0%

Tv'ye Ekran Yansıtma Nasıl Yapılır?

Günümüz gelişen teknolojisinde artık akıllı telefon ekranında yer alan tüm görüntüyü, direkt olarak televizyon ekranına yansıtmak da mümkün. Akıllı telefonda ya da tablette yer alan ekran görüntüsünün televizyonlara yansıtılması için cihazın işletim sistemine ve işletim sisteminin türüne göre farklı seçenekler bulunmaktadır. Bununla birlikte akıllı telefon ekranının televizyona yansıtılması için televizyonda da aynı teknolojiyi destekleyecek yazılımların bulunması gerekir. Peki, ekran yansıtma özelliği nedir ve nasıl kullanılır?

Ekran Yansıtma Özelliği Nedir? 

Ekran yansıtma özelliği genel olarak kullanıcıların akıllı telefon ya da tablet ekranını direkt olarak televizyona yansıtmasını sağlayan teknolojiye verilen genel isimdir. Ekran yansıtma özelliği sayesinde akıllı telefon ya da tablet ekranındaki sadece video ya da film değil aynı zamanda oyun ve diğer uygulamalar da yansıtılabilmektedir. Ekran yansıtma özelliğinin kullanılabilmesi için cihazın ekran yansıtma teknolojisini desteklemesi gereklidir. Ancak tek başına cihazın bu teknolojiyi desteklemesi, yeterli değildir. Bu nedenle akıllı telefon ile birlikte televizyonda da ekran yansıtma özelliği ya da ev sinema sistemi bulunması gereklidir. 

Ekran yansıtma özelliği Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda farklı şekilde çalışmaktadır. Bu nedenle cihazınızın işletim sistemine uygun adımları izleyerek akıllı telefon ekranını televizyona yansıtmanız gereklidir. Akıllı telefonunda direk olarak ekran yansıtma özelliği bulunmayan kullanıcıların ise Google Cast gibi uygulamalar aracılığı ile televizyona ekran yansıtmanız da mümkün. 

Ekran yansıtma özelliğinin akıllı telefonda olmasının yanı sıra, televizyonda da olması gereklidir. Televizyonun kullanıcı paneli üzerinden ekran yansıtma özelliğini destekleyip desteklemediği de kontrol edilebilmektedir. Bu teknolojiyi desteklemeyen televizyonlarda ise Google, Amazon ya da Apple tarafından üretilen çeşitli akıllı televizyon teknolojileri kullanılarak özellik aktif hale getirilebilmektedir. 


Ekran Yansıtma Özelliği Olan Reeder Modelleri Nelerdir? 

Ekran yansıtma özelliği, günümüzün en yeni teknolojileri arasında yer alıyor. Reeder kullanıcıları da akıllı televizyon teknolojisine sahip televizyonlarına kendi cihazının ekranın yansıtarak tüm Reeder akıllı telefon ekranını televizyonuna yansıtabiliyor. Reeder akıllı telefonlarının tüm modelleri, Android 8,0’ın üzerindeki işletim sistemlerini kullanmaktadır. Bu sayede siz de Reeder cihazınızdan, Android işletim sistemine tanımlı olan ‘’Smart View’’ teknolojisini kullanarak ekran yansıtma teknolojisini kullanabilirsiniz. Bununla birlikte televizyonu ekran yansıtma teknolojisini desteklemeyen kullanıcıların da ekran yansıtmayı kullanmak için tercih edebileceği farklı yöntemler bulunuyor. 

Günümüzde standart televizyonları, akıllı televizyon haline getirmek için kullanılan farklı birçok cihaz bulunmaktadır. Google Chromecast, Amazon Fire, Apple TV ya da Roku gibi cihazlar yardımı ile normalde akıllı cihaz teknolojilerini kullanamayan televizyonları da akıllı hale getirerek ek teknolojileri kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Reeder akıllı telefon üzerinde bulunan ekran yansıtma özelliğinin kullanılabilmesi için televizyon içerisinde de ekran yansıtma teknolojisinin bulunması gereklidir. Televizyonunda Google Chromecast, Amazon Fire ya da benzeri akıllı televizyon cihazlarını kullanan kullanıcıların, ilgili cihazın kendi akıllı telefon uygulamalarını kullanarak da ekran yansıtma özelliğini kullanması mümkündür. Bununla birlikte farklı ekran yansıtma uygulamalarına da direkt olarak Google Play üzerinden erişebilirsiniz.


Telefonu Ekrana Yansıtma Nasıl Yapılır? 

Samsung cihazlarda kullanıcıların ekran yansıtmayı kullanması için cihazında bulunan ‘’Smart View’’i kullanması yeterlidir. Cihazında Smart View teknolojisi bulunmayan Samsung kullanıcıları, Ayarlar sekmesinde yer alan Yazılım Güncellemesi üzerinden gerekli güncellemeleri alarak cihazına otomatik olarak Smart View teknolojisinin entegre edilmesini sağlayabilir. Bunun ardından, Smart View üzerinden akıllı telefon ekranının televizyon ekranına yansıtılması sağlanmaktadır. 

