0%

Near Field Communication ifadesinin kısaltması olarak kullanılan NFC, Yakın Alan İletişimi olarak dilimize çevrilmektedir. NFC özelliği sayesinde, bu özelliği destekleyen iki akıllı telefon ya da cihaz birbirlerine kablo kullanmaya gerek kalmadan bağlanabilir ve dosya aktarımı gerçekleştirebilir. Bu cihazların birbiri arasındaki tüm iletişim NFC özelliği ile kontrol edilebilir. Peki, günümüzde Android işletim sistemine sahip akıllı telefonların neredeyse tamamında bulunan NFC nedir ve NFC nasıl kullanılır?

NFC Nedir?

NFC sistemi, iki farklı cihazın birbirine temas etmeden ya da fiziksel olarak kablolar ile birbirine bağlanmasına gerek olmadan bu cihazlar arasında iletişim kurulması için kullanılmaktadır. NFC sistemi sayesinde cihazlar arasında dosya transferi gerçekleşebileceği gibi aynı zamanda çeşitli uygulamalar üzerinden ödeme işlemleri de gerçekleştirilebiliyor. NFC bağlantısının kurulabilmesi için cihazlar arasında maksimum 4 santimetrelik bir mesafe bulunması gereklidir. 

NFC sistemi direkt olarak kendi bağlantısı üzerinden cihazları birbirine bağlamaktadır. Cihazların kablosuz bağlantı kullanılarak iletişime geçmesi, özellikle günümüz şartlarında temassız ödeme avantajlarının kullanılmasını sağlıyor. NFC sistemi kullanılarak gerçekleştirilen tüm ödeme işlemlerinde, ödemeler temassız şekilde birkaç saniye içerisinde onaylanmaktadır. 

NFC bağlantısı çift yönlü bir bağlantıdır. Bu bağlantı sayesinde her iki cihaz da birbirine sinyal göndererek bağlantı kurar ve gerçekleştirilmek istenen basit işlemler gerçekleştirilebilir. Anlık olarak ödeme alma ya da para gönderme gibi işlemler ile birlikte karşıdaki cihaz sistemine tanımlı bir ürünün bilgileri de QR kod okutmaya gerek kalmadan alınabilir. NFC bağlantısının kullanılabilmesi için Wi-Fi, 3G ya da 4.5G gibi farklı bağlantılara ihtiyaç duyulmaz. NFC özelliği bulunan cihazlar kendi kablosuz bağlantıları ile otomatik olarak birbirlerine bağlanabilir ve basit teknik işlemleri gerçekleştirebilir. 

NFC Özelliği Hangi İşlemlerde Kullanılmaktadır?

NFC özelliği bulunan akıllı telefonlar hem diğer akıllı telefonlara hem de NFC özelliği bulunan cihazlara otomatik olarak bağlanabilir. Kurulan bağlantı ile cihazlar arasında ödeme ya da bilgi alma gibi basit işlemler gerçekleştirilebilmektedir. NFC sisteminin günümüzde en temel kullanım alanı pos cihazlarında akıllı telefonlar yardımı ile ödeme alabilmektedir. Akıllı telefonlara yüklenen çeşitli uygulamalar aracılığı ile NFC sistemi kullanılarak pos cihazlarına anlık olarak bağlanabilir ve kredi kartlarında bulunan temassız ödeme benzeri bir ödeme yöntemi ile tüm ödemeler gerçekleştirilebilmektedir.

NFC bağlantısı ile sadece ödeme yapmak değil, bununla birlikte farklı cihazlar üzerinde çeşitli kontroller gerçekleştirmek de mümkün. Kablosuz bağlantı yardımı ile farklı bir cihaz üzerinden uygulama çalıştırabilir ya da bu cihazlara bağlanarak cihazlara dosya transferi de gerçekleştirebilirsiniz.

NFC Özelliği Olan Telefonlar Hangileridir?

NFC özelliği olan telefonlar genellikle son yıllarda piyasa çıkan akıllı telefonlar olarak biliniyor. Ancak Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda NFC özelliği, yıllardan bu yana kullanılıyor. Bununla birlikte Apple cihazların da birçoğunda artık NFC özelliği bulunuyor. Peki, NFC özelliği bulunan cihazlar hangileridir ve NFC özelliğinin telefonda olduğu nasıl anlaşılmaktadır?

NFC özelliği, Android 10 ve Android 11 işletim sistemine sahip neredeyse bütün akıllı telefonlarda bulunuyor. NFC özelliğinin hangi akıllı telefonlar tarafından desteklendiğine dair bilgileri, direkt olarak cihazın teknik özelliklerini inceleyerek de ulaşabilirsiniz. Sahip olduğunuz akıllı telefonun NFC özelliğini destekleyip desteklemediğini görmek için cihazın ayarlar bölümünde bağlantılar kısmını da inceleyebilirsiniz. 

