0%

Son Dönemin Popüler Sosyal Medya Uygulaması BeReal

Akıllı telefonlar artık içinde bulunduğumuz çağın olmazsa olmazı bir konumda yer alıyor. Günümüz dünyasındaki insanlığın büyük bir çoğunluğunun sahip olduğu akıllı telefonlar; fotoğraf çekme, video çekme, hesaplama, anlık hava durumu, GPS sistemi, anlık veri alışverişi, görüntülü haberleşme gibi birçok özelliği bünyesinde barındırarak üretildiği için kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bununla beraber telefonların işlevlerini arttırmak amacıyla da bambaşka bir sektör oluşmuş durumda. Bu sektör mobil uygulama ya da akıllı telefon uygulamaları diye bildiğimiz uygulama sektörü. 

Uygulamalarla beraber akıllı telefonlarda yer olmayan ya da olsa bile işlevi kısıtlı kalan birçok yardımcı uygulamaya erişim mümkün oluyor. Bu uygulamalar oyun, alışveriş, kamera, sosyal medya, video, sağlık gibi geniş bir skalada insanlar için tasarlanıyor. Bugünkü yazımızın konusunu da bu uygulamalardan son dönemde çok popüler olan bir tanesi oluşturuyor: BeReal. BeReal’ın hızla popüler olması onu telefonda olması gereken uygulamalar listesinde adım adım üst sıralara yükseltti. Peki, nedir bu BeReal?

BeReal Nedir?

BeReal, kullanıcılarını her gün filtresiz bir fotoğraf çekip göndermeleri konusunda bilgilendiren ve cesaretlendiren fotoğraf paylaşma uygulaması ya da genel tabiriyle bir sosyal medya uygulamasıdır. Uygulamayı indiren insanlara BeReal, her gün tamamen rastgele bir zamanda BeReal Time denilen bir bildirim gönderir. Burada uygulama bildirim gönderdiği insanlardan tam o anda yaptıkları iş neyse onun fotoğraflanmasını ister. Ve bunu yapmak için kullanıcıya yalnızca 2 dakika tanır. İki dakika içinde fotoğraf çekildiği zaman görev başarılı olur ancak olur da süre biter ve yine fotoğraf gönderirseniz uygulama kabul eder ancak geç gönderilmiş olarak uygulamada görünür. Bununla beraber bir BeReal Time yani BeReal anı paylaşana kadar kullanıcı arkadaşlarının gönderdiklerine erişemez.

Uygulamayı farklı kılan ise bu zorunluluk ve tanınan sürenin oldukça kısa olması. İnsanlar 2 dakika içerisinde fotoğraf çekmek için yeterince iyi hazır olamayacakları için genelde görevi tamamlamak için insanlar komik ve tuhaf fotoğraflar paylaşmak zorunda kalıyor. BeReal’ın geliştirilme amacı tam olarak bu rastgelelik esasıdır. Amaç kullanıcının sıkıcı ve monoton anında kişiye renk katmak ve heyecan getirmektir. BeReal günümüzde herkesin en mutlu, kusursuz sayılabilecek sahte hayatlarını paylaştığı sosyal medya platformlarının oluşturduğu bu sahtelik tablosunu bozmayı amaçlıyor.

BeReal’da Bulunan Eşsiz Özellikler

BeReal birçok sosyal medya uygulamasından farklı olarak öne çıkan kendine has özelliklere sahiptir. Bu özelliklerden ilki çift kameralı çekim modudur. Bu modda uygulama fotoğraf çekmek için akıllı telefonlarda bulunan ön ve arka kamerayı aynı anda etkinleştirir. Böylelikle kullanıcı hem özçekim hem de çevresini fotoğraflamış olur. Özçekim kamerası küçüktür ve ilk başta yalnızca arka kamera gözükür. Böylelikle kullanıcı bir nevi kendisini göremeden kendi fotoğrafını çeker. Süre sınırından ötürü çekilen fotoğraflar yollanmak zorundadır ve süre boyunca fotoğraf çekmek sınırsızdır.

BeReal’ın Hatıraları

BeReal’da paylaşılan gönderilen ya da paylaşımlar bir süre sonra zaman çizelgesinden kaybolur. Geçmişte paylaşılan BeReal’larını görmek isteyen kullanıcılar uygulama içerisinde yer alan Anılar bölümüne giderler. BeReal’ın profil kısmında bulunan Anılar, insanların çektikleri tüm BeReal’ları zaman çizelgesine göre listelemiştir. Böylelikle kullanıcı herhangi bir zamanda çektiği BeReal’ına istediği zaman bakabilir ancak bunu paylaşamaz. Anılar yalnızca profil sahibi tarafından görüntülenebilir. Dip not: Daha sonra Instagram tarafından da Anılar uygulandı.

Gerçek Zamanlı Emojiler: RealMojiler

RealMojiler, sosyal medya uygulamalarında gördüğümüz tepki emojilerinin yerine kullanıcı tarafından oluşturulan emojilerdir. Kullanıcı bir paylaşıma tepki vermek isterse kendi emojisini hazırlar. Şimdilik uygulamada yalnızca başkalarının gönderilerine tepki vermek mümkün, ilerde belki de kullanıcı kendi paylaşımına da tepki verebilir.

