0%

Android telefon ayarları, doğru bir şekilde yapıldığı takdirde telefonunuzun kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Tipik bir akıllı telefon kullanıcısıysanız günde yaklaşık olarak en az 5 saatinizin akıllı telefon ile geçtiğini söyleyebiliriz. Ancak sosyal medya kullanımının ve video izlemenin ötesinde ilgili saatleri kısaltabilecek Android telefon ayarları söz konusudur.  

Android ayarlar ekranı, telefonunuzu daha kullanışlı hâle getiren, verilerinizi güvenli bir şekilde saklayan ve diğer cihazlarla başarılı bir şekilde bağlantı sağlayan birçok seçeneğe sahiptir. Bu seçenekler, muhtemelen tahmin ettiğinizden daha fazla sayıdadır. İlgili ayarların tümü, Android 13’ün en son sürümünde yer alıyor. Birçok Android işletim sistemi kullanılan cihazda bu ayarları görebilmek mümkün. Peki, akıllı telefonunuzu verimli bir şekilde kullanabilmeniz için gerekli olan Android telefon ayarları nelerdir?  

 

1. Wi-Fi'yi Otomatik Olarak Açın 

Evden ya da ofisten uzaklaştığınız zaman Wi-Fi özelliğini kapatmış olabilirsiniz. Öyleyse daha önce oturum açtığınız bir ağ kapsama alanına tekrar geri döndüğünüzde Android, sizin için Wi-Fi’yi tekrar açabilir. Wi-Fi özelliğini otomatik bir şekilde açabilmek için şu bölümlere sırasıyla gitmeniz gerekir; 

Ağ ve İnternet 

Internet ve Ağ Tercihleri 

İlgili ayarlamanın buradan yapılabilmesi mümkündür. Bu sayede otomatik olarak daha önce oturum açtığınız ağ kapsamına dâhil olacaksınız. Kullanışlı bir özellik olarak görünüyor.  

 

2. Daha Az Veri Kullanın 

Bazı zamanlarda daha az veri kullanmak gerekebilir. Örneğin yabancı bir ülkedeyseniz bu gerekli olacaktır. Ayrıca sınırlı bir veri paketiniz mevcut ya da cep telefonunuzun kapsama alanının yetersiz olduğu durumlarda Android telefon ayarları yardımıyla veri tasarrufu yapabilmeniz mümkün. Bunun için öncelikle “Şebeke ve İnternet” seçeneğine gitmeniz ve sonrasında “Veri Tasarrufu” öğesine dokunmanız gerekir. Böylelikle telefonun daha az veri kullanmasını sağlayabilirsiniz. İlgili özellik farklı şekillerde çalışabilir. Örneğin bazı uygulamalar web tarayıcısındaki resimlerin siz dokunana kadar yüklenmemesini sağlayabilir. Ayrıca güncelleme kontrolleri de daha az aralıklarla yapılabilir.  

 

3. Temassız Ödemeler için Ekstra Güvenlik Ekleyin 

Google Pay gibi uygulamalar NFC’nin eşsiz özellikleri ile telefonunuz ile ödeme yapmanıza imkân sağlayabilir. Ancak bu, telefonunuzu alan hemen herkesin ödeme yapabileceğini ifade eder ve bu da risk teşkil etmektedir. NFC ödemelerini ekran kilidi yardımıyla yapabilmek gibi bir seçenek ekleyebilirsiniz. Önce bağlı cihazları sekmesi ve daha sonra bağlantı tercihleri sekmesine dokunun. Sonrasında NFC’yi seçerek NFC için cihaz kilidini etkinleştir seçeneğini açın. Böylelikle temassız ödemeler adına daha güvenlikli bir uygulamaya sahip olursunuz.  

 

4. Sürüş Modunu Otomatik Olarak Başlat 

Android artık araç kullanma esnasında sesli komutlarla belirli aktiviteleri gerçekleştirmeyi kolaylaştıran bir mod özelliği ile birlikte gelmektedir. Telefonunuz ile arabanızın BT Stereo sistemine bağlandığınız zaman bu özelliğin ve modun otomatik olarak başlatılması sağlanabilir. Bunun için sırasıyla Bağlı Cihazlar > Bağlantı Tercihleri > Sürüş Modu sekmelerine gidin. Böylelikle ilgili özelliği aktif bir şekilde kullanabilmeniz mümkün olacaktır. Android telefon ayarları konusunda oldukça etkili bir özelliktir.  

 

5. Telefonunuzda Varsayılan Uygulamaları Ayarlayın 

Bağlantıları açmak, gelen aramaları yanıtlamak gibi bazı işlemler, bunlarla ilişkili olarak belirlenen varsayılan uygulamalara ihtiyaç duyuyor. Tüm işlemler için varsayılan uygulamaları görüntüleyebileceğiniz bir ekran mevcut. Bunu kontrol etmek için Uygulamalar sekmesine tıklayın. Sonrasında Varsayılan Uygulamalar sekmesine geçiş yapabilirsiniz. Devamında bir uygulama seçebilir (örneğin web tarayıcısı) ve bu işlem için hangi uygulamanın kullanılacağını seçebilirsiniz. İlgili işlem için uygun olan tüm uygulamalar ekranda görüntülenecektir. Seçim işlemi tamamen size aittir ve bu konuda özgürsünüz. Bu nedenle telefonun verimli kullanılması açısından etkili Android telefon ayarları özelliklerinden birisidir.  

