0%

NFT Oyun Nedir, NFT Oyunları Nasıl Oynanır?

Bilenler bilir, NFT oyunları, blockchain ve kripto para sektörünün en son trendlerinden biriydi. NFT teknolojisinin dijital ortamda sağladığı eşsizlik sayesinde, oyuncular oyunlar üzerinde doğrudan kontrol sahipliği elde ettiler. Eğer NFT oyun piyasasında yeniyseniz, bu yazıda en iyi NFT oyunlarına ve ilk adımlarda neye ihtiyacınız olduğunu konu alacağız.

NFT Oyun, NFT Game Nedir?

NFT'ler, oyunları sadece eğlence amacı olmanın yanı sıra bir finans piyasası haline getiriyor. Oyna-kazan veya Play to Earn oyunları, harcadığınız zamanı nakite çevirmenin kapısını açar. Bunu oyun içindeki eşyaları satarak yapabilirsiniz. NFT'lerin oyunlara entegre edilmesinin başlıca nedeni de tam olarak budur. Non-fungible tokens (NFTs) veya Türkçesiyle; Nitelikli Fikrî Tapu, oyun içindeki her bir eşyanın dijital sahipliğini sağlar. NFT'ler nadirdir ve bir kripto para cüzdanı üzerinden sahipliği kanıtlanabilir.

Bunu şöyle düşünün, herhangi bir MMORPG oyununda tamamladığınız görevlerden veya alt ettiğiniz yaratıklardan eşyalar elde edersiniz. NFT oyunlarında en pahalı ve ender eşyalar NFT'ler ile temsil edilir. Bu sayede, sadece 100 adet ile sınır olan bir eşyanın biricik sahiplerinden biri olursunuz. Bunu kripto para cüzdanınıza yükleyerek NFT Marketplace adı verilen pazar yerlerinde nakite çevirebilirsiniz.

Blockchain ve ürünlerinden biri olan NFT'ler sayesinde, oyna ve kazan oyun mekanizması da bir zorunluluk haline geliyor. Oyuncular harcadıkları zaman karşılığında kripto para birimi veya oyun içi eşyaların (item) NFT'lerini kazanabiliyorlar. Şu anda küresel ölçekte kabul gören ve insanların ek gelir sağlamak için saatler harcadığı oyunlar halihazırda mevcut. Yazının devamında hemen başlayabileceğiniz milyonlarca oyuncuya ev sahipliği yapan en kalabalık oyunları inceleyelim.

En İyi NFT Oyunları Nelerdir?

Video oyunu geliştiricileri, son yıllarda kripto para piyasasının şahlanması ile birlikte blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başlıyor. Yeni NFT oyunları, geleneksel oyunlardan birkaç özelliğiyle ayrılıyor. Burada oyunun kontrolü tamamen oyunculara aittir. Oyun şirketleri istedikleri zaman herhangi bir nadir eşyanın kopyasını üretemezler. Oyuncular, sahip oldukları eşyalar üzerinde doğrudan kontrol sahibidir. Bu eşyaları satabilir veya nakite çevirebilirsiniz. İsterseniz daha fazla gelişmek için yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

Tıpkı geleneksel oyunlar gibi, NFT oyunları da Mobil, PC ve oyun konsollarından oynanabiliyor. Söz konusu klasikleşmiş eski oyunlarda, oyuncular en yeni konsolları ve video oyunlarını satın almak zorundalardı. Buda trend oyunları takip etmeyi oldukça zor bir hale getiriyor. NFT oyunları, bu noktada bir dönüm noktası niteliğindedir. Oyuncular harcadıkları zaman karşılığında kripto para ve NFT'ler kazanabilirler. Böylece eğlendiğiniz kadar pasif gelir elde etmek içinde boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Şu anda en kalabalık ve en çok kazandıran NFT oyunlarından bazıları aşağıdaki gibi.

Splinterlands

Splinterlands, Heart Stone benzeri bir kart oyunudur. Fakat burada farklı olarak NFT'ler üzerinden işlem yaparsınız. Bir oyna ve kazan oyunu olan Splinterlands, belirli aralıkla düzenlediği turnuvalarda oyuncularını token ile ödüllendirir. Bu oyunda özel karakter ve yetenek kartlarınızı herhangi biriyle takas edebilirsiniz. Yine seviye atlamak için farklı kartları birleştirmeniz gerekiyor. Splinterlands'e başlamadan önce Twitch ve Youtube üzerinden sizi nelerin beklediğine göz atın. 

Axie Infinity

Pokemon benzeri bir NFT oyunu olan Axie Infinity, aslında piyasanın en kazançlı ve en kalabalık oyunudur. Günlük 2,8 milyon oyuncusuyla piyasanın en büyük NFT oyun ekosistemidir. Axie Infinity dünyasında, Pokemon benzeri yaratıklarını geliştirerek AXS veya SLP token kazanırsınız. Özellikle AXS, kripto para piyasasının en büyük 57.tokenidir. Geçen yıl oyuncularına ve yatırımcılarına %1.000'in üzerinde getiri sağladı.

