0%

Her Akıllı Telefonda Mutlaka Olması Gereken Uygulamalar

Günümüzde küçükten büyüğe her kullanıcının sahip olduğu akıllı telefonlar, içerisinde barındırdığı uygulamalarla birlikte hayatı daha da kolaylaştırıyor. Bu yazımızda her akıllı telefonda mutlaka olması gereken uygulamalara değineceğiz. Akıllı telefonlarda yer alan bu uygulamalar akıllı telefonların işlevini arttırmakla beraber kullanıcının yaşam kalitesinin de artmasına neden oluyor.

Telefonda Olması Gereken Kullanışlı Uygulamalar

Akıllı telefonlar çıktığından beri telefonlar için geliştirilen uygulamalarda da büyük bir artış gözlemlendi. Artık dünyanın her yerinde milyarlarca insan akıllı telefon sahibi. Telefonların bu kadar olmazsa olmaz konumda yer alması, telefonlarla birlikte ortaya çıkan mobil uygulama dediğimiz telefon uygulamalarındaki artışın da artmasına sebep oluyor. Bu uygulamalar birçok farklı alanda yer alabiliyor. Oyunlardan bilgi yarışmalarına, haber ya da alışverişlerden işlevsel uygulamalara kadar. Yazımızda değindiğimiz uygulamalar ise her akıllı telefon kullanan kullanıcılar için mutlaka telefonda yer etmesi gereken uygulamalar olacak.

Google Drive

Google tarafından geliştirilen Google Drive, dosya depolama ve Google hesabındaki dosyaları birbirine aktarmak üzerine kodlanmış bir hizmettir. Google Drive kullanıcıları telefonlarında bulunan belgeleri, müzikleri, fotoğrafları ya da videoları Google Drive depolarında saklayabilir. Kullanıcıların depolama yaptığı bu sanal sisteme bulut sistem denir. Uygulama her Google kullanıcısına belirli bir alana kadar (15 GB) ücretsiz bulut depolaması hakkı sunar. Kullanıcı dilerse bu 15 GB hakkının tamamını ya da bir kısmını kullanabilir. Eğer depolama hakkı yetersiz gelirse aylık belirli bir ücret karşılığında uygulama kullanıcısı depo hakkını yükseltebilir.

Uygulamanın çalışma prensibi son derece basit bir şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcı telefonundaki hesaplara Google hesabını ekler. Telefonda kayıtlı olan bu hesap üzerinden yine telefonunda bulunan dosyaları saklayabilir. Google Drive yalnızca dosyaları (fotoğraf, video, müzik, ses, belge, not) değil aynı zamanda telefon rehberindeki kişileri de barındırabilir. Bu sayede özellikle yeni bir telefon kullanmaya başlayan kullanıcıların mutlaka edinmesi gereken bir uygulamadır. Kullanıcı böylelikle eski telefondaki dosya ve bilgileri tek tek yeni telefona aktarma ile uğraşmak zorunda kalmaz. Eski telefonundan aktardığı dosya ve bilgileri eski telefonun bağlı olduğu Google hesabına yeni telefonundan giriş yaparak aktarılmış bilgilere kolayca erişilebilir.

Snapseed

Snapseed, her akıllı telefonda mutlaka olması gereken uygulamalardan bir diğeridir. Snapseed, Nik Software tarafından üretilmiş bir mobil fotoğraf düzenleme uygulamasıdır. Android, iOS gibi farklı platformlarda kullanılabilen bu uygulama 2011 yılından günümüze kadar geçen süre içerisinde en popüler ve kullanımı kolay fotoğraf düzenleme uygulamalarından birisi olmuştur. Google’ın Snapseed’i yapan Nik Software’i 2012 yılında satın almasından sonra uygulama Google ile paralel bir şekilde çalışmaya başlamıştır. Uygulama kullanıcıları çekilen fotoğraflara kolayca filtre ve efektler uygulayabilir. Uygulamanın yazılımı itibariyle kullanıcı fotoğrafta tek bir filtre yerine birden çok filtre kullanabilir, fotoğrafın renk, doygunluk, ışık, İSO, HDR gibi değerleriyle oynayabilir. Uygulamanın bir diğer önemli özelliği ise düzenleme yapılan fotoğrafların Instagram, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarında doğrudan paylaşılabilmesidir. Bu sayede önce fotoğrafı medyaya kaydedip daha sonra sosyal medyaya yükleme zaman kaybının önüne geçilmiş olur.

Shazam

Herkes mutlaka bir yerlerde duyduğu şarkının hangi şarkı olduğunu merak etmiştir. O an duyulan şarkıyı bulmak ya da şarkıyı hatırlamak isteyenler için üretilmiş olan Shazam, tam da kullanıcıların bu ihtiyacına yönelik hizmet veriyor. Bu yüzden kimin ne zaman ve nerede hangi güzel şarkıyı duyacağı belli olmayacağı için akıllı telefonların olmazsa olmaz uygulamalarının başında yer alıyor.

