0%

Router Nedir?

Router diğer adıyla yönlendirici, cihazlara sinyal gönderen cihazlar arası trafiği yöneten bir alettir. Wi-Fi yönlendirici olarak da bilinen router, tüketicilerin internet ağlarını uzaktan çalışma için optimize etmelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Yönlendiriciler yani router bilgisayarları, laptop modelleri ve diğer cihazları internete bağlar. Yönlendirici, bilgilerinizin seyahat etmesi için en iyi rotayı seçerek dağıtıcı görevi görür. İşletmenizi, evinizi ya da her neredeyseniz dünyaya bağlar, bilgileri güvenlik tehditlerinden korur ve hatta hangi bilgisayarların diğerlerine göre öncelikli olacağına karar verebilir.

Router, bir ağa bağlı cihazlar arasındaki en hızlı veri yolunu bulur ve ardından verileri bu yollar üzerinden gönderir. Bunu yapmak için yönlendiriciler "metrik değer" veya tercih numarası adı verilen şeyi kullanır. Bir yönlendiricinin aynı konuma giden iki rota seçeneği varsa, en düşük metriğe sahip yolu seçecektir. Metrikler bir yönlendirme tablosunda saklanır.

Router Ne İşe Yarar?

Çok sayıda internet kullanıcısıyla mı yaşıyorsunuz? Genellikle Wi-Fi'nize bağlı bilgisayarlar, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar veya tabletler gibi çok sayıda elektronik cihaz var mı? Eviniz büyük mü yoksa çok katlı mı? Yanıtlarınıza bağlı olarak yeni bir yönlendirici almak para israfı olabilir veya bağlantınızı geliştirebilir.

Yukarıdaki sorulardan herhangi birine cevabınız evet ise iyi bir kablosuz yönlendirici yani router almak akıllıca bir fikirdir. Ayrıca, cihazlarınızdan herhangi biri için kablolu bir internet kablosu bağlamanız gerekiyorsa, çoğu cihazın arkasında çevrimiçi olmanızı sağlayacak birkaç Ethernet bağlantı noktası bulunur.

Yönlendirici, birden fazla cihazı internete bağlamanıza ve cihazları birbirine bağlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, yerel cihaz ağları oluşturmak için yönlendiricileri kullanabilirsiniz. Dosyaları cihazlar arasında paylaşmak veya çalışanların yazılım araçlarını paylaşmasına izin vermek istiyorsanız bu yerel ağlar kullanışlıdır. Yönlendiriciniz yoksa işletmenizin verileri doğru yere yönlendirilmeyecektir. Örneğin, bir belgeyi yazdırmak istiyorsanız, bu belgeyi başka bir bilgisayara veya tarayıcıya değil, yazıcıya göndermenize yardımcı olacak bir yönlendiriciye ihtiyacınız vardır. 

Modem, işletmenizi internet servis sağlayıcınız (İSS) aracılığıyla İnternet erişimine bağlar. Öte yandan bir yönlendirici, modemler de dahil olmak üzere bir ağdaki birçok cihazı birbirine bağlar. Bir yönlendirici mevcut olduğunda modemler ve diğer cihazlar verileri bir konumdan diğerine aktarabilir.

Router Nasıl Çalışır?

Router, belirli bir veri paketinin hedef IP adresini inceler, hedefine ulaşması için en iyi yolu hesaplar ve ardından onu buna göre iletir. Router genellikle küçük ağlarda benzersiz IP adresleri veren DHCP sunucuları gibi davranır. Yönlendiriciler, fiber, kablo veya DSL modem gibi bir modemi diğer cihazlara bağlayarak bu cihazlarla internet arasında iletişime olanak tanır. Kablosuz yönlendiriciler de dahil olmak üzere çoğu yönlendirici, çok sayıda cihazı aynı anda internete bağlamak için genellikle birkaç ağ bağlantı noktasına sahiptir.

Yönlendirici genellikle fiziksel olarak bir ağ kablosu kullanarak internet veya WAN bağlantı noktası üzerinden modeme ve ardından fiziksel olarak, yine bir ağ kablosu aracılığıyla, sahip olduğunuz kablolu ağ aygıtlarındaki ağ arayüz kartına bağlanır. Kablosuz yönlendirici, çeşitli kablosuz standartları kullanarak, kullanılan belirli standardı da destekleyen cihazlara bağlanabilir.

WAN'a veya internet bağlantısına atanan IP adresi genel bir IP adresidir. Yerel ağ bağlantısına atanan IP adresi özel bir IP adresidir. Bir yönlendiriciye atanan özel IP adresi genellikle ağdaki çeşitli cihazlar için varsayılan ağ geçicidir. Kablosuz yönlendiriciler ve birden fazla bağlantıya sahip kablolu yönlendiriciler aynı zamanda basit ağ anahtarları görevi görerek cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Örneğin, bir yönlendiriciye bağlı birkaç bilgisayar, dosyaları ve yazıcıları birbirleri arasında paylaşacak şekilde yapılandırılabilir. 

