0%

Video Oyunu Oynamanın Faydaları Nelerdir?

Günümüzde her yaştan insana hitap eden ve her geçen gün yaygınlaşmaya devam eden oyun sektörü; taleplerin karşılanabilmesi için pek çok oyun çeşidi barındırıyor. Bu oyunların birçoğunun bilgisayardan ya da tabletten de oynanabilmesi mümkün. Hatta yeni nesil akıllı telefon tasarımlarında da yer bulan kendine yer bulan oyun dünyası telefon aksesuarları kullanımı ile aynı heyecanı ve keyfi oyun severlere sunuyor. Bir tutku haline dönüşebilen oyunlarda daha fazla performans elde edebilmek için geliştirilen ve özellikle bu konuda kullanıcılarının beklentilerini fazlası ile karşılayabilen ürün çeşitleri bulunuyor. Oyun klavyeleri, oyuncu mouseları, oyun bilgisayarları hatta ses sistemleri oyun sırasında daha fazla verim alınabilmesine imkân verirken yaşanan heyecan da çok daha fazla oluyor. Yapılan araştırmalar; bilgisayar oyunlarının çocuklara pek çok konuda yarar sağladığını gözler önüne seriyor. Hem zihinsel hem de kültürel ve bilişsel yönde sağladığı faydalar da video oyunlarının dünya çapında yayılmasını hızlandırır. 

  • Çocukların gün içerisinde bir saat bilgisayar oyunu oynaması vakitlerinin daha keyifli geçebilmesine yardımcı oluyor. Bu sayede çocuklarda kaygı ya da stres oluşumu en aza indirgenir. 
  • Pek çok kişinin ilgi göstermiş olduğu strateji oyunları; meydana gelen problemler sırasında analitik düşünmeyi desteklerken aynı zamanda hızlı bir şekilde çözüm üretilebilmesi bakımından da yarar sağlıyor. 
  • Bilgisayar oyunlarının pek çoğunda kullanılan dil İngilizcedir. Bu durum çocukların kendilerini İngilizce yönünden geliştirebilmesine imkân veriyor. 
  • Oyundaki ilerleme kaydedebilmek için bölümlerin geçilmesi gerekir. Dolayısı ile plan yapma ve uygulama konusunda çocukların zihinsel gelişimine destek olurken aynı zamanda yeni stratejiler geliştirebilmelerine de olanak tanıyor. 
  • Pek çok çeşidi bulunan bilgisayar oyunları; sadece karakterler açısından değil sahip olduğu senaryo açısından da farklılık gösterir. Bu da yaratıcılığın artırılmasına yardımcı oluyor. 
  • Multiplayer özellikli oyunlar çocukların kendi akranları ile iletişim kurabilmesini daha kolay bir hale getirirken sosyalleşme yönünden de katkı sağlıyor. 
  • Oynanan oyundaki tema kaykay, basketbol ya da futbol gibi farklı spor temalarına dayanıyor ise çocuklar bu spora ilgi duymaya ve gerçek hayata entegre etme isteğine sahip oluyor. 
  • Özellikle çoklu oyunlar çocukların arkadaşları ile beraber geçirdiği zamanın daha eğlenceli olabilmesinde oldukça etkilidir. 
  • Bazı oyunlar gereğinden fazla dikkat gerektirebilir. Bu oyun türleri ise çocuklarda odaklanma probleminin çözümünde ve dikkat dağınıklığının azaltılabilmesinde etkili oluyor. 
  • Bilgisayar oyunlarının çocuklara kazandırdığı vasıflar arasında yer alan liderlik hem motivasyon olarak katkı sağlıyor hem de empati kurabilme yeteneklerinin arttırılarak duygusal zeka yönünde gelişim gösterebilmelerini mümkün kılıyor. 

Çocuklar oyunları hafif ve taşınabilir olması nedeni ile genellikle tablette oynamayı tercih edebiliyor. Ya da telefon aksesuarları ile desteklenen oyunlar çocuklar için daha cazip olabiliyor. Ses sistemleri sayesinde kendini oyunun içindeymiş gibi hisseden miniklerin yaşadığı heyecan ve adrenalin de çok daha fazla olabiliyor. Bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerinde sağladığı olumlu etkiler biraz da oyunun türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin; strateji oyunları özellikle plan yapabilme yeteneğinin gelişebilmesinde oldukça etkili iken çok oyunculu oynanan oyunlar liderlik ve yardımlaşmanın yanı sıra pek çok sosyal becerinin öne çıkabilmesine katkı sağlıyor. Odaklanma problemleri konusunda yardımcı olan oyun türlerinin ise gerçek zamanlı oyunlar oldukları ifade ediliyor. Silah, argo kelimeler ya da dövüş gibi şiddet ve uygun olmayan davranışların yer aldığı ve genellikle yetişkin bireyler tarafından oynanan oyunların çocuklar için uygun olmadığı ve olumsuz etkilere sebebiyet verebileceği de belirtiliyor. 

