0%

En İyi Strateji Oyunları

Strateji oyunları oyun dünyasında hiç eskimeyen oyun türlerinin başında gelir. Oyunun oynanışı nasıl olursa olsun strateji oyunlarının temel mantığında oyuncular uzun vadede planlar yaparak oyunu strateji kurarak oynarlar. Birçok oyuna uygulanabilen stratejik düşünme, bir oyunu strateji oyunu yapmaya yetmez. Strateji oyunlarında genel olarak oyuncu belirli bir kaynağı yöneterek oyunun ilerdeki aşamasında neler olacağını hesaplar. Bu kaynak oyuna has ögeler içerebilir. Örneğin kimi oyunda odun, maden, su, popülasyon, yiyecek, barınma veya asker sayısı kaynak olarak yönetilebilirken kimi oyunlarda tamamen oyunun dünyasıyla alakalı kaynakları yönetebiliriz. Bu türün kaynak yönetimini bünyesinde barındırması oyuncuyu uzun vadede planlı hareket etmeye zorlar. Sınırlı bir kaynakla ya da tamamen sıfır kaynakla oyuna başlayan oyuncu elindeki kaynakları oyunun erken aşamasında harcarsa oyunun ilerleyen aşamalarında kaynak yetersizliğinden dolayı başarısız olur. Bu sebeple oyuncunun verilen ya da elde edilen kaynağı bilinçli ve planlı tüketmesi gerekir.

Strateji oyunları temelde kaynak yönetimi, stratejik hamleler, keşif ve gelişme üzerine kurulur olur. En temel strateji oyunlarından en detaylı strateji oyunlarına kadar oyunların genel işleyişi bu dört tema üzerinden olur.

Kaynak Kontrolü ve Gelişim

Başlangıçta oyuncuya belirli kaynak verilir ve oyuncu mevcut oyundaki kaynaklarını kaynaklara özel hazırlanmış bir panelden kontrol eder. Kaynakları yöneterek oyunun işleyişine bağlı olarak kalelerini geliştirebilir, şehrini büyütebilir ya da haritada birden fazla yere yapı inşa edebilir. Kaynak yönetimi bu oyunların en temel unsuru olduğu için oyuncuların ilk olarak odaklanması gereken yer burasıdır. Verilen kaynağın ne olduğundan bağımsız bu kaynaklar oyuncunun yönettiği yeri geliştirmesine yarar. Örneğin oyunun başlangıcında bir çadırı olan oyuncu oyun ilerledikçe yapılan stratejik hamleler ve kaynak yönetimiyle ilerde çadırdan kaleye geçiş yapabilir.

Keşfetme ve Yeni Bölgeler Açma

Strateji oyunlarında oyuncunun oyuna başladığı bölge sınırlıdır. Oyuncu zaman içerisinde gelişim göstererek yeni yerleri keşfetmeye çıkar. Burada yine net bir kural olmasa da birçok strateji oyununda harita üzerinden oyuna başlanan bölgeler ya buğuludur ya da erişimi o an için imkansızdır. Oyuncu kendi bölgesinde ilerler ve belirli bir zaman sonra o bölge kendisine yetmeyeceği için gerek kaynak yönetmek amacıyla gerekse yeni yerleri ele geçirmek için haritada keşif yapar. Bu sayede keşfedilen bölgelerde farklı kaynaklara erişim sağlayan oyuncu, kaynaklara olan erişimi dolayısıyla daha hızlı bir gelişme gösterir.

Strateji Geliştirme ve Planlama

Türün oyunları oyuncudan stratejik düşünme ve planlama yapmasını ister. İster Orta Çağ’da bir uygarlık yönetiyor olalım isterse rol yapma üzerine kurulu bir strateji oyunu oynuyor olalım işleyişteki temel mantık oyuncuyu stratejik düşünmeye ve plan yapmaya teşvik etmektir. Bu sayede oyunun zorluğuna bağlı olarak oyuncu başarılı olabilmek için belirli stratejiler yönetir. Örneğin fethetme üzerine bir strateji oyunu oynuyoruz ve elimizde yüksek menzilli bir ordu var. Yapay zeka ya da gerçek oyuncu ile bir bölgede karşılaşmamız kaçınılmaz. Oyuncu sahip olduğu ordunun yüksek menzilinden faydalanabilmek için rakibini ya dar bir alanda ya da çukur bir alanda karşılarsa karşılaşmadan galip gelme olasılığını arttırmış olur.

Strateji oyunları denildiği zaman akla ilk olarak bilgisayar oyunları geliyor olsa da son zamanlarda mobil oyunlara olan ilgi ve yatırım dolayısıyla mobil platformlara özel olarak çıkış yapan strateji oyunları da büyük bir beğeniyle takip edilmekte. Bu iki farklı platformun en iyi örneklerine yakından bakalım.

En Popüler Strateji Oyunları

Supremacy 1914

2009 yılında Bigpoint tarafından piyasaya sürülen bu oyun gerçek zamanlı bir strateji oyunudur. Oyuncu bu oyunda 1. Dünya Savaşı’na katılmış devletlerden birisini yönetmektedir. Diplomasiden askeri gelişimlere, kaynak yönetiminden ittifaklara kadar farklı birçok ögeyi içinde barındıran bu oyun klasik strateji oyunlarının arasına çoktan girmeyi başarmıştır.

