0%

Google Windows için Android Nearby Share Uygulamasını Yayınladı
Arama motoru devi olan Google, Windows PC’de kullanılmak üzere Android Nearby Share uygulamasının beta sürümünü yayınladı! Bahsi geçen bu uygulama, kullanıcıların cihazları arasında fotoğraflarını, videolarını vb. dosyalarını hızlıca paylaşabilmelerine olanak tanıyor. 

Google hem pratik hem de kolay bir dosya paylaşımı için Nearby Share adlı uygulamayı ilk olarak 2020 senesinde başlatmış. Bugün ise uygulamayı PC platformunu da içerisine alacak şekilde genişletiyor. Google’a göre yaklaşık üç milyar aktif Android cihazı Android tablet, telefon ve chromebook arasında pratik şekilde dosya göndermek ve almak üzere Nearby Share kullanımı elde edebilecek. Güncel Nearby Share Beta, bireylere Windows PC’lerinden dosyaları gönderebilmek ve alabilmek üzere alternatif bir yöntem sağlıyor. Bu sistem, ilgili dosyaların transferini kolaylaştırmak üzere beta uygulaması ile birlikte mümkün duruma geliyor. Uygulamanın problemsiz bir biçimde çalışabilmesi için beta durumundaki uygulama her zaman arka planda çalışır durumda yer alıyor. Bu sayede dosyaları aktarmak üzere her seferinde platformu manuel biçimde çalıştırmak durumunda kalınmıyor. Veri aktarımı ile platforma pratikçe sürüklenen ve bırakılabilen videolar, belgeler, fotoğraf gibi tüm dosyaları kapsıyor. Kullanıcılar aynı zamanda sağ tıklama menüsünde bulunan “Yakındaki Paylaşımla Gönder” butonuna tıklıyor. Bu sayede, yakında yer alan Android cihazlara bir liste gönderiyor ve dosyalar arasından aktarılmak istenen seçenekler seçiliyor. Günümüzde Google, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın diğer ülkelerinde Windows için Nearby Share Beta uygulamasının sürümünü duyurmuştur. Aynı zamanda ARM tabanlı olan cihazlarda söz konusu pratik özellik günümüzde maalesef desteklenmiyor. Ancak uygulamayı test etmeyi isteyen bireyler Windows PC’de beta sürümünü kolay bir şekilde deneyebiliyor. 

Windows ve Android Cihazlar Arası Veri Aktarımı
Android ve Windows entegrasyonunu geliştiren Google, Nearby Share uygulaması ile birlikte büyük bir kolaylık getiriyor. Beta olarak kullanıma sunulan uygulama şu anda 64- bit Intel ve AMD işlemcileri tarafından destekleniyor. Hem WİFİ hem de Bluetooth teknolojileri kullanılarak veri transferi yapmaya olanak tanıyan Nearby Share, cihazlar arasında pratik veri aktarımı sağlıyor. Dileyenler kendi cihazları arasında veri aktarımı yaparken isteyenler kişilerle ya da çevrelerindeki diğer insanlarla bir veri transfer işlemi gerçekleştiriyor.  

Windows ve Android cihazlar arasında veri aktarımı sayesinde birçok dosyayı bir cihazdan diğerine göndermek mümkün oluyor. Fotoğraf, video, belge vb. dosyalar pratik bir şekilde diğer cihaza geçiyor. Bu sayede uzun uzun mesailer harcamak mazide kalıyor. Üstelik Nearby Share özelliğini kullanırken 5 metre uzaklıkta olmak mümkün. Dışarıda, araçta, otobüste, tatilde, gezilerde akla gelebilecek birçok noktada kişiler arası aktarım yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Nearby Share uygulaması ile Google Hesabının girildiği cihazlar arasında da kolaylıkla veri transfer işlemi gerçekleştiriliyor. Beta olarak kullanıma sunulan söz konusu uygulama pratik bir biçimde telefona indirilebiliyor. İndirme işleminin ardından cihaza kurulumu da oldukça kolay oluyor. Bunun için öncelikle ayarlar bölümüne gidiliyor ve sistem bölümüne tıklanıyor. Daha sonra sol menüden aşağıya doğru iniliyor ve orada bulunan “Paylaşılan Deneyimler” satırına giriliyor. Söz konusu yere de tıklanmanın ardından açılan ekranda “Yakın Paylaşım” özelliği kapalı olarak bulunuyor. İşte bunu açık konuma getirmek gerekiyor. Buradan “Dosya Gezgini” olarak bir sayfa açılıyor ve paylaşmak istenilen dosya seçiliyor. Daha sonra sağa tıklanıyor. Ardından da “Paylaş” sekmesine tıklanıyor ve dosya paylaşmak istenilen cihazın adını seçiliyor. Hedef aygıttaki paylaşılan dosyayı almak üzere ise “Kaydet”’e tıklamanız yeterli oluyor. Söz konusu adımlar izlenerek Nearby Share uygulamasının nasıl kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olunuyor. Bu sayede fotoğraf, video, belge vb. dosyalar daha pratik bir biçimde bir cihazdan diğerine aktarılabiliyor. 

