0%

Cihazın yavaş şarj olması, şarj olmaması, bilgisayardan veri aktarımı gerçekleştirememesi;

Mikro USB kablonun ucu hassas bir yapıya sahiptir. Olası bir eğilme sonucunda iç pinlerde kırık oluşabilmektedir. İç pinlerde kırık oluştuğu için cihaz yavaş şarj olma, şarj olmama, bilgisayardan veri aktarımı gerçekleştirememe gibi sorunlara yol açmaktadır.

Yan sanayi, ucu normalden daha esnek ve geniş USB kablo kullanıldığında USB konnektörde baskıdan ve zorlamadan dolayı pinlerde kırılma oluştuğunda aynı arızalar gözlemlenir.

Batarya şarjı çabuk bitme, birden şarjı bitip cihazın kapanması;

Görünümde sorunsuz fakat USB kablo ucu normalden daha fazla esnek *, iç pinlerde kırık oluşmuş ve uyumsuz* şarj aleti kullanmak bataryanızda sürekli güç kesintisi yaşanmasına neden olur. Bu da bataryanın erken yaşlanmasına ve şarjın erken bitmesi sorununa yol açar.

* Normalden daha esnek – Hareketli olmasından, sürekli güç kesintisi yaşamak. (Genel müşteri şikâyeti: Bir şarj ediyor, bir şarj etmiyor.)

*Uyumsuz – Amper ve Voltaj değeri üretici tarafından belirtilen değerlerle uyumsuz. Üretici 5V 1.5A, Uyumsuz 5V 1A.

 

 Uyumsuz adaptör kullanmak;

*Uyumsuz – Hızlı şarj özelliği olmayan cihazda hızlı şarj özelliği olan şarj aleti kullanmak.

Üretici 5V 1.5A değerinde ve çıkış gücü 7.5W olan veya 5V 2A değerinde çıkış gücü 10W olan şarj aleti sağlar. Fakat hızlı şarj özelliği olan adaptörler 9V 2A değerinde 18W çıkış gücü sağlar. Bu da güç koruma devrelerin (akım, gerilim düzenleyici devresi) bozulmasına neden olur.

Güç koruma devresi bozulduğundan batarya cihazın ana kartına sabit (dengeli) akım sağlayamaz hale gelir. Bu sebeple ana karttaki devrelerin yanması ve cihazın tamamen işlevini kaybetmesine sebep olur.

Diğer taraftan akım, gerilim düzenleyici devresi bozulan cihazlar bataryaya düzensiz güç sağlar. Batarya gerilim değeri 3.8V iken şarj aleti 5V’dur. Düzensiz sağlanan güç nedeniyle batarya hücreler arası koruma tabakası (10 mikron kalınlığında olabilen geçirgen bir polietilen separatör) incelir. Separatör kırıldığında veya delindiğinde, termal kaçak adı verilen bir işlemi başlatan hücreler arası kısa devreye neden olur. Pilin içindeki kimyasal maddeler ısınmaya başlar ve bu da separatörün daha fazla bozulmasına neden olur. Bu reaksiyon bataryanın içindeki gazları ısıtan ve genleşmelerine neden olan ısı üretir. Havalandırmanın herhangi bir yolu olmadan, bataryanın kasası gazlarla genişler ve batarya şişer. Batarya kritik sıcaklıklara ulaşabilir. Bu noktada, yanıcı elektrolit havadaki oksijene maruz kaldığında tutuşabilir hatta patlayabilir.

Şişmiş Batarya Örneği