Problem Çözme Yeteneğini Geliştirir

İnsanların yaş alması ile bağlantı olarak hayallerin küçülmeye başladığı yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen sonuçlardan biridir. Ancak hayallerine sahip çıkarak onlardan vazgeçmeyen bireylerin ise daha üretken olabildiği de belirtiliyor. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi! Çocuklara sıradan basit bir kâğıt parçası göstermek bile kâğıdın o anda birden fazla şekle dönüşebilmesi anlamına geliyor. Bu da çocukların zengin ve sınırsız hayal dünyasının en güzel tarafı olarak değerlendiriliyor. Bilgisayar oyunlarında yer alan farklı dünyalar da çocukları sadece hızlı düşünmeye değil aynı zamanda hayal kurmaya da teşvik ediyor çünkü oyun sırasında geçilebilmesi gereken bölümler için birden fazla çözüm yolu sunuluyor. Farklı parçaların birleştirilmesi gerekliliğini doğuran bu durum hem problem çözme yeteneğinin hem de analitik düşünme becerisinin gelişmesine katkı sağlıyor. Bu becerileri deneyimleyen çocukların ise gerçek hayatta karşılaşmış oldukları problemler karşısında çok daha kolay ve hızlı çözüm yolları bulabildikleri ifade ediliyor. 

Video Oyunları Arkadaş Edinmeyi Sağlar

Bilgisayar oyunlarının çocukların aldığı keyfi ikiye katlayabilmesi de arkadaşları ile paylaşım yapabilmelerinden kaynaklanıyor. Çocuklar tek başlarına oyun oynarken de eğlenceli zaman geçirebiliyorken bu zamanı arkadaşları ile paylaşmaları hem aradaki bağların kuvvetlenmesine hem de yapılan paylaşımların artmasına yardımcı oluyor. Bazı oyun türlerinde ise oyun içinden kendilerine arkadaş edinebiliyorlar. Bu durum özellikle arkadaş edinebilme konusunda zorluk yaşayan çocuklar için inanılmaz bir haz halini alabiliyor.

Zorluklar Karşısında Pes Etmemeyi Öğretir

Bilgisayar oyunları sahip olduğu kurgu ve senaryo içerisinde bir mantığa dayalı olarak tasarlanıyor ve oyuncuların çeşitli zorluklar ile karşı karşıya kalması sağlanıyor. Oyunda ilerleme kaydedebilmek ve ilerleyen bölümlerde neler olacağını öğrenebilmek için bu engellerin aşılması gerekiyor. Bazı engeller ise hemen aşılamayacak kadar zorlu olabiliyor. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalan oyuncular görev aynı olsa da farklı yollar deneyerek bir çıkış yolu aramaya başlıyor. Oynanan oyunun türüne göre bazı engellerin tek başına aşılabilmesi son derece zor olduğundan diğer oyuncuların yardımına ve önerilerine başvurulması gerekebiliyor. Bu durum da hem karşılaşılan zorluklar karşısında çocukların pes etmemesini sağlıyor hem de daha sabırlı olabilmelerine olanak tanıyor. Başkalarından yardım istemenin aslında yanlış bir durum olmadığı ve bazen son derece gerekli olduğu da çocukların daha bilinçli hareket edebilmelerine destek oluyor. 

Meslek Seçiminde Doğru Adımlar Atmaya Yardımcı Olur

Oyun dünyası içerisinde karşı karşıya kalınan olaylar ya da durumlar aslında bazen gerçek hayat ile oldukça benzerlik gösterebiliyor. Oyun deneyimlerinin eşsiz ve gerçekçi olduğu simülasyon oyun türlerinde yer alan en ince detaylar çocukların bakış açılarının genişlemesine yardımcı oluyor. İtfaiye, doktor, astronot, futbol antrenörü, pilot gibi pek çok meslek hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilen çocukların meslek seçimleri konusunda daha doğru kararlar alabilmesine de katkı sağlıyor. Mesela NASA tarafından geliştirilen uzay temalı simülasyon oyunu; tesisi ziyaret eden çocukların uzay konusunda ve astronotlar hakkında müthiş bir deneyim yaşayabilmelerine ev sahipliği yaparken aynı zamanda eğitim almalarını ve daha bilgili olabilmelerini sağlıyor. 

Video Oyunları Nedir?

Dijital ortamda tasarlanan ve pek çok farklı türde kullanıcıların beğenisine sunulan oyunlar; video oyunu olarak tanımlanıyor. Bu oyunların geliştirilmeye başladığı dönem XX. yüzyılın ortalarına dayanıyor. O zamandan beri insanların keyif alarak oynadığı oyunlar günümüzde daha gerçekçi senaryoları ile hem her yaşa hitap edebilmesi hem de farklı türlere sahip olması nedeni ile yaygınlaşmaya devam ediyor. İlgi odağı haline gelen simülasyon oyunlarının yanı sıra aksiyon, macera, spor, rekabet ve yarış gibi türleri de son derece popüler. Masaüstü bilgisayarlar ve tablet çeşitleri en çok tercih edilen platformlar arasında yer alsa da Xbox ve PlayStation da sıklıkla kullanılıyor. Bunun haricinde iOS ve Android işletim sistemi ile desteklenen mobil oyunlar da bulunuyor.