0%

Yapay Zeka ile Video Oluşturma Sistemleri 
Yapay zeka ile video oluşturma sistemleri, teknolojik gelişmeler ve yapay zeka ile farklı bir boyut kazanıyor. Video oluşturulması ve oluşturulan videoların düzenlenmesi gibi işlemler birkaç sene öncesine kadar büyük bir uzmanlık gerektiriyordu. Ayrıca tek uygulamayı değil, birden fazla uygulamayı yetkin bir biçimde kullanmak şart koşuluyordu. Ancak çıkarılan yeni uygulamalar sayesinde hem video oluşturma hem de video düzenleme işlemleri artık dijitale dönüştü. Söz konusu alanda geliştirilen uygulamalar, her geçen gün daha da popüler duruma geliyor. Böylece kullanıcıya kaliteli içerikler sunmanın yanı sıra, zamandan tasarruf ettirme konusunda yardımcı oluyor. Fotoğraf, metin, resim gibi unsurlardan video oluşturan uygulamalar büyük bir rekabet yaşatıyor. Söz konusu video oluşturmak olunca insanlar sıklıkla bu uygulamalara yöneliyor. Bu uygulamalar arasında Imagen video, Dall- E 2, Make A video gibi platformlar yer alıyor. Her biri son derece kaliteli, güçlü ve donanımlı videoları oluşturmaya yardımcı oluyor. Kimi Google kimi Meta’dan sunulan uygulamalar güvenilir olması bakımından da büyük bir beğeni topluyor. Kullanıcılar tek bir uygulama vasıtasıyla hem video oluşturuyor hem de bu videoları düzenlemeyi başarıyor. Şimdi gelin birlikte, ilgili platformların içeriğine ve niteliğine detaylı bir biçimde bakalım!

Yapay Zeka ile Video Oluşturma Platformu Google: Imagen Video 
Imagen video, yapay zekanın verdiği destekle beraber çeşitli videolar oluşturabilme olanağı sunuyor. Google tarafından duyurusu yakın bir zamanda yapılan Imagen video, kullanıcılara sanatsal videolar oluşturabilme imkanı da yaratıyor. Bu platformun çalışma prensibi ise, rakip olan platformlara kıyasla daha kolay oluyor. Kullanıcı tarafından yazılan metinleri bir görsel videoya dönüştüren Imagen video, söz konusu metinlerde 3 tane 24x48 piksel çözünürlükte videolar geliştiriyor. Bunun yanı sıra, verileri kullanıp metni ek bir görsele tamamlıyor ve videonun çözünürlük kalitesini de 1280x768’e çıkarmayı başarıyor. 

Google tarafından sunulan Imagen Video uygulamasının ne zaman kullanıma hazır olacağı ise henüz bilinmiyor. Imagen video özellikleri ile Google’ın yeni yapay destekli olan uygulamanın vaatleri arasında aşağıdakiler sayılıyor:

  • Imagen video yapay zeka ile çalışma gösterecek
  • Resimli ya da sulu boya biçiminde videolar oluşturmaya imkan tanıyacak
  • 128 karelik 1270 x 768 piksel çözünürlükte çeşitli videoları oluşturmaya olanak verecek
  • Nesneler hiç bozulmadan 3 boyutlu bir şekilde videolarda yer alacak. 

Yukarıdaki özelliklere bakıldığında Imagen videonun diğer platformlara güçlü bir rakip olabileceği görünüyor. Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü videolar oluşturmaya olanak tanıdığı için tüm kullanıcıların beklentisini karşılamayı başarıyor. 

OpenAl’dan Yapay Zeka Video Oluşturma Sistemi: Dall-E 2
Yapay zeka ile video oluşturma sistemlerinden biri de Dall- E 2 oluyor. OpenAl şirketi tarafından geliştirilen yapay destekli olan bu program, 2021 tarihinden bu tarafa yayında yer alıyor. Dall- E 2 ismini ise, hareketli ve başarılı bir sanatçı olan Salvador Dali’den alıyor. Fikirleri videoya dönüştürmeye yardımcı olan bu programda son derece kaliteli videolar çıkıyor. Tasarımları ve fotoğrafları videoya dönüştürme hususunda üstün bir rol oynuyor. Yapay zekanın en başarılı örneklerinden olan Dall- E 2 son derece kullanışlı. En değerli avantajı ise, platformun doğrudan internet tarayıcısı üzerinden kullanılması oluyor. 

Dall- E 2 çeşitli parametreleri kullanarak fotoğraf ve diğer tasarımlardan videolar oluşturabiliyor. Söz konusu program yapay zeka öğrenimini kullanan bir GPT-3 parametresinin sürümü olarak biliniyor. Sürüm ise, 12 milyar parametreden meydana geliyor. İlgili fotoğraf, fikir, tasarım öne sürüldüğünde onunla ilgili çeşitli videoları hazırlayarak kullanıcıya sunuyor.

