0%

ChatGPT’nin Yeni Versiyonu GPT-4 
OpenAl tarafından geliştirilen ChatGPT, yapay zekaya dayalı olan bir sohbet robotu. Bu uygulamanın son sürümü olan ChatGP-4  ise daha gelişmiş ve yeni özellikler içeriyor. Geniş bir veri tabanını ve problem çözme yeteneğini içeren bu robot, diğer sürümüne göre şarkı besteleme, görsellerle metin, video oluşturma gibi çeşitli özellikleri içeriyor. Günümüzün en ünlü uygulaması haline gelen ChatGPT- 4 ile kullanıcılar sohbet robotuna çeşitli sorular sorarak araştırmalarını yapabiliyor. Bunun dışında insanlar çeşitli isteklerde bulunarak video, fotoğraf vb. arzularına kısa zamanda ulaşabiliyor. Çünkü robot kullanıcıdan gelen tüm istek ve sorulara göre saniyeler içerisinde bir cevap oluşturuyor. Daha da gelişen ve yenilenen GPT-4 uygulaması ise kullanıcılara daha fazlasını sunuyor. Gelin şimdi Chat GPT-4 hakkında tüm merak edilen sorulara yanıt arayalım!

GPT -4 Nedir?
ChatGPT’nin geliştirilen ve yenilenen uygulaması olan GPT-4 daha fazla seçenek sunuyor. Ancak ChatGPT’nin aksine bu uygulama herkesin ücretsiz kullanım sağlayacağı hizmetleri içermiyor. OpenAl 2018 senesinden bu yana kendi GPT dili üzerinde çalışarak modeller üretiyor. GPT-4’den hemen önce yayınlanan GPT-3 dil modeli yine ChatGPT’nin kendisi idi. Chat GPT kullanıcıları sohbet butonunu kullanıp çok etkilense de uygulamanı hatalarını kısa zamanda keşfetmeleri de kaçınılmaz olmuş. Özellikle de uygulamayı kullananlar maddi hataların olduğunu dile getirmişti. OpenAl web son senelerini yazılımı son derece güvenli bir hale getirmek üzere çalışma yürüttüğünü, GPT-4’ün genel anlamda daha geniş bilgiye, problem çözme yeteneğine sahip olduğunu söylüyor. Hatta GPT-4’ün tüm sorulara yanıt verme ihtimalinin %40’tan daha çok olduğu aşikar. Chat GPT -4 yazılımının diğer önemli bir farkı da sadece sözcükleri değil, fotoğraf, resim gibi çeşitli görselleri de işleyerek istek doğrultusunda tasarlamak oluyor. Yani GPT-4 ile sadece yazıyla ilgili değil, görseller üzerinden de konuşma imkanı elde ediliyor. Hatta yakın zamanda bu duruma videonun ekleneceği de söylentiler arasında yer alıyor. ChatGPT ilk çıktığı dönemde kayıt açan herkes tarafından kullanılıyormuş. Talep arttığında bekleme listesi meydana gelmiş. Bugün, dünyanın çoğu ülkesinde kısıtlamalar görülse de ChatGPT’yi OpenAl’a kayıt yaptıran herkes kullanıyor. Ayda 20 dolar ödeme gerçekleştiren bireyler ise Chatgpt- 4 Aboneliği alarak kullanım sağlıyor. Aynı şekilde GPT-4’ü de şimdilik sadece üye olan bireyler kullanıyor. Gelecek zamanda ise, Microsoft’un arama motoru Bing’e de GPT-4’ün ekleneceği söyleniyor.

GPT -4’e Nasıl Erişilir?
Chat-gpt-4 uygulamasının kullanılabilmesi için çeşitli aşamalardan geçmek gerekiyor. Öncelikle GPT dil modelini denemek isteyen kullanıcıların mutlaka Chat-GPT+ için ücretli bir abonelik alması gerekiyor. ChatGPT+ ise ChatGPT’nin premium hesabı olarak geçiyor. OpenAl hesabına giriş yapıldığında ücretli üyelik sahibi olmayanlar, ChatGPT ile konuşuyor ve abone ücretini ödedikten sonra GPT-4’e erişebiliyor. Bir başka deyiş ile ChatGPT+’ya erişebilmeleri mümkün oluyor. GPT-4’e geçmek üzere solda bulunan menüden “Upgrade to Plus- Plus’a yükseltin” butonuna basarak adımların takip edilmesi gerekiyor. Yeni GPT-4 ücreti aylık 20 dolar yani 380 TL olarak belirlenmiş. Abonelik oluşturulduktan sonra herhangi bir bekleme süreci yaşanmadan uygulama kullanılmaya başlanıyor. Dileyenler eski ya da yeni sohbet modelini de rahatlıkla tercih edebiliyor. GPT- 4’e ücretsiz erişme imkanı yer almıyor. Ancak sayısız Bing kullanıcısı, şimdiden Bing sohbet butonunu görebiliyor ve Microsoft sohbetleri için GPT-4’ü kullanıyor. GPT-4 uygulamasını günümüzde Stripe, İzlanda Hükümeti, Morgan Stanley ve Khan Academy kullanıyor.  Yani GPT- 4 yakın zaman içerisinde tüm dünyada kullanılmaya başlanacak.

