0%

Wi-Fi Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Yavaşlayan internet, bağlantı sorunları ya da şifre unutma gibi çeşitli nedenlerle kendi modeminize bağlanarak internetinizi kullanamıyorsanız, modem ve Wi-Fi şifresini değiştirmeniz gerekecektir. Wi-Fi bağlantısı kurmak için kullandığınız modemde yaşanan çeşitli sorunlar da Wi-Fi şifresinin değiştirilmesi ile çözülmektedir. Peki, Wi-Fi şifresini unutan kişilerin ne yapması gerekiyor ve Wi-Fi şifresi nasıl değiştirilir?

Wi-Fi Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım?

Wi-Fi şifrenizi unuttuysanız internete tekrar bağlanabilmek için Wi-Fi şifresini değiştirmeniz ya da varsayılan ayarlara tekrar geri dönmeniz gereklidir. Modem kurulumunu yaptıktan sonra şifrenizi değiştirdiyseniz ve bu değiştirilen şifreyi unuttuysanız, Wi-Fi sağlayıcınızın internet sitesi üzerinden modem ayarlarına giriş yapmayı deneyebilir ya da modeminizi sıfırlayarak şifre değiştirebilirsiniz. Modem şifresini değiştirmek ya da sıfırlamak için tercih edebileceğiniz farklı birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler sayesinde modem şifrenizi tekrar alarak ya da sıfırlayarak internetinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Modem şifrenizi değiştirmek için Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekiyor ise öncelikle modem şifrenizi sıfırlayabilir, bunun ardından modem şifrenizi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Wi-Fi şifrenizi değiştirmek için tercih edebileceğiniz yöntemler ise kısaca şu şekilde sayılabilir:

  • Modem Şifresini Sıfırlamak
  • Modem Şifresini Değiştirmek

Modem Şifresini sıfırlamak, şifre değişikliğinden çok daha kısa sürmektedir. Ancak sıfırladığınız şifre, modemin kurulumunda fabrika çıkışı olarak verilen şifre olduğu için çevredeki diğer kullanıcılar tarafından çok daha kolay şekilde bulunabilir. Çeşitli Wi-Fi şifresi bulma programları, modemlerin fabrika çıkışında verilen şifreleri bulduğu için sıfırladığınız şifreyi sonradan tekrar değiştirmeniz gerekecektir. Modem şifresini sıfırlamak için, modeminizin altında ya da üst kısmında bulunan ‘’Reset’’ adı verilen tuşa modem ışıklarınız tamamen sönüp tekrar yanana kadar basılı tutmanız gerekiyor. Reset tuşu, modem yüzeyinde bulunan diğer tuşlardan daha ufak ve kendi deliğinin iç kısmındadır. Bu nedenle tuşa basmak için kürdan ya da benzeri ince uçlu bir eşya kullanmanız gerekiyor. Reset tuşuna yaklaşık olarak 10 saniye basılı tuttuktan sonra modem ayarlarınız tamamen sıfırlanacak ve modeminizin şifresi, cihazı ilk aldığınız zamanki şifresi haline gelecektir. Modemin kurulum ayarlarındaki şifresi ise modemin arkasında ya da alt kısmında modem bilgilerinin olduğu kısımda yer almaktadır. 

Wi-Fi Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?

Modem şifresini değiştirmek için günümüzde teknolojinin gelişmesi ile farklı yöntemler de ortaya çıkmaktadır. Türk Telekom ve benzeri internet sağlayıcıları, kendi firmalarının uygulamaları üzerinden kullanıcılarına şifre değiştirme imkanı sunmaktadır. Ancak akıllı telefon yerine bilgisayar üzerinden modem şifresi değiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor:

  • Modem şifrenizi değiştirmek istediğiniz bilgisayarın Wi-Fi bağlantısının açık olması gereklidir. Bu nedenle şifre değiştirmeden önce bilgisayarınızın Wi-Fi bağlantısının açık olduğundan emin olmanız gerekiyor.
  • Wi-Fi şifresi değiştirmek için önce Google Chrome, Microsoft Edge ve benzeri bir internet tarayıcısını açın ve arama çubuğuna ‘’192.168.1.1’’ ip adresini yazarak arama tuşuna basın.
    Yukarıda verilen ip adresini internet üzerinden aratırken herhangi bir sorunla karşılaşmanız halinde; ‘’192.168.1.2’’, ‘’192.168.2.1’’ ya da ‘’192.168.2.2’’ ip adreslerinden herhangi birini arama çubuğuna yazarak modem arayüzüne ulaşmayı deneyebilirsiniz.
  • Yukarıda verilen tüm ip adresleri, genel olarak modemlerde kullanılan ip adreslerini ifade etmektedir. Ancak verilen 4 farklı ip adresini girmeniz halinde, hala modem arayüzüne ulaşamıyorsanız ya da modem sayfasına ulaşılamıyor ise modeminizin arkasında yer alan modem bilgilerine göre doğru ip adresini bulmanız gerekiyor. Modeminizin marka ve modelini modem arkasında yazan bilgiler üzerinden öğrenerek doğru ip adresine giriş yapabilirsiniz.
  • Doğru ip adresini girmeniz halinde karşınıza kullanıcı adı ve şifresi girmeniz gereken bir panel çıkacaktır. Kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi bilmiyorsanız, direkt olarak internet sağlayıcı firmanızdan öğrenebilirsiniz.
  • Panele giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan listede ‘’Kablosuz Ağ Ayarları’’ seçeneğine tıklayarak Wi-Fi şifresi değiştirme sayfasına giriş yapabilirsiniz. Modem şifresini değiştirmek için ayarlar kısmından ‘’Ağ Şifreleme’’ kısmına giriş yapabilirsiniz.
  • Karşınıza çıkacak olan panelden modeminizin kullanıcı adını ve şifresini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bunun ardından sistemden çıkış yaparak, modeminizin yeni şifresi ile giriş yapabilirsiniz.