Alien Worlds

Uzay temalı oyunlar seviyorsanız, Alien Worlds tam size göre. Piyasanın en büyük NFT oyunlardan biri olan Alien Worlds'ün 1,1 milyondan fazla oyuncusu var. Oyna-kazan oyunu, gezegenleri yönetmekten uzay keşfine sayısız mavera ve strateji unsuru içeriyor. Bu oyunda kullanılan kripto para birimi TLM tokendir. Diğer oyunlarda olduğu gibi kazandığınız TLM token'leri nakite çevirebilirsiniz. Ayrıca oyun içindeki imparatorluk seçimlerinde de kullanmanız mümkün.

Alien Worlds metaverse'de oyuncular nadir görevlerle tabidir. Oyunda ana amaç olarak Trilium madenciliği yaparak gezegenlerinizi geliştirirsiniz. NFT'ler, oyundaki eşyaların değerini belirleyen farklı nadirlik ve parlaklık seviyeleriyle birlikte gelir. Alien Worlds oyuncuları ilk amacı olarak galaksileri üzerinde mutlak kontrol sahibi olmalıdır. 

Star Atlas

Sayısız NFT oyunu olduğu için bu liste 100 örneğe kadar uzanabilir. Bu yüzden, özet geçmek adına uzay temalı başka bir dev oyun projesine daha göz atalım. Star Atlas, Unreal Engine 5 oyun motoru inşa edilen sektörün en ihtişamlı NFT oyunlarından biriydi. Geliştirici ekibi sektöre damga vuracak bir uzay metaverse'ü inşa etmek için bir yıldan uzun süredir çalışıyor.

Star Atlas dünyasında ana amacınız; araziler ve kaynaklar edinerek uzay imparatorluğunu geliştirmeniz. Burada sizinle aynı amaca sahip farklı oyuncularla mücadele edersiniz. Tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi oyun için NFT ödüllerine sahip olursunuz. Oyunun ekonomisi ATLAS ve POLIS olmak üzere iki kripto para birimine dayanıyor. Kendi uzay imparatorluğunu kurmadan önce oyunun görsellerine hızlıca göz atarak başlayabilirsiniz.

NFT Oyunları Nasıl Oynanır?

NFT oyunlarının normal oyunlardan hiçbir farkı yoktur. Yukarıda incelediğimiz oyunların her biri, oynanış açısından klasik örneklerine benzer. Bir karakter tasarlar ve oyuna başlarsınız. NFT oyuncularını diğer oyunlarından ayıran yegane özelliği blockchain teknolojisi kullanmalarıdır. Normal oyunlar merkezidir ve blockchain oyunları gibi oyuncuların kontrolünde değildir.

NFT oyunlarına başlamanız için ihtiyacınız olan tek şey bir kripto para cüzdanı olacak. MetaMask, MathWallet, Trust Wallet ve SafePal, oyunlara kayıt olmak için kullanabileceğiniz kripto para cüzdanlarıdır. Bu cüzdanların şifrelerini siz belirlersiniz. Bir kripto para cüzdanı oluşturduktan sonra yukarıdaki oyunların tümüne erişim sağlayabilirsiniz. Unutmayın, bu cüzdanlar sizin oyundaki kimliğinizdir. NFT eşyalarınızı ve token'lerinizi bu cüzdanlar üzerinden satabilir ve ticaret yapabilirsiniz.

Mobil NFT Oyunları Nelerdir?

NFT oyunlarının Android ve iOS sistemlerine entegre olduğunu söylemek heyecan verici. Bu sayede, bilgisayarınızın başında çakılı kalmadan istediğiniz her yerde karakterlerinizin gelişimini takip edebilirsiniz. Mobil kategorisinde karşımıza çıkan başlıca NFT oyunları şu şekilde:

· Silks

· Mobox

· Plant vs Undead

· CryptoKitties

· Skyweaver

Mobil NFT oyunları, her gün yeni blockchain projeleriyle dolup taşıyor. Eğer ciddi bir oyuncu olmak istiyorsanız, zamanız değecek oyunlar bulmak oldukça önemli. Bu yüzden, birden fazla oyunda aynı anda ilerlemeyi tercih edebilirsiniz. Yukarıdaki listelediğimiz tüm NFT oyunları, kazan-oyna modeline sahip projelerdir. Bu oyunlar geçen yıldan bu yana binlerce oyuncunun onayını aldılar. Sizde NFT oyun dünyasına katılmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk adım bir kripto para cüzdanı edinmek. Daha sonra piyasadaki en popüler oyunlardan biriyle başlayabilirsiniz. Trend oyunları takip etmek ve erken yatırımcıları arasında olmakta ayrıca önem teşkil ediyor. Takipte kalın, araştırmalarımız doğrultusunda sizi bu oyunlardan haberdar ediyor olacağız.