0%

En İyi Pixel Oyunları Hangileridir

Pixel oyunlar ilk olarak grafik makineleri gibi bazı sınırlı sistemli yazılımların 8 bit ya da 16 bit video grafik işlemcileri ile oluşturulmuş oyunlardır. Pixel dijital görünümün en küçük ögesinin adıdır. Pixel oyun oluşturulurken görüntünün en küçük kare şekilleri tek tek işlenir ve kareler doldurularak pixel görüntü elde edilir. Pixel oyunlar 1960’lı yıllarda başlayıp 1980’lere kadar ortaya çıkan neredeyse tüm oyunları kapsar. Bunun sebebi ise o dönemlerdeki teknolojinin yetersiz kalmasıdır. Yine benzer dönemlerde ortaya çıkan atarinin hem oyun dünyası hem de pixel oyunlar üzerinde çok önemli etkileri olmuştur.

Pixel Oyunlar Hakkında

Günümüz dünyasında da popülerliğini koruyan pixel oyunlar nostalji severler ve türü benimseyenler tarafından en çok oynanan oyun kategorilerindendir. Pixel oyunların günümüzde tekrardan popülerleşmesinin en önemli sebebi ise gelişen teknolojidir. İlk bakışta kulağa saçma gelse de teknolojik gelişimin insanlara sağladığı imkanlar düşünüldüğünde pixel oyunların neden tekrar popüler olduğu anlaşılabilir. Öncelikle bu popülerliğin en büyük sebebi oyun tasarımcı sayısının artmış olmasıdır. Özellikle bağımsız oyun firmaları ya da oyun yapımcıları en kolay tasarım olarak pixel tasarımları tercih ederler. Bu sayede yüksek maliyetli iş gücü gerektirmeksizin sektöre ilgisi olan hemen hemen herkes belirli bir bilgi ve donanım ile pixel oyun oluşturabilir. Örneğin Terraria. Kimi pixel oyunlar nostalji olarak oyun severlerin hafızalarında kalmış olsa da kimi oyunlar halen binlerce insan tarafından oynanmaktadır.

En Popüler Pixel Oyunları Hangileri

Minecraft

Pek çoklarınca pixel oyunları denildiği zaman akla ilk gelen oyun Minecraft’tır. Hayatta kalma, sandbox, yaratıcılık oyun türlerine sahip Minecraft, Android, iOS, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360, macOS, Linux, Windows sistemleri ile uyumludur. Oyun kullanıcıya hayatta kalma ya da yaratıcılık olarak 2 farklı seçenek sunar. Bunlardan hayatta kalmayı seçen oyuncular rastgele oluşturulan bir dünyada Steve adlı karakterle oyuna başlarlar. Bu oyun türünün amacı kalınabilecek en uzun süre hayatta kalmaktır. Hayatta kalma türünde softcore, hardcore gibi farklı yapılandırmalar mevcuttur. Softcore sisteminde kullanıcı öldüğü zaman mevcut oyuna devam edebilir ancak üzerinde taşıdığı eşyalar öldüğü yerde kalır. Oyuncu dilerse ve başarabilirse bu noktaya geri dönerek eşyalarını geri alabilir. Daha çok rekabetçilik seven hayatta kalma oyuncuları ise hardcore diye bilinen hayatta kalma seçeneğini seçerler. Bu seçenekte ise oyuncu ne kadar ilerlemiş olursa olsun bir kere öldüğü zaman oyunu sonlanır. Bu da oyunu oynayan oyuncunun attığı her adımda dikkatli olmasını sağlar. Minecraft’ın diğer oyun seçeneği ise yaratıcılık modudur. Bu modda oyuncu hayatta kalma modunun aksine açlık, can kaybı gibi konularda etkilenmez. Bu modda amaç oyuncuların inşa becerileri, çevre düzenlemeleri gibi konularda gelişim göstermesini sağlamaktır. Resmi olan rakamlara göre dünyanın en çok satan oyunu olan Minecraft 240 milyon kopyadan fazla satış rakamına ulaşmıştır.

Pixel Dungeon

Çevrimiçi ya da çevrimdışı oynanabilen bu pixel oyun sıralı hamle üzerine kurgulanmış bir sisteme sahiptir. Oyuncu oyun içinde elde ettiği eşyaları kullanırken işin içine şans faktörü girer. Şöyle ki hamle sırası oyuncuya geldi ve oyuncunun elinde bir adet büyülü asa var. Oyuncu bu asayı kullanarak hamlesini yaptı. Asada yazan özellikler %100 çalışacak diye bir durum yoktur, kimi zaman hamle geçerli olup rakibe zarar verirken kimi zaman ters tepki ederek kullanıcıya da zarar verebilir. Bu da oynayanlar için yer yer sinir bozucu yer yer oldukça eğlenceli anlar ortaya çıkartır.

