0%

DM Ne Demek?

Akıllı telefonlar ile birlikte hayatımızın çok daha içine girmeye başlayan sosyal medya uygulamaları günden güne yaygınlaşmaya devam ediyor. Facebook ile hayatımızın büyük bir alanına girmeye başlayan sosyal medya platformları Instagram, Snapchat ve Twitter gibi pek çok uygulama ile de devam ediyor. Peki, sosyal medyada karşılaştığımız DM ne demektir ve nasıl kullanılır?

DM Nedir?

DM genel olarak bakıldığında herhangi bir başka sosyal medya kullanıcısına özel mesaj göndermek olarak ifade edilmektedir. ‘’Direct Message’’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan DM ifadesi, Türkçe olarak ‘’Direkt Mesaj’’ olarak kullanılmaktadır. Farklı sosyal medya uygulamalarında kullanıcılara mesaj göndermek farklı şekillerde ifade edilirken Instagram’da göndereceğiniz mesajlar DM olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle Instagram kullanıcıları arasında da ‘’DM atmak’’ ve ‘’DM göndermek’’ gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Peki DM nasıl atılır ve uygulama nasıl kullanılır?

DM Nasıl Atılır?

DM atmak olarak ifade edilen mesaj gönderme terimi, Instagram uygulamasında kullanılmaktadır. Instagram’da herhangi bir kullanıcıya DM göndermek istiyorsanız, o kullanıcıyı takip etmenize gerek yoktur. Ancak takip etmediğiniz kullanıcılara DM gönderdiğinizde mesaj kullanıcının gelen kutusuna direkt olarak taşınmaz. Bunun yerine mesajlar istek kutusuna gönderilir. Bu nedenle mesaj attığınız kişinin, gönderdiğiniz mesajı direkt olarak gelen kutusunda görünmesi için hem sizi takip ediyor olması hem de sizin onu takip ediyor olmanız gereklidir. Peki, Instagram’da DM nasıl atılır?

Instagram’da DM atmak için öncelikle mesaj göndermek istediğiniz kullanıcının profiline girmeniz gerekiyor. Kullanıcıya mesaj gönderebilmek için o kullanıcıyı takip etmenize gerek yoktur. Bununla birlikte Instagram hesabı herkese açık olmayan ve gönderilerini görebilmek için takip etmeniz gereken gizli hesaplara da takip etmiyor olsanız dahi DM gönderebilirsiniz. 

DM göndermek istediğiniz Instagram hesabının kullanıcı profilini kendi uygulamanızda açtıktan sonra, sağ üst köşede bulunan üç nokta şeklindeki seçenekler panelini açmanız gereklidir. Burada karşınıza çıkacak liste arasından, ‘’Mesaj Gönder’’ seçeneğini işaretleyerek kişiye mesaj gönderebileceğiniz sayfaya giriş yapabilirsiniz. Mesaj gönder seçeneğine dokunmanız halinde ise direkt olarak mesajlar bölümünden kişiye mesaj yazabileceğiniz alana yönlendirilirsiniz. Bunun ardından karşınıza çıkan sayfada göndermek istediğiniz mesajı yazarak sağ alt kısımdan gönder tuşuna basarak tamamlayabilirsiniz. 

Instagram uygulamasında DM gönderdiğiniz kişinin mesajınızı direkt olarak görebilmesi için o kişinin sizi takip etmesi gereklidir. Sizi takip eden hesaplara gönderdiğiniz mesajlar o hesabın gelen kutusuna gönderilmektedir. Mesaj gönderdiğiniz hesap Instagram’da sizi takip etmiyor ise gönderilen mesajlar kişinin istek listesinde yer alacaktır. Normalde gönderilen mesajlarda okundu bilgisi bulunsa da istek listesine gönderilen mesajlar, alıcı tarafından okunmuş olsa dahi bu mesajlar kişi kabul edene kadar okundu olarak görünmemektedir. Aynı zamanda takip etmediğiniz birine Instagram üzerinden DM atmanız halinde bu kişinin mesajı geri çevirme şansı da vardır. Bu nedenle mesajların yerine ulaştığından emin olmanız için en iyi yol, mesaj göndereceğiniz hesabın sizi takip etmesidir.

DM Nasıl Silinir?

Instagram üzerinden gönderdiğiniz mesajları düzenlemeniz mümkün değildir. Ancak gönderdiğiniz mesajların silinmesi için mesajın üzerine basılı tutarak seçeneklerin açılmasını beklemeniz gerekiyor. Açılan seçenekler arasından ‘’Mesaj Gönderimini İptal Et’’ seçeneğine dokunarak mesajın geri alınmasını sağlayabilirsiniz. Geri alınan mesajlar için mesaj gönderdiğiniz kişiye herhangi bir bildirim gitmeyecektir. Bu nedenle gönderdiğiniz mesajı karşı taraf okumadan geri alabilir ve düzeltilmiş halini tekrar gönderebilirsiniz. 

Instagram kaybolan mesajlar özelliği ile de konuşma sayfasından çıkıldıktan sonra tüm mesajların otomatik olarak silinmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için ise mesaj göndereceğiniz sayfaya giriş yaptıktan sonra sayfayı aşağıdan yukarı kaydırmanız yeterlidir. Mesaj gönderim sayfasında geçiş yapıldığına dair bildirim mesajı karşınıza çıkacaktır. Bunun ardından konuşma bölümüne yazdığınız tüm mesajlar, karşı taraftaki kullanıcı tarafından okunabilecektir. Ancak bu kullanıcı ya da siz sayfadan çıktıktan sonra mesajlar otomatik olarak kaybolacaktır. 

