0%

Evinizde Wi-Fi Kapsama Alanını Nasıl Arttırabilirsiniz?

İnternet ortamının gelişmesi, bununla birlikte hayatımıza her gün bir yenisinin katıldığı akıllı sistemler ile birlikte Wi-Fi ve internet hızı da daha fazla önem kazanıyor. Her ne kadar kullandığınız internet paketi ve altyapınız çok daha yüksek hızları destekliyor olsa yapılan çeşitli hatalar Wi-Fi kalitesini direkt olarak etkileyerek internetin yavaşlamasına neden olabiliyor. Wi-Fi kapsama alanı, modemin yerleştirildiği konumdan, odanın içerisinde kullanılan diğer teknolojik cihazlara kadar birçok farklı detaydan etkilenebiliyor. Wi-Fi kapsama alanını arttırmak için deneyebileceğiniz farklı birkaç yöntem sayesinde siz de internetinizi çok daha yüksek hızlar ile kullanabilirsiniz. 

Wi-Fi Kapsama Alanını Arttırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Kullandığınız internet paketi yüksek hızları destekliyor olsa da yapılan çeşitli yanlış konumlandırmalar ve benzeri hatalar internet hızınızın düşmesine neden olabiliyor. Wi-Fi kapsama alanını arttırmak, internet hızınızın da yükselmesini sağlayacaktır. Kapsama alanını ya da internetin çekim kapasitesini arttırmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem ise şu şekilde sıralanabilir:

Güncel Modem Yazılımı Kullanmak: Kullandığınız modemin sürücü güncellemelerini sürekli olarak yapmanız, internet kalitesinin sürekli olarak güncel tutulmasını sağlayacaktır. Bu noktada IPS modem ya da kendinize ait bir internet router’i kullanıyor olmanıza göre çeşitli adımlar izleyebilirsiniz. IPS tarafından sunulan bir modemi kullanıyorsanız, modemlerin sürücü güncellemesi için internet hizmeti aldığınız firma ile iletişime geçebilirsiniz. Kendinize ait bir internet dağıtıcısı kullanıyorsanız ise modemi satın aldığınız firma ile iletişime geçmeniz, modem sürücüsünün güncel kalmasını sağlayacaktır. 
Modem Konumunun Belirlenmesi: Wi-Fi kapsama alanının azalmasını en çok etkileyen noktalardan bir tanesi, modem konumunun düzgün ayarlanmamasıdır. Modemin bulunduğu konumu ayarlamak, diğer yöntemlere kıyasla sıfır maliyet ile yapabileceğiniz için çok daha kolay bir seçenek sunmaktadır. İnternet bağlantısında düşük sinyal ya da bağlantı kopması gibi hatalar alıyorsanız büyük ihtimalle modemin bulunduğu konumun değiştirilmesi, sorunu çözecektir. 
Modemin sinyal sorunlarını çözmek için, modemi tüm bölgelere eşit mesafede konumlandırmanız gereklidir. Modem, göndermesi gereken sinyalleri eşit şekilde dağıtacağı için evin tüm odalarına ve bölgelerine bağlantının eşit şekilde dağılması gereklidir. Evin duvarları ise genel olarak sinyal geçişine izin verse de sinyal seviyesinin azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle modemin mümkün olduğu kadar duvarlara uzak bölgelere konumlandırılması gereklidir. 

Modem konumunu belirlerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, modemin teknolojik aletlere mümkün olduğu kadar uzak olmasıdır. Modemden yayılan dalgalar, internet bağlantısı sağlarken bununla birlikte yayılan bu dalgalar diğer teknolojik aletler tarafından yayılan farklı dalgalar tarafından bozulmaya uğrayabiliyor. Modemi, televizyon, mikrodalga, telefon ya da BT bağlantılı cihazlardan daha uzak bölgelere konumlandırmak internet bağlantınızın güçlenmesini sağlayacaktır. 