Yönlendiriciler, gelen ve giden verilerle ilgilenecek bir CPU ve belleğe sahip küçük bilgisayarlar gibidir. Bilgisayardaki işletim sistemine benzer şekilde, yönlendiriciye DD-WRT gibi farklı yazılımlar yüklenebilir. Bir yönlendirici, OSI modelinin Ağ katmanında (katman 3) çalışır ve trafiğin nereden geldiğini ve nereye gitmesi gerektiğini anlamak için yönlendirme tablolarını kullanır.

Router Türleri Nelerdir?

Yönlendirme, IP paketlerini (İnternet protokolü (IP) adresine sahip bir veri paketi) bir ağdan diğerine iletme yeteneğidir. Yönlendiricinin görevi işletmenizdeki ağları birbirine bağlamak ve bu ağlar içindeki trafiği yönetmektir. Yönlendiricilerde genellikle yönlendiricinin diğer ağlara bağlanmasına olanak tanıyan en az iki ağ arabirim kartı veya NIC bulunur. Router türleri ikiye ayrılır:

Kablolu Router

Kablolu yönlendiriciler genellikle ağ kabloları aracılığıyla doğrudan modemlere veya geniş alan ağlarına (WAN'lar) bağlanır. Genellikle İnternet ile iletişim kurmak için modemlere bağlanan bir bağlantı noktasıyla birlikte gelirler. 

Kablosuz Router

Yönlendiriciler aynı kablosuz standartları destekleyen cihazlara da kablosuz olarak bağlanabilir. Kablosuz yönlendiriciler internetten bilgi alabilir ve internete bilgi gönderebilir.

Router Kurulumu Nasıl Yapılır?

  • Yönlendiriciyi nereye yerleştireceğinize karar verin: Kablosuz router için en iyi yer, eşit kapsama alanından yararlanacağınız için iş yerinin açık alanıdır. Bazen açık havada bir alan bulmak kolay olmayabilir çünkü yönlendiriciyi, genellikle dış duvarın yakınındaki bir kabloya bağlı olan ISP'nizden (İnternet servis sağlayıcınız) geniş bantlı bir ağ geçidine bağlamanız gerekir.
  • Yönlendiriciyi bir kabloya bağlayın veya bir ağ yönlendiricisi seçin: Bir yönlendiriciyi bağlarken "uzun mesafe" sorununu çözmek için, yönlendiriciyi ISP ağ geçidinin Ethernet bağlantı noktasına bağlamak üzere bir CAT5e veya CAT6 kablosu kullanabilirsiniz. Diğer bir seçenek de Ethernet kablolarını ofisinizin duvarlarından yönlendirici için seçilen merkezi konuma geçirmektir. Diğer bir seçenek ise yönlendiricili bir ağ ağı kurmaktır. Örgü ağı, birden fazla Wi-Fi vericisini evinize veya ofisinize tek bir ağ üzerinde yerleştirmenize olanak tanır. Herhangi bir kablosuz yönlendirici ile kullanılabilen genişleticilerin aksine, örgü ağlar bu özelliğe sahip yerleşik bir yönlendirici gerektirir. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, yönlendiricinin geniş alan ağına (WAN) veya İnternet bağlantı noktasına takılı temel bir Ethernet kablosu kullanacaksınız. İnternet bağlantı noktası genellikle diğer bağlantı noktalarından farklı bir renkle ayrılır.
  • Router üzerindeki LED ışıklarını kontrol edin: Router üzerindeki LED ışıkları, başarılı bir şekilde etkin bir İnternet bağlantısı kurup kurmadığınızı size bildirir. Böyle bir bağlantıyı onaylayan ışıkları görmüyorsanız kabloyu doğru bağlantı noktasına taktığınızdan emin olun.
  • Bağlantıyı bir cihazla test edin: Akıllı telefon modelleri üzerinden yönlendiricinizin çalışan bir bağlantısı olduğunu doğrulayın. Her şey yolunda giderse, tıpkı aktif bir internet bağlantısını onaylarken yaptığınız gibi, kablolu bir bağlantı başlatabilmelisiniz.

Router ve Modem Aynı Şey Mi?

Bir modem ve bir yönlendirici, bir ev ağı kurulumunda bulunan en yaygın cihazlardan ikisidir. Her iki cihaz da işleyen bir internet ağı için gereklidir.

Modem ve Router Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Hem modem hem de yönlendirici, cihazlarınızın internete bağlanmasına yardımcı olsa da, ayrı (ve tamamlayıcı) işlevlere sahiptirler. Modem , ev ağınızı internet servis sağlayıcınıza veya İSS'nize bağlayan bir kutudur. Çoğu zaman, internet servis sağlayıcınız size genellikle ağ geçidi olarak adlandırılan, hem modem hem de yönlendirici görevi gören tek bir kutu veren bir cihaz verecektir, ancak bunlar yine de farklı teknolojilerdir. Evinizdeki tüm cihazların internet bağlantısına sahip olabilmesi için hem modemin hem de yönlendiricinin entegre veya entegre olmayan özelliklerine ihtiyacınız vardır.