0%

Cep Telefonu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gelişen teknoloji ile birlikte artık her geçen hafta yeni bir akıllı telefon modeli piyasaya çıkmaya devam ediyor. Çeşitliliğin bu kadar artması ve teknolojinin hızla gelişmesi de kullanıcıların kendine yeni bir telefon alırken farklı birçok kriteri göz önünde bulundurmasını gerektiriyor. Özellikle ülkemiz şartlarında alınan bir akıllı telefonun yıllar boyunca kullanılması gerektiği için, yüksek fiyatlar verilerek alınacak akıllı telefonlardan beklentiler de oldukça yükseliyor. Bu nedenle yeni bir akıllı telefon alırken, cihazın ekran çözünürlüğü, işletim sistemi, şarj süresi, kamera özellikleri ve RAM kapasitesi gibi farklı birçok detaya dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, cep telefonu alırken nelere dikkat edilmelidir?

Kullanım Amacınız Nedir? 

Yeni bir telefon alırken kullanıcıların kendine sorması gereken ilk soru, cihazın kullanım amacının ne olduğudur. Farklı markalar tarafından üretilen çeşitli cihazlar, kendi özel kullanım alanlarına yönelik teknolojileri desteklemektedir. Akıllı telefonunu genel olarak fotoğraf ve video çekimleri için kullanmak isteyen kullanıcıların bu noktada işlemci kapasitesi ya da RAM gibi detaylar yerine, kamera çözünürlüğü ve mercek kalitesi gibi detaylara yoğunlaşması gerekiyor. Aynı şekilde akıllı telefonu ile mobil oyunlar oynamak isteyen kişilerin ise yüksek işlemci kapasitesi ve ekran çözünürlüğüne sahip akıllı telefon modellerini tercih etmesi daha doğru bir seçim olacaktır. Farklı modellerin sağladığı ek avantajlar da göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcıların yeni bir cep telefonu satın almadan önce cep telefonunu hangi amaç ile kullanacağını belirlemesi oldukça önemlidir. Cep telefonu amacını ve bu amacın gereksinimlerini belirledikten sonra ise cihazın genel olarak teknik özelliklerinden beklentilerinizi gözden geçirerek bu beklentileri karşılayan cihazlar arasından en uygun olan seçimi gerçekleştirmeniz gereklidir. Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken kriterler ise genel olarak:

  • İşletim Sistemi,
  • Ekran Boyutu,
  • Ekran Çözünürlüğü,
  • Kamera Çözünürlüğü,
  • İşlemci Türü ve Kapasitesi,
  • RAM,
  • Batarya Kapasitesi ve Şarj Süresi
  • Depolama Kapasitesi şeklinde sıralanabilir. 

Hangi İşletim Sistemi Tercih Edilmelidir?

Akılı telefon satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar arasında ilk sırada işletim sisteminin türü yer alıyor. Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki farklı işletim sistemi bulunmaktadır. Apple tarafından üretilen tüm akıllı cep telefonları ve tabletler, iOS işletim sistemini kullanmaktadır. Bununla birlikte Android işletim sistemi de geride kalan çoğu akıllı telefonun işletim sistemini oluşturuyor. Ancak çok yaygın olmasa da Windows ve farklı firmalar tarafından üretilen işletim sistemleri de akıllı telefon sektöründe kullanılmaktadır. 

iOS ve Android olmak üzere en yaygın iki işletim sistemi üzerinden konuşacak olursak, bu noktada dikkat etmeniz gereken en temel detay işletim sistemlerinin size sunduğu avantajlardır. iOS işletim sisteminde, cihazın hem işlemcisi hem de işletim sistemi aynı firma tarafından üretilmektedir. Bu nedenle iOS işletim sistemi kullanan cihazların işlemci ve işletim sistemi uyumsuzluğu gibi sorunları olmadığı için cihazlarda yavaşlama sorunu çok daha uzun süreli kullanımlarda kendini göstermektedir. Ancak Android işletim sisteminde, işletim sistemi Google tarafından geliştirilse dahi işlemciler farklı birçok firma tarafından üretilmektedir. Bu nedenle kimi zaman cihazlarda yavaşlama ve benzeri sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Ancak hız farkı, işletim sistemleri arasındaki tek fark değil. Bunun yanı sıra iOS işletim sistemi, kullanıcıların cihaza istedikleri uygulamaları yükleyebilmesine engel olmaktadır. Ancak Android işletim sisteminde kullanıcılar üçüncü parti yazılımlara izin verdiği takdirde, cihazına Google Play dışında da istediği uygulamaları yükleyerek kullanabiliyor. Farklı işletim sistemlerinin farklı avantajları olacağı için kullanıcıların kendi avantajlarını düşünerek, kendine uygun bir cihaz tercih etmesi bu noktada oldukça önemlidir. 

