0%

2023 Teknoloji Trendleri

2022 yılını geride bıraktığımız şu sıralarda teknolojiye ilgisi olan insanların akıllarındaki en büyük sorulardan bir tanesi 2023 yılında teknolojinin ne gibi yenilikler getireceği oldu. Yazımızda 2023 yılında yaşanması beklenen teknoloji trendlerini ele alacağız. Birçok teknoloji firmasında görev yapmış ve halen faal olarak görev yapıyor olan uzmanların hazırladığı raporlarla derlenen görüşlere göre uzmanlar belirli konularda nelerin trend olacağı hakkında bir görüş birliğine vardı. Bu yıl olması beklenen teknoloji trendlerine yakından bir göz atalım.

Yapay Zeka Her Yerde Karşımıza Çıkacak

Son yıllarda özellikle büyük firmaların yapay zekaya olan yatırımları oldukça dikkat çekici bir noktada bulunuyor. Yapılan bu yenilik ve gelişmeler ışığından endüstriden teknolojiye birçok alanda yapay zekaya olan ilgi ve yönelim artacak gibi gözüküyor. 2023 yılında yapay zekanın insanlar teknoloji ile ilgili olsun ya da olmasın herkesin hayatına bir şekilde etki edeceği bekleniyor. Son dönemde ortaya konulan CHATGPT yapay zekâ atılımının en büyük örneklerinden bir tanesi. Yakın dönemin tüm dünyada en çok konuşulan hadiselerinden bir tanesi olan CHATGPT, insanların sohbet etmek, bilgi almak hatta makale yazmak için kullandığı bir sanal bilgi verici bir amaç için tasarlandı. Her zaman bu tarz insan zihninin ötesinde yer alan yazılım ve programlarda akla gelen ilk sorulardan bir tanesi olan güvenilebilirlik de yine gündemimize girmiş oldu. CHATGPT ve birçok işlem yapabilen yapay zeka uygulamasının popülerleşmesi ile bunlara adapte olanlar ve bunların güvenilirliğini sorgulayanlar kutuplaşmış durumda. Kimileri CHATGPT gibi yazılımların her şeyi yapıp hatta makale bile yazabileceğini söylerken kimi uzmanlar bu bilgilerin güvenilir olamayacağını, sonuçta uygulamanın hali hazırda güvenirliği tartışılan arama motorlarından alınan bilgilerle oluşturduğunu iddia ediyor. Hal böyle olunca bir taraf olaya yararlı ancak temkinli yaklaşılmasını savunuyorken öte yandan diğer taraf olduğu gibi bu uygulamalardan faydalanmakta. İçinde bulunduğumuz bu dönemde çizim yapan, sohbet eden, sanal bir gerçeklik yaratan yapay zekaların tüm dünya gündeminde olması ve bu atılımların başarılı olması 2023 yılında da bu konuya olan eğilimin artacağı yönünde. Kim bilir belki de yıllardır insanların aklında filmlerden dolayı yer eden insansı robotlar ve yapay zeka robot istilaları bir zaman sonra gerçek olacak?

Metaverse AR ve VR’ın Yükselişi

Her ne kadar tahmin edildiği şekilde bir etki yaratamamış gözükse de Metaverse’ün yakın gelecekte tüm dünyayı etkisi altına alacağı tahmin ediliyor. İçinde bulunduğumuz dünyada sanallaşma, sanal bir hayat yaşama gibi konular insanlar farkında olmasa da bizi etkisi altına almış durumda. Özellikle pandemi döneminde insanlar her işi evlerinden halledebilir hale geldiler. Market alışverişlerinden sosyalleşmeye, topluluklar halinde bir aktivite yapmaya kadar birçok insan evlerinden sanal bir dünyada ihtiyaçlarını giderdi. Metaverse’te olması planlanan bu gelişmeler daha ileri boyuta taşınarak insanlara tamamen sanal bir hayat sunacak gibi gözüküyor. Metaverse’ün bu gelişmesini takiben artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçekliğin (VR) de git gide popülerleşmesi bekleniyor. Çünkü bu iki teknoloji Metaverse evrenin temelini oluşturuyor denilebilir. Metaverse’e bağlanmak için insanlar sanal gerçeklik gözlüğüne yani VR gözlüklere ve evren içinde nesnelerin gerçekliğini yaşayabilmek için de arttırılmış gerçekliğe ihtiyaç duyacak. Bu sayede AR ve VR gelişmesi öngörülen Metaverse ile birlikte evrim geçirecek ve yeni bir boyut kazanacak.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in başlattığı metaverse evren modeli üzerinde iki dev firma da çalışmalar geliştirdiğini duyurdu. Microsoft ve Nvidia henüz hazırlık aşamasında bir metaverse evreni üzerinde gelişmeler kaydederken bu bize gelecekte bu evren hakkında bilgi veriyor.

