0%

Akıllı telefonların günden güne gelişmesi ile birlikte cihazların hem performansını hem de sunduğu ek özellikleri geliştiren yeni teknolojiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Fotoğrafların çok daha gerçekçi ve canlı görünmesini sağlayan HDR çekim modu da bu noktada karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda piyasaya sürülen birçok akıllı cihazdan gördüğümüz HDR modu, çekim kalitesinin oldukça artmasını sağlıyor. Peki, telefon ve kameralar için HDR ne anlama gelir, HDR modunun çalışma prensibi nedir?

Telefon ve Kameralar için HDR Ne Anlama Gelir?

HDR çekim modu, ‘’High Dynamic Range’’ ifadelerinin baş harflerinden oluşturulan ve fotoğraf tarafından algılanan görüntünün parlak ve karanlık detaylarının daha belirgin hale getirilmesini sağlayan çekim moduna verilen isimdir. HDR çekimlerde, fotoğrafın koyu olması gereken noktaları olduğundan daha koyu gösterilir. Aynı şekilde ışığın belirgin olduğu daha parlak alanlarda ise ışık seviyesi arttırılır. Böylece fotoğrafın kontrast farklılıkları daha belirgin hale getirilir. 

HDR çekim modunda fotoğrafların belirgin kontrast yapılarına sahip olması için bu fotoğraf 3 farklı pozlama yardımı ile çekilir. Bu pozların sonradan birleştirilmesi ile ortaya HDR denilen görüntü çıkar. HDR modunda bu 3 farklı pozun birleştirilmesi ile karanlık ve aydınlık kısımlar daha belirgin hale getirilerek HDR teknolojisine sahip yeni bir görsel oluşturulur. Bu görsel de HDR fotoğraf olarak adlandırılır. 

HDR çekim modu sadece karanlık bölgelerin daha karanlık, aydınlık bölgelerin ise daha aydınlık görünmesini sağlamaz. Bununla birlikte normalde baktığımız zaman aydınlık görünen, ancak fotoğraflarda karanlık çıkan objelerin aydınlatılması ve gerçekte karanlık olan görüntünün arka plana atılması da sağlanır. Fotoğraf karesinde güçlü bir ışık kaynağı olması durumunda, bu ışık kaynağının etrafındaki görüntüler genelde olduğundan çok daha karanlık görülmektedir. HDR çekim modu ile yapılan fotoğraf çekimlerinde ise ışığın çevresindeki alanlardaki kararma ortadan kaldırılarak fotoğrafın tüm detaylarının çok daha dikkat çekici bir hal alması sağlanır. Böylece direkt olarak ışık kaynaklarının aydınlık görünmesi sağlanırken, bu kaynağın ışık seviyesinin yanında kaybolan ama aslında görülmesi gereken görüntülerin de dikkat çekici şekilde ön plana alınması sağlanır. HDR çekim modu sadece fotoğraflarda değil, çeşitli akıllı telefon modellerinde kamera kalitesine bağlı olarak videolarda da kullanılmaktadır. 

HDR Nasıl Çalışır?

Akıllı telefonların gelişmesi ile birlikte karşımıza çıkan bir diğer soru ‘’HDR ne işe yarar?’’ oluyor. Günümüzde profesyonel fotoğrafçılık ile ilgilenen birçok kişi yıllardan bu yana HDR çekim modunu kullanıyor olsa da, profesyonel kameralardan akıllı telefonlara taşınan HDR özelliği ile yeni tanışan birçok kullanıcı bulunuyor. HDR çekim moduna genel olarak baktığımızda, fotoğrafların çok daha kaliteli görünümde fotoğraflar elde etmek mümkündür. HDR modunda ana amaç, farklı kare hızlarında ve ışık seviyelerinde çekilen birden fazla fotoğrafın, cihaz hafızasında birleştirilerek tek bir fotoğraf haline getirilmesidir. Fotoğraf sahnesinin çok parlak, normal ve çok karanlık olmak üzere 3 farklı pozu çekilir. Bunun ardından cihaz kendi hafızasında bu pozları birleştirerek tek bir görüntü haline getirir. Oluşturulan bu görüntüde ışık kaynaklarından direkt olarak fotoğrafa yansıyan ışıkların parlaklığı azaltılır. Aynı zamanda fotoğraftaki çok karanlık bölgelerdeki ışık seviyeleri de arttırılarak bu bölgelerin görülebilir hale gelmesi sağlanır. 

