0%

En Popüler Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Nelerdir?
Teknoloji, çağımızda her günümüzün daha kaliteli yaşanmasını destekleyen bir temel yaşam gerekliliği haline gelmiş durumda. İnternet ve bilgisayar gibi gerekliliklerin yanı sıra birçok farklı ihtiyacın da açığa çıkması sonucunda her gün ortaya yeni bir tasarım, yeni bir fikir çıkmakta ve bütün bunlar, günlük hayatın stresinden insanları uzaklaştırarak yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Bu durumda da hem iş yaşantısı, hem sosyal yaşam hem de eğlence zamanlarının kısıtlı olması gibi etkenlerle ortaya çıkarılan teknolojik ürünler, kişiler için önemli araçlar haline gelmekte ve kullanıcıları büyük oranda memnun ederek yaşamı çok daha hızlı ve zamana yetişir hale getirmektedir. Bunu en iyi şekilde gerçekleştirmeyi hedefleyen giyilebilir teknoloji ürünleri de her geçen gün artmakta ve yenilikler, insanları giderek daha mutlu ve yaşam kalitesi daha yüksek bireyler haline getirmeyi amaçlamaktadır. 

Giyilebilir teknoloji söz konusu olduğu zaman ise en popüler giyilebilir teknoloji ürünleri nelerdir sorusu, yediden yetmişe herkesin merak ettiği konulardan biri haline gelir. Yeni nesil her ne kadar bu kelimelere aşina olsa da hızla gelişen teknoloji, onların da hemen her şeyi hızlıca takip edebilmesini zorlaştırır. Her yaş grubu ve her alandaki insanlar için farklı ürünler tasarlanır ve bu ürünlerin günlük hayata entegre edilmesi desteklenerek çok daha huzurlu ve sorunsuz bir yaşamın kapıları açılabilir. Giyilebilir teknoloji ürünleri, daha çok aksesuar görünümünde üretilir ve bu sayede insanlar modaya uygun tercihler yaparken aynı zamanda teknolojinin yararlarından da rahatlıkla faydalanabilirler.

Giyilebilir Teknoloji Nedir?
Teknolojinin giderek her alana yayılması ve işlevsel olarak kullanılması sonucunda ortaya atılan giyilebilir teknoloji, her kuşaktan insanın ilgisini fazlasıyla çeker. Giyilebilir teknoloji nedir?, ne işe yarar gibi soruların cevaplarını arayan kişiler, bu ürünlerin hayatlarında ne gibi etkileri olabileceğini de merak ederler. Giyilebilir teknoloji; akıllı sensör ve sinyallere, çeşitli bilgisayar ve yazılım bağlantılarına sahip olan ve görünüşleri itibariyle de aksesuar veya kıyafetlere benzeyen teknolojik ürünlerdir. Bluetooth ve internet bağlantısı ile aktif edilebilen giyilebilir teknoloji ürünleri, daha sağlıklı yaşamanızı ve daha düzenli olmanızı desteklemesi gibi özellikleriyle öne çıkar. Eğlence, sağlık, eğitim, sosyal yaşantı gibi birçok alanda da işlevsel olarak kullanımı söz konusudur. Günümüzde hemen her alanda sıkça karşımıza çıkan giyilebilir teknoloji ürünleri şunlardır;

  • Oyun İçin Kol Bandı 
  • Akıllı Bileklik 
  • Akıllı Saat 
  • Akıllı Gözlük 
  • Akıllı Kemer 
  • Akıllı Yüzük

Oyun İçin Kol Bandı
Dijital oyunlar, günlük yaşantıda en çok tercih edilen aktivite ve hobi aracı olarak görülür. Bu oyunların daha keyifli ve kaliteli hale getirilebilmesi için giyilebilir teknoloji ürünleri devreye girer. Oyun için kol bandı da bunlardan bir tanesidir. Bu bant sayesinde oyuncular, tek bir kol hareketiyle oyunu kontrol edebilir. Oldukça hassas sinyal ve sensörlere sahip bu bantlar, koldaki kas ve parmak hareketlerini algılayarak bu hareketleri oyundaki aktivite ile entegre eder. Bunun sonucunda oyuncular, çok daha hızlı ve aktif bir şekilde oyunlarda hareket edebilirken daha keyifli ve uzun süreli bir oyun deneyimi de yaşamış olurlar.

Akıllı Bileklik
Piyasaya sunulduğu ilk günden bu yana oldukça ses getiren ve tasarımıyla da oldukça dikkat çeken akıllı bileklik, günlük hayatın daha kolay bir şekilde yaşanmasına katkıda bulunurken birçok işlemin daha hızlı yapılmasını sağlayarak hız kazanma noktasında da kişiye destek olan bir giyilebilir teknoloji ürünüdür. İnce ve kibar görünümü, işlevselliği ve kullanım kolaylığı nedeniyle hemen herkesin tercih ettiği bu bileklikler, bluetooth bağlantısı sayesinde akıllı telefonlara bağlanabilir ve telefonlarda gerçekeştirilen temel eylemlerin buradan yönetilebilmesini sağlar.