Civilization VI

Strateji oyunlarına ilgi duyan insanların mutlaka duyduğu Civilization serisinin son oyunu olan Civilization VI, tur bazlı hamle yapılan strateji oyunlarından bir tanesidir. Oyunda oyuncu serinin diğer oyunlarında olduğu gibi seçtiği bir medeniyeti yönetir ve Antik Çağ’da başlayan bu serüvenini yakın geleceğe kadar devam ettirir. Uzun bir dönemi kapsayan bu oyunda 4X diye oyunun tabir ettiği bir kazanma koşulu vardır. Bunlar eXplore (keşfetme), eXpand (genişleme), eXploit (ilerleme ya da sömürü), eXterminate (yok etmek, herkesi ortadan kaldırmak). Bu koşullardan birini yerine getiren oyuncu oyunu kazanmış olur.

Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Company of Heroes 2 oyununa ek olarak piyasaya sürülmüş olan bu genişleme paketi, diğer oyunların aksine ana oyun zorunluluğu olmadan da oynanabiliyor. Genişleme paketleri çoğu zaman ana oyuna bağlı ek paketler olarak piyasaya çıktığı için paketi oynayabilmek için oyuncunun ana oyuna sahip olması beklenir. Bu oyunda ise Ardennes Assault paketi böyle bir zorunluluk barındırmıyor. Bu paket, Amerika’nın Ardenler’e yaptığı taarruzu durdurmayı hedef alıyor. Amerika’nın tarihi boyunca kimi tarihçilerce Amerika’nın en zor muharebelerinden birisi olarak gösterilen Arden taarruzunu Company of Heroes kalitesinde oynamak oyuncuya farklı bir deneyim yaşatacaktır.

Total War: WARHAMMER III

Günümüzde milyonlarca seveni bulunan Total War serisinin en son çıkış yapan oyunu WARHAMMER III, Warhammer serisinin 3. ve son oyunu. Oyunun yapımcı firması SAGA Warhammer serisini 3 oyun olarak çıkaracağını duyurmuştu. Serideki diğer oyunlara benzer bir oynayış sunan WARHAMMER III, çıktığı tarihten günümüze birçok olumlu eleştiriyi almayı başardı.

Crusader Kings III

Crusader Kings serisinin son oyunu olan bu oyun, kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunları arasında yerini aldı bile. Oyun serinin diğer oyunları gibi esasen hanedan yönetmeyi içerir. Bu da oyunda çok çeşitli oynanabilir içerik olarak oyuncunun karşısına çıkar. Oyun Orta Çağ’da bölgedeki herhangi bir devletin hanedanını seçmemizle başlar ve Bizans’ın yıkılış dönemine kadar sürer.

Command&ConquerRemastered Collection

Efsane Command & Conquer oyununun yenilenmiş versiyonu olan Command & Conquer Remastered Collection, türe ilgili kişilerin ve nostaljiyi sevenlerin mutlaka oynaması gereken oyunlardan bir tanesi.

Europa Universalis IV

Europa Universalis serisinin son oyunu olan oyun, serinin diğer oyunlarının aksine daha karmaşık ve çeşitli bir hal kazandı. 2013 yılında yayınlanan bu oyun strateji severlerin mutlaka deneyimlemesi gereken benzersiz bir deneyim sunuyor.

Sins of a Solar Empire

Yayınlandığı dönemde birçok ödülü de beraberinde getiren bu efsane oyunda yıldızlararası mücadele, uzay temalı strateji sevenlerin bayılacağı bir oyun olduğuna şüphe yok. türünün en iyi oyunlarından bir tanesi olan Sins of a Solar Empire’da strateji oyunlarında bolca işlenen 4X kazanma koşulu karşımıza çıkıyor. Sıra tabanlı bir strateji oyunu olan ve 2008 yılında piyasaya çıkan bu oyunu halen binlerce insan oynamakta.

WarThunder

Gaijin Entertainment tarafından 2012 yılında açık beta olarak piyasaya sürülen bu oyunun tam sürümü 2016 yılında yayımlandı. Uçak simülasyonu olarak tasarlanan bu oyun daha sonra strateji öğeleri eklenerek strateji özelliği de kazanmış oldu. 

Listede mobil uygulamalar üzerinden de oynanabilen, mobil uygulamalara özel olarak üretilmiş son dönemin en dikkat çekici strateji oyunlarına da yakından bakalım.

Minecraft Legends

Arkadaşlarla beraber oynayabileceğiniz mobil oyunlar denilince ilk akla gelen oyunlardan bir tanesi olan Minecraft Legends, Minecraft’ın mobil platformlar için hazırlanmış strateji ve gerçek zamanlı aksiyon oyunu olan Minecraft Legends yayınlandığı dönemden günümüze kadar binlerce oyuncu tarafından oynandı ve sevildi.

XCOM 2

2K Games’in en popüler oyunu olan XCOM 2’nin mobil platformlara da çıkmasıyla bu listede olması kaçınılmaz oldu. Çıktığı günden günümüze birçok ödüle layık görülen bu oyun arkadaşlarla birlikte oynayabileceğiniz mobil oyunlar kategorisinde de dikkatleri üzerine çeken bir sıra zamanlı strateji oyunu olarak karşımıza çıkıyor.