0%

Usb-C Nedir?

9 Mart 2014 yılında yeni bir konnektör tür olarak tanıtılan ve de USB standartlarının belirlenmesinden sorumlu olan USB Applyers Forum (USB-IF) tarafından geliştirilen tek giriş ve çıkış yolu sağlayarak büyük ve küçük ölçekli teknolojik aygıtlarda, Usb-C tipini ve Usb-C tipinin sunduğu çeşitli işlevleri desteklediği sürece,  tek bir kablo türü ile saniyede 1.2 gb veri akışı, ses, görüntü ve de 100 Watt kadar güç iletebilen bağlantı noktasıdır. Bu bağlantı noktasına genelde USB Type-C denilmektedir.

Usb-C ile Type-C Aynı Mıdır?

Tüketici elektronik topluluğunda yer alan bir grup içerisindeki endüstri lideri olarak USB Applyers Forum (USB-IF) tarafından (yaklaşık olarak 700’den fazla şirket bu gruba katılım sağlamıştır.) gelişimine katkı sağlayarak geliştirilmiş bir konnektördür. Bu yeni konnektör,  Type-C ile aynı anlamı taşıyan bir bağlantı türüdür.

Usb Type-C Ne İşe Yarar?

Günümüzde gelişim sağlayarak hızla büyüyen teknoloji, elektronik/akıllı cihazların küçülmesiyle birlikte ortaya çıkarak birçok kolaylığı da beraberinde getirmiştir. Elektronik/akıllı cihazları şarj etme, hızlı veri aktarımını sağlama ve de video özelliklerini de beraberinde getirerek yaşanan kablo karmaşasına karşın son verecek bir teknolojidir. Bu konnektör sayesinde elektronik aletlerin şarj edilmesi, hızlı bir şekilde veri aktarımı sağlarken HDMI, VGA,DisplayPort gibi çıkışlara da bağlanabilmektedir. Son zamanlarda bu denli fayda sağlayan konnektörü tercih etmeye yönelen teknoloji şirketleri sayesinde USB Tybe-C de tercih edilmeye başlanmıştır.

Usb Type-C Hangi Cihazlarda Kullanılıyor?

Bağlantı noktasına verilen isim olarak USB, bağlantı çeşidinin de adıdır. Birçok elektronik cihazlarda kullanımı vardır. Ayrıca tüketici elektroniği topluluğu, ürün/ürünleri için şarj portlarını standartlaştırma amacıyla birleşilen Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylama neticesinde 2024 yılının son çeyreğine kadar AB’de satılacak olan tüm küçük ya da orta ölçekte olarak taşınan elektronik cihazların tümü,  USB-C şarj bağlantı girişleri ile donatılması gerekmektedir. Bu sınırlama içerisine dahil olacak cihazlar ise; telefonlar, tabletler, oyun konsolları, kameralar, kulaklıklar, e kitaplar, klavyeler, navigasyon sistemleri ve de bilgisayarlardır.

Diğer Usb Type Versiyonları Nelerdir?

Birçok işlevde görev alan konnektör, kullanıcılarına sunmuş olduğu birçok versiyon bulunmaktadır. Bunlar:

USB 2.0: 2000’li yılların ilk çeyreğinde piyasaya dahil olarak veri aktarma hızında 480 Mbps’ye ulaşmıştır. Türkiye’deki birçok elektronik cihazda bu bağlantı noktası mevcuttur. Günlük hayatta kullandığımız cihazlarda aktif olarak bulunarak düşük maliyetli ve de ulaşılabilir olması tercih edilme sebepleriydi.

USB 3.1: Günümüzde kullanılan anakartlarda ve dizüstü bilgisayarlarda aktif olarak donatılarak kullanım alanı sağlamaktadır. Diğer versiyona ek veri akış hızını ve bağlantı alanını güçlendirmiştir. 10 Gbps veri aktarımı ile 5V’da enerji imkanı sağlamıştır.(Özel tasarım bandında bu güç akımı 60W ile 100W arasına çıkış yapabilmektedir.)

USB TYPE-A: USB-A olarak da bilinirken kullanıcılarına çeşitli değişikliklerle piyasaya sürülmüştür. Örnek ile tanımlayacak olursak: USB konnektörünü daha fazla pin eklemesi yapıldı. Temel tasarım bandında USB bağlantı ve de soketlerin yer aldığı bir konnektör tür olarak ortaya çıkmıştır. Ancak ana cihazda bulunan farklı USB soket tipinin bulunması sebebiyle yaygın olarak kullanım gösterilmeyerek tercih oranı da buna paralel olarak gelişme gösterememiştir.