Telefon Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde tercih edilen akıllı telefonlarda genellikle geniş ekranlar tercih edilmektedir. Ancak kullanıcıların tercihine bağlı olarak küçük ya da orta boyutlu ekranlar da üretilmektedir. Özellikle gün içerisinde birkaç saat boyunca mobil oyunlar ile zaman geçiren kişilerin ya da profesyonel mobil e-sporcuların akıllı telefon alırken daha geniş ekranlı cihazları tercih etmesi gereklidir. Ekranın boyutunun yüksek olması, kullanıcının cihazı daha rahat kavramasını sağlayacaktır. 

Orta segmentte bulunan birçok akıllı telefon modelinde, 1920 x 1080 p ekran çözünürlüğü tercih edilmektedir. Reeder tarafından tasarlanan çoğu akıllı telefon modelinde de HD+ kalitesinde 1920 x 1080 p ekran çözünürlüğü kullanılmaktadır. Böylece kullanıcıların ekrandaki tüm detaylara hakim olması sağlanarak oyun ve filmlerden üst düzey zevk alması sağlanır. 

Telefon satın alırken daha yüksek fiyatlar ödemekten kaçınmayan kullanıcıların tercih edebileceği bir diğer ekran çözünürlük kalitesi ise 2560 x 1440 p QHD’dir. Diğer modellere kıyasla daha yüksek ekran boyutu ile dikkat çeken bu ekranlarda, genellikle cihaz Multi Touch gibi diğer teknolojiler ile de desteklenmektedir. Böylece kullanıcıların birkaç parmak ile aynı anda işlem yapabilmesi sağlanmaktadır. Özellikle profesyonel mobil oyuncuların, oyun içerisindeki performansının artmasının yanı sıra oyun grafiklerinin de daha akıcı şekilde görünmesi sağlanmaktadır. 

Ekran çözünürlüğünün yanı sıra akıllı telefonlarda ekran incelemesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ekran teknolojisidir. LCD ya da AMOLED ekranlar, günümüz akıllı telefonlarının birçoğunda kullanılmaktadır. LCD ekranlar daha parlak bir ekran ışığı verirken, güneş ışığından da minimum düzeyde etkilenmektedir. Bunun yanı sıra AMOLED ekran teknolojisi ise grafik hatlarının daha keskin olmasını, görüntülerin ise daha net görülmesini sağlamaktadır. Ancak ışığın daha parlak yayılması söz konusu olduğu için AMOLED ekranlar güneş ışığında daha karanlık görünürler. 

Şarj Süresi ve Performansta Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta cihazın batarya kapasitesidir. Cihazların ekran çözünürlüğü ile boyutu ve bununla birlikte işlemci kapasitesinin artması, cihazın toplam güç tüketiminin de artmasına neden olacaktır. Bu nedenle özellikle geniş ekranlı akıllı telefonlarda batarya kapasitesinin de ortalama olarak 3.000 – 3500 mAh değerinden yüksek olması gereklidir. Reeder akıllı telefon modellerinde, batarya kapasitesi genellikle 4.000 mAh değeri civarında tercih edilmektedir. Bu sayede kullanıcıların gün içerisinde cihazını şarja takma ihtiyacı duymadan saatlerce kullanması sağlanmaktadır. 

Mobil oyunlarda, cihazın şarja takılı durumda kullanılması cihazın daha fazla ısınmasına ve böylece zamanla yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu nedenle ekran özelliklerinin yanı sıra oyuncu telefonlarında yüksek batarya kapasitelerinin tercih edilmesi, cihazın ısınma ve donma sorunlarını da bir düzeye kadar engellemektedir. Bununla birlikte şarj girişinin konumu ve tasarımı da oyunlar sırasında tutuş hissiyatını olumsuz etkilememelidir. Bu nedenle akıllı telefon almadan önce mutlaka cihazın hem ekran tasarımı hem de şarj ve kulaklık gibi aksesuar girişlerinin konumu detaylı şekilde incelenmelidir. 

Akıllı telefon alırken, ilerleyen dönemlerde çeşitli yavaşlama ve donma sorunları yaşamamak için performans değerleri mutlaka incelenmelidir. Cihazın RAM kapasitesi ve işlemci türü, bu noktada en büyük yardımcınız olacaktır. Android cihazlarda genellikle 8 GB ve daha yüksek RAM kapasiteleri tercih edilmektedir. Ancak oyuncu telefonları için RAM kapasiteleri 16 GB’dan 32 GB’a kadar yükselmektedir. Bu noktada değerlendirilmesi gereken kriter, cihazın artan RAM seviyesine bağlı olarak fiyatının göz önünde bulundurulması ve sizin cihazdan beklediğiniz verimliliğin karşılaştırılmasıdır. Tüm verileri karşılaştırarak kendinize en uygun akıllı telefon seçimini yapabilirsiniz.