0%

Instagram kullanıcıları olarak büyük bir ün kazanan Mike Krieger ve Kevin Systrom, her geçen gün gelişen ve yenilenen uygulamayla dillerden düşmüyor. Popülerliğini sürdürmeye kararlı olan iki ortağın yeni sosyal medya uygulaması olan Artifact ile de büyük bir ilgi toplayacağı kesin! Bilgi, haber, makale ve yapay zekanın bir arada bulunduğu platform olarak bilinen Artifact; kullanıcılara büyük yayıncıların paylaştığı içerikleri ve çeşitli makaleleri sunacak. Arka planda çalışma gösteren yapay zekanın ise, kullanıcı tercihlerini kontrol etmesi bekleniyor. Bu sayede ise kişiselleştirilmiş/özelleştirilmiş bir haber deneyimi yaşatacak. Sosyal medya tarafının da bulunacağı ve bu bölümde haberlerin arkadaşlarla tartışılacağı da söylentiler arasında yer alıyor. Uygulama küçük veya büyük bir site sınıflandırması yapmadan takip sistemini de takipçilerine sunacak. Bu sayede takip edilen insanların paylaştığı haberlere de kolaylıkla erişilebilecek, yorum yapılabilecek ve ilgili paylaşım sahiplerine direkt mesaj gönderilebilecek. “Sosyalleşmenin geleceği” olarak bahseden Kevin Systrom’a ek olarak Tiktok’un yazılı hali olarak da betimleniyor. Peki, Artifact uygulaması nedir? Ne zaman çıkacak? 


Artifact Nedir?

Kelime anlamı “insan eliyle yapılmış şey” olan Artifact, Mike Krieger ve Kevin Systrom tarafından kurulan bir haberleşme uygulaması. Uygulama henüz halka açık olmasa da ilgilenen kullanıcılar tarafından ön kayıt yapılabilecek bir bekleme listesine sahip. Açıklandığı üzere Google’ın 2013 senesinde kullanıma kapattığı, RSS haber okuyucu uygulaması olan Google Reader’a oldukça güçlü bir rakip olarak duruyor. 


Artifact, son kullanıcıların deneyimlerini kişiselleştirmek üzere makine öğrenimi kullanan ve insanların arkadaşları vasıtasıyla karşılaştıkları makaleleri tartışmalarına olanak veren bir “haber okuyucu” olarak tanımlanıyor. Google Reader’a benzer bir niteliğe sahip olan uygulamanın yalnızca RSS beslemelerini direkt ekleyecek kullanıcıların betimlenmesi gerekiyordu. 


Artifact Uygulaması Nasıl Çalışır?

Artifact uygulamasının pratik ve keyifli bir kullanım sunacağı kesin. Uygulamaya üye olurken, kullanıcılar ilgi duyduğu makaleleri ve haber konularını seçebiliyor. Daha sonra yapay zeka kullanıcının ihtiyaç ve beklentisine hitap eden konuları seçiyor. Açıklamalara göre, yapay zeka ve makine öğrenme altyapılarını merkezinde bulunduran Artifact, özelleştirilmiş/ kişiselleştirilmiş bir haber deneyimi keyfi de yaşatacak! Artifact uygulamasının bir sosyal yönünün olacağı da aktarılıyor. Bir bölümünde haberlerin arkadaşlarla beraber tartışılmasının mümkün olacağı kesin. Küçük ya da büyük bir site ayrımı gözetmeksizin her sitenin makale, haber vb. içerikleri görülebilecek. Bununla beraber Artifact takip sistemini de kullanıcılarına sunarak pratik bir kullanım sağlayacak. 

Beta sürümü de kullanıcılar tarafından tespit edilen Artifact’ta iki farklı akışa da erişmek mümkün oluyor. Bunlardan bir tanesi, kullanıcıların, takipte bulunduğu bireyler tarafından yapılan içerikler ve yorumları ile birlikte gördükleri akış oluyor. Bu bölümde hem haberlere hem de takip edilen insanların yaptıkları yorumlara/tepkilere erişilebiliyor. Diğer bölümde ise, kullanıcıların birbirlerine gönderdikleri haber, makale vb. içeriklerin bulunduğu mesaj kutusu oluyor. 


Artifact Uygulaması Ne Zaman Çıkacak?

Şimdiden popülerliği artan ve adından sıklıkla söz ettiren Artifact, henüz uygulama marketlerine girmedi. Ne zaman çıkacağı henüz bilinmeyen bu uygulamanın Türkiye’de kullanımının olup olmayacağı konusunda da net bir bilgiye erişilmiyor. O nedenle net bir tarih vermek mümkün olmuyor. Artifact ile direkt olarak haber okumak, ekli olan arkadaşlarla paylaşmak ve üzerine kritik yapmak mümkün. Söz konusu uygulama hakkında yapılan açıklama göre, yapay zeka ve makine öğrenme alt yapılarını sunacak. Gündemde olan birçok uygulama kayıt olurken gerçekleştirilen bilgiler dahilinde kişiselleştirilmiş biçimde sunulacak!