Hangi Uygulamalardan DM Atılır?

DM ifadesi özellikle sosyal medya uygulamalarının yaygınlaşması ile birlikte hayatımıza giren kavramlar arasında yer alıyor. Bir kullanıcıya DM göndermek için farklı birçok sosyal medya uygulamasını ya da platformlarını tercih edebilirsiniz. Genel olarak farklı bir kullanıcıya özel mesaj ya da direkt mesaj olarak yazacağınız tüm iletiler DM olarak ifade edilmektedir. Farklı sosyal medya uygulamalarının kendine özel kullanım yöntemleri bulunmaktadır. Yaygın olarak kullanılan ve DM gönderebileceğiniz uygulamalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

Instagram’dan DM göndermek için izlemeniz gereken adımlar, yukarıda ifade edildiği şekildedir. DM atmak istediğiniz kullanıcının kendi hesabını, kullandığınız Instagram hesabına giriş yaparak görüntülemeniz gerekiyor. Bunun ardından sağ üstte bulunan üç nokta işaretine dokunarak seçenekleri görüntüleyebilir ve buradan ‘’Mesaj Gönder’’ seçeneğini işaretlemeniz yeterlidir. Bunun ardından Instagram mesaj gönderme sayfası karşınıza çıkacaktır. Bu kısımdan direkt olarak yazmak istediğiniz mesajı konuşma bölümüne yazabilir ve sağ kısımda bulunan gönder butonuna basarak mesajı gönderebilirsiniz. 

Facebook’da DM Nasıl Atılır?

Facebook’da arkadaşlarınıza DM göndermek istiyorsanız, mesaj göndermek istediğiniz arkadaşınızın profiline girerek profil bilgilerinin alt kısmında yer alan ‘’Mesaj Gönder’’ ifadesine tıklamanız yeterlidir. Bunun ardından ekranın sağ alt kısmında açılan pencerede arkadaşınıza mesaj atabileceğiniz paneli görebilirsiniz. Göndermek istediğiniz mesajı yazdıktan sonra sağ kısımdaki gönder tuşuna tıklayarak bilgisayar üzerinden mesaj gönderme işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Facebook uygulaması üzerinden arkadaşlarınıza DM göndermek istiyorsanız, telefonunuzda Facebook uygulamasına ek olarak Facebook Messenger uygulamasının da yüklü olması gereklidir. Facebook Messenger telefonunuzda yüklü olmadan mesaj göndermek istiyorsanız, mesaj gönderme tuşuna basmanız halinde, Google Play ya da AppStore uygulamasından Facebook Messenger uygulamasının yükleme ekranına yönlendirilirsiniz. Messenger uygulamasını akıllı telefonunuza yükledikten sonra bu uygulama üzerinden tüm arkadaşlarınıza mesaj gönderebilirsiniz.

Facebook’da arkadaşınız olarak ekli olmayan birine mesaj göndermek isterseniz, Instagram’da olduğu gibi göndereceğiniz mesaj kişinin istek listesinde görünecektir. İstek listesinde mesaj olduğu bildirimi kişilere direkt gönderilmediği için bu mesajlar ancak kişi istek listesine girdikten sonra görünür hale gelecektir. Bu nedenle gönderdiğiniz mesajların daha rahat ulaşılabilmesi için mesaj göndereceğiniz kişinin arkadaş listenizde ekli olması gerekiyor. 

Twitter’da DM Nasıl Atılır?

Twitter, diğer platformlardan farklı olarak sadece karşılıklı olarak takip ettiğiniz hesaplara mesaj gönderebileceğiniz bir platform. Takip ettiğiniz ve mesaj göndermek istediğiniz kullanıcının profiline girdikten sonra üst kısımda bulunan mektup işaretine tıklayarak kişiye DM gönderebilirsiniz. Bu işarete tıkladıktan sonra, Twitter’ın mesajlaşma bölümü karşınıza çıkacak ve kişiye anlık olarak mesaj gönderebilmeniz de mümkün olacaktır. ‘’Yeni Mesaj Gönder’’ seçeneğine tıklayarak bu sayfayı açabilir ve bir konuşma başlatabilirsiniz. Göndermek istediğiniz mesajı konuşma bölümüne yazdıktan sonra bu bölümün hemen sağ tarafında bulunan ‘’Gönder’’ seçeneğine tıklayarak mesajı gönderebilirsiniz. 

Twitter’da diğer sosyal medya platformlarından farklı bir şekilde, istediğiniz kişilere toplu mesaj gönderme seçeneğiniz de bulunuyor. Twitter’da mesaj sayfasını açtıktan sonra üst kısımda bulunan yeni mesaj simgesine dokunarak, mesajlaşma bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Bunun ardından karşınıza çıkacak sayfanın üst kısmında, mesajlaşma balonu üzerinde ‘’+’’ işareti olan bir imge yer alacaktır. ‘’Toplu Mesajlaşma’’ olarak ifade edilen bu bölümde, mesaj göndermek istediğiniz kişileri tek tek işaretleyerek bu kişilere aynı anda mesaj gönderebilirsiniz. Mesaj gönderdiğiniz tüm kişiler, bu mesajların toplu mesaj olduğunu da görebilecektir.