0%

Yıllardan bu yana alışveriş ve farklı sektörlerde kullanılan barkod sisteminden esinlenilerek tasarlanan Karekod ya da yaygın bilinen adı ile QR kodlar, iki boyutlu bir barkod çeşididir. Denso adlı firma tarafından geliştirilerek tasarlanan QR kodların kelime anlamı ise Quick Response kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Karekod uygulamaları geliştirildikten sonra hem dünya genelinde hem de ülkemizde ilk olarak ilaç sektöründe kullanılmaya başlandı. Ancak ilaçlarda kullanılan bu QR kodlar, gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın da her alanına girmeye başladı. Peki, karekod nedir ve hangi alanlarda kullanılıyor?

Karekod Nedir?

En genel anlamı ile bakacak olursak, karekodlar geçmiş yıllarda kullanılan barkodlar ile pek de farklı bir temele dayanmıyor. Tasarım olarak değişik şekillerde tasarlanabilen karekodlar, sadece ürünlerin alışveriş esnasında tanımlanmasında değil aynı zamanda belirli internet sitelerinin uzantılarından ürün bilgilerine kadar birçok alanda kullanılabiliyor. İlk olarak ilaç sektöründe, ilaçlara dair bilgilere daha rahat ulaşılabilmesi için tasarlanan karekodlar teknolojinin de gelişmesi ile birlikte artık hayatımızın herhangi bir anında karşımıza çıkabiliyor. 

Türkçeye karekod olarak çevrilen QR kodlar, Quick Response (Hızlı Cevap) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün, eşya ya da internet sitesi gibi pek çok bilgi QR kodların sistemine kaydedilebilir ve bu QR kodlar okutulduktan sonra sistemde otomatik olarak kayıtlı olan bilgi cihaz ekranında görüntülenir. Bununla birlikte bankacılık alanında ise ATM ya da internet şubesinden hesaba girişler, para çekme ve para transferi gibi birçok işlemde de QR kodlar kullanılmaktadır.

Karekodların çıkış amacına bakacak olursak, günümüzde yerini QR kodlara bırakmaya başlayan barkodların ürün ambalajlarında çok büyük alanlar kapladığını söyleyebiliriz. QR kodlar ise bu alandan tasarruf edilmesi için istenilen büyüklüklerde tasarlanabilir. Klasik bir barkoddan 10 kata kadar daha ufak yapılarda tasarlanan QR kodlar bu sayede ciddi bir alan tasarrufu sağlıyor. Bununla birlikte barkodlara ufak bir zarar gelse dahi okuma cihazlarının barkodda yer alan bilgiyi görmesi mümkün değildir. Ancak QR kodlar, belirli bir noktaya kadar yıpranmış ya da bozulmuş olsa dahi cihazlar tarafından doğru şekilde algılanabilir. 

Karekod (QR Kod) Nasıl Kullanılır, QR Kod Okutma Nasıl Yapılır?

Karekodların kullanılabilmesi için öncelikle bir okuyucu cihaza ihtiyaç vardır. QR kodları okutarak bu kodların içerisinde kayıtlı olan bilgilerin alınabilmesi için kullandığınız akıllı telefonlara Google Play ya da AppStore üzerinden QR kod okuyucu uygulamalar yüklemeniz gereklidir. Bununla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte akıllı telefonların kendi yazılımlarında da QR kod okuyucu yazılımlar bulunabiliyor. 

QR Kod okuyucu uygulamalardan herhangi birini akıllı telefonunuza yükledikten sonra karşınıza çıkan herhangi bir QR kodu okutarak bu kodun yönlendirdiği tüm bilgilere erişebilirsiniz. QR kodu okutmak için yine yıllardan bu yana klasikleşen ve her yerde görmeye alışkın olduğumuz barkodların okunması ile aynı mantık kullanılmaktadır. Akıllı telefonunuzdan QR kod okuyucu uygulamaya girdikten sonra uygulamanın QR kod okuyucu özelliğine giriş yapıp kameranız ile QR kodu okutmanız yeterlidir. Bu ve benzeri uygulamalarda QR kodun kamerada görünmesi için kare şeklinde bir alan belirtilmektedir. Bu alanı direkt olarak QR kodu kaplayacak şekilde ayarlayarak uygulamanın QR kodu okumasını sağlayabilirsiniz. Karekod okunduktan sonra, kodun içerdiği tüm bilgiler uygulama tarafından algılanacak ve cihazınıza otomatik olarak yönlendirilecektir. Okuma işleminin hızlı, pratik ve sorunsuz şekilde ilerlemesi için kullandığınız QR kod okuyucu uygulamanın kalitesine de dikkat etmeniz gerekiyor. 

QR KOD (Kare Kod) Nerelerde Kullanılır?