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda NFC özelliğinin olup olmadığını görüntülemek için cihazın ‘’Ayarlar’’ bölümünden ‘’Kablosuz Ağlar’’ bölümüne giriş yapmanız gerekiyor. Bunun ardından karşımıza çıkacak olan ‘’Diğer Bağlantılar’’ kısmından NFC özelliğini görüntüleyebilirsiniz. NFC özelliğinin cihazınızda olup olmadığınızı anlamanın bir diğer yolu ise cihazınızın bildirimler sekmesini açarak NFC özelliğinin bulunup bulunmadığını kontrol etmektir. Cihaz ekranının üst kısmında bulunan paneli aşağı kaydırarak, cihazın hızlı olarak açılıp kapatılabilen tüm özelliklerini bir arada görüntüleyebilirsiniz. Eğer kullandığınız akıllı telefonda NFC özelliği var ise bu panelde görülecektir. 

NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır?

Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonlarda NFC özelliği, cihazın aynı özelliğe sahip olan diğer bir cihaz ile kablosuz bağlantı kurmasını sağlar. NFC bağlantısı genel olarak radyo bağlantısını kullanarak cihazları birbirine bağlamaktadır. Bu sayede NFC özelliğine sahip iki cihaz birbirine bağlanarak veri transferi gerçekleştirebilir. Cihazlar arasında iletişimin gerçekleşmesi ve basit işlemlerin tamamlanması için NFC protokollerine bağlı kalınmalıdır. Bu bağlantı sayesinde akıllı telefonlarınız üzerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilir ve QR kodlar ile benzer olarak karşınızdaki ürünlerin bilgisini alabilirsiniz. 

NFC bağlantısı, Wi-Fi ya da BT bağlantısından farklı olarak bir güç kaynağına ihtiyaç duymaz. Bunun yerine radyo dalgaları kullanılarak sinyaller iletilir ve bu işlemler diğer bağlantılara kıyasla çok daha hızlı şekilde onaylanır. NFC sistemine verilebilecek en popüler örnek, kredi kartları ile temassız ödeme yapabilmektedir. Kredi kartı ile temassız ödeme yapılabilmesi için de kredi kartında bulunan NFC özelliğinin, pos cihazı tarafından okunabilmesi gereklidir. Kredi kartı ile pos cihazı arasında birkaç santimetre mesafe kadar yakınlık kurulduğunda, NFC bağlantısı sayesinde ödeme işlemi tamamlanır. 

NFC bağlantısı ile ödeme yapılabilmesi için cihazların ikisinin de aktif bir bağlantıya sahip olmasına gerek yoktur. Kredi kartı ile temassız ödeme yapılırken, kredi kartında aktif olarak NFC bağlantısı bulunmaz. Ancak kredi kartı pos cihazına yeteri kadar yaklaştırıldıktan sonra kredi kartının NFC bağlantısı aktif hale gelir ve ödeme işlemi gerçekleştirilir. 

Akıllı telefonlarda bulunan NFC sistemi de bu sistem ile benzer şekilde işlemektedir. Pos cihazı ya da NFC bağlantısı bulunan ödeme kanalı ile akıllı telefon yeteri kadar yaklaştırıldıktan sonra, cihazın NFC bağlantısı aktif hale gelerek ödeme işlemi tamamlanır. NFC bağlantısının okuyucu ve yazıcı, kart okuyucu ve eşler arası olmak üzere 3 farklı özelliği bulunmaktadır. Okuyucu ve yazıcı özelliği, NFC bağlantısının NFC afişlerinde bulunan etiketleri okuyarak ürüne ya da afişe dair bilgilerin otomatik olarak cihazda görülmesini sağlar. Kart okuyucu özelliği ise NFC özelliğine sahip cihazların ödeme yapması ve ödeme alması sağlanmaktadır. Eşler arası özelliği ise NFC kullanan cihazların birbirine kablosuz bağlantı üzerinden dosya transferi gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bu sayede cihazlar arasında daha hızlı şekilde dosya transferi de gerçekleşmektedir. 

NFC Özelliğindeki Sorunlar Nelerdir?