Airdrop ALternatifi Android Nearby Share 
2022 senesinde çıkarılan Nearby Share, aradan 1 senenin geçmesi ile birlikte beta sürüm olarak kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Bugün yalnızca Windows işletim sistemi için kullanıma uygun teknolojinin yakın zamanda Linux ve MacOS için de aktif olacağı söylentiler arasında yer alıyor. Yeni teknolojinin çalışması için Windows 11 ya da 64 bit Windows 10 işletim sisteminin bulunması gerekiyor. Henüz ARM tabanlı cihazları desteklemeyen bu teknoloji, Raspberry Pi benzeri telefonlarda bulunacak. Nearby Share’ın çalışabilmesi için WİFİ ve Bluetooth’un cihazda etkin halde olması gerekiyor. 

Firma, Nearby Share teknolojisini kullanmak üzere telefonların 5 m içerisinde olması gerektiğini de dile getiriyor. Nearby Share yardımıyla gönderilen bütün dosyaların uçtan uca şifrelemeyle korunduğu bir aşikar. Nearby Share teknolojisinin kullanılabilmesi için Windows kurulum dosyasını indirmek gerekiyor. Söz konusu özellik ise Android 6 ve üzerindeki sürümlerde çalışıyor. Android’de bulunan “Yakındaki Paylaşım” özelliğinde de olduğu gibi bilgisayı “herkes” veya “yalnızca kişiler” olarak ayarlamak mümkün oluyor. Nearby Share teknolojisi kullanılırken, diğer cihazlara dosya gönderilmesi ya da alınması için dosyaları sürüklemeye yarayan pencere yer alıyor. Bilgisayardaki ya da telefondaki dosyaları ilgili pencereye sürükleyerek başka bir cihazla paylaşmak oldukça pratik bir deneyim yaşatıyor. 

Android Nearby Share Nasıl Kullanılır?
Android cihazların birbiriyle hızlı dosya alışverişi yapmasına olanak tanıyan Nearby, son derece pratik bir kullanım sunuyor. Windows 10 güncellemesinde bulunan bu özellik, kullanıcıların ağ veya Bluetooth vasıtasıyla birlikte yakındaki cihazlara dosya paylaşımında yardımcı oluyor. Söz konusu teknolojiyi kullanacak olan cihazların mutlaka Windows 10 kullanıyor olması gerekiyor. Aynı zamanda paylaşım özelliğinin de etkinleştirilmiş olması ile kullanımı mümkün oluyor. Bu özellikteki tüm verileri diğer mobil veya işletim modelleri ile paylaşmak mümkün değil. Veri aktarımı yapmak üzere aşağıdaki adımlar izlenebilir:

1. Adım: Bilgisayarın “Ayarlar” sekmesine gidiliyor 

2. Adım: Sistem bölümüne giriliyor

3. Adım: Sol menüden aşağıya doğru iniliyor ve orada bulunan “Paylaşılan Deneyimler” satırına giriliyor

4. Adım: Açılan ekranda “Yakın Paylaşım” özelliği kapalı olarak bulunuyor. İşte bunu açık konuma getirmek gerekiyor. 

5. Adım: “Dosya Gezgini” açılıyor ve paylaşmak istenilen dosya seçiliyor. Daha sonra sağa tıklanıyor

6. Adım: Paylaş sekmesine tıklanıyor ve dosya paylaşmak istenilen cihazın adını seçiliyor. Hedef aygıttaki paylaşılan dosyayı almak üzere ise “Kaydet”’e tıklamanız yeterli oluyor.

Google’da Nasıl Çalışır?
Nearby istenilen dosyaları pratik ve kolay bir biçimde gönderme konusunda üstün bir rol üstleniyor. Google daha önce Android Beam isimli sürüm ile şansını yakındaki dosya değişim özelliği ile denemiştir. 3. taraf bir uygulama ihtiyacı duymamasına ve kullanımının son derece pratik olmasına rağmen, aktarım hızı bakımından Apple AirDrop için istenen hiçbir şey bulunmuyordu. Nearby Sharing ise selefenin hatalarından ders çıkarılarak tasarlanan bir uygulama olarak büyük dosyaları arzulanan hızda aktarabilecek. XDA geliştiricileri ise “Yakın Paylaşım” başlığı içerisinde bir araştırma yaparak ortaya olağanüstü detaylar çıkarmıştır. Google’ın Yakın Paylaşım özelliği ilk başta gönderen ve alıcı arasında Bluetooth vasıtası ile bağlantı kuran olacaktı. Bluetooth el sıkışma bağlantısını başarılı bir biçimde kurmasının ardından, cihazlar WİFİ Directe gecektir. Bu durum ise dosyaları NFC destekli olan Android Beam’dan önemli oranda daha fazla hızda aktarma sağlayabilecek.