0%

Günümüzün gelişen teknolojisinde oldukça yaygınlaşan akıllı telefonlar, artık hayatımızın her alanında kullanılıyor. Akıllı telefonların bu kadar yaygın kullanılması ile birlikte, bu cihazlarda yaşanan çeşitli sorunlara içinde çeşitli çözümler üretiliyor. Akıllı telefonların yoğun kullanıma bağlı olarak yavaşlaması ya da donmaya başlaması gibi durumlarda da cihaza format atılması ya da cihaza format atılması, sorunun çözülmesine yardımcı olmaktadır. Peki, akıllı telefonlara format atma nasıl yapılır, akıllı telefonlara format atarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Format Atma işlemi Nedir? 

Akıllı telefonlara format atma işleminin nasıl yapılacağını belirtmeden önce, formatnın bilinmesi gereklidir. Format atılan cihazların sistem dosyaları büyük ölçüde korunurken, cihaz içerisinde artık kullanılmayan dosyaların silinmesi sağlanır. Bununla birlikte kullanıcıların cihaza yüklediği tüm görsel, video ve çeşitli dosyalar da cihaz içerisinde korunmaya devam eder. Format atılan cihazın kullanıcı verileri ve cihaza tanımlı olan Google hesabı da aynı şekilde kalmaktadır. Format işlemi genel olarak cihazda kullanılmayan verilerin temizlenmesi için kullanılır.

Format ile cihazın temizlenmesinin, cihazın yavaşlık sorununa çözüm olmadığı durumlarda ise format atma adı verilen cihazı komple temizleme işlemi gerçekleştirilir. Format atma sonrasında cihaz içerisinde fabrika çıkışından sonra cihaza yüklenen tüm dosyalar ve işlemci güncellemeleri temizlenmektedir. Kısacası, akıllı telefon format atma sonrasında cihaz tamamen fabrika çıkışındaki haline döndürülmektedir. Ancak format atma sonrasında cihaz içerisindeki tüm dosyaların silinmesi, kullanıcıların bu işlem öncesinde önemli dosya ve görsellerini de yedeklemesini gerektiriyor. Yedeklenmeyen tüm dosyalar da geri dönüşü olmayan şekilde silinmektedir. 

Format atma işlemi genel olarak cihazın kullanılmayan verilerinin daha az detaylı ve genel şekilde silinmesini kapsamaktadır. Ancak format atma işlemi, cihazın tüm verilerinin tamamen silinmesini ve cihazın fabrika çıkışındaki işlemcisine geri döndürülmesini kapsar. Format atma sonrasında cihazın tüm işlemci güncellemelerinin de tekrar yapılması gerekir. 

Format Atma İşlem Adımları Nelerdir?

Akıllı telefona format atma işlemi, cihaz içerisinde bulunan tüm verilerin sıfırlanması anlamına gelmektedir. Format atma işlem adımları ise genel olarak şu şekilde belirtilmektedir;

  • Öncelikle format atılacak akıllı telefon içerisinde kullanıcının silinmesini istemediği verilerin yedeklemesi gerekir. Format sonrasında cihazın içindeki tüm veriler tamamen silinmektedir. Bu nedenle silinen verilerin geri getirilmesi söz konusu değildir. Format öncesinde cihaz içerisinde dahili hafızaya kayıtlı görsel, video ya da benzeri silinmesi istenmeyen verilerin yedeklenmesi, bu verilerin kaybolmasını engelleyecektir.
  • Format atılacak cihazın şarj seviyesinin minimum %50 olması gerekir. Bununla birlikte format sırasında cihazın şarj edilmesi de mümkün değildir. Bu nedenle format öncesinde cihazın yeteri kadar şarj edilmesi gerekir.
  • Format işlemi için öncelikle cihaz kapalı konuma getirilir ve bunun ardından ses açma ve güç tuşuna yaklaşık 10 saniye basılı tutularak cihazın format atma menüsüne giriş yapılır.
  • Bu menüde kullanıcının karşısına farklı birkaç seçenek çıkmaktadır. Akıllı telefona format atmak için kullanıcının karşısına çıkan listeden ‘’Wipe Data’’ seçeneğini seçmesi gerekir. Bunun üzerinden cihazın format işlemi başlatılır.
  • Format işlemi sırasında cihaz birkaç kez kapanıp açılarak sistem tamamen temizlenene kadar bu işlem devam edecektir. Format işlemi tamamlandıktan sonra ise cihaz aynı kullanıcı menüsüne tekrar yönlendirilir. Bu menü üzerinden ‘’Reboot Now’’ seçeneği ile cihaz yeniden başlatılarak işlem tamamlanır. 

Telefona Format Atma Nasıl Yapılır?

