0%

Özellikle son yıllarda hayatımıza çok daha dahil olmaya başlayan kablosuz kulaklık teknolojisi, kullanıcıların kablo olmadan kulaklıklarını kullanmalarını sağlıyor. Çeşitli tasarım seçenekleri sayesinde göze de çekici gelen bu kulaklıklar, kullanıcıların kablo sorununu ortadan kaldırarak çok daha verimli kullanım avantajları sunuyor. Kablosuz kulaklıklar tarafından sunulan çok daha özgür kullanım imkanı ile birlikte gelişen teknolojinin de etkisi ile çok daha kaliteli müzik deneyimi sunuluyor. Ancak piyasada farklı birçok markaya ait farklı tasarımlarda kablosuz kulaklıklar bulunması, kablosuz kulaklık alınırken farklı detayların göz önünde bulundurulmasını gerektiriyor. Peki, kablosuz kulaklık alırken nelere dikkat edilmesi gereklidir, bu kulaklıkların kullanımı esnasında hangi adımlar izlenmelidir?

Kablosuz Kulaklık Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kablosuz kulaklıklar her ne kadar akıllı telefonlar ya da bilgisayarlar kadar yüksek fiyatlar ile satılmıyor olsa da, aldığınız kablosuz kulaklıktan en iyi şekilde yararlanmak ve uzun yıllar boyunca kullanabilmek için çeşitli detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Kablosuz kulaklığın tasarım detayları, bu kulaklıkların kullanım performansını direkt olarak etkilerken, ses kalitesi, gürültü engelleme teknolojisi ve konuşma performansı gibi birçok detay da kullanım sırasında kulaklıktan en iyi şekilde faydalanmanızı sağlıyor. Kablosuz kulaklık alırken dikkat edilmesi gerekenler ise genel olarak şu şekilde belirtilebilir:

Tasarım Detayları: Kablosuz kulaklık satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk kriterlerden birisi kulaklığın tasarımıdır. Tasarım detayları hem kulaklığın dış görünüşünün çok daha çekici bir hale gelmesini hem de kulaklığın direkt olarak kullanım performansını etkilemektedir. Alacağınız kulaklığın dışarıdan hoş görünmesinin yanı sıra kulak içi kısımlarının tasarımının kulağa daha rahat şekilde oturacağından emin olmanız gereklidir. Aynı zamanda kablosuz kulaklıkların kablo kısmı olmadığı için kulağınıza daha iyi oturması gereklidir. Kulağınıza tam oturmayan kablosuz kulaklıklarda kullanım esnasında dış ortam sesleri daha rahatsız edici şekilde fark edilebileceği için kullanım performansınız da azalacaktır. 
Ses Kalitesi: Kablosuz kulaklık alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kulaklığın ses performansı ve ses kalitesidir. Kablolu kulaklıklarda cihazdan gönderilen ses direkt olarak kablo üzerinden iletilmektedir. Bu nedenle kulaklıkta da herhangi bir ses sorunu görülme ihtimali çok daha düşüktür. Ancak BT kulaklıklarda ses iletimi BT sinyalleri ile iletilmektedir. Geçmiş yıllarda kullanılan BT teknolojilerine sahip kulaklıklarda, ses iletiminde gecikme ya da ses kalitesinde bozulma gibi sorunlar görülebiliyor. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda geliştirilen BT standartları, iletim hızı ve kalitesinin artmasını sağlıyor. Bu nedenle alacağınız kulaklığın daha iyi ses kalitesine sahip olması için BT 5.1 teknolojisini destekliyor olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. 
Ses kalitesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kulaklığın ses sürücüsünün ne kadar düzgün çalıştığıdır. Ses sürücüsü kaliteli olmayan kablosuz kulaklıklarda özellikle tiz seslerin ağırlıklı olduğu şarkılarda ses bozuklukları görülebiliyor. Bu nedenle ekolayzır ayarları çok daha profesyonel yapılmış kulaklıklar kullanmanız, ses kalitesini direkt olarak etkileyecektir.

Gürültü Engelleme Teknolojisi: Günümüzde hem kablolu hem de kablosuz kulaklıklarda gürültü engelleme teknolojisi kullanılmaktadır. Kulaklık tasarımının dışarıdan gelen sesleri engellemesinin yanı sıra kulaklık içerisinde kullanılan teknolojiler de gürültü engelleme özelliğini arttırmaktadır. Özellikle dışarıda yürürken ya da kalabalık ortamlarda kulaklığı kullanırken performans düşüklükleri ve ses kalitesinde azalma gibi sorunlarla karşılaşmamak için kullandığınız kulaklığın aktif olarak gürültü engelleme teknolojisine sahip olduğundan emin olmanız gereklidir. 


Kablosuz Kulaklık Bilgisayara Nasıl Bağlanır?

Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte, günlük yaşamda kullandığımız basit teknolojik aletler de gelişmeye devam ediyor. Kullandığınız kablosuz kulaklıkları ise sadece akıllı telefonlarda değil aynı zamanda bilgisayara bağlayarak da kullanabilirsiniz. Kablosuz kulaklıkları bilgisayara bağlamak için ise bilgisayarın türüne bağlı olarak izlemeniz gereken çeşitli yollar bulunuyor. 