Güvenilir bir uygulama olan Dall- E 2, OpenAl hizmet şartları ile hizmet sunuyor. Bu şartlardan biri de resim, fotoğraf veya tasarımların başkalarına ait olmaması üzerine oluyor. Başka insanlara ait olan fotoğraf vb. şeylerin yüklenmesini yasaklıyor. Fakat son zamanlarda deepfake içeriklerin artması ile birlikte içeriklerin gerçeklerinden ayırt edilememesi de openAl’ın kötü niyetle kullanılmasına yol açabiliyor. Ancak OpenAl’ın bu kullanımın önüne geçip geçmeyeceği hakkında net bir bilgi bulunmuyor. 

Meta’dan Yapay Zeka ile Video Oluşturma Platformu Make A Video 
Make A videonun arkasında yer alan sistem fotoğraf, resim ve diğer tasarımları bir videoya dönüştürmek oluyor. Make A videoyu desteklemek adına veri olarak WebVid- 10 ve HD VILA 100M setleri kullanılmış. Make A video sayesinde betimleyerek kişiler kendi videolarını oluşturabildiği gibi, tek bir görüntüye hareket eklemek de mümkün oluyor. Bunun dışında 2 görüntünün arasına bir hareketlilik kazandırılarak bütünsel bir anlatım da rahatlıkla yakalanabiliyor.

Make A video uygulamasında yapılacak etkinlikler bunlarla da sınırlı kalmıyor. Orijinal videoya varyasyon eklemek üzere de bu platformdan faydalanmak mümkün oluyor. İlk başlarda videoların düşük netlikte olduğu görülse de zamanla son derece çözünürlüklü olacağı aşikar. Yaklaşık birkaç saniyelik olan videolar, anlık görüntünün kullanıcıya göz kırpması gibi çeşitli izlenimleri yaratıyor.

Make A videonun arkasında bulunan sistem eşleşen metin, görsel verisinden sözcüklerin nasıl göründüğü ile metinle alakası olmayan bölümlerin dünyanın video çekimlerinde nasıl göründüğü oluyor. Make A videoyu desteklemek üzere HD- VILA 100 M ve WebVid- 10M veri setleri tercih ediliyor. Söz konusu veri setlerinde eşleşen metin ve görsel verilerinin dışında etiketlenmemiş videolar, shutterstock gibi sitelerden alınan çeşitli videolar da yer alıyor. Make A video projesi, aslında Make A Scene uygulamasının bir devamı olma özelliği taşıyor. Şirket ise, yayınladığı araştırma makalesinde tüm çalışma prensiplerini detaylı bir biçimde açıklıyor. 

Yapay Zeka ile Video Oluşturma ve Düzenleme: Runway 
Yapay zeka ile video oluşturma sistemlerinden biri de Runway olarak dikkat çekiyor. video oluşturmak hem de düzenlemek adına büyük bir rol üstlenen uygulama, her kullanıcının pratik bir şekilde işlemlerini halletmesine yardımcı oluyor. gelişen teknoloji ile pratik ve kolay bir biçimde hazırlama olanağını beraberinde getiren Runway, her kullanıcıdan tam not almayı başarıyor. Runway sayesinde kullanıcılar zamandan tasarruf ettiği gibi arzuladıkları kalite ve görünümde videolar oluşturabiliyor. 

Runway hayata geçirilen kullanışlı uygulamalardan olma özelliği taşıyor. Runway yapay zeka destekli bir biçimde hizmet sunuyor. Bu yönüyle kısa zaman içerisinde videoları oluşturma olanağı tanıyor. Runway bir mobil uygulama olmadığından tarayıcı üzerinden hizmet sunuyor. Ancak halihazırda beta sürecinde olup, Runway’in mobil uygulamasıyla karşılaşılması olası oluyor. 

Runway yeşil ekran özelliğiyle elde edilen videodan arka planı kaldırabilme olanağı sunuyor. Bu platformu kullanmak üzere önce bir üyeliğin oluşturulması gerekiyor. İsteyenler mail adresi isteyenler ise Google hesabını kullanarak üyelik oluşturmayı başarıyor. Söz konusu sürecin ardından ise, video düzenleme sayfasını açarak yeni proje oluşturma bölümüne girmek oluyor. Runway, video düzenleme hususunda temel düzenlemenin aksine gelişmiş son işlemeye kadar çeşitli seçenekler sunuyor. söz konusu platformda ayrıca, yeşil ekran özelliği de yer alıyor. Bu özellik sayesinde ise birkaç tıklamayla herhangi bir videodaki arka planı kaldırmak mümkün oluyor. Platformun ayrıca çeşitli basit fırça darbesiyle herhangi bir videodan bir nesneyi kaldırma olanağı veren aracı da bulunuyor.