Telefona format atma işlemi, format kadar detaylı olmadığı için daha kısa sürmekte ve daha basit işlemler ile gerçekleştirilmektedir. Format atma işlemi için kişinin Wipe menüsüne giriş yapması ve buradan tüm hafızayı silmesi gereklidir. Ancak format atma işlemi ise genellikle sadece telefonun Ayarlar bölümü üzerinden gerçekleştirilmektedir. Format işlemi, telefonun hafızasının tamamen sıfırlanması yerine cihazın işlemcisinin ve işlemci verilerinin sıfırlanması olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle cihaz içerisindeki tüm kullanıcı verileri ve diğer içerikler korunmaktadır. Format atma işlemi ise genel olarak şu adımlar izlenerek gerçekleştirilmektedir:

  • Cihazın ana menüsü üzerinden ‘’Ayarlar’’ sekmesine giriş yapılması gerekir.
  • Bu sekme içerisinde cihazın genel bilgilerinin yer aldığı bölümden ‘’Sıfırla’’ seçeneğinin içerisinde bulunan ‘’Fabrika Verilerine Sıfırla’’ seçeneğinin seçilmesi gerekir.
  • Fabrika Verilerine Sıfırla sekmesi, cihazın tüm bilgilerinin fabrika çıkışındaki bilgilere dönüştürülmesini sağlamaktadır. Bu sayede gereksiz dosyalar ve kullanılmayan işlemci verileri yüzünden yavaşlayan cihazın da hızlanması sağlanır.
  • Bunun ardından ‘’Tümünü Sil’’ seçeneği seçilerek, cihazın format atma işleminin başlaması sağlanır.
  • Tümünü Sil seçeneği seçildikten sonra, cihazın format ve format atma sayfası karşınıza çıkacaktır. Bu seçenekler arasından ‘’Factory format’’ seçeneğini seçerek, cihazın format atma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Format atma işlemi genellikle birkaç dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. İşlem sonrasında telefon galerisinde ve diğer bölümlerde bulunan dosyalar silinmeyeceği için bu dosyaların yedeklenmesine de gerek yoktur.

Tablete Format Atma Nasıl Yapılır?

Tablete format atma işlemi, cihazın Android işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak akıllı telefonlar ve tabletler genel olarak aynı işletim sistemini kullanmakta, bununla birlikte kullanım açısından birkaç farklı detay bulunmaktadır. Bu nedenle format atma işlemi de genel olarak akıllı telefonlar ile benzer adımları içermektedir. 

Tablete format atmak için cihazın ayarlar sekmesinde, Fabrika Verilerine Sıfırla seçeneğinin seçilmesi gerekir. Ancak farklı cihazlarda bu seçenek ayarlar bölümünün farklı noktalarında yer almaktadır. Bunun ardından izlenmesi gereken detaylar ise genel olarak yukarıda bahsedilen akıllı telefonlara format atma işlemleri ile benzerlik göstermektedir. Reeder telefon modelleri için ise format atma işlemi Ayarlar sekmesinde yer alan Cihaz Ayarları, Sıfırla sekmesi içerisinde yer almaktadır. Bu panel üzerinden Reeder akıllı telefon ve tablet modellerine format atılmaktadır.


Format atma ne kadar sürer?

Format atma işlemi genel olarak format atma işlemlerine kıyasla çok daha kısa sürmektedir. Format atma işleminde cihazın içerisinde yer alan tüm verilerin silinmesi söz konusu iken, format atmada sadece cihazın işlemci verilerinin silinmesi söz konusudur. Bu nedenle format atma işleminde cihazın dahili hafızası ve SD kart içerisinde yer alan tüm bilgilerin silinmesi, daha uzun sürmektedir. Bununla birlikte format atma atmak için cihazın kapatılması, format atma menüsüne giriş yapılması ve işlemlerin başlatılması gereklidir. Ancak format atma işlemi için gereken adımlar sadece cihazın Ayarlar sekmesi üzerinden gerçekleştirilir. 

Akıllı telefon ve tabletlere format atma işlemi genellikle birkaç dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak cihazın işlemci hızına bağlı olarak bu işlemlerin uzunlukları arasında da farklılıklar görülmektedir. Bununla birlikte silinmesi gereken dosyaların büyüklüğü ve telefonun hızı da format atma hızını değiştiren noktalar arasında yer almaktadır. Ancak format atma işlemi için Ayarlar sekmesinden format işleminin başlatılması, formatın uygulanması ve cihazın yeniden başlatılması gibi süreçler genellikle 10 ile 15 dakika arasında bir süre almaktadır. Format atma işlemi ise format atma işleminden farklı olarak yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Format atma sırasında cihazın birkaç kez yeniden başlatılması, bu süreyi uzatan en temel noktalardan biridir.