0%

Oyun Tabletinde Olması Gereken Özellikler
Tablet bilgisayarlar, günümüzde dizüstü ve masaüstü bilgisayardan daha sık tercih edilen bilgisayar türü olarak karşımıza çıkar. Günlük hayatta tabletlerin taşınabilirlik özelliğinin olması, kullanımının pratik olması gibi özellikleri nedeniyle tercih edilen tabletlerde, bilgisayarlarda gerçekleştirilen her işlemin rahatlıkla gerçekleştirilebilmesi beklenir. Özellikle oyun severler, tabletlerde diledikleri oyunları oynamak isterler. Oyun oynayabilecekleri bir tablet arayışında olanlar ise oyun tabletinde olması gereken özellikler hakkında bilgi sahibi olarak doğru seçimi yapmak için çaba gösterirler.

Oyun Oynamak İçin Tablet Mi Tercih Edilmeli?
Söz konusu kaliteli ve online oyun türleri olunca akıllara ilk olarak oyun oynamak için tablet mi tercih edilmeli sorusu gelir. Önceleri bilgisayarlar üzerinden tuş takımıyla ya da oyun konsollarıyla oyun oynamak çok daha iyi bir seçimken günümüzde kolaylığı ve işlevselliği nedeniyle tabletler ön plana çıkmış durumdadır. Oyun oynamak için tabletlerin tercih edilip edilmeyeceği kafa karıştırıcı bir hal alır. Oyunlar, yüksek çözünürlük ve geniş ekran kapasitesi ister. Böylece oyunlardan alınan keyif çok daha yüksek olabilir. Tabletlerin genel olarak ekran boyutları 7 - 12 inç arasındadır. Bu boyutlar içerisinden tercihinize ve kullanım amacınıza uygun olanı seçebilmeniz mümkündür. Tabletlerin performansları da oyunların oynanmasını etkileyen önemli faktörler arasındadır. İstenen oyunların sorunsuz olarak tabletlerde çalıştırılabilmesi için büyük bir depolama alanı gerekir. Tabletler oyun için kullanılacaksa oynanacak oyunun gerektirdiği depolama alanına dikkat edilmeli ve mevcut tabletin bu oyuna ne kadar uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

Tabletler eğer oyun oynamak amaçlı kullanılacaksa pil ömrü ve şarj hızının da dikkate alınması gerekir. Oyunlar, uzun süre oynandığında eğer pil ömrü yüksek değilse tabletlerin kısa sürede bataryalarının bitmesine neden olabilir. Şarj hızı yüksek olmayan tabletlerin de tamamen şarj olması uzun zaman alır. Bu da, oyunların yeniden oynanmak için uzun süre beklenmesi gerektiği anlamına gelir.

Oyun Tabletleri Nasıl Seçilmeli?
Tabletlerde oyun oynamak isteyen kişiler oyun tabletleri nasıl seçilmeli? sorusuna detaylı olarak yanıt ararlar. Nasıl seçim yapacağını bilmek, oyun severlerin kaliteli vakit geçirmesini sağlayacağı için önemlidir. Oyun tableti seçerken şunlara dikkat edilmesi gerekir; 

●      Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü: Oyunlarda görsel efektlerin ve imgelerin kaliteli görünmesi ve boyutları, tabletin boyutuna ve ekran çözünürlüğüne göre değişkenlik gösterir. Tabletlerde bu deneyimi kaliteli bir şekilde yaşayabilmek için ekran boyutunun en az 10 inç olmasına dikkat edilmesi tavsiye edilir.

●      Bellek ve İşlemci: Tabletlerin performansını belirleyen en önemli etken, bellek kapasitesi ve işlemci hızıdır. Tabletlerde oyun oynanabilmesi için en az 4GB RAM ve yüksek performanslı bir işlemciye sahip olmaları gerekir.

●      Depolama Alanı: Birçok oyun, yüksek depolama alanı gerektirir. Oyun tableti alırken depolama alanının en az 64 GB olmasına özen gösterilmesi, oyun keyfini uzun süreli yaşayabilmek adına önem taşır. 

Bu gibi ana etkenlere ek olarak oyun kalitesini belirleyen unsurlar arasında giyilebilir teknoloji ürünleri ve ses sistemi modelleri de olacaktır. Tablet performansı ne kadar iyi olursa olsun oyunların gerçekçi bir düzlemde oynanabilmesi için bu gibi aksesuar ve harici sistemlerin tercihine de dikkat edilmelidir.

