0%

Telefon Nasıl Temizlenir?

Hepimiz büyük ölçüde cep telefonlarımıza güveniyoruz ve her gün verimli bir şekilde çalışmalarına ihtiyaç duyuyoruz. Birisi "cep telefonunuzu hiç temizlediniz mi?" diye sorduğunda çoğumuzun aklına gelen ilk şey, depolama alanı kazanmak için gereksiz dosyaları ve yüzlerce kötü fotoğrafı nasıl kaldıracağınızdır. Cep telefonu temizliğinde akla gelmesi gereken ilk şey, telefonunuzu her gün kaplayan mikrop ve bakterilerin temizlenmesidir. Telefonunuza her dokunduğunuzda, ellerinize, yüzünüze ve cep telefonunun dokunduğu her yüzeye bakteri aktarırsınız. Hiç cep telefonunuzu umumi tuvalete düşürdünüz mü?

Elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonların hijyeni düşündüğünüzden çok daha önemli. Neredeyse her yere temas eden akıllı telefonu görüşürken yüzümüzle de temas ettiği gerçeğini unutmamalıyız. Cep telefonlarımız bizi dış dünyaya bağlayan ve gün içerisinde muhtemelen en çok dokunduğumuz şeylerin başında gelir. Sağlık uzmanları, önleyici tedbir olarak telefonunuzu günde en az bir kez temizlemenizi öneriyor. Temizlik sırasında iç elektronik aksamlara zarar verebilecek aşırı nemden kaçınmak önemlidir. Çoğu cep telefonu ekranı, özellikle de akıllı telefonların cam yüzeyleri, yağları ellerden ve parmaklardan uzaklaştıran oleofobik bir kaplamaya sahiptir . Kaplamanın etkinliği zamanla azalacaktır ancak cam üzerinde aşındırıcı herhangi bir madde kullanılması kaybı hızlandıracak ve yüzeyin kalıcı olarak çizilmesine neden olacaktır.

Akıllı telefonunuzun tuvaletten daha mikroplu olduğuna dair çıkan haberlerden en az birine rastlamışsınızdır diye tahmin ediyoruz. Bu haberlere inanıp inanmamak size kalmış ancak yine de her yere bırakıp sonra elimize aldığımız hayatımızın orta yerinde bulunan bu teknolojik cihazın temizliğine ekstra önem verilmesi gerektiğinin altını kalın bir şekilde çizelim. Özellikle cep telefonu kılıfı kullanmıyorsanız mutlaka her gün temizlemelisiniz. Arizona Üniversitesi'nin 2012 yılında yaptığı bir araştırmaya göre akıllı telefonunuz, klozet kapağında bulunan bakteri miktarının on katı bakteri ile kaplı olduğu ortaya çıktı. 

Cep telefonları haftada en az iki kez, hatta sürekli kullanılıyorsa her gün kılıfından çıkarılıp temizlenmelidir. Cep telefonu kılıfı ve kulaklıklar dahil aksesuarları da aynı sıklıkta temizlenmelidir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir Amerikalı telefonunu günde 344 kez, yani her 4 dakikada bir kontrol ediyor! 2 Bu mobil cihazlara o kadar bağlandık ki sürekli elimizde oluyorlar. Bu yüzden artık bizim için bu kadar vazgeçilmez hale gelen ve ellerimizde bu kadar vakit harcayan bu eşyaların temizliğine vakit ayırmayı unutmamamız şart.

Elimizden Düşürmediğimiz Telefonlar Nasıl Temizlenir?

Bunu düşünmekten ne kadar nefret etsek de, telefonlarımız gerçekten çok kirli! Aslında düzenli olarak kullandığımız teknolojik ürünlerin tamamı mikroplarla kaplıdır. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğunda cep telefonlarının klozet kapağından 10 kat daha fazla bakteri taşıdığı ortaya çıktı. Telefonunuzda 17.000'den fazla bakteri geni kopyası olduğu düşüncesi telefonunuzu en yakın dezenfektan kabına atmak istemenize neden oluyordur. 