Uygulamanın çalışma prensibi şu şekilde işliyor: Müzik tarandığı andan itibaren uygulama mikrofondan duyulan müziği algılamaya başlıyor. Daha sonra duyduğu bu müziği merkezi verideki müziklerin yapısı ile işliyor. Eğer bu merkezi verideki şarkılarla çalan şarkılar arasında bir eşleşme meydana gelirse uygulama ekranında çalan şarkının adı ve varsa albümün adı beliriyor. Bu sayede kullanıcının hangi şarkıyı çaldığı bulunmuş oluyor. Uygulamanın geliştiricilerinin yaptığı açıklamaya göre Shazam, çalınan şarkıyı verisinde bulunan yaklaşık 11 milyondan fazla şarkı ile eşleştirmeye çalışıyor. Şarkının sözü, kullanılan enstrüman, şarkının türü bu eşleştirmelerin daha hızlı yapılmasına olanak sağlıyor. Shazam’a gelen son güncellemelerle birlikte uygulama arka planda şarkıyı bastıracak kadar gürültü olmadığı ve şarkı anlaşılır düzeyde olduğu sürece kullanıcıya şarkıyı bulmayı başarıyor.

Spotify

Son zamanların en popüler müzik dinleme uygulaması olan Spotify, akıllı telefon kullananların mutlaka sahip olması gereken müzik çalar uygulamalarının başında yer alıyor. Spotify şu an dünya üzerinde en çok tercih edilen dijital müzik uygulaması olma özelliğini koruyor. Ücretsiz bir şekilde indirilebilen bu uygulamada kullanıcılar aylık bir ücret ödeyerek reklamsız ve sınırsız müzik dinleme imkanına sahip oluyor.

Uygulama 2006 yılından günümüze Spotify AB adlı geliştirici adına geliştirilmektedir. Uygulama zaman içerisinde o kadar popüler oldu ki, albüm ya da single yapan sanatçılar için Spotify üzerinde şarkılarının yer alması zaman içerisinde büyük önem arz etmeye başladı. Özellikle yeni nesil sanatçıların Spotify’a olan talebi nedeniyle 2015 yılında uygulama, sanatçıların ve müzik şirketlerine özel; aylık dinleyen sayısı, dinleyenlerin ülkeleri, yaş aralığı, müzik zevki gibi verilere erişim sağlayan yeni bir program başlattı. Bu program sayesinde özellikle müzisyenler ve müzik şirketleri hitap edecekleri kişiler hakkında detaylı verilere erişim gerçekleştirebildi.

Swiftkey Keyboard

Swiftkey isminden de anlaşılacağı üzere akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir sanal klavye özelliğidir. 100’den fazla dil seçeneği ile akıllı telefonlarda klavye dilini değiştirmek için kullanılması gereken uygulamaların başında yer alır.

Accuweather

Accuweather akılı telefon uygulamaları arasında en popüler hava tahmini uygulamasıdır. Uygulama, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok devletin ulusal veri çalışmalarını takip ederek dünya üzerinde hava tahminlerinde bulunur. Düşük hata payıyla en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alan Accuweather, akıllı telefonların olmazsa olmazı arasındadır.

Sleep Cycle- Sleep Tracker

Sleep Cycle, akıllı telefon kullanıcılarına özel olarak üretilmiş Android ve iOS uyumlu bir sağlık ve fitness uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının amacı kullanıcıya en verimli uykuyu sağlamaktır. Uygulama, kullanıcı uykudayken uykunun evresine göre kullanıcıyı uyararak daha verimli bir uyku deneyimi yaşamasını sağlar. Sleep Cycle bunu yaparken kullanan kişinin uykunun hangi evresinde olduğuna, rutin uyku deneyimine karar verir ve ona göre kullanıcıyı yönlendirir.

Bundle

Akıllı telefonlarda birçok farklı haber uygulamaları yerine Bundle hepsinin yerini gören bir uygulama olma özelliğiyle dünyada en çok kullanılan haber uygulamasıdır. Akıllı telefonların en vazgeçilemez uygulamalarından birisi olan bu uygulama haberlerin içeriğini yüzlerce haber kanalından derleyerek kullanıcıya özel haberler sunar. Özelleştirilebilir olması sebebiyle kullanıcı isteğine göre uygulamayı özelleştirerek kullanmaya devam eder. 

E-Devlet

Ülkemizde gerek randevu almak olsun gerek devlet dairelerindeki işlerimiz için E-Devlet kullanmamız gerekir. E-Devlet uygulaması ile bilgisayarda E-Devlet’e girmeye gerek kalmadan uygulama üzerinden birçok işimizi kolayca halledebiliriz. Her an E-Devlet üzerinden bir bilgiye ihtiyacımız olabileceği düşünülürse, E-Devlet uygulaması her akıllı telefonda olması gereken uygulamalardan bir tanesidir.

CamScanner

CamScanner kullanıcıların birçok formatta belge ve fotoğraf taramasına (jpeg, pdf, png) ve kullanıcının istediği veriyi istediği kişiyle paylaşmasına olanak sağlayan bir dosya paylaşma ve tarama uygulamasıdır. Uygulama paylaşım ve tarama özelliklerinin yanı sıra belgeleri istenilen formata dönüştürmeyi de mümkün kılar. Böylelikle pdf, Word gibi özel dosyaların dönüşümleri CamScanner ile kolayca yapılabilir.