BeReal’ın Keşif Seçeneği

BeReal herkese açık olarak yayınlanan, herkesin görmesini mümkün kılan Keşif adı altında bir seçeneğe sahiptir. Keşif seçeneğini seçerek herhangi birisinin BeReal’ına ulaşmak mümkündür. Tıpkı dünyaca ünlü fotoğraf ve video paylaşım uygulaması Instagram’da olduğu gibi. Benzer çalışma prensipleri bulunur. Bununla beraber kullanıcı yalnızca kendisi ve arkadaşları tarafından görüntülenebilir diye bir ayar yapabilir. Böylelikle kullanıcının paylaşımları yalnızca kendisi ve arkadaşları tarafından görüntülenir.

Uygulamanın Gönderdiği Rastgele Bildirimler

BeReal’ıBeReal yapan en önemli etken için rastgele bildirimler desek yanlış olmaz sanırım. Kullanıcılar, günün en beklenmedik anlarında uygulamadan bir bildirim alırlar. Bu an sınıfta, toplantıda, maçta, sinemada, tiyatroda, yemek yaparken, bir tartışmanın ortasında olabilir. Uygulamayı ilk defa kullananlar açısından biraz sinir bozucu olabilse de kullanıcılar genelde hızla bu duruma alışırlar. Bildirimi alan kullanıcı 2 dakika içerisinde bildirimi yerine getirmek zorundadır. Halihazırda filtre imkanı da tanımayan uygulamaya bu sayede kullanıcılar en filtresiz ve doğal hallerini paylaşır.

Sıfır Takipçi Mantığı

Uygulamada kullanıcıların takipçisi olmaz. Yani ne kadar ünlü ve tanınan biri olursanız olun hiçbir şekilde takipçi kazanmak gibi bir mefhum uygulamada bulunmaz. Kullanıcılar bunun yerine istedikleri kadar arkadaş ekleyebilirler. Uygulamanın bu politikasının esas amacı BeReal üzerinden sahte olarak sunulan şaşalı hayatları, pazarlama unsurlarını engellemektir.

Nasıl BeReal Kullanıcısı Olunur?

Uygulamayı Google Play ya da Apple Store’dan ücretsiz bir şekilde indirdikten sonra isim ve kullanıcı adı seçmek gerekir. Daha sonra uygulama telefonlara tek seferlik bir onay kodu gönderir ve kullanıcıdan bu onay kodunu uygulamada açılan kutucuğa girmesi beklenir. Kodu girdikten sonra kullanıcı isterse arkadaş listesini içe aktar diyerek arkadaşlarını bulabilir ya da isimle arkadaş aratabilir. Uygulamaya kayıt olup arkadaş eklendikten sonra uygulama, günün ilk BeReal görüntüsünü almanızı ister. Daha sonra BeReal bildirimleri ile ilgili bir bilgilendirme ile kullanıcı karşılaşır. Kullanıcı BeReal bildirimi saatini seçemez ya da ayarlayamaz ancak bildirimleri akşam mı gece mi almayı tercih ettiğini seçebilir.

Uygulamada kullanıcıların sürekli kaydırma dediğimiz fotoğraftan fotoğrafa geçmesi engellenmiştir. Bunu da uygulama günlük BeReal paylaşma sınırı ile sağlar. Kullanıcı BeReal yayınladıktan sonra yalnızca arkadaşlarının paylaşımlarını ve keşif bölümünü görüntüleyebilir. Herkes yalnızca 1 kez gönderi paylaşabilir ve gönderiler belirli bir süre sonunda zaman çizelgesinden kaybolur. Böylelikle kullanıcı binlerce gönderi göremez ve kaydırarak gönderiler arasında gezinemez.

BeReal Instagram’ın Anti Tezi Mi Yoksa Alternatifi Mi?

BeReal’ın popülerleşmesinin altında şüphesiz ki Instagram’ın politikaları yatıyor. Instagram’ın Reels’e geçmesiyle beraber bazı kullanıcılar uygulamanın kişiyi yabancılaştırdığını ve arkadaşlar yerine sosyal medya fenomenlerini ön plana çıktığını düşünmeye başladı. Reels’in varlığı da Instagram’ı adeta bir TikTok gibi bir uygulama haline getirdi. Böylelikle insanlar kendi arkadaşlarından ve çevrelerinden çok tamamen yabancı insanların, hayatlarında neredeyse hiçbir yeri olmayan insanların paylaşımlarına maruz kalır oldular. Bunun da bir sonucu olarak uygulamanın esas amacından koptuğunu düşünen kullanıcılar BeReal’a akın etti. Uygulama, Instagram’ın en büyük rakibi olarak gözüküyor. BeReal Instagram’ın tam aksine bir politika izleyerek bu başarıyı elde etmiş gibi duruyor. BeReal doğallık, doğal olmaktan utanmama, her bireyin özel olduğu, kişinin kendisini olduğu gibi kabul etmesi gerektiğini savunan bir politika izliyor. Şimdiye kadar ise bu politikalarına uygun hareket ediyorlar. BeReal’ın takipçi sayısı gibi sosyal medya ünlüsü olmanın önemli kriterlerinden birisini hiçbir zaman hayata geçirmemesi ya da diğer bir deyişle 0 takipçi politikası izlemesi, kullanıcıların daha çok arkadaşlarıyla paylaşım yapmasına olanak sağlıyor. Bunun bir diğer avantajı ise kullanıcılara ürün tanıtımı, renkli hayatlar gibi sahte hayatlar göstermiyor olmasıdır.