0%

Uzun zamandır herkesin nefeslerini tutarak beklediği milli otomobil TOGG ile ilgili çalışmalar son sürat devam ediyor. Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili TOGG’la ilgili ortaya çıkan her gelişme heyecan içinde karşılanıyor. Uzun zamandır beklenen otomobille ilgili artık sona gelindi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen TOGG adlı otomobili tanıttı. 

Yakın zamanda seri üretime geçecek olan TOGG’la ilgili her detay çok merak ediliyor. Elektrikli olduğu bilinen TOGG, farklı renk seçenekleriyle alıcısıyla buluşmaya hazırlanıyor. TOGG’un ilk modeli 29 Ekim tarihinde banttan inerek görücüye çıktı. TOGG’u tanıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz" dedi.

Üretilen ilk TOGG otomobillerinin yurt dışındaki büyük elçilere tahsis edileceği belirtildi. Sonrasında ise ülkede hizmet veren 81 ilinin valisine TOGG araçlarından tahsis edileceği belirtildi. Bugüne kadar prototip atölyesinde üretilerek çeşitli yol testleri yapılan Togg'un C-SUV modeli seri üretime tamamen hazır hale gelecek. Hemen ardından ise C-SUV yollara çıkmaya hazır olduğunu belgelemek üzere akredite test merkezlerine gönderilecek.

İlk etapta 80 bin adet üretilmesi planlanan akıllı otomobil TOGG, tasarımı ve kendine has renkleri ise yollara çıkacağı günü bekliyor. Araçlar Türkiye’de yollara düşmeden önce Avrupa’da da satışa çıkması için bazı testlere girecek. Yerli otomobil TOGG, satış onayı alabilmek için Avrupa’daki otomobil test merkezlerinde bazı testlere tabii tutlacak. 


TOGG Ne Zaman Satışa Çıkacak?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ve milli elektrikli otomobil Togg hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Varank açıklamalarında Togg'un üretimine ilişkin, "Şirketin 2023 yılı hedefi 17-18 bin araç üreterek piyasaya sürmek." dedi. Yaklaşık 5 ay sürecek homolagasyon testlerinin ardından onay belgelerini alacak Togg, Mart 2023 itibariyle Türkiye’de satışa sunulacak.


TOGG Ne Demek?

Yerli üretim ilk otomobil olan TOGG’la ilgili tüm çalışmalar son sürat devam ediyor. 4 yıldır büyük bir titizlikle hazırlanan otomobil TOGG’la ilgili en çok merak edilen konulardan biri de adının anlamının ne olduğu. Dört yıldır süren projeyle ilgili detaylar tek tek ortaya çıkmaya devam ediyor. 

Cumhuriyetin 99. yılı kutlamalarında görücüye çıkan TOGG’la ilgil en çok merak edilen konulardan biri de TOGG’un ne anlama geldiği. TOGG, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltılmış halidir. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu kısaca Togg, otomobil üretici şirketinin adı. Ağustos 2020'de şirketin Togg markasıyla üretim yapmasına karar verildi.


TOGG Nerede Üretiliyor?

Yerli otomobil TOGG tahmin edileceği gibi ülkemizde üretilecek. Türkiye’nin otomobili olarak lanse edilen elektrikli otomobil TOGG, Gemlik Kampüsü’nde kurulan fabrikada üretiliyor. Yerli otomobil TOGG ilk kez Las Vegas’ta gerçekleştirilen otomobil fuarında görücüye çıkmıştır. TOGG’un Bursa Gemlik’teki fabrikasında yılda 175 bin kadar araç üretilmesi hedefleniyor. 

4 yıl gibi çok kısa bir sürede planlanan TOGG süreci ile ilgili tüm adımlar hızla atılıyor. 10 yıl gibi bir sürede de 5 farklı modelde 1 milyon TOGG üretilmesi hedefleniyor. 


TOGG Özellikleri Nelerdir?

Otomobil sevenlerin süreci yakından takip ettiği TOGG, 10 yılda 5 farklı modelde kullanıcılarına sunulacak. İlk model dört çeker ve arkadan itişli olmak üzere iki farklı versiyonu piyasaya sürülecek. Akıllı otomobil olarak lanse edilen TOGG, elektrikli olarak tasarlandı. TOGG’un önemli bir diğer özelliği ise tamamen kendine ait bir yazılım ile üretiliyor olması. 

İnovasyon çağına yakışır şekilde elektrikli olarak üretilen yerli otomobil TOGG; otomobiller arasında üst seviyede yerini alıyor. Her iki modelin hızı 180 KM/S olarak sabitlenmiş durumdadır. Arkadan itişli modelin 200 beygir güçle karşımıza çıkacak. Dört çeker versiyonunda ise 400 hp olacak. Dört çeker model 0’dan 100 kilometre hıza ortalama 4.8 saniyede ulaşacak ve diğer versiyonun ise 0’dan 100 kilometreye 7.6 saniye içerisinde ulaşacak.

Yerli otomobil TOGG gücünü Li-on pillerden alıyor. İki farklı menzil seçeneği sunan TOGG 300 km + ve 500 km olarak piyasaya sürülmesi planlanıyor. TOGG hızlı şarj teknolojisine sahip. 30 dakika gibi kısa bir süre içinde otomobil şarj oluyor. 

Yerli otomobilin 4G/5G bağlantısına sahip bir şekilde merkeze bağlanarak yazılım güncellemesi alabilecek ve ileri sürüş destek sistemleri ile 3. Seviye otonom sürüş teknolojine sahiptir. Trafiğin sıkışık halde olduğu zamanlarda ise kendiliğinden dur-kalk opsiyonu yaparak sürücünün direksiyon ile kontrol etmesine gerek kalmayacak.


TOGG Renk Seçenekleri

Son teknolojik özelliklerle donatılan TOGG, göz alıcı tasarımına Anadolu esintili renklerle süslendi. TOGG’un birbirinden iddialı renklerinin de kendine has isimleri var. Türkiye’nin akıllı otomobili TOGG’un renklerinin isimleri ise şu şekilde: 

  • Anadolu
  • Gemlik
  • Oltu
  • Kula
  • Kapadokya
  • Pamukkale

TOGG’un renklerine verilen isimler tam puan aldı. 


TOGG Ön Sipariş Nasıl Verilir?

TOGG’la ilgili heyecan verici gelişmeler yaşanırken en çok merak edilen konuların başında “ön sipariş nasıl verilir?” yer alıyor. TOGG’la ilgili merak edilen süreçleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı özel etkinliğinde herkesle paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, otomobilin satış süreci ile ilgili bilgiler verdi. 

Herkesin aklındaki “TOGG ilk ön satış ne zaman?” sorusunun yanıtı, 2023 yılının Şubat ayı. Ön satış ve sipariş toplama tarihi 2023 Şubat olarak açıklandı. Net bir tarih henüz söylenmedi. 

TOGG’un ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacağı belirtildi. 

TOGG CEO’su geçtiğimiz günlerde akıllı otomobilin satışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. CEO Karakaş satışla ilgili, “Ne sadece geleneksel bir bayi ne de sadece online satıştan ziyade ikisinin de yer aldığı, harmanlandığı bir deneyim merkezi üzerine düşünüyoruz” demişti.