NFC özelliğinin en büyük sorunlarından bir tanesi günümüzdeki tüm Android cihazlarda bulunmuyor olmasıdır. Bu nedenle sadece NFC özelliği desteklenen cihazlar birbiri arasında bağlantı kurarak dosya transferi gerçekleştirebilir. Bununla birlikte NFC özelliği bulunmayan cihazlarda temassız ödeme ile de gerçekleştirilemiyor. Her ne kadar tüm akıllı telefonlarda NFC özelliği bulunmasa da Android 10 ve Android 11 işletim sistemine sahip akıllı telefonların birçoğunda bu özellik destekleniyor. 

NFC özelliğinin bir diğer sorunu ise özelliğin tüm dosya transferlerini desteklememesidir. NFC özelliği ile birçok dosya transferi gerçekleşebiliyor olsa da desteklenmeyen dosya türlerinin transferlerinde çeşitli sorunlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle dosya transferleri sırasında dosya türünün desteklendiğinden emin olunması gerekir. 

NFC özelliği cihazların üzerinde bulunan çipler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle tüm cihazlarda NFC özelliğinin aktifleştirilmesi aynı bölgelerden olmayabiliyor. Bu nedenle farklı cihazların birbiri ile kuracağı NFC bağlantısı cihazların farklı noktalarından gerçekleşebiliyor. Cihaz, NFC bağlantısını destekliyor ancak NFC bağlantısı düzgün şekilde kurulamıyor ise bağlantıyı gerçekleştirecek olan çipin cihazın neresinde bulunduğuna dikkat etmeniz gerekiyor demektir. 

NFC Güvenli Midir?

NFC bağlantısı ile yapılan ödemeler, özellikle son yıllarda popüler hale geldiği için kullanıcıların aklında da bağlantının güvenli olup olmadığına dair sorular oluşmaya başlıyor. Özellikle internet üzerinden yapılan ödemelerde, kişisel bilgilerin kötü amaçlar ile kullanılması ya da kart bilgilerinin çalınması gibi durumlar ile karşılaşılabiliyor. Peki, NFC güvenli midir?

NFC bağlantısı ile ödeme yapabilmek için ödeme yapılacak olan cihaz ile birkaç santimetrelik bir mesafede bulunulması gereklidir. Bu nedenle kullanıcılar uzaktan ödeme yapamaz, bunun yerine kredi kartı ya da akıllı telefonları ile NFC bağlantısı üzerinden temassız ödeme gerçekleştirebilir. İşlem sırasında kart bilgilerinin farklı ortamlarda kullanılması mümkün olmadığı için NFC bağlantısı ile ödeme yapmanın bir güvenlik sorunu yoktur. 

NFC ile Karekod Arasındaki Fark Nedir?

NFC bağlantısı, akıllı telefonlarda bulunan mikroçipler üzerinden gerçekleşmektedir. Bu çip, NFC ile ödeme yapılacak ya da dosya transferi gerçekleştirilecek cihaz arasında bağlantı kurmak için kullanılmaktadır. Karekod uygulamaları ise barkodlar ile benzer şekilde, karekodun sisteminde yazılı olan işlemin gerçekleştirilmesi prensibine dayanmaktadır. ‘’NFC ile karekod arasındaki fark nedir?’’ sorusunun en temel cevabı ise QR kodlarda bir bağlantı kurulmasına gerek olmamasıdır. QR kodlar ile yapılacak olan bağlantılar ya da ödemelerde, QR kodun üzerinde yazılan bağlantı üzerinden ödemeler gerçekleşmektedir. Ancak NFC sisteminde ödemeler ödeme cihazı ve NFC bağlantısı özelliği bulunan akıllı telefon arasında kurulan kısa süreli bağlantı ile gerçekleşmektedir. 

NFC ile BT Arasındaki Fark Nedir?

BT bağlantısı, iki farklı cihaz arasında kablosuz bağlantı kurularak çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Geçmişte genellikle dosya transferleri için kullanılan bu bağlantı, günümüzde birçok cihazın akıllı telefonlar üzerinden kontrol edilebilmesine de olanak sağlıyor. Kulaklık, akıllı ev sistemleri, otomobiller, kilit sistemleri ya da Mouse ve klavye gibi bilgisayar parçalarının birçoğu BT bağlantısı kullanmaktadır. BT bağlantıları genellikle cihaz ile kurulduktan sonra istenilen süre kadar bu bağlantı aktif kalmaktadır. BT bağlantısı kesilene kadar cihazlar bağlı kalmaya devam eder. NFC ile BT arasındaki fark ise bu noktada ortaya çıkıyor. NFC bağlantısı genellikle cihazlar arasında bir işlemi başlatmak için anlık olarak kurulan bağlantıdır. NFC bağlantısı cihazlar arasında anlık olarak kurulurken, BT bağlantısı uzun süreli bağlantıları mümkün hale getirmektedir.