Akıllı Saat
Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında günümüzde en sık kullanılan ve giderek de yaygınlaşan akıllı saat, bağlantısı kurulan telefon ve tabletlerin neredeyse bütün özelliklerine ulaşabilmenizi sağlaması nedeniyle hiçbir zaman değer kaybetmez. Telefon çaldığında akıllı saat aracılığıyla yanıtlanabilir, gelen mesaj bildirimleri kontrol edilebilir, alarm ve benzeri uygulamalar kullanılabilir, fotoğraf çekilebilir, müzik dinlenebilir veya konum özellikleri rahatlıkla kullanılabilir. Buna ek olarak kullanılan akıllı saatlerin ve bağlı olan akıllı cihazların içerdiği kalp ritmi ölçme, uyku veri girişleri gibi hizmetlerden de faydalanabilmenizi sağlayabilir.

Akıllı Gözlük
Son zamanların popüler giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alan akıllı gözlük, kullanıcıyı farklı bir evrende gibi hissettirerek filmlerin, oyunların ya da izlenecek olan herhangi bir video aygıtının çok daha gerçekçi olarak yansımasına şahit olmasını sağlar. Akıllı camlardan üretilen gözlüklerin içerisinde yer alan yazılım ve bilgisayar sayesinde bu durum oldukça gerçekçi bir biçimde sağlanabilir. Akıllı gözlük, bluetooth teknolojisi aracılığıyla telefonlara ya da bağlantı olanağı veren diğer teknolojik görüntüleme araçlarına bağlanabilir. Görüntü sağlamasına ek olarak bağlı bulunduğu cihaza gelen bildirimleri gösterirken aynı zamanda GPS gibi uygulamaları da çalıştırabilmenizi sağlar. 

Akıllı gözlük, yalnızca kişisel keyif amaçlı değil sağlık, güvenlik gibi sektörlerde de hızla kullanılmaya başlanmış durumdadır. Polisler, akıllı gözlük sayesinde yüz tanıma ve suçluyu belirleme gibi işlemleri yerine getirirken sağlık sektöründe otomatik hasta veri girişleri, video ve fotoğraf dökümantasyonu gibi işlemler için etkili bir biçimde kullanılabilir. AR ya da sanal gerçeklik nitelikleri sayesinde akıllı gözlükler, kişilerin hayatını kolaylaştırmayı büyük oranda başarmış durumdadır.

Akıllı Kemer
Giyilebilir teknoloji ürünlerinin, kullanışlı ve işlevsel olmaları kadar modaya uygun olarak da üretilmesine dikkat edilir. Böylece insanlar günlük hayatlarında bu teknolojileri kullanırken aynı zamanda kişisel zevklerinden ve stillerinden de ödün vermeden rahatlıkla kullanım sağlayabilirler. Akıllı kemer teknolojisi de bu anlayışla tasarlanan bir giyilebilir teknoloji ürünüdür. Kişiyi dengede tutarak kişinin herhangi bir anormal durumda düşme riskini en aza indirgeyebilecek çeşitli algoritmalara sahip olan bu kemer, simetrik yürüyüşü ve hız durumunu da ölçerek bunları kullanıcısına veri halinde sunabilir. Herhangi bir tehlike durumu söz konusu olduğunda da sinyaller aracılığıyla kişiye bildirim gelmesi sağlanır. Akıllı kemer, giyilebilir teknoloji ürünleri telefon aksesuarları arasında değerlendirilir. Cep telefonu uygulaması sayesinde kalori hesaplama, dengeli oturuş pozisyonları gibi birçok veriye de sahip olmanızı sağlar.

Akıllı Yüzük
Araba anahtarları, ev anahtarları, işyeri giriş kartları, kredi kartları derken hepsini bir arada tutmak ve sürekli olarak taşımak insanlara bir süre sonra büyük bir yük olarak görünebilir. Dışarıdan sıradan bir yüzük olarak görünen akıllı yüzük ise bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilecek yeni nesil giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alır. Bu yüzükler, ağ bağlantısına sahiptir. İçerisinde verilerin paylaşılabileceği ve değiştirilebileceği bir yazılımın gömülü olması birçok işlemin de bu yüzük sayesinde gerçekleştirilmesine olanak tanır. Ses, bağlantı ve dosya paylaşımı, kartvizit paylaşımı gibi birçok paylaşımın yapılabilmesini sağlar. Akıllı yüzük teknolojisi sayesinde faturaların ödenmesi, kapıların anahtar kullanmadan açılabilmesi ve toplu taşıma araçlarına bir hareketle biniş yapılabilmesi gibi işlemler çok daha kolay bir hale gelir. Akıllı yüzükler, şarj kapasiteleri yüksek oldukları için sürekli olarak şarj edilmesi gereken ürünler değillerdir. Bunun yanı sıra telefonunuza entegre ettiğinizde her an yer yerde, küçük titreşimlerle bildirimleri alabilmeniz mümkün hale gelir. Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında en güncel tasarım olan akıllı yüzükler, zaman içerisinde hemen herkesin ilgisini çekecek ve yaygın olarak kullanılmaya başlanacak gibi görünüyor.