Sosyal tarafının aktarılacağı ve ilgili bölümde arkadaşlarla tartışılmasının mümkün olacağı uygulama hem büyük hem de küçük site ayrımında bulunmayacak. Her detayı içerecek olan uygulama takip sistemini de kullanıcılarına sunacak. Bu sayede takip edilen insanların haberlerini görmek, yorumlarına bakmak ve bu insanlara doğrudan mesaj gönderebilmek mümkün olacak. Kurucuları tarafından sosyalleşmenin geleceği olarak da adlandırılan Artifact, bazı insanlar tarafından Tiktok’un yazılı hali olarak da söz ediliyor. Bu uygulamanın ne kadar çıkacağına dair henüz net bir bilgi sunulmuyor. Ancak çıksa da ülkemizde bir süre kullanılamayacağı düşünülüyor. 


Yapay Zeka Bazlı Haber Takip Uygulaması Artifact

Sosyalleşmenin geleceği olarak nitelendirilen Artifact’ın halka sunulması büyük bir hevesle bekleniyor. Bu uygulamayı diğer platformlardan ayıran en önemli özellik yapay zekanın kullanılıyor olması oluyor. Uygulamanın web sitesinde Artifact’a bakıldığında “yapay zeka tarafından yönlendirilen özelleştirilmiş bir haber akışı” yazıyor. Bununla beraber uygulama birbirinden farklı haber içeriği sunan sitelerin makalelerini birleştirecek. Küçük veya büyük haber içerikleri üreten web site ayrımı yapmadan, ilgili sitelerin haberlerini, makalelerini vb. içeriklerini tek bir platformda birleştirerek kullanıcıları ile buluşturacak. Bu sayede birbirinden farklı internet sitelerinde gezinmek tarihe karışacak. Aynı zamanda web sitesine Artifact’ı indirmek üzere giren insanlar, “Şu anda özel bir beta sürümündeyiz. Telefon numaranızı girerek bekleme listesine girebilirsiniz, daha sonra -size özel bir davet bağlantısı gönderilecek” biçiminde bir metin sunuluyor. Artifact uygulamasının en değerli özellikleri arasında yorum kontrolleri de yer alıyor. Yorumların yan tarafında takip edilen insanlar tarafından yapılan ve yayınlanan yorumlar yer alacak. Makaleler için ayrı bir akış ve gönderileri daha kişisel olarak tartışmak üzere doğrudan mesaj gelen kutusunun bulunacağı da belirtiliyor. 


Mike Krieger ve Kevin Systrom İşbirliğiyle Çıkan: Artifact 

Günümüzün en yaygın kullanılan uygulamalarından olan Instagram’ın satışını Facebook’a yaptıktan sonra yeni projelerin peşine düşen iki ortak, yeni projesiyle de beraber de ses getirdi! Şimdiden pek çok insanın dilinden düşmeyen uygulamanın ismi, Article-fact- Al terimlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Kullanıcılara yapay zeka ile harmanlanmış haberleri pratik ve keyifli bir biçimde sunan uygulamanın her detayı titizlikle oluşturulmuş. 

İki ortak uygulamanın bir sosyal yönünün bulunduğu hakkında da spoiler veriyor. Bir bölümünde haberlerin arkadaşlarla beraber tartışılması mümkün olacağından söz ediliyor. 

Küçük ya da büyük bir site ayrımı gözetilmeksizin her sitenin makale, haber vb. içerikleri görülebilecek. Artifact takip sistemini de kullanıcılarına sunarak pratik bir kullanım sağlayacak.  Beta sürümü de kullanıcılar tarafından test edilen Artifact’ta 2 farklı akışa da erişmek mümkün oluyor. Bunlardan bir tanesi, kullanıcıların, takipte bulunduğu bireyler tarafından yapılan içerikler ve yorumları ile birlikte gördükleri akış oluyor. Bu bölümde hem haberlere hem de takip edilen insanların yaptıkları yorumlara/tepkilere erişilebiliyor. Diğer bölümde ise, kullanıcıların birbirlerine gönderdikleri haber, makale vb. içeriklerin bulunduğu mesaj kutusu oluyor. 

Web sitesine Artifact’ı indirmek üzere giren ilgililer, “Şu anda özel bir beta sürümündeyiz. Telefon numaranızı girerek bekleme listesine girebilirsiniz, daha sonra -size özel bir davet bağlantısı gönderilecek” biçiminde bir metin sunuluyor. Artifact uygulamasının en değerli özellikleri arasında yorum kontrolleri de yer alıyor. Yorumların yan tarafında takip edilen insanlar tarafından yapılan ve yayınlanan yorumlar yer alacak. Makaleler için ayrı bir akış ve gönderileri daha kişisel olarak tartışmak üzere doğrudan mesaj gelen kutusunun bulunacağı da belirtiliyor. Söz konusu uygulama olan Artifact, henüz uygulama marketlerinde bulunmuyor. Ne zaman bulunacağı da henüz bilinmeyen bu uygulamanın Türkiye’de kullanımının olup olmayacağı konusunda da net bir bilgiye erişilmiyor. O nedenle net bir tarih vermek mümkün olmuyor.