Wi-Fi Şifre Değiştirme Telefondan Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlardan modem şifresi değiştirmek için Google Chrome ya da Safari gibi internet sağlayıcılar üzerinden yukarıdaki adımları izlemeyi deneyebilirsiniz. Ancak cihazınızın internete bağlı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Modem şifresi değiştirmek için yukarıdaki adımları izlemek yerine internet sağlayıcı firmalar tarafından kullanıcılara sunulan uygulamaları da kullanarak modem şifrenizi değiştirebilirsiniz. 

Türk Telekom, Turkcell Superonline ve benzeri internet sağlayıcı firmaların her birinin fatura ödeme ve çeşitli kullanıcı işlemleri için kullanılan akıllı telefon uygulamaları bulunuyor. Modem şifresini akıllı telefonlar üzerinden değiştirmek için Google Play ya da AppStore üzerinden internet sağlayıcınızın uygulamasını indirmeniz gereklidir. Uygulamaya giriş yapmak için kimlik numaranız, abone numaranız ya da telefon numaranız ile giriş yapmanız yeterlidir. Bunun ardından uygulama üzerinde modem ayarlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Modem ayarlarından hem modeminizin adını hem de şifresini değiştirerek şifre sıfırlamaya gerek olmadan modemin şifresini yenileyebilirsiniz. Böylece unuttuğunuz modem şifresini de değiştirerek internetinizi tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Modem şifresi değiştirmek için tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek ise internet sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçmektir. Günümüzde tüm internet sağlayıcılarının müşteri hizmetleri haftanın 7 günü, 24 saat boyunca hizmet vermektedir. Böylece modem şifresini unutmuş olmanız durumunda modem şifresi değiştirmek için bir internet bağlantınız olmasa dahi şifrenizi değiştirebilirsiniz. Modem şifresi değiştirmek için müşteri hizmetlerine bağlanabilir ve şifre değiştirme talebinde bulunabilirsiniz. Müşteri hizmetleri, modeme uygulamak istediğiniz şifreyi direkt olarak sizin yerinize uygulayacak ve modem şifreniz anlık olarak değiştirilecektir. Yeni modem şifrenizi kullanmak için modemi yeniden başlatmanıza ya da herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yeni şifreniz ile şifre değiştirme işlemi başarılı olduktan hemen sonra giriş yapabilirsiniz. 

Wi-Fi Şifresi Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Wi-Fi şifresi değiştirirken şifrenizin daha akılda kalıcı olmasına dikkat etmeniz gereklidir. Ancak akılda kalıcı olması için gereğinden fazla basit tarzda tutulan şifrelerin bulunması daha kolay olacağı için şifrenizin diğer kullanıcılar tarafından bulunabilme ihtimali de artacaktır. Bu nedenle şifrenizin akılda kalıcılığın yanı sıra zorlu bir kombinasyona da ihtiyacı vardır. 

Şifre değiştirirken dikkat etmeniz gereken ilk detay, şifrenin minimum 8 karakterden oluşmasıdır. Şifrede kullandığınız karakter sayısı ne kadar fazla ise şifrenin güvenliği de o kadar artacaktır. Bununla birlikte şifre oluştururken ardışık sayılardan ve kolay kombinasyonlardan kaçınılmalıdır. Oluşturduğunuz şifrelerde mutlaka harf ve rakamlar bir arada kullanılmalı ve hem büyük hem de küçük harfler şifrede yer almalıdır. Şifrenin belirli noktalarında ‘’.’’ Ve ‘’,’’ gibi işaretlerin de yer alması şifrenin güvenlik düzeyini arttıracaktır. 

Şifre oluştururken dikkat edebileceğiniz bir diğer nokta ise akılda kalıcı bir şifre oluşturmanız ya da modem şifresini bilgisayar ya da akıllı telefonunuzun bir kısmına not almanızdır. Bu şekilde modem şifrenizi tekrar unutmak gibi sorunların önüne de geçebilirsiniz. Modem şifrenizi kendiniz ile alakalı ve aklınızda sürekli kalacak bir şifre olarak değiştirmeniz, modem şifresini unutma gibi sorunların önüne geçecektir. Böylece modem şifresinin unutulması gibi durumlar ile ilerleyen dönemlerde tekrar modem şifresi değiştirmenize de gerek kalmayacaktır.