Harici Antenler ile Modem Kapsama Alanını Arttırmak: Tüm modem türlerinde olmasa da eğer modeminiz harici anten ya da ek anten takılmasını destekleyecek yapıda ise modemin kapsama alanını arttırmak için bu ürünleri kullanabilirsiniz. Kapsama alanını arttırmak için kullanacağınız antenlerin frekans seviyesi ne kadar yüksek ise sinyallerin gücü de o kadar artacaktır. Bu noktada alacağınız harici antenlerin kalitesi, modemde görülecek olan kapsama alanı artışını direkt olarak etkileyecektir. 
Sinyal Seviyesi Güçlendiriciler: Modemin yerini değiştirmiş olmanıza rağmen cihazın sinyal seviyesinde herhangi bir değişiklik görünmüyorsa, kapsama alanını arttırmak için sinyal gücü arttırıcılardan faydalanabilirsiniz. Sinyal gücü arttırıcılar, modeme takıldıktan sonra modemin yaydığı Wi-Fi sinyallerinin çok daha geniş bir alana yayılmasını sağlayacaktır. Böylece modemin yaydığı sinyalleri güçlendirebilir, normalde internet bağlantısının sağlanmadığı odalarda da Wi-Fi bağlantısını kullanabilirsiniz. Modem için sinyal seviyesi güçlendirici alırken bütçenize göre uygun fiyatlı ürünleri tercih ederek daha kısa süreli çözümler elde etmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak orta ya da daha yüksek fiyatlar ile satılan sinyal seviyesi güçlendiriciler çok daha uzun bir kullanım ömrü sunacaktır. 
Bağlı Cihazları Kontrol Etmek: Wi-Fi bağlantısının çekim gücünü etkilemiyor olsa da bağlantı kalitesini etkileyen en temel faktörler arasında, modeme bağlı olan cihazların sayısı yer alıyor. Modeme ne kadar fazla cihaz bağlı ve ne kadar fazla cihaz interneti kullanıyor ise, internet bağlantısı tüm bu cihazlar arasında paylaştırılacaktır. Bu da internetin kademeli olarak tüm cihazlarda zamanla yavaşlamasına neden olabiliyor. Bu nedenle internet hızınızı artırmak için ağı o an kullanması gerekmeyen cihazların bağlantısını kesmeyi deneyebilirsiniz. 
Cihazın Çekim Kalitesi: Modemin çekim kalitesinin yetersiz geldiği her durumda sorun modem kaynaklı olmayabiliyor. Bazı durumlarda modemden yayılan Wi-Fi sinyalleri her ne kadar yeterli olsa da kullanılan cihazın çekim kalitesinin düşük olması da bağlantı sorunlarına neden olabiliyor. Akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojilerde günümüzün en yüksek çekim kalitesi standardı IEEE 802.11 olarak bilinmektedir. Kullandığınız cihazın çekim kalitesini ayarlar bölümünden kontrol ederek sinyal kalitesindeki düşüşün sebebinin modem ya da cihaz kaynaklı olup olmadığını kontrol etmeniz, sorunun kaynağına inmenizi kolaylaştıracaktır. 


Modem Sinyal Gücünü Artırabilmek İçin Gerekli Adımlar Nelerdir?

Kullandığınız modemin sinyal gücünü arttırmak için bütçenize ya da elinizdeki imkanlara göre çeşitli alternatifleriniz bulunuyor. Sinyal seviyesindeki azalma, normal zamanlarda görülenden fazla ise bu durumda modemin yerini değiştirmek, sorunun çözülmesini büyük ölçüde sağlayacaktır. Kullandığınız modemin yeri her ne kadar önceki ile aynı olsa da modem ile aynı odada bulunan diğer teknolojik cihazlar da modemin yaydığı Wi-Fi sinyallerinin kalitesini etkilemektedir. Bu nedenle modemi mümkün olduğu kadar ortamdaki diğer teknolojik aletler ve duvar gibi engellerden uzak noktalara yerleştirmeniz gerekiyor. Modemin yerini değiştirmek sorununuzun düzelmesi için yeterli olmadı ise bu durumda alternatif yöntemlere başvurmanız gerekiyor. 

Modemin çekim gücünü ve kapsama alanını arttırmak için tercih edebileceğiniz birkaç farklı yazılım ve donanım kaynaklı seçenekler bulunuyor. Kullandığınız modemin sürücüsünün güncel olup olmadığını kontrol etmeniz, bağlantı kalitesinin artmasını sağlayabileceği için öncelikle modem sürücüsünü güncellemeniz önerilmektedir. Modemin bağlantı kalitesi, direkt olarak cihazda bulunan sürücü ile doğru orantılıdır. Bu nedenle bilgisayarınızın aygıt yöneticisine giriş yaptıktan sonra bağlantı ayarları üzerinden modem sürücüsünün güncelliğini kontrol etmeniz, basit kaynaklı sorunların çözülmesini sağlayacaktır. Ancak kullandığınız modem sürücüsü en güncel halinde ise, bu durumda modeme ek olarak çeşitli donanımsal kaynaklar ekleyerek sinyal gücünün artmasını sağlayabilirsiniz. 

Modemlerin çekim kalitesini arttırmak için, bu cihazlara bağlanabilecek ek antenler bulunuyor. Bu antenler, modem tarafından yayılan Wi-Fi sinyallerinin kalitesini arttırarak modemin kapsama alanının genişlemesini sağlayacaktır. Böylece normal şartlarda evinizde internet bağlantısının yeteri kadar ulaşmadığı noktalarda da Wi-Fi ağını kullanmaya başlayabilirsiniz. Modeminiz, ek olarak anten ya da benzeri aparatlar takılmasını desteklemiyor ise sinyal gücü arttırıcılar da kapsama alanının genişlemesinde yardımcı olacaktır. Sinyal gücü arttırıcılar genel olarak aynı modem bağlantısını, farklı noktalardan da yaymak için kullanılmaktadır. Böylece modemin normalde erişemediği bölgelerden ek olarak verilen Wi-Fi sinyalleri, aynı internetin evin tüm odalarına ulaşmasını sağlayacaktır. Kullandığınız sinyal gücü arttırıcıların ek bir modem ve internet bağlantısı olmadığını da bilmeniz gerekiyor. Sinyal gücü arttırıcılar, sadece standart olarak modemden gönderilen sinyallerin kapsama alanını arttırmak için kullanılmaktadır. Ancak bu cihazların internet kalitesini arttırmak ve interneti hızlandırmak gibi özellikleri bulunmadığı için yavaş ve yetersiz internet hızının çözümünde kullanılmamaktadır.