Burada en önemli soru şu: Neden cihazlarımızı dezenfekte etmeden ellerimize ve yüzümüze sürmeye devam ediyoruz? Muhtemelen telefonunuzu nasıl temizleyeceğinizi bilmediğiniz için! Adım adım elimizden düşürmediğimiz telefonların nasıl temizleneceğini anlatacağız.

Cep Telefonu Nasıl Dezenfekte Edilir?

Akıllı telefon fiyatları markasına, modeline ve özelliklerine göre değişiklik gösterse de ne olursa olsun hijyen kurallarına uygun şekilde kullandığınızda sağlığınıza daha az olumsuz etkisi olacaktır. Cep telefonu nasıl dezenfekte edilir sorusunun cevabını verirken aynı kuralların tablet bilgisayar modelleri için de geçerli olduğunu unutmayın. Telefonunuzu temizlerken, iç kısımlarına zarar verme ihtimaliniz çok düşüktür. Ancak silmeden önce telefonunuzun tamamen kapalı olduğundan ve güç bağlantısının kesildiğinden emin olmak en iyisidir.

Farklı markaların cihazları arasında birkaç ince fark olsa da, bunların tümü (çoğunlukla) en az %70 izopropil alkolden yapılmış temizleme mendilleri veya spreylerle dezenfekte edilebilir. Bununla birlikte her marka, cihazınıza doğrudan püskürtmenin kötü bir fikir olduğu konusunda hemfikirdir. Bunun yerine, telefonunuzu, tablet bilgisayar modelleri veya bilgisayarınızı silmeden önce temizleyiciyi tüy bırakmayan bir bezin (mikrofiber veya lens bezi) üzerine püskürtün. 

Teknoloji üreten markaların neredeyse hepsi hijyen için kullanılan ürünlerde ağartıcı ve hidrojen peroksit içeren ürünlerin kullanılmaması konusunda hem fikir. Ayrıca bilgisayar gibi genellikle elektrik prizine bağlı cihazları temizlemeye başlamadan önce kapatıp, fişten çekmeniz gerekiyor. 

Dezenfektan mendilleri birçok cihazda kullanmak güvenli olsa da alkol, çamaşır suyu veya sirke içeren mendillerin akıllı telefonun ekranındaki koruyucu kaplamayı aşındırabileceğini unutmayın. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, özellikle COVID-19 krizi sırasında mobil cihazlarınızın temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi konusunda ek tavsiyeler sundu. Cihazın üreticisinden herhangi bir talimat mevcut değilse, dokunmatik ekranları dezenfekte etmek için alkol bazlı mendiller veya en az yüzde 70 alkol içeren spreyler kullanılması öneriliyor.

Telefon Temizlerken İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

Çoğu zaman telefonunuzu silmek yalnızca birkaç saniye sürer. Tüyleri şarj bağlantı noktasından çıkarmak, orada ne kadar olduğuna bağlı olarak birkaç dakika sürebilir. Ekranın lekeli olduğunu fark ettiğinizde veya temizlenmesi gerektiğini düşündüğünüz mikroplu bir ortamda kullandığınızda telefonunuzu silin. Cep telefonunu temizlemeye başlamadan önce aşağıdaki listede olanları bir araya getirin:

  • Yumuşak, tüy bırakmayan bir bez: Telefonunuzu yüzeylerini çizmeden silmek için bu bezi kullanın. Gözlükler için kullanılan yumuşak, leke yapmayan bezlerden veya mikrofiber temizlik bezini kullanabilirsiniz. 
  • Ilık, sabunlu su: Bir miktar suya birkaç damla bulaşık deterjanı damlatmak yeterli olacaktır. 
  • %70 izopropil alkollü mendil: Markaların çoğu cihazlarında izopropil alkol bazlı temizlik mendilleri kullanılmasını öneriyor. Hatta %75 etil alkollü mendil veya Dezenfektan Mendil kullanabileceğinizi söylüyor. 

