ilerleyen dönemde bu insansı robotlar, şu an yapabildiğinin çok daha fazlasını yapabilecek. Her ne kadar robotların günümüzde istihdam sorununu daha da derinleştirdiği düşünülse de madalyonun bir diğer yüzü de var. O da insanın gerçekleştirebildiği birçok şeyi artık yapmasına gerek kalmayacak olması ve bu süre zarfında insanların kendini geliştirmeye daha çok vakit ayırabilmesi. Bu nedenle insansı robot cihazlarının çağımıza olumlu yönde etki gösterdiği de düşünülebilir. Zaman içerisinde gelişmeler neyi gösterir bilinmez ancak insanlar arasında teknolojiden korkmanın yersiz olduğu düşüncesi hâkim diyebiliriz.