 

6. Uygulamaların Telefonunuzda Yapabileceklerini Yönetin 

Akıllı telefonunuza indirdiğiniz uygulamalar genel olarak rehberde yer alan kişiler, telefonun konumu gibi cihaza ait belli verilere ve bu bölümlere erişmek için özel izin ister. Bu izinleri görüntülemek için ve gerekirse düzenlemek için birtakım işlemler yapmanız gerekiyor. Erişimi sınırlamak için de aynı ekran kullanılabilir. Uygulamalar sekmesine gittikten sonra Tüm Uygulamaları Gör sekmesine geçiş yapabilirsiniz. Sonrasında ayarları yapabilmek için izinler sekmesine dokunun. Bu ekranda belirli bir izin grubunun en son ne zaman kullanıldığı da gösterilecektir.  

 

7. Kullanılmayan Uygulamalarda İzinleri Duraklat 

Eskiden kullandığınız ve artık kullanmadığınız uygulamaların zamanında edinmiş oldukları izinleri elinde bulundurmasını istemezsiniz. Bundan dolayı Android işletim sistemi artık bir süredir kullanmadığınız uygulamaların izinlerini duraklatıyor. Bunu tek tek kontrol edebilirsiniz. Bunun için Uygulamalar > Tüm Uygulamaları Gör sekmesine gidebilirsiniz. Bu ekranda bir uygulama seçerek İzinler sekmesine gidin. Burada kullanılmadığı takdirde uygulama etkinliğini duraklat seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.  

 

8. Bildirim Geçmişinizi Kontrol Edin 

Etkili Android telefon ayarları özelliklerinden birisi de bildirim geçmişinizi kontrol edebileceğiniz bu işlemdir. Android bildirimler ekranı kaydırılıp silinme olasılığı bulunan bir yapıdadır. Bu nedenle geri alınabilmesi amacıyla bu bildirimlerin kaydı tutulur. Bildirimler > Bildirim Geçmişi sekmesiyle uygulamalardan gelen son bildirimleri görebilmeniz mümkündür. Ertelenmiş bildirimlerin bu listede yer aldığını ve kapattığınız bildirimler arasında göründüğünü unutmayın.  

 

9. Kilit Ekranında Hassas Bildirimleri Gizle 

Kilit ekranında hassas verilerinizin görünmesini istemezsiniz. Bildirimler sekmesinde yer alan Hassas Bildirimler geçiş anahtarını kapatabilirsiniz. Bu şekilde hassas verileriniz kilit ekranında gözükmez. Bir bildirimin hassas olup olmaması, bildirimi gönderen uygulamanın geliştiricisi tarafından kontrol edilmektedir. Ancak buna genellikle doğrudan mesajlar dâhildir. Android telefon ayarları açısından önemli bir özelliktir.  

 

10. Ekrandaki Her Şeyi Büyütün 

Ekranda yer alan metinleri okumakta güçlük çekiyorsanız birtakım ayarlamalar ile bu verileri büyütebilmeniz mümkündür. Ayarlar içerisinde yer alan Görüntüleme sekmesine gidin. Sonrasında Görüntüleme Boyutu ve Metin sekmesine geçiş yapın. Burada kaydırabileceğiniz iki alan mevcuttur. Bunlardan birisi yazı tipi için diğeri de ekran boyutu için geçerlidir. Buradaki ayarlama ile yazı tipini ya da ekran boyutunu küçültüp büyütebilirsiniz. Ayrıca burada standart ayarlara dönmek için ayarları sıfırla seçeneği de bulunmaktadır. Erişilebilirlik açısından etkili bir Android telefon ayarları özelliğidir.  

 

11. Tıbbi Bilgilerinizi Ekleyin 

Acil müdahale gerektiren tıbbi bir duruma dâhil olduğunuzu varsayalım. Bu noktada müdahale edenlere kan grubundan alerjik reaksiyonlara kadar birçok unsur hakkında bilgi verebilmeniz mümkün olmaz. Güvenlik ve Acil Durum sekmesinden Tıbbi Bilgiler aracılığıyla bu bilgileri ekleyebilmeniz mümkün. Bu özelliği aktif ettiğinizde ilgili bilgilere kilit ekranından ulaşabilmek mümkün olacaktır. Güvenlik ve acil durumlar için Android telefon ayarları arasında müthiş bir özelliktir.  

 

12. Misafir Modunu Etkinleştir 

Misafir modu, telefonu vereceğiniz başka kimselerin sizin izniniz olmadan sosyal medya uygulamalarınıza, oyunlarınıza ve bankacılık uygulamalarınıza erişmesine imkân vermemenin en etkili yoludur. Tabi uygulamalar sadece bununla sınırlı değil. Cihazınızda yer alan bütün uygulamalar için erişim iznini ayarlayabilirsiniz. Bu özellik tıpkı bilgisayar işletim sistemlerinde olduğu gibi kullanıcı hesabı şeklinde çalışır. Bunu Android telefon ayarları ekranında “Sistem” sekmesine gidip, sonrasında “Birden Çok Kullanıcı” sekmesini seçip, “Birden Çok Kullanıcıya İzin Ver” seçeneğinden aktif edebilmeniz mümkün. İlgili seçeneği işaretlemeniz durumunda kullanıcı hesabı ve misafir modu ile ilgili olarak pek çok ayarlama seçeneğine de ulaşmış olacaksınız.