0%

Google Lens ile Arama ve Gelecek Senaryoları 

Google Lens, artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde etrafımızdaki nesneleri taramamızı sağlar. Uygulamanın en büyük özelliği, bir yazı veya uzun bir metni saniyeler içinde telefonumuza aktarma yeteneğidir. Esasen telefon kameraları ile internet arasında iletişim kurar. Bu yazıda, Google Lens teknolojisini ve öngörülen gelecek senaryolarını detaylı olarak ele aldık.

Google Lens ile Arama Nedir?

Google Lens, artırılmış gerçeklik ve akıllı telefon kameralarının yardımıyla merceğin önündeki nesneleri saniyeler içinde internetle buluşturur. Aynı zamanda onları anlayarak tarama, çeviri, alışveriş ve daha fazlası gibi işlemler için seçenekler sunar. Google'ın 2017'deki en büyük duyurularından biri olan Google Lens, piyasaya ilk çıktığında yalnızca Google Pixel'de bulunan Lens'ti. O zamandan beri, Android cihazların çoğunda Google Lens otomatik olarak yüklü geliyor. Eğer sizin telefonunuzda yoksa, Google Play'den indirebilirsiniz.

Google Lens'i henüz keşfetmediyseniz, fiyatını bilmediğiniz bir ürünü taramayı deneyin. Taradığınız herhangi bir objenin internetteki arama sonuçlarını saniyeler için önünüze sunar. Bununla birlikte, yabancı dildeki metinleri anında çevirme veya türünü bilmediğiniz bir çiçeğin tanımlama gibi çeşitli görevleri yerine getirir. Bu teknoloji şu anda gündelik hayatımızı kökten değiştirmeyi vaat ediyor. Şimdi yerinizden kalkın ve etrafındaki herhangi bir logoyu Google Lens ile kameranızdan tarayın!

Görsel ile Arama Aracı Google Lens

Google Lens, görsel ile arama konusunda Google arama motorunun kapsamlı veritabanı ile iletişim kurar. Örneğin, markasını bilmediğiniz bir ürünü Google Lens ile taramayı deneyin. Bir müze gezintisinde antik dilleri tarayın. Öğrenmek istediğiniz herhangi bir konuyla ilgili görseli Google Lens ile taradığınız zaman kısa sürede sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Çok pratik bir kullanım sunan Google Lens, her geçen gün kendini geliştirerek kullanıcılarına olağanüstü bir deneyim sunmayı vadediyor. 

Google Lens bu senaryoların dışında aşağıdaki özellikleri de sunabiliyor:

· Akıllı metin seçimi: Kitapları ve kendi el yazısını telefonunuzdaki kamerayı kullanarak saniyeler içinde dijital ortama dökebilirsiniz. Google Lens bu metni tarar ve ardından kullanmak üzere telefonunuza kopyalayabilirsiniz. Telefonunuzu kullanarak bir Wi-Fi şifresini kopyalayıp giriş ekranına yapıştırdığınızı hayal edin.

· Çeviri özelliği: Google Lens çeviri konusunda hayal bile edemeyeceğiniz bir deneyim sunuyor. Telefonunuzu yabancı dildeki bir postere veya kitaba tutan, o metninin anında çevrildiğini göreceksiniz.

· Akıllı metin arama: Google Lens'te herhangi bir metin üzerinden Google araması yapabilirsiniz. Örneğin Çince bir kelimeyi kameranız ile taramayı deneyin.

· Alışveriş: Alışveriş yaparken beğendiğiniz bir elbiseye rastlarsanız, Google Lens üzerinden benzer ürünleri öğrenebilir, fiyatlarına bakabilirsiniz. Alışveriş esnasında ürünün marka ve modelini aratmak yerine, Google Lens ile internetteki sonuçlara doğrudan erişebilirsiniz. 

Google Lens ile Arama Nasıl Kullanılır?

Google Lens kullanmak için Play Store'dan Google Lens uygulamasını yüklemeniz gerekiyor. Apple iOS telefonlarda, Google Fotoğraflar ve Google uygulamasındaki Google Lens simgesini kullanarak ulaşabilirsiniz. Telefon kameranızla doğrudan arama yapmak için ekranınızdaki Google Lens simgesine dokunun. Bunun taşında halihazırda çektiğiniz bir fotoğrafı da doğrudan tarayabilirsiniz. 

Galerinizdeki fotoğrafları taramak için aşağıda kırmızı ile gösterilen Google Lens simgesine dokunun. Uygulama size burada yapmak istediklerinize göre seçenekler sunuyor. Benzer görselleri bulmaktan alışverişe her türlü ihtiyacınız için kullanabilirsiniz.

Google Lens ile Faydalı Neler Yapılabilir?

Yukarıdakiler tamamsa, şimdi Google Lens'i nelerde kullanabileceğimize göz atalım. Bu özellikler çalışma hayatınızdan gündelik ihtiyaçlarınıza hayatınız birçok alanında pratik çözümler sağlıyor.