Yüksek Performanslı Oyun Tableti Özellikleri
Bilgisayarlarda olduğu gibi tabletlerde de amacına uygunluk ilkesi söz konusudur. Hemen her tablet her işlem için belirli bir düzeye kadar olanak tanısa da birtakım özellikler, onları birbirinden ayırır. İş amaçlı kullanılacak bir tablet ile oyun oynamak için kullanılacak olan tabletin özellikleri birbirinden farklı olacaktır. Oyun severler, tablet kullanarak keyifli vakit geçirmek için yüksek performanslı oyun tableti özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Yüksek performanslı oyun tabletlerinin temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

●      Geniş Depolama Alanı: Oyunlar, tabletlerde en fazla alan kaplayacak uygulamalardandır. Bu nedenle tek bir oyun tercih edilecekse 64 GB kapasite yeterli olacaktır. Buna karşın birden fazla işlemin yapılması ya da birden fazla oyunun yüklenmesi isteniyorsa ve tabletler uzun süre depolama sorunu yaşanmadan kullanılmak isteniyorsa bu durumda en az 128 GB depolama alanına sahip tabletler tercih edilmelidir.

●      Yüksek Ekran Yenileme Kapasitesi: Ekran yenileme hızı, özellikle oyun tabletleri için oldukça önemlidir. Ekran yenileme hızı düşük tabletler, oyunlarda hareketlerin donuk olarak görünmesine, aksiyonların anlık olarak yüklenememesine yol açabilir. Bu nedenle ekran yenileme hızı yüksek tabletleri tercih etmek, oyun deneyiminin sorunsuz gerçekleşmesini destekler.

●      Güçlü Grafik İşlemcisi: Oyunlar için grafik işlemcisi olmazsa olmaz bir niteliktir. Oyunlardaki animasyonlar ve görüntüler çok daha kaliteli ve keyifli hale gelerek oyuncuyu memnun edecektir.

●      Geniş Bellek Kapasitesi: Bellek, oyunların fazla yer kaplaması nedeniyle önemlidir. Aynı zamanda geniş bellekler, oyunda yaşanacak donma gibi problemlerin de önüne geçer. Standart olarak 4 GB RAM ortalama bir oyun için yeterli görülse de istenen her oyunun rahatlıkla oynanabilmesi için en az 8 GB RAM tabletler önerilir.

●      İşlemci Gücü: Çok çekirdekli işlemciler, oyunların sorunsuz olarak çalıştırılması ve uzun süreli oynanması gibi nitelikleri destekler. Tablet tercih ederken çok çekirdekli ve yüksek işlemcili tabletlerin tercih edilmesi gerekir.

Bütün bu nitelikler, aynı zamanda oyun tabletlerinin bütçe olarak daha yüksek fiyatlarda olmasına neden olacaktır. Uzun vadede düşünüldüğünde bu özelliklere sahip olan tabletler yıllarca kullanılabilir. Tercih yaparken bütün bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Oyun Tabletlerinde Ekran Özellikleri ve Çözünürlük
Bilgisayar oyuncuları için oyun tabletlerinde ekran özellikleri ve çözünürlük en önemli nitelik olarak karşımıza çıkar. Oyun tabletlerinin sahip olması gereken ekran özellikleri ve çözünürlük kalitesinin bilinmesi, oyuncuların çok daha kaliteli ve keyifli bir oyun deneyimi yaşaması açısından önemlidir. Bu özellikler şöyle özetlenebilir;

Ekran boyutu, oyuncunun geniş bir alanda oyunu görüntülenmesini sağlar. Bu durum hem işlemlerin daha rahat yapılabilmesine neden olur hem de oyunu daha keyifli bir hale getirir. Çözünürlüğün yüksek olması ise görsellerin ve grafiklerin daha net ve anlaşılır görünmesini sağlar. İyi bir çözünürlük için full HD ekranların tercih edilmesi önerilir.

Oyun Tabletlerinin Pil Ömrü ve Şarj Hızı
Oyun tabletlerinin pil ömrü ve şarj hızı da oyuncular için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer özelliktir. Şarjı çabuk biten tabletler, oynanan oyunun yarıda kesilmesine neden olarak oyuncunun deneyimini olumsuz etkileyebilir. Oyun oynanacak tabletlerde pil ömrü uzun ve şarj hızı yüksek olarak yapılan tercihler, doğru deneyimi oyunculara yaşatacaktır. Oyun tabletlerinin pil ömrü ve şarj hızını, kendi özellikleri de belirler. Yüksek çözünürlük, aktif olarak kullanılan süre, oyunların kapasiteleri gibi özellikler, şarjın bitme hızını etkileyen faktörler arasında yer alır. Pil ömrü uzun ve şarj hızı yüksek tabletleri tercih etmek kadar bu kalitelerinin korunması için oyuncuların da dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Tabletler şarj olurken aktif olarak kullanmak pil ömrünü en hızlı tüketen eylemlerden bir tanesidir. Oyun tabletleri şarj olurken oyun oynamak gibi eylemlerden kaçınılması gerekir. Tabletin kendi şarj aletinin dışında bir şarj aleti kullanmak da şarj hızını ve performansını etkiler.