USB TYPE-B: Resmi bağlamda  Standard-B olarak adlandırılarak üretimi sağlanmıştır. Yazıcıyı bilgisayara bağlarken mutlak görülen bu bağlantı türü, günümüzde ve de kullanım alanı sağlanan çıkış anı da olmak üzere tercih edilmemiştir. Eğimli üst köşeleri ve de uzun kullanım ile diğer versiyonlardan ayrılan tek tip bir fiştir. Yapılan bir başka değişiklikte ise yeni bağlantı noktası için fazladan bir çıkıntı eklemesi sağlanmıştır. Ayrıca her USB sürümünde de desteklenmektedir. Mini USB ve de Micro USB’ler de USB TYPE-B’nin içerisinde yer alan varyasyondur. Eski telefonların bir kısmı da B tipi USB soketlerini kullanımında tercih etmiştir.

USB TYPE-C: Öncesindeki iki türü de değiştirmeyi amaçlayarak mini, mikro varyasyonlara ihtiyaç duymaksızın yeni bir üretim sağlanmıştır. Küçük olacak şekilde tasarım imkanı sağlanarak üretilmiştir. USB Type-C konnektörünün en önemli özelliklerinden biri de tersine çevrilebilir olmasıdır. Standartlaşan üretim sonrasında da kablonun her iki ucunun da aynı şekilde olması amaçlanmıştır. Ayrıca geriye dönük tüm varyasyonlarla uyumlu şekilde üretimi sağlanarak kullanım imkanı sağlanmıştır.

Usb Type-C’nin Diğer Türlerden Farkı Nedir?

2014 yılı itibariyle gündelik hayatımızda kullanım alanına sahip olan USB Type-C konnektörü, günümüzde kullanım alanı en geniş/kullanışlı bir teknolojidir. Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran gündelik hayatta da kullanım imkanı sağladığımız telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar başta olmak üzere birçoğunda şarj kablosu ve kulaklık girişi olarak kullanılarak öne çıkmaktadır. Öne sürülen farklılıkları ise:

Hızlı Veri Aktarımı: Bilgisayarlarımızda sık sık kullandığımız işlemlerin başında gelen harici cihazda bulunan bir verinin aktarım imkanı sağlaması ve şüphesiz hızlı veri akışını sağlaması da bu versiyonun ayrı olarak değerlendirilmesini sağlamıştır. Çözülen bu sorun ile birlikte kullanımda olan bilgisayarların köşe noktalarında yer alarak 2 katlık bir hız imkanı sağlamıştır. GB bağlamında olan film, dizi, video ya da aktarım sağlanacak herhangi bir belgeyi birkaç dakika içerisinde yedekleme imkanı sağlaması en büyük etmendir. Fakat unutmamak gerekli ki harici cihazın da USB Type-C girişine sahip olması gereklidir.

Hızlı Şarj: Hızlı veri aktarımı harici de şarj imkanı sağlayan USB Type-C, yüksek güç değerine sahip olan donanımı ile kablo üzerinden aktarılan enerji miktarının yüksekliği sayesinde priz kullanımını da etkileyerek az kullanım ihtiyacı duyulmasına imkan sağlamıştır.

Tek Port ile Çoklu Bağlantı: Eski aygıt kullanımı ihtiyacı duyulduğunda birden fazla kabloyu ayrı ayrı kullanımı sağlamaktansa tek bir port ile tüm kablo karmaşasına engel olmak mutlak hepimizin tercihi edeceği bir durum olmalıdır. Bu denli bir kolaylık sağlayarak tüm bağlantıları tek bir portta sağlamıştır. Hem maliyet açısından büyük külfetler oluşturacak birden fazla bağlantıyı birleştiren adaptörler ile hem de  birden fazlanın oluşturduğu kirliliğe neden olacaktı.

İnce ve hafif cihazlar: Gündelik hayatımızda zaman kazandırma, kablo karmaşasından kurtarma dışında sağladığı bir başka fayda da cihazların tasarımına odak kesildiğimizde karşımıza çıkmaktadır. Üretilen USP Type-C portları ince ve hafif olması sebebiyle cihazların ağırlık açısından incelip hafiflediği gözlemlenmiştir. USB Type-C 2016 yılı itibari ile üst segment teknoloji ürünleriyle piyasaya giriş sağlamıştır. Büyük teknoloji firmalarının kısa sürede adapte olarak cihazlarında bağlantılarını Type-C’ye geçirmişlerdir. Hızla yaygınlaşarak kullanım imkanının artmasıyla günümüzde bilgisayarlardan telefonlara, powerbanklardan tabletlere birçok cihazda tercih edilerek kullanım imkanı sağlanmıştır.