GPT-4 ile Gelen Yeni Özellikler Nelerdir?
OpenAl’ın duyurusuna göre GPT-4 diğer sürümlere göre daha güvenli ve kullanışlı bir kullanım sunuyor. Robot şarkı besteleme, senaryo yazabilme, fotoğraf ve resimleri düzenleyebilme özelliği içeriyor. Bireyin yazım tarzını öğrendiği zaman kurgusal ya da teknik bir yazı yazılmak istendiğinde hemen bir metin oluşturuyor. GPT-4 25 bini aşkın kelimeyi işleyebilme kapasitesine sahip. Yani artık daha uzun içerikleri oluşturması ve daha karmaşık konuşmaları dahi anlayabilmesi mümkün. GPT- 4 sürümü sayesinde bireyler arzuladıkları metinlere, bestelere, senaryolara vb. isteklerine kısa zamanda erişiyor. Uygulama artık daha uzun içerikler oluşturulabilmesine olanak tanıyor. Hatta daha karmaşık konuşmaları dahi anlayabiliyor ve bireye detaylı bir şekilde cevap veriyor. GPT-4 uygulamasının yaptıkları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Belgelerde arama yapıyor ve belgeleri analiz etme gibi birtakım görevleri pratik bir biçimde yerine getiriyor. Chat Gpt’nin bir önceki sürümü yalnızca metinler vasıtası ile çalışma yürütüyordu. Yeni sürüm ile beraber GPT-4’e görsel de yüklemek mümkün oluyor. Mesela, yemek yapmak isteyen bireyler hangi yemeği yapacağına, hangi tarifi kullanacağına karar veremiyor. Ancak kullanılmak istenen malzemelerin fotoğrafları çekildiğinde ve uygulamaya yüklendiğinde robot saniyeler içerisinde görselleri analiz ediyor. Bu görsellere uygun bir yemek tarihi oluşturmayı başarıyor. GPT-4’in geniş genel bilgisinin vasıtası ile birlikte problem çözme yeteneği oldukça fazla. Yani robot en zor sorunları dahi büyük bir doğruluk ile kısa zamanda çözebiliyor. GPT-4 sürümü gelişmiş ve yenilenmiş muhakeme yetenekleri ile birlikte ChatGPT’yi ardında bırakabiliyor. 

GPT-4 ile GPT 3.5 Arasındaki Farklar Nelerdir?
Chat Gpt her geçen gün yenilenen, gelişen ve farklı içerikleri bünyesinde barındıran bir robot. Chat Gpt-4 çıkmadan önce kullanılan Gpt-3 sürümü sohbet kısmına ince bir ayar çekilen bir yenilik içeriyordu. Bugün çıkarılan GPT-4 ise pek çok yeni özelliği bünyesinde barındırıyor. Bu bağlamda akla GPT-3 ve GPT-4 arasında bulunan farklar geliyor. İki sürüm arasında yer alan fark ise ilgili modellerin boyutunda ve eğitim verilerinde yer alıyor. GPT-4’ün çok daha büyük olan bir model boyutu bulunuyor. Bu da daha karmaşık yapıda bulunan görevlerin de üzerinden gelmesi oluyor. Yani söz konusu sürüm daha doğru yanıtlar üretebiliyor. GPT-4 daha uzun metin paragraflarını işlemek, doğru ve ilgili konuyla alakalı cevaplar oluşturmak için son derece donanımlı oluyor. Bu sebeple, doğal dil anlamak için olağanüstü seviyede güçlü bir araç oluyor. İleri teknolojide olduğu için bir tane dezavantajı bulunuyor. GPT- 4’teki önemli ilerlemeler, istekleri daha çok hesaplama ihtiyaçlarına gerek duyulduğu anlamını taşıyor. GPT- 4 sürümü ile GPT- 3 sürümü arasında bir diğer fark ise GPT-4’ün daha akıllı olması oluyor. Bu uygulamada çok daha karmaşık yapıda olan kodlar yazılıyor, daha karmaşık problemlere çözüm aranıyor ve daha hızlı bir şekilde öğrenmek mümkün oluyor. GPT- 4’ün yanlış yanıtlar verme olanağı ise GPT-3 sürümüne nazaran daha düşük oluyor. GPT- 4 sayesinde her soruya kısa zamanda etkili sonuçlar alınırken GPT-3 de bu durum o kadar pratik olmuyor. 

GPT-4’ü Nasıl Kullanabilirim?
GPT-4 uygulamasının nasıl kullanılacağı da sıklıkla araştırmalara konu olabiliyor. GPT-4’ten  yalnızca halihazırda ücretli bir Chat GPT üyelik seçeneği bulunan Chat GPT Plus kullanıcıları ile birlikte yazılım geliştiriciler faydalanıyor. Fakat uygulamanın bir önceki sürümünü ücretsiz bir şekilde kullanmaya devam etmek mümkün oluyor. Uygulamaya üye olarak Chat GPT kullanımına başlanabiliyor. GPT- 4 sürümünü kullanmak için ise bir süre beklenmesi gerekiyor.