HDR çekim modunda temel amaç görüntü gerçekliğinin arttırılmasıdır. Aynı zamanda fotoğrafların en büyük sorunlarından birisi olan gerçek görüntüden uzaklaşılması da HDR çekim modu ile engellenmektedir. İnsan gözünün algılayabildiği milyonlarca farklı renk, cisimlerin birbirine göre uzaklıkları ve farklı detayların fotoğraf makineleri ya da akıllı telefon kameraları ile yakalanması oldukça zordur. Bu nedenle standart yöntemlerle çekilen fotoğraflarda, uzaktaki cisimlerden hangisinin ne kadar yakın olduğu genellikle anlaşılmamaktadır. Ancak HDR çekim modu, farklı ışık seviyelerindeki fotoğrafları birleştirerek yeni bir fotoğraf oluşturduğu için olması gereken tüm detaylar fotoğraflarda görülmektedir. 

HDR Modu ve HDR Çekim Nedir?

HDR modu ile fotoğraf ve video çekimlerinde, elde edilen görüntünün kalitesi standart yöntemlere göre oldukça yüksektir. Her ne kadar çekim kalitesinin artması sağlansa da HDR çekim modunda da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Bu faktörler, çekim kalitesinin beklenenden daha yüksek olması ve çekimlerin istenilen sonucu vermesi için oldukça önemlidir. HDR çekim modu sırasında dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • HDR çekimler, aynı görüntünün düşük, orta ve yüksek ışık seviyelerinde alınan 3 farklı pozunun birleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu nedenle fotoğrafın daha başarılı şekilde HDR’ye aktarılabilmesi için çekim yapılan akıllı telefon ya da fotoğraf makinesinin sabit tutulması gerekir. Çekim sırasında tripod ve benzeri sabitleyiciler kullanılması, HDR çekimin kalitesini arttıracaktır.
  • HDR çekimlerde çekim için kullanılan cihazın sabit kalması kadar, çekimi yapılan ortamın da sabit kalması gereklidir. Çekim sırasında fotoğraf kadrajında hareketli cisimlerin olması, HDR sırasında çekilen farklı ışık seviyelerindeki pozların birbirinden farklı olmasına neden olacaktır. Bu nedenle çekim sonucunda istenilen kalitenin elde edilememesi gibi hatalar ile karşılaşılmaktadır. HDR çekimlerde fotoğraf kadrajında hareketli cisimlerin olmaması oldukça önemlidir.
  • HDR modu ile yapılan çekimler, 3 farklı ışık seviyesinde 3 farklı fotoğraf çekimi yapılması ve sonuç olarak bu fotoğrafların birleştirilmesi ile daha başarılı sonuçlar elde edilmesi prensibine dayanmaktadır. HDR ile çekim yapılırken fotoğrafların istenilen kalitede olması için her bir ışık seviyesinde çekilen pozların aynı noktadan aynı açı ile çekilmesi gerekir. Pozlar arasındaki titremeler ve birbirinden farklı pozların alınması, HDR modunun kalitesini düşürmektedir.

HDR Fotoğraf Özellikleri Nelerdir?

HDR fotoğraf çekimlerinde, standart fotoğraflara kıyasla çok daha profesyonel ve başarılı fotoğraflar elde etmek mümkündür. Genel olarak baktığımızda HDR modu ile çekilen fotoğrafların, standart fotoğraflara kıyasla olan avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • HDR fotoğraf çekim modu ile elde edilen fotoğraflarda renk yoğunlukları daha canlı ve yoğundur. Standart fotoğraf çekim modlarında renkler daha parlak ve ışıltılı görünürken, HDR çekim modu karartılmış görüntüden gelen renk yoğunluğunu da kullanarak renklerin daha koyu ve tok görülmesini sağlar. Böylece renkler daha belirgin kontrast seviyelerinde çekilir ve tüm renkler başarılı şekilde fotoğraflarda görülür.
  • HDR kelimesi, High Dynamic Range ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Adından da anlaşılabileceği gibi HDR çekim modu, fotoğrafların parlaklık ve karanlık seviyelerinin dinamik menzilinin artmasını sağlar. Böylece fotoğrafların uzaklık ve yakınlık kavramları daha belirgin hale gelir, cisimler ve renkler arasındaki geçişler çok daha net şekilde belli olur.
  • Standart fotoğraf çekimlerinde kameranın algılayabileceği renkler oldukça sınırlıdır. Her ne kadar genel anlamda tüm renkler fotoğraf makineleri ile algılanabiliyor olsa da, ortamdaki ışık seviyesine bağlı olarak fotoğraf içerisindeki renk geçişleri, standart kameralara başarılı şekilde yansıtılamaz. Ancak HDR çekim modunda fotoğrafın kontrast seviyesi daha başarılı şekilde algılandığı için renkler ve renk geçişleri daha başarılı şekilde görülmektedir.
  • HDR çekim modunda, görüntü kalitesi genel olarak diğer çekim modlarına kıyasla yüksektir. Renk ve fotoğraf derinliği HDR çekim modunda 10 bite kadar arttırılmaktadır. Aynı zamanda 1024 renk gölgesi kalitesi de fotoğrafların daha gerçekçi görünmesini sağlamaktadır.