· Gerçek dünyadan metinleri dijital ortama aktarın: Google Lens'in en kullanışlı özelliği; kitaplar, defterler, tabelalar, mezar taşları ve hatta kelime dövmelerini bile gerçek dünyadan dijitale aktarmasıdır. Bunu sadece birkaç saniye içinde birkaç tıklama ile yapar. Google Lens ile bir metni hızlıca kopyalayıp dijital ortamda kullanabilirsiniz. Bunun için yukarıda belirtilen Google Lens simgesine tıklamanız yeterli.

· Herhangi bir fiziksel belge veya resimdeki metni arayın: Herhangi bir metin türünü seçtikten sonra, ekranın alt kısmındaki seçeneklerden, "Metni kopyala", "Bilgisayara kopyala" vb. seçeneklerin bulunduğu satırda parmağınızı sola kaydırın. Bu sayede, taradığınız objenin Google arama sonuçlarına doğrudan ulaşırsınız. Markasını bilmediğiniz bir ürünü ararken Google Lens kullanmayı deneyebilirsiniz.

· Resimleri karşılaştırın: Google Lens, bir görüntüden çıkarılan metni aramaya ek olarak, fotoğrafınızdaki veya ekran görüntülerinizdeki gerçek nesneye benzeyen ek görüntüler için internette arama yapabilir. Görsel olarak benzer görüntüleri bulmak ve hatta belirli bir telefon modeli veya bir resimde görünen öğe gibi ayrıntıları saptamak için mükemmel bir yoldur. "Ara" seçeneğine dokunarak, Lens ara yüzünün altındaki ana seçenekler çubuğundan resimleri internetteki arama sonuçlarıyla karşılaştırabilirsiniz.

· Ajandanızı düzenleyin: El ilanı, ilan panosu, randevu kartı veya düğün davetiyesi gibi üzerinde tarih olan bir şeyle karşılaştığınızda Google Lens uygulamasını açın. Bu sayede bilgileri dijital takviminize manuel olarak girme zahmetinden kurtaracaksınız. Android telefonunuzun kamerasını kağıda doğrulttuktan sonra tarihe dokunun. Alt panel seçeneklerinin başında Lens size bir "Takvim etkinliği oluştur seçeneği" sunar. Buna dokunun ve bilgileri hemen gerekli ayarlamaları yapabileceğiniz ve kaydedebileceğiniz tercih ettiğiniz takvim uygulamasına aktarın.

· Yeni tanıştığınız kişilerin iletişim bilgilerini kaydedin: Bir esnaf size kartvizit uzattığında Lens'i açıp telefonunuzun kamerasını karta doğrulttuktan sonra kişinin adına dokunun. Saniyeler içinde tüm iletişim bilgilerini telefonuna aktarın. Bu özellik sandığınızdan daha önemli olabilir. Şöyle düşünün, kartviziti tarayıp isim ve telefon numarası seçtikten sonra doğrudan telefonunuza yeni kişi ekleyebiliyorsunuz.

· İşlerinizi tekbir dokunuş ile halledin: Belirli bir işlemi gerçekleştirmek için telefonunuza bir adres veya telefon numarası kaydetmeniz gerekebilir. Bir mektupta, kartvizitte, hatta alakasız bir kurumun kapısında anlamını bilmediğiniz bir yazı ile karşılaşabilirsiniz. Google Lens uygulamasını açın, telefonunuzu metne doğrultun ve ne olduğunu görenin. Alternatif olarak, ilgili bilgilerin resmini çekmek ve daha sonra Lens uygulamasından erişmek için B seçeneğini kullanın.

· Gerçek dünyadan çevrilmiş metinler: Kendinizi başka bir dilde bir tabelaya bakarken ve ne yazdığını merak ederken bulursanız, Google Lens uygulamasının yerleşik bir çeviri özelliği olduğunu unutmayın. Uygulamayı açın, telefonunuzu metne doğrultun ve bulmak için ekranın alt kenarına yakın "Çevir"e dokunun. Siz farkına bile varmadan, Lens ekranınızdaki kelimeleri anında İngilizce çevirileriyle değiştirir. O kadar hızlı ve verimli ki neredeyse bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi görünüyor.

· Kişisel hesaplamalarınız için kullanın: Bir dahaki sefere hesaplamayacağınız bir matematik işlemiyle karşılaştığınızda, kameranızı kullanmayı deneyin. Söz konusu matematik sorusu bir beyaz tahtada ise Lens'i açın ve telefonunuzla tarayın. Bunu özellikle ödevlerinizde kullanabilirsiniz. Lens sizin için biyoloji, kimya, fizik ve matematikteki basit denklemlerden karmaşık denklemlere kadar her şeyi ele alarak anında bir cevap verebilir.

Google, yukarıdaki tüm bu özelliklerin yanında uygulamasını sürekli olarak küçük güncellemelerle geliştiriyor. Ayrıca, Google Lens'in her zaman keşfedilecek yeni özellikleri karşımıza çıkıyor. Örneğin, 2022 içinde tanıtılan yeni versiyonlarda Artırılmış Gerçeklik (AR) üzerine yapılan çalışmaları gördük. Markalar artık ürünlerinin 3 boyutlu versiyonlarını internete yükleyip, müşterilerine satın almadan önce deneyimleme fırsatı sunuyor. Google'ın akıllı gözlük üzerine yaptığı çalışmaları da göz önünde bulundurunca, önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin nerelere varacağını görmek heyecan verici olacak.