Telefon Temizlerken Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ortalama kullanıcıların telefonlarına günde 2.617 kez dokunduğunu ve bu sayının yoğun kullanıcılar için 5.427'ye çıktığını ortaya çıkardı. Telefonunuza, yüzünüze ve tezgah, klavye ve daha fazlasını içeren yüzeylere dokunduğunuzda mikropların yayılması muhtemeldir.

Coronavirüs de dahil olmak üzere bazı mikroplar ve virüsler, yüzey malzemesine ve çevre koşullarına bağlı olarak yüzeylerde birkaç saatten birkaç güne kadar veya daha uzun süre kalabilir. Bu nedenle telefonunuzu nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek, ellerinizi yıkamanın doğru yolunu öğrenmek kadar önemlidir.

Telefonu Temiz Tutmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Birinci adım, cihazınızı bir temizlik bezi üzerine az miktarda su ile silmek ve açıklıklara fazla nem girmemesine dikkat etmektir. Cihaz “su geçirmez” olsa bile kesinlikle suya batırmayın. 

Bahsedilen silme işleminden sonra mikroplardan ve parmak izlerinden kurtulmak için dezenfekte edici bir mendille detaylı şekilde silebilirsiniz.

Cep telefonunuzu olabildiğince mikropsuz tutmak günde sadece birkaç dakikanızı alır, ancak teknolojinizi korumak için atabileceğiniz bir adım daha var. Telefonunuzu, tabletinizi, kulaklıklarınızı ve diğer aksesuarlarınızı kendinize saklayın; başkalarının bunları sizin için almasına veya kullanmasına izin vermeyin. Biraz dikkatli bir uygulama, iyi temizlik alışkanlıkları ve bazı yüksek teknolojili antimikrobiyal aksesuarların yardımıyla mikropların cihazlarınızdan yayılmasını önemli ölçüde sınırlayabilirsiniz. 

  • Mobil cihazınızın mikroplara ve koronavirüse maruz kalmasını en aza indirmek için de adımlar atabilirsiniz.
  • Evinizin dışındayken telefonunuzu cebinizde, çantanızda veya arabanızda bulundurun.
  • Alışveriş yaparken akıllı telefonunuzda saklanan bir liste değil, yazılı bir alışveriş listesi kullanın.
  • Ödeme için akıllı telefonunuzdaki mobil ödeme seçeneğini değil, tercihen temassız bir kredi kartı kullanın.
  • Halka açık yerlerde bulunduktan sonra telefonunuza yalnızca ellerinizi yıkadıktan veya dezenfekte ettikten veya giydiğiniz eldivenleri çıkardıktan sonra dokunun.
  • Arama yaparken telefonunuzun yüzünüze veya yüz maskesine baskı yapmaması için eller serbest bir cihaz kullanın.

Telefonunuzu kapatıp fişini çekin. Ellerinizi sabun ve su kullanarak iyice yıkayın; en az 20 saniye fırçalayın. Ekran da dahil olmak üzere telefonun dışını antibakteriyel bir mendille nazikçe silin veya yumuşak bir beze %70 izopropil içeren alkol bazlı dezenfektan temizleyici püskürtün ve telefonunuzu temizlemek için bunu kullanın. (%70 alkol oranı önemlidir: telefonun yüzeyindeki mikropları öldürmeye yetecek konsantrasyondadır.) Bağlantı noktalarına nem girmesinden kaçının.

Kirlenen yalnızca telefonunuzun yüzeyleri değildir; telefon kılıfınız ve kulaklık gibi aksesuarlarınız da mikrop tutar. Telefonunuzda uyguladığınız temizleme talimatlarını aksesuarlar için de uygulayabilirsiniz. Ellerinizi yıkayın, ardından dezenfekte edici bir mendil veya alkol bazlı temizleyici püskürtülmüş bir bez kullanın. Üretici tarafından önerildiği takdirde sert kılıfları sabun ve uygunsa sıcak su ile en az 20 saniye yıkayarak temizleyin. Bunu yaparken kullandığınız kabloları da silin.