0%

Telefonla Konum Nasıl Atılır?

Günümüzün gelişen teknolojisi ile bundan yıllar öncesinde zor ya da imkansız olan birçok teknolojiye artık saniyeler içerisinde ulaşmak mümkün. Farklı kişilere mevcut konumu göndermek, bununla birlikte mevcut konumu görüntülemek ve iki farklı adres arasındaki yol bilgilerini almak da bunlar arasında yer alıyor. Kullanıcıların farklı bir kullanıcıya mevcut konumlarını göndermek için ise farklı seçenekleri bulunuyor. WhatsApp, Google Maps, Instagram ya da Facebook Messenger gibi farklı platformlar üzerinden konum bilgilerini paylaşarak karşıdaki kişinin o anki mevcut konumunuzu görüntülemesini ya da belirli bir zaman aralığı boyunca konumunuzu görüntülemesini sağlayabilirsiniz.

Herhangi bir akıllı telefon üzerinden konum bilgilerinin paylaşılabilmesi için, cihazın çeşitli izinlere ve uygulamalara ihtiyacı vardır. GPS uygulaması, neredeyse tüm akıllı cihazlarda olan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Cihazın mevcut konumunun belirlenmesinde kullanılan GPS, farklı kullanıcılar ile konum paylaşılırken de kullanılmaktadır. Farklı bir kişi ile konum paylaşmak için cihazda bulunan GPS uygulamasının açık hale gelmesi gerekir. Aynı zamanda cihazda konum göndermek istediğiniz uygulamanın da GPS uygulamasına erişim izninin verilmiş olması gereklidir. Peki, telefonla konum nasıl atılır ve hangi uygulamalar konum atmak için kullanılır?

WhatsApp Konum Atma Nasıl Yapılır?

Farklı bir kullanıcıya konum bilgilerini göndermek için WhatsApp’ı tercih eden kullanıcıların öncelikle uygulama izinlerinden WhatsApp’ın konum bilgilerine erişimine izin vermesi gereklidir. İzin verilmemesi halinde WhatsApp, cihazın GPS bilgilerini kullanamayacağı için konum bilgilerinin gönderilmesi de mümkün olmayacaktır. 

WhatsApp konum atma için iOS ya da Android işletim sistemi fark etmeksizin aynı adımların izlenmesi yeterlidir. Konum bilgilerinin gönderilmesi için öncelikle kullanıcının WhatsApp ayarlarına bağlı olarak sohbet kısmının sağ tarafında bulunan ataş imgesine dokunması gerekir. Bu imgeye dokunulması ile birlikte kullanıcının karşısına 6 farklı seçenek çıkacaktı. Belge, Kamera, Galeri, Ses, Konum ve Kişi seçenekleri arasından Konum bilgisinin seçilmesi, konum atmak için yeterlidir.

Konum işaretine basıldıktan sonra kullanıcının karşısına yeni bir pencere çıkacaktır. Çıkan pencerede kişiler isteğine bağlı olarak mevcut konumunu ya da istedikleri başka bir konumu paylaşabilmektedir. Mevcut konumu paylaşacak kişilerin, direkt olarak üst sekmede bulunan ‘’Mevcut Konum Bilgilerini Paylaş’’ seçeneğine dokunması yeterlidir. Bunun ardından üst kısımda bulunan harita direk olarak kişinin mevcut konumuna işaretlenecektir. Bunun ardından ise alt kısımda yer alan zaman seçenekleri arasından mevcut konumu ne kadarlık bir süre için paylaşacağınızı seçerek konum atma işlemini tamamlayabilirsiniz. Mevcut konum yerine belirli bir konumu paylaşmak istiyorsanız da mevcut konum bilgilerini paylaşmak yerine üst kısımda bulunan harita üzerinden paylaşmak istediğiniz konumu seçmeniz yeterlidir.

WhatsApp Konum Atma Adımları:

  • Uygulama üzerinden mevcut bir sohbete giriş yapın ya da yeni bir sohbet başlatın,
  • Mesajlar kısmının sağ kısmında bulunan ataş işaretine dokunun,
  • Açılan seçenekler arasından ‘’Konum’’ ile belirtilen seçeneğe dokunun,
  • Karşınıza çıkacak olan panelde, harita üzerinden paylaşmak istediğiniz konumu haritayı sürükleyerek belirleyebilirsiniz. Bunun yerine, alt kısımda yer alan ‘’Mevcut Konumu Paylaş’’ seçeneğini tercih ederek direkt olarak cihazın mevcut konumunu da gönderi olarak paylaşabilirsiniz,
  • Bunun ardından alt kısımda yer alan süre sınırlamaları sayesinde konumu göndereceğiniz kişinin ne kadar süre boyunca bu konumu görüntüleyebileceğini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz süre bittikten sonra, gönderdiğiniz kişi mevcut konumu görüntüleyemeyecektir.
  • Süre sınırlamasını seçtikten sonra sağ alt kısımda yer alan ‘’Gönder’’ seçeneğine dokunarak konum bilgilerinizi istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz.

Haritadan Konum Atma Nasıl Yapılır?