Yeni Nesil İnternet Web 3.0

 Web 3.0 kullandığımız internetin gelişmiş ve bir sonraki sürümü olarak düşünülebilir. İnternetin daha hızlı, güvenli ve iyiye kullanımını sağlaması planlanan Web 3.0 yakın gelecekte tüm dünyayı etkisi altına alacak bir evrim olarak nitelendirilebilir. Web 3.0’ı kısaca tanımlamak gerekirse internet blockchain altyapısı ile hazırlanan hali gibi düşünebilir. Yalnızca bu tanım Web 3.0’ın hakkını yemek olacağı için günümüz internetinden en önemli farkını iyi bilmek gerekiyor. Web 3.0 yapay zeka temel olarak hazırlanmış bir internet olarak karşımıza çıkacak. Şu an kullandığımız internet yalnızca belirli sitelere girmemize, kişilerin zevklerini kendi imkanlarıyla arayıp bulmasına yarıyorken Web 3.0 bunu bir adım ileri taşıyacak. Yapay zeka kullanıcının zevklerine, arzu ve isteklerine göre interneti şekillendirebilecek. Böylelikle herhangi bir bilgiye erişim hem daha kolay hem daha güvenli bir hale gelecek. Burada tabii yapay zekanın gelişiminden korkan ya da endişe duyanların karşı çıkacağı argümanlar da ortaya çıkıyor. Yapay zeka robot evrimi ya da insansı robotlar ya bize karşı gelirse diye endişe duyulması da oldukça normal gözüküyor. Bu konuyu şöyle değerlendirmekte fayda var, bundan 200 yıl ya da 100 yıl önce herhangi bir topluma günümüzde herkesin kullandığı cep telefonunu götürüp bak bu cihaz bu işe yarıyor senin o anki görüntüsünü kaydediyor deseydik muhtemelen birtakım insanlar bu gelişmeden korkacaklar. İnsan doğası gereği bilinmezden korkar.

Kuantum Teknolojisinin Artması

Kuantum teknolojisi son yılların en çok konuşulan teknolojilerinin arasında yer alıyor. Günümüzde hali hazırda bulunan kuantum bilgisayarların 2023 yılında artması planlanıyor. Kuantum bilgisayarların artması her evde bir kuantum bilgisayarı olacak anlamına elbette gelmiyor. Bu da tıpkı diğer teknoloji ürünlerinde olduğu gibi aşama olarak kaydedilen bir ilerleyiş olacak. 2023 yılında kuantum bilgisayarlarının artması birçok endüstriyel ya da teknoloji firmalarında bu bilgisayarların kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu sayede yapılan araştırmalar ve gelişmeler normal bir bilgisayara göre kat kat fazla olacaktır. Kuantum bilgisayarlarının ya da genel anlamıyla kuantum teknolojisini anlamak için öncelikle kuantum mekaniğinin işleyişini bilmek gerekiyor. Kuantum mekaniği temelde bir fizik dalıdır. Eskiden en küçük madde olarak bilinen atomu inceleyen fizikçiler atomların en küçük madde olmadığı, atomları oluşturan daha küçük maddeleri ve atom altı parçacıkları inceleyen bir daldır. Bu gelişmelere kadar klasik fizik başarıyla devam ederken atom altı parçacıklarında klasik fizik yetersiz kalmıştır ve bu da modern fizik dediğimiz yeni bir dalı ortaya çıkartmıştır. Bununla beraber yaşanan gelişmeler günümüz bilimsel teknolojisinin de çok hızlı bir şekilde gelişmesine sebep oldu. Bu yüzden kuantum teknolojisinin giderek daha yaygınlaşması ve gelişmesi yaşanacak teknolojik gelişmeleri hızlandıracak, belki de çağ atlatacaktır.

Sürdürülebilir Teknolojilerin Gelişmesi

Günümüzde hatta son 50 yılın en büyük problemlerinden bir tanesi iklim krizi olarak karşımıza çıkıyor. Bu yalnızca bir milleti ya da medeniyeti değil tüm dünyayı etkileyen problemlerin en büyüğü. İklim krizinin çözümü için de ortaya konulan en büyük gaye karbon emisyonunu azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak gibi duruyor. Bu sebeple hali hazırda ortaya çıkan elektrikli arabalar, elektrikli motosikletler bu gelişmelerin bir sonucu. 2023 yılında da iklim krizi dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi olarak devam edeceği için ve bu yönde atılımların zaten başladığını bildiğimiz için bu yılda sürdürülebilir teknolojilerin gelişmesi bekleniyor. Her ne kadar ironik dursa da dünya devi petrol firmaları bu yönde atılımlarına çoktan başladılar bile. Dünya devi petrol firmaları doğaya ve çevreye zararsız yeşil boru hattı projelerine başladılar.