Kullandığınız bilgisayar masaüstü bir bilgisayar ise bu durumda bilgisayarınızda bir BT alıcısı olduğundan emin olmanız gereklidir. Her ne kadar dizüstü bilgisayarlarda, bilgisayarın kendisinde BT alıcısı olsa da masaüstü bilgisayarlara bu alıcı sonradan eklenmektedir. Kullandığınız masaüstü bilgisayarın BT alıcısı var ise bilgisayarın arama çubuğuna ‘’BT’’ yazarak, BT ayarlarına giriş yapmanız gerekiyor. BT'yi açık hale getirdikten sonra, kullandığınız BT kulaklığı da açık hale getirerek bağlama işlemini başlatabilirsiniz. Kablosuz kulaklığınız açıldıktan sonra, bilgisayarın ayarlar kısmında ‘’Eşleşebilir Cihazlar’’ şeklinde bir liste ile karşılaşırsınız. Bu listeden kendi kullandığınız kablosuz kulaklığı seçerek iki cihazı birbirine eşleyebilir ve kablosuz kulaklık ile bilgisayarı birbirine bağlayabilirsiniz. Böylece kulaklığınızı sadece akıllı telefonlarda değil aynı zamanda bilgisayarda da kullanabilirsiniz. 

Kablosuz kulaklığı dizüstü bilgisayara bağlamak için ise bilgisayar ekranının sağ alt kısmında bulunan bildirimler sekmesini açarak, burada bulunan BT işaretine farenin sol tuşu ile tıklamanız gerekiyor. Böylece dizüstü bilgisayarlarda direkt olarak BT ayarlarına ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkan ekranda, kendi kulaklığınızın adına sol tıklayarak iki cihazı birbirine bağlamanız ise kablosuz kulaklığı bilgisayara bağlamak için yeterlidir. 

Kablosuz Kulaklık Telefona Nasıl Bağlanır?

Kablosuz kulaklığınızı kullandığınız akıllı telefonlara bağlamak için, kulaklığın kullanma kılavuzu üzerindeki adımları izlemeniz gerekiyor. Farklı firmalar tarafından üretilen kulaklık modellerinin BT ile farklı bir cihaza bağlanma ayarlarında da farklılıklar görülebiliyor. Kulak üstü kablosuz kulaklıklarda kulaklık tek bir parça olarak bulunmaktadır. Bu nedenle BT üzerinden sadece kulaklık ile telefonu birbirine bağlamanız yeterlidir. Ancak kulak içi tarzda üretilen BT kulaklıkları telefona bağlamak için öncelikle bu iki kulaklığı birbirine bağlamanız gereklidir.

Kulak içi kulaklıkları birbirine bağlamak için genellikle aynı yöntem izlenmektedir. Kulaklıkların her birini şarj cihazından çıkarttıktan sonra iki kulaklığın da aynı anda açma / kapatma tuşuna birkaç saniye basılı tutarak bu iki kulaklığın öncelikle birbirine bağlanmasını sağlamanız gerekiyor. Kulaklıklar birbiri ile bir kez eşleştikten sonra bu kulaklıkları tekrar eşlemenize gerek yoktur. Kulaklıkların birbiri ile olan bağlantısı kurulduktan sonra, kullandığınız akıllı telefonun BT ayarlarına giriş yaparak BT'yi açık konuma getirmeniz ve yakındaki cihazları bulmak için arama başlatmanız gereklidir. Arama tamamlandıktan sonra, karşınıza çıkan listede kullandığınız kulaklığı seçerek telefon ile kablosuz kulaklığı birbirine bağlayabilirsiniz. 

 

Kablosuz Kulaklık Nasıl Şarj Edilir?

Kablosuz kulaklıkların en büyük sorunları arasında şarj kapasitesinin yetersizliği bulunuyor. Kablolu kulaklık sistemlerinde bağlantı kablo yardımı ile kurulmaktadır. Bu kablo, kulaklığın hem sesi iletmesini hem de çalışması için gereken enerjiyi cihazdan almasını sağladığı için, kablolu kulaklıkların şarj edilmesine gerek yoktur. Ancak kablosuz kulaklıklarda bağlantı direkt olarak BT sinyalleri ile kurulmaktadır. Bu nedenle kulaklığın çalışabilmesi için gereken enerji de kulaklığın kendi bataryasından karşılanmaktadır. 

Kablosuz kulaklıkların türüne bağlı olarak farklı şarj yöntemleri bulunuyor. Kulak üstü tarzda üretilen kablosuz kulaklıklarda şarj işlemi için genellikle kulaklığın belirli bir bölgesinde şarj girişi bulunmaktadır. Cihazın türüne bağlı olarak bu giriş USB Type-C ya da Micro USB şeklinde olabiliyor. Cihazın orijinal olarak kutusundan çıkan şarj aletini kullanarak cihazı bu bölümden şarj edebilirsiniz. 

Kulak içi kulaklı modellerinde ise şarj işlemi, kablosuz kulaklıkların kendi şarj istasyonları aracılığı ile yapılmaktadır. Kulaklıkların standart haldeyken korunması için kullanılan kutu şeklindeki şarj istasyonu, kulaklıklar buraya yerleştirildikten sonra otomatik olarak şarj işlemine de başlamaktadır. Bu nedenle kablosuz kulaklıkları sadece kendi kutusunun içine yerleştirmeniz, şarj etmek için yeterlidir. Şarj istasyonunun alt kısmında bulunan şarj girişini kullanarak ise bu şarj istasyonunun bataryasını doldurabilirsiniz.