Google tarafından geliştirilen Google Maps, günümüzün en sık kullanılan ‘’Haritalar’’ uygulamalarının başında geliyor. Gerçek harita verilerinin Google altyapısı ile sürekli olarak güncellenmesi, kişilerin en doğru navigasyon bilgilerini almasını ve gerçekçi konum bilgilerini paylaşmasını sağlıyor.

Haritadan konum atma için, kullanıcıların öncelikle Google Maps uygulamasına giriş yapması gereklidir. Google Maps uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, uygulama anlık olarak kişinin mevcut konumunu gösterecektir. Bu konumu paylaşmak için ise harita üzerinde yer alan mavi noktaya dokunduktan sonra alt kısımda yer alan seçenek satırından ‘’Paylaş’’ ifadesine dokunmanız yeterlidir. Bunun ardından, harita üzerinde mavi ile işaretli olan nokta direkt olarak paylaşıma açık hale gelecektir. Paylaş seçeneğine dokunulmasının ardından, kullanıcının karşısına konum bilgilerini göndermek istediği uygulamanın seçim ekranı gelmektedir. İstenilen uygulama ve kişi seçildikten sonra mevcut konum bilgileri haritadan direkt olarak gönderilir. 

Harita üzerinden mevcut konum yerine farklı bir konumu paylaşmak istiyorsanız da mevcut konum paylaşmak yerine öncelikle harita üzerinden paylaşmak istediğiniz konumu işaretlemeniz gereklidir. Arama kısmına, paylaşılacak olan konum bilgilerini yazdıktan sonra, Haritalar uygulamasının direkt olarak bu konumu işaretlemesini sağlayabilirsiniz. Paylaşmak istediğiniz konum, uygulamanın harita bölümünde görüldükten sonra mevcut konumu paylaşmak için gerçekleştirilmesi gereken aynı adımları, bunun için tekrarlayarak konum bilgilerini paylaşabilirsiniz.

Facebook Messenger Konum Paylaşma

Facebook, günümüzün en çok kullanılan sosyal medya araçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Facebook kullanıcılarının uygulama üzerinden birbiri ile mesajlaşması için ise Facebook Messenger uygulamasının kullanılması gereklidir. Facebook Messenger ile mesajlaşmak ve çeşitli dosya ya da görseller paylaşmak için elverişli olmasının yanı sıra konum gönderme ve farklı işlemler için de oldukça kullanışlıdır. 

Facebook Messenger konum paylaşma ise diğer uygulamalara kıyasla daha basit yapısı yüzünden de daha fazla tercih edilmektedir. Facebook Messenger üzerinden konum atmak isteyen kullanıcılar, sohbet sekmesinden konum bilgilerini paylaşmak istediği kişiyle olan konuşma sekmesine giriş yaptıktan sonra, ‘’…’’ ile gösterilen seçenekler bölümüne giriş yapması gereklidir. Bu sekme açıldıktan sonra kullanıcının karşısına farklı birçok seçenek çıkmaktadır. Bu seçenekler arasından ‘’Konum’’ yazısının üzerine dokunduktan sonra haritalar bölümü açılmakta ve mevcut konumunuz bu harita üzerinde mavi ile gösterilmektedir. 

Mavi daire içerisine alınmış mevcut konum bilgisini paylaşmak için mavi ok şeklinde gösterilen imgeye dokunmanız yeterlidir. Farklı bir konum paylaşmak isteyen kullanıcıların ise harita üzerinde dokunarak mavi daireyi kaydırması gereklidir. Mavi daire içerisinde bulunan alan, paylaşılmak istenen konuma geldikten sonra mevcut konum paylaşma ile benzer olarak mavi ok imgesine dokunarak istediğiniz konumu da paylaşabilirsiniz. 

Instagram’dan Konum Atma

Farklı sosyal medya uygulamalarında, kişiler ile olan konuşma sekmesinden istenilen kişiye direkt olarak anlık konum bilgileri gönderilebilmektedir. Ancak Instagram’da mesajlaşma bölümünde kullanıcılar ile konum bilgilerini paylaşmak mümkün değildir. Bunun yerine Instagram’da konum bilgileri kullanıcının eklediği hikaye ve gönderilere eklenmektedir. 

Instagram’dan konum atma işlemi de kişinin paylaştığı gönderilere konum eklemesi şeklinde tanımlanmaktadır. Instagram üzerinden eklediğiniz gönderilere konum bilgisi eklemek için izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Öncelikle Instagram uygulamasına gönderi eklemek istediğiniz hesabınız ile giriş yapmanız gerekir
  • Bunun ardından yeni gönderi ekleme bölümünü açarak, bu kısma eklemek istediğiniz gönderiyi yerleştirmeniz gereklidir.
  • Gönderi eklendikten sonra karşınıza çıkacak olan gönderiyi düzenleme sekmesinde, sağ üst köşede bulunan ‘’…’’ işaretine dokunarak, seçenekler listesini açabilirsiniz.
  • Liste üzerinden gönderiye ekleyebileceğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Bu liste üzerinden konum bilgisini seçerek, istediğiniz gönderiye konum bilgisi ekleyebilirsiniz.
  • ‘’Konum Ekle’’ yazısına dokunduktan sonra, gönderiye eklemek istediğiniz konumu seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.