Stardew Valley

İnşa etme, macera türlerinde çıkmış olan bu oyunda oyuncu çiftlik sahibi bir karakter yönetir. Oyunun üzerinden uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen halen binlerce oyuncu tarafından oynanan bu oyunda amaç bize miras kalan çiftliği yönetmektir.

Stranger Things 3

Son dönemde popüler olan aynı adlı dizinin 3. oyunu olan Stranger Things 3, macera, fantastik türlerine sahip bir pixel oyundur. Oyun Stranger Things’in 3. sezonuna özel olarak geliştirildiği için oyun içerisinde geçen mekanlar, karakterler ve olaylar dizinin 3. sezonuyla bağlantılıdır. Oyuna başlarken kullanıcı dizideki ana karakterlerden herhangi birini seçerek bu geri dönüşü olmayan maceraya atılabilir. Oyun Android ve iOS desteklemektedir.

Terraria

Pixel oyun denildiği zaman akla ilk gelen oyunlardan birisi olan Terraria, Android, iOS, Windows, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360 platformlarında hizmet vermektedir. Oyun keşif, madencilik, inşa etme, sandbox, üretim ve mücadele gibi oyun türlerine sahiptir. 2D olarak oluşturulan bu oyunda oyuncu oluşturulan dünyaya 3 temel eşya ile başlar. Bunlar kazmak için kazma, savaşmak için kılıç ve ağaç kesmeye yarayan bir baltadır. Oyunun amacı oyuncunun oluşturulan bu dünyada mümkün olduğunca ilerlemesi ve hayatta kalmasıdır.

Undertale

Windows, OS X, Linux, Playstation 4, PS Vita, Nintendo Switch platformlarında oynanabilen bu oyunda oyuncu, yer altına düşen bir çocuğu yönetir. Rol yapma türüne sahip olan Undetale’de amaç kontrol ettiğimiz çocuğu düştüğü yeraltından kurtarmaktır. Oyunun bu denli popüler olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi kullanıcının yaptığı seçimlerin oyuna etki etmesidir. Bu da oyunu oynayan kişinin oyundaki karakterle daha iyi özdeşim kurmasına sebep olur.

Dead Cells

2018 yılında piyasaya sürülen bu oyun rogue-like diye bilinen, bitirmesi ve oynaması zor olan oyunlardandır. iOS, Android, Windows, Mac, Linux gibi platformlarda oynanabilen bu oyun rogue-like türünün en sevilen pixel oyunlarından bir tanesidir. Yıllar içerisinde farklı genişleme paketleri çıkan oyun, birçok ödüle sahiptir. Oyunun hikayesi ise şu şekildedir: Karakterimiz bir adanın zindanında hafızasını kaybetmiş bir vaziyette uyanır. Kendine yeni gelen karakterimiz bir askerle karşılaşır ve asker ona artık ölümün mümkün olmadığını söyler. Daha sonra karakter bulunduğu hapishaneden kaçmaya çalışır ancak bunu başaramaz. Daha sonra karakter, içinde bulunduğu mekanın gerçekliğini fark eder. Ve buradan kaçmaya çalışır.

Sonic the Hedgehog Classic

Macera türünde karşımıza çıkan bu oyunda Sonic’i kontrol ederek Sonic’in baş kötüsü Doktor Ivo Robotnik’in kötücül amaçlarını gerçekleştirmesini engellemeye çalışıyoruz. Android, iOS, Windows, macOS, Linux platformlarında oynanayabilen  Sonic the Hedgehog Classic, macera türünün en güzel örneklerinden bir tanesidir.

Pixel Oyun Türünün Dikkate Değer Ücretsiz Oyunları

Hiçbir ücret ödemeden oynanabilen pixel oyun türlerinin en sevilen oyunları ise şu şekilde:

  • Realm of The Mad God Exalt
  • Trove
  • Pixel Dungeon
  • Soda Dungeon
  • Fury Survivor: Pixel Z
  • The Last Vikings
  • Knights of Pen And Paper 2
  • The Sandbox Evolution 2
  • RPG Clicker
  • Metal Slug Defense And Metal Slug Attack
  • Ailment
  • Yeah Bunny 2
  • Sword of Xolan
  • Stranger Things: The Game
  • Life is A Game

En Popüler Android Telefonlar İçin Pixel Oyunları

Neredeyse her çocuk ve genç bireylerin sahip olduğu akıllı telefonlar için özel olarak üretilmiş Android bazlı pixel oyunlarının bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Apple Knight
  • Ailment
  • Destures And Demon
  • Destures And Demon 2
  • Deltarune
  • One Shot
  • Huntdown
  • Soul Knight
  • Graveyard Keeper
  • PixelCraft
  • Evade