QR kodlar, ilk olarak ilaç sektöründe karşımıza çıkmış olsa da artık hayatımızın herhangi bir alanında karşılaşmamız da mümkün. QR Kodların ilaç sektöründe kullanılmasının en temel amaçlarından bir tanesi, ilgili ilaca dair tüm bilgilere anlık olarak QR kodun okutulması ile ulaşılabiliyor olmasıydı. Bu kodun okunmasının ardından ilacın içerisindeki tüm malzemeler ve ilacın etkilerinin yer aldığı sayfaya daha kolay şekilde ulaşmak mümkün hale geliyordu. Bununla benzer şekilde artık birçok firma ve kuruluş daha kolay şekilde erişilmesini istediği alanlarda kendi QR kodlarını kullanarak müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyor. 

‘’QR kodlar nerelerde kullanılır?’’ sorusunun net bir cevabı olmasa da, bu kodların hayatımızın her alanında karşımıza çıkabileceğini bilmenizde fayda var. Kurumsal ve bireysel firmaların birçoğu müşterilerin ürünler ya da firma hakkında bilgi alabilmesi için QR kodlar oluştururken, tüm bireysel internet kullanıcıları da kendilerine özel QR kodlar yaratabiliyor. Bu nedenle QR kodların kullanım alanlarının da sınırsız olduğunu söyleyebiliriz. 

QR kodların en yaygın kullanım alanlarına örnek olarak kartvizitler, ürün ambalajları, afişler, billboardlar ve çeşitli bağlantıları alma ve şifre gönderme gibi alanlar verilebilir. Birçok firma ya da firma görevlisi, kendi kartvizitlerinde karekodları kullanmaktadır. Bu karekodlar okunduktan sonra, kodu okuma işlemi yapan cihaza kartvizitte yer alan kişinin iletişim ya da adres bilgisi gibi önceden programlanan birçok bilgiyi vermekte kullanılmaktadır. Böylece bilgilerin hem dijital ortama aktarılması sağlanmakta hem de bu bilgilere daha kolay şekilde erişilebilmektedir. 

QR kodların yaygın olarak kullanıldığı bir diğer alan ise reklamcılık alanıdır. Reklamcılık sektöründe herhangi bir yerde karşımıza çıkan billboard, afiş ya da farklı alanlarda QR kodlar kullanılmaktadır. Bu QR kodları akıllı telefonunuz ile okutarak QR koda önceden yüklenen bilgilerin tamamına ulaşabilirsiniz. Genellikle firma reklamlarında ürünlere dair bilgilere ya da direkt olarak firmanın internet sayfasına yönlendirmelerde QR kodlar kullanılmaktadır. 

QR kodlar, sadece ürünlere dair bilgi transferinde değil aynı zamanda şifre alma ya da gönderme gibi işlemlerde de kullanılmaktadır. Standart olarak QR kodlar, kendi bünyesinde kayıtlı olan internet sitesine yönlendirme yapmaktadır. Çeşitli restoran ya da kafe işletmeleri ise QR kodları, kendi ücretsiz Wi-Fi hizmetlerinin ağ şifresinin onaylandığı sayfaya yönlendirmektedir. Bu sayede menü ya da size verilen kart üzerindeki QR kodu okutarak Wi-Fi şifresini otomatik olarak girebilir ve Wi-Fi şifresi yazmak zorunda olmadan interneti kullanabilirsiniz. 

QR Kod Oluşturma Nasıl Yapılır?

QR kod oluşturmak için hizmet veren çeşitli internet siteleri, sadece birkaç dakika içerisinde QR kod oluşturmanıza imkan sağlıyor. Bu siteler aracılığı ile siz de istediğiniz amaca hizmet eden QR kodları sadece birkaç dakika içerisinde oluşturabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Karekod oluşturmak için kullandığınız internet sitelerinin belirli bir prosedürü yok ise oluşturulan karekodlarda herhangi bir kullanım limiti yoktur. Ancak kodu oluşturmadan önce internet sitesini araştırmanız bu konuda daha detaylı bilgi almanızı sağlayacaktır. 

Karekod oluşturmak için kullanabileceğiniz en basit arayüzüne sahip internet sitesi Unitag’dır. Unitag ile QR kod oluşturmak için öncelikle sitenin giriş adresinde sol kısımda bulunan ‘’Enter Your URL’’ kısmına QR kod okutulduğunda kişilerin ulaşmasını istediğiniz internet sitesi bağlantısını yazmanız gerekiyor. Bunun ardından ekranın sağ kısmında yer alan ‘’Your QR Code’’ yazısının hemen altında verdiğiniz bağlantıya gönderme yapan bir QR kod oluşturulmuş olacaktır. QR kodunuz oluşturulduktan sonra sayfanın alt kısımlarında QR kodunda çeşitli tasarım değişikliği de gerçekleştirebilirsiniz. Kodun iç ya da köşe kısımlarına istediğiniz amblemleri ekleyebilir ya da karekodun rengini tamamen değiştirebilirsiniz. Tüm tasarım işlemleri de tamamlandıktan sonra QR koduna sağ tıklayarak görseli bilgisayarınıza kaydetmeniz QR kod oluşturmak için yeterli olacaktır. Bunun ardından QR kodunuzu istediğiniz her alanda kullanabilirsiniz.