Cihaza ilgili teknoloji yüklendikten sonra bildirim sekmesi kaydırılarak direkt olarak Smart View teknolojisini aktif hale getirebilirsiniz. Özelliği aktif hale getirdikten sonra, diğer aygıtlar sekmesinde, Smart View’in kullanılabileceği tüm diğer akıllı cihazlar görülmektedir. Televizyonda bulunan ekran yansıtma özelliği de aktif edildikten sonra, akıllı telefon ile televizyon arasındaki bağlantı kurularak yansıtma işlemi başlatılmaktadır. Bağlantı isteği gönderildikten sonra telefon ekranına gelen ‘’Smart View ile yayınlamaya başlansın mı?’’ bildirimi ‘’Şimdi Başlat’’ ile onaylanarak yayın başlatılmaktadır. Bunun ardından telefon ekranında yer alan tüm görüntü otomatik olarak televizyon ekranına da yansıtılacaktır. 

Samsung cihazların dışındaki diğer Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda ise ekran yansıtma özelliği benzer şekilde işlemektedir. Ekran yansıtmayı kullanabilmek için cihazın minimum Android 8.0 işletim sistemini kullanması gerekir. Bu işletim sisteminden daha düşük bir Android sürümünde, ekran yansıtma özelliği kullanılamamaktadır. Android sürümü 8.0’ın üzerindeki cihazlarda ise ekran yansıtma özelliği şu şekilde kullanılır:

  • Öncelikle akıllı telefonunuzun ‘’Ayarlar’’ sekmesine giriş yapılması gereklidir.
  • Ayarlar bölümü üzerinden ‘’Bağlı Cihazlar’’ sekmesine giriş yapılması ile birlikte, cihazın ekran yansıtabileceği ve bağlanabileceği tüm diğer cihazlar liste olarak burada görülmektedir. Bağlı cihazlar sekmesinde, cihazın bağlantı kurmasını istediğiniz cihazı seçtikten sonra ‘’Yayınla’’ya dokunarak direkt olarak ekran yansıtmayı kullanabilirsiniz.
  • Açılan listede direkt olarak ekran yansıtmayı kullanmak istediğiniz cihazı seçmeniz, ekran yansıtmak için yeterlidir.
  • Ekran yansıtma özelliğini, hızlı ayarlar bölümüne ekleyerek her yansıtma yapacağınızda Ayarlar sekmesine giriş yapmak zorunda olmadan kullanabilirsiniz. 

Ekran yansıtmayı durdurmak için ise bildirim ekranında yer alan ekran yansıtma bildiriminin üzerine dokunarak bağlı cihazları görüntüleme paneline giriş yapabilirsiniz. Bunun ardından ekran yansıtılan cihazın üzerine dokunarak ‘’Bağlantıyı Kes’’e dokunarak bağlantının anında kesilmesini sağlayabilirsiniz. 

Tabletten Ekrana Yansıtma Nasıl Yapılır?

Tablet üzerindeki görüntülerin ekrana yansıtılması da direkt olarak akıllı telefonlar ile benzer adımlar içermektedir. Android işletim sistemine sahip tabletlerde, işletim sisteminin Android 8.0 ve üzeri bir işletim sistemi olmasına dikkat edilmesi gereklidir. Bunun altındaki işletim sistemlerinde ekran yansıtma özelliği kullanılmamaktadır. Bunun altındaki işletim sistemlerinde, cihazın ekran yansıtmayı kullanabilmesi için ‘’Screen Mirroring’’, ‘’Miracast’’ ve benzeri ekran yansıtma uygulamalarını cihazlarına yüklemesi gereklidir. 


Ekran Yansıtma Programları Nelerdir?

Ekran yansıtmak için kullanıcılar, kendi cihazlarında yer alan Smart View gibi yazılımları kullanabileceği gibi üçüncü parti yazılımları da kullanarak ekran yansıtma özelliğini kullanabiliyor. Bu yazılımlar, standart Android ve iOS ekran yansıtma özelliklerinden farklı olarak kimi zaman kullanıcılara daha yüksek kalitede fotoğraf görüntüleme ya da özel olarak bir platform üzerinden video ve film izleme gibi özellikler sunarak kullanıcıların aldıkları verimliliğin artmasını sağlıyor. 

Android işletim sistemine sahip olan cihazlar ile ekran yansıtma programlarının kullanılabilmesi için öncelikle kullanıcıların Google Play üzerinden istedikleri özellikleri sağlayan ekran yansıtma uygulamalarını cihazına yüklemesi gereklidir. Google Play üzerinde günümüzde en çok kullanılan ekran yansıtma uygulamalarının başında ‘’Samsung Smart View’’, ‘’Sony Bravia TV’’ uygulamaları geliyor. Ancak bu uygulamalar her akıllı telefonda çalışmasına rağmen sadece Samsung ya da Sony gibi belirli bir televizyon markasına bağlanmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte ‘’Miracast’’, ‘’Screen Mirroring’’ ve benzeri uygulamalar ise kullanıcıların akıllı telefonları üzerinden tüm televizyonlara ekran yansıtma yapabilmesini sağlıyor. Yukarıda verilen uygulamalar, kullanıcıların cihaz ekranındaki tüm görüntüyü anlık olarak televizyona yansıtmasını sağlamaktadır. Bu uygulamaların video görüntüleme ve film izleme konusunda çeşitli avantajları bulunsa da akıllı telefonunda bulunan fotoğrafları televizyon üzerinde görüntülemek isteyen kullanıcılara özel olarak üretilen çeşitli uygulamalar da bulunmaktadır. ‘’XCast’’ ve ‘’Tüm Paylaş’’ gibi uygulamalar, kullanıcıların akıllı telefonunda bulunan tüm görselleri daha profesyonel şekilde televizyona yansıtması için tasarlanan uygulamalar arasında yer alıyor.