0%

Akıllı Telefon Hoparlör Temizleme ve Ahize Temizleme Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonların ses kalitesinin zamanla düşmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi, akıllı telefonun hoparlör kısmında zamanla biriken toz ve çeşitli mikroorganizmalardır. Bu küçük toz zerreleri ise zamanla hoparlör ya da ahize kısmında birikerek cihazın ses verimliliğinin düşmesine neden olur. Düşen ses kalitesi, hem seslerin istendiği kadar duyulmamasına hem de çıkan sesin daha düşük kalitede ve cızırtılı şekilde duyulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle akıllı telefonların hoparlör ve ahize bölümlerinin belirli periyotlarda temizlenmesi gereklidir. Peki, akıllı telefon hoparlör temizleme işlemi nasıl yapılmalıdır, bu işlem sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Telefon Hoparlör Temizleme

Akıllı telefonlar, pek dikkat edilmiyor olsa da sürekli ortada durduğu ve dış ortam etkilerine maruz kaldığı için kullandığınız en kirli eşyalardan birisi olabilir. Cihazın yüzeyini her ne kadar temizliyor olsanız da, cihaz yüzeyindeki tüm boşluklarda zamanla toz ve mikrop birikebiliyor. Bu nedenle hem sağlık hem de cihaz performansı açısından cihazda bulunan tüm boşlukların belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. 

Cihazın ses seviyesi, cihazı ilk aldığınızdan daha farklı gelmeye başlıyor ise cihaz hoparlörünün temizlenmesi sorunu çözecektir. Hoparlörde zamanla biriken toz, ses seviyesini düşürebileceği gibi aynı zamanda ses kalitesini de düşürecektir. Cihazın hoparlör sesinin cızırtılı ya da daha bozuk geldiğini düşünüyorsanız da sorunun çözümü hoparlör temizliğinden geçiyor. Çoğu akıllı telefon modelinde hoparlör ve ahize kısmına ulaşabilmek için cihazın tamamen açılması ve bu eklentilerin çıkarılması gereklidir. Ancak her evde bulunan çeşitli aletler kullanarak da cihazın içini açmadan yüzeysel olarak hoparlör ve ahize temizliği yaparak cihazın ses seviyesinin normal hale gelmesini sağlayabilirsiniz. 

Akıllı telefonların hoparlör ve ahize kısımlarının temizlenmesinde farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Birçok yöntemde kullanmanız gereken eşyaların tamamı her evde bulunabilecek eşyalar olduğu için yüksek maliyetlerde bakım eşyası satın almanıza gerek de yoktur. Evinizde bulabileceğiniz malzemeler ile hoparlör temizlemek için kullanabileceğiniz eşya ev yöntemleri ise kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yumuşak Fırça
  • Kürdan
  • Çift Taraflı Bant

Hangi yöntemi tercih ediyor olursanız olun, akıllı telefon temizliğinde dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Cihazın temizlik sırasında yıpranmamasına ve ısıtılmamasına dikkat etmeniz, temizlik sonrasında cihazın sistem arızası vermemesi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte daha iyi temizleyebileceğinizi düşünerek cihazı çeşitli temizlik sıvıları kullanarak temizlememeniz de gerekiyor. Her ne kadar cihazınız su geçirmezlik sertifikasına sahip olsa da su harici sıvılar, cihazın boşluklarında kalıntı olarak kalacaktır. Bu kalıntılar ise cihazın ilerleyen dönemlerde performansının düşmesine ya da cihazın bozulmasına neden olacaktır. Bununla birlikte basınçlı hava kullanımı da cihazın hem iç parçalarına zarar vermekte hem de tozun dışarıya çıkmak yerine cihazın içine girmesine neden olmaktadır. Bu nedenle basınçlı hava kullanılarak cihaz temizliğinden de kaçınılmalıdır. Peki, yukarıda verilen akıllı telefon hoparlör ve ahize temizleme yöntemleri nasıl kullanılıyor?

Hoparlör Temizliğinde Yumuşak Fırça Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefonların hem hoparlör hem de ahize kısmının temizliğinde en kolay yöntemlerden biri fırça kullanarak temizlemektir. Boya fırçası ya da diş fırçası gibi farklı fırçaları temizlemek için kullanabilirsiniz. Ancak temizlemek için kullanacağınız fırça ucunun çok sert olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Akıllı telefonun hoparlör girişini yıpratacak kadar sert uçlu fırçalar, bölgenin aşınmasına neden olacağı için bu fırçaları kullanmamanız gerekiyor. Yumuşak uçlu fırçayı, hoparlörün uzandığı hat boyunca sürterek ön paneli temizleyebilirsiniz. Cihazın ahize kısmını da aynı şekilde fırça ile sürterek temizlemeniz, yüzeysel bir temizlik için yeterlidir. Ancak hoparlör kısmında kabartmalı detaylar bulunan akıllı telefonlar temizlenirken, hoparlör içerisindeki tozun bu hatların arasına girmemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde hoparlörü temizlemek yerine tüm toz ve kirin tek bir noktada toplanmasına neden olabilirsiniz. 

Kürdan ile Hoparlör Temizleme Nasıl Yapılır?

Hepimizin evinde bulunan kürdanlar, akıllı telefonunuzun hoparlör ya da ahize girişlerini temizlemek için tercih edebileceğiniz eşyalardan biridir. Fırça ve benzeri daha ince uçlu eşyalar ile temizleme yapmak daha kolay olsa da kürdan kullanarak da akıllı telefonlarınızın hoparlörünü temizleyebilirsiniz. Ancak temizleme sırasında hoparlöre zarar vermemek için daha dikkatli olmanız gerekiyor. Kürdan, hem fırçadan daha kalın hem de daha uzun olduğu için birkaç yanlış hareket ile hoparlörün daha da hasar görmesine neden olabilirsiniz.

Kürdan ile hoparlör temizliği genellikle daha büyük toz parçaları için tercih edilmelidir. Ancak temizlik sırasında yaptığınız hareketler ile toz parçalarını hoparlörün daha da derinlerine itmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde hoparlör ve ahize girişlerini temizlemek yerine tozların daha kalıcı hale gelmesine neden olabilirsiniz. Temizlik sırasında kürdanın ucunu, hoparlör deliklerine ufak ufak sürterek tozları bir köşede biriktirmeniz ve ardından kürdanı yavaşça eğerek bu tozları çıkarmanız gerekiyor. Kürdanı fazla derinlere itmeniz de hoparlöre ya da hoparlör girişine zarar verebileceği için mümkün olduğu kadar hafif hareketler ile temizlik yapmanız gerekiyor. 

Çift Taraflı Bant ile Hoparlör Temizleme Nasıl Yapılır?

Çift taraflı bant, hoparlör ve ahize temizliğinde kullanabileceğiniz bir diğer malzemelerden birisidir. Bandın bir tarafını hoparlör girişine yapıştırdıktan sonra deliklerin içindeki tozların da alınabilmesi için bandı parmağınızla olabildiğince bastırın ve tozların banda yapışmasını sağlayın. Birkaç saniye bekledikten sonra bandı yavaşça hoparlörün üzerinden çekin. Bunun ardından hoparlör boşlukları arasına giren tüm toz tanecikleri, bandın üzerine yapışacaktır. 

Sıradan bantları da hoparlör temizliğinde kullanabilirsiniz. Ancak bandı daha rahat çıkartmak için kendinize bandın uç kısmında ufak bir pay bırakmanız gerekiyor. Çift taraflı bantları ise yüzeylerden çıkartmak daha kolay olduğu için işlem daha kısa sürecektir. Bandın, hoparlörün tüm iç hatlarına ulaşması için kürdan ya da benzeri bir malzemeyi de kullanabilirsiniz. Bandı hoparlör girişine yapıştırdıktan sonra kürdan yardımı ile bandın daha derinlere ulaşmasını sağlayabilir ve en küçük toz tanelerinin bile banda yapışmasını sağlayabilirsiniz. 

Akıllı Telefon Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Akıllı telefonların hoparlör ve ahize gibi girişlerinin temizlenmesinde, dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar bulunuyor. Öncelikle, bu parçalar temizlenirken kir ve toz parçalarının daha derinlere itilmesi, düşen ses seviyesinin düzelmek yerine daha kalıcı hale gelmesine neden olacaktır. Bu nedenle fırça ya da kürdan gibi malzemeler ile temizlik yaparken hoparlör girişine dik olarak baskı uygulanmamalı, bunun yerine eğik bir açı ile temizlik yapılmalıdır. Böylece toz parçaları daha derinlere değil hoparlörün köşe kısımlarına birikecek ve buradan alınması çok daha kolay olacaktır.

Akıllı telefon temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise temizlik sırasında cihazın hoparlör girişinin yıpranmamasıdır. Özellikle kürdan gibi sert uçlu malzemeler ile temizlik yapılırken, hoparlör girişinin çizilme ve yıpranma gibi ihtimali bulunuyor. Bu nedenle temizlik sırasında genellikle yumuşak uçlu fırçalar kullanılmalı, kürdan gibi sert malzemeler kullanılıyor ise daha yumuşak hareket edilmelidir. 

Akıllı telefon temizliğinde, temizleyici sıvılar kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Kullandığınız akıllı telefon her ne kadar su geçirmez özellikte olsa da bu su geçirmezlik sertifikası diğer sıvıları içerisinde barındırmaz. Temizlik malzemelerinin hoparlör girişine kaçması ya da fazla kullanılan sıvının cihazın şarj girişinde birikmesi gibi durumlarda cihazda çok daha kalıcı ve büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle cihazların temizlik işlerinin